Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
kolumna

        

Nastavak 2 ||
Privatno pismo sa podnaslovom:

Šezdeset zabavnih razloga koji nemaju nikakve veze sa tim ko sa kim vodi ljubav već koliko je ko izvršio najjači /presudan/ uticaj na pravac u kome će se moj život odvijati, dakle bez obzira da li je vaginalan ili analni orgazam u pitanju.



   

11. Nižinski

Zbog Popodneva jednog pauna. Zbog ludila zabeleženog u privatnom dnevniku posle čijeg čitanja sam se jako plašila da mi se to isto ne desi, a da ni ne primetim. Zbog serije o njegovom životu koja se emitovala na televiziji RTB, ali nikako zbog predstave JDP, mada je koreografija Sonje Vukićević bila odlična. Nikada nisam zamišljala fragilnog Nižinskog kao nabildovanog Slobodana Beštića.  

     
     
   

12. Fasbinder

Moji dani provedeni u Nemačkoj, u Dizeldorfu, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi tačnije njenoj štampariji medj srbima  u dijaspori imaju nešto od Fasbinderove estetike, nešto od glamura polusveta, glitera siromaštva... To sam naravno, shvatila tek kasnije kada sam preko žabara i gorkih suza Petre fon Kant zakoračila u njegov svet. Kažu da je bio neumeren u korišćenju stimulativnih sredstava (kokain, sedativi) & alkohola & hrane & maloletnika. Prijatelji su to nazivali njegovom igrom sa smrću, zato je možda bio neverovatno brz kada je snimanje filmova (nekoliko dana) & serija (nekoliko nedelja) bilo na meniju jer je znao da će živeti kratko. To se jednostavno nekako uvek zna.

Obavezna lektira: Quarell (po ženeu) Pravo jačeg na slobodu, Cežnja Veronike Fos, Upozorenje jedne kurve
Predlog za nedelju ekstravagance po Fasbinderu: Vikend u Parizu & vodjenje ljubavi u sauni & morski rakovi u kombinaciji sa kavijarom & kuvanim krompirom u ljusci
Prilog za biografiju:  “Nagon za dečacima osetio je izmedju 13 i 15 godine. Sve je redje dolazio kući. hranio se bečkim kobasicama & nemačkim debricinama sa kioska. Usamljen. Počeo je da lakira nokte i stavlja (gura) čarape u šlic što ga je činilo sigurnijim... Kurve su ga oslobodile nevinosti, ali se zaljubljuje u grka koji mu postaje i najbolji prijatelj...” Najpre sam čini mi se ovo pročitala i žudela da vidim kakve filmove ovakav dečak pravi kada je porastao i zaista sam dobila virtuelnog istomišljenika po mnogim pitanjima... Da biste zaista razumeli Fasbindera prosto morate nekoliko godina (tih 70-ih) proživeti u Nemačkoj, mislim možete i u bioskopu... Ponekad mi je ideal da izgledam kao Hana Šigula, Fasbinderova kurvetina par exelans. Volela bih da umrem od srčanog udara, baš kao on.

     
     
 

13. Džunior Vaskez

House-majstor & Rave Barbie. Zbog toga što čini da moji kukovi ne prestaju da se pomeraju kada sam u njegovim rukama i medj njegovim pločama.

     
     
 

14. Voters

Džon. Da sam muško & ćosava istetovirala bih brkove. Da živim u Baltimoru, igrala bih u njegovim filmovima. Februara meseca po scenariju multi-talentovanog svetskog putnika & Lava - mister Periše Perišića DIVINE FOREVER počinje snimanje (uz Božju pomoć) istoimenog filma u režiji Darka Nikolića. Nadja Sekulić u ulozi Divajna ubija po Beogradu zaposlene u hot-line agenciji Lile (Danica Mahimović) i Luna Lu je prva žrtva i prvi slučaj Inspektorke (Mirjane Karanović)... Mislim da će svi koji me ne vole doživeti punu satisfakciju gledajući moj krvavi & svirepi kraj sa litrima veštačke krvi uvezene iz Madjarske. Statisti neophodni, a obavest o ovom dogadjaju - omažu treš filmu & Votersu & Divajnu će obradovati brojnu i ne samo domaću publiku, zar ne!   

Napomena: Džon Voters nema svoju e-mail adresu jedini način da se s njim stupi u kontakt je adresa jedne knjižare u Baltimoru u koju on redovno dolazi svake nedelje kojom prilikom kupuje knjige i uzima pristiglu poštu.
Pod obavezno: Pink Flamingo, Hair Spray i naravno, Serial Mom
Devojka za primer: Trejsi. Trejsi Lords, draga ant Šeri.     

     
     
   

15. Fridriksi

Vrsta obuće sa platformama visokim kao soliter. Neobično je teško iz pozicije nekog ko živi u Srbiji doći do omiljenih sandala Ru Pola, a da ne sretneš Maju Nikolić. Mislim da me one čine pravom žrtvom mode, mada bih sebe pre definisala kao Pleasure Victim. I ako štikle (tzv. don t call me babe) od 15 cm imaju malo veze sa uživancijom pre sa  održavanjem ravnoteže mislim da prizor devojke u mikro šorcu sa nogama dugim 1.20 kako čeka taxi na ćošku Kapetan Mišine & Jevremove izaziva apsolutni ugodjaj slučajnim prolaznicima ovih čuvenih dorćolskih ulica sa kaldrmom.  Zato uzvikujem: VIVA LA FRIDRIX!

     
     
 

16. Ponoćni kauboj

Otac Andželine Džoli, dear Višnja, u fabuloznoj avanturi seljaka u Njujorku onih nedelja kada je Endi ležao u bolnici boreći se da preživi atentat. To je jedini film koji je ovekovečio Factory ekipu u poslednjim danima njenog postojanja pošto posle Vorholovog otpuštanja iz bolnice više ništa neće biti isto. Ekipa se seli na drugu adresu i počinje Interview faza.  Film od istorijskog značaja. Naravno, on je i obavezno štivo za svakog ko planira da tranziciju preživi baveći se (muškom) prostitucijom. Dastin Hofman je ulogom socijalnog otpadnika pri tom nakaze dokazao da se možeš baviti glumom i ako samo ličiš na Al Paćina.

Modni detalj: lice Vive na esidu.

     
     
 

17. Moj privatni Ajdaho

Obavezno štivo 2 za svakog ko želi da tranziciju preživi baveći se muškom prostitucijom. Kultni film gas van santa u kome se River Feniks & Kianu Rivz zaista vole. Dirljivo.

     
     
 

18. Gluvarenje

Na listi mojih omiljenih filmova pored Fedore & Bulevara Sumraka, npr. - vrlo visoko je kotiran ostavivši me bez daha, onomad kada sam ga gledala prvi put. Ma, ustvari posle svakog gledanja. Mislim da je to jedan od civilizacijskih šokova koji je ostavio doživotni trag na ono kako ću izgledati kada izlazim da igram flipere radnim danom, šalim se - naravno. Nije to jedini uticaj mada ko bi mogao da odoli sledećem dres kodu -

dres-kod, dakle:

  • džins (dirty)
  • Ray Ban POLICE model
  • bandana
  • skakavac...

Kada je kinematografija dekade osamdesetih godina 20 veka u pitanju, ovaj film ima jedan od najbolje rešenih krajeva, svakako. Tzv. Real End, naspram mogućeg - pokajničkog. Cini mi se da upravo onakav kraj čini ovaj film tako kontraverznim & provokativnim i za heteroseksualnu, ali i za gay zajednicu. Tu je i priznanje Al Paćinu na kuraži da zaigra ovu ulogu, ipak su to bile 80-te - dear Šeri, prve žrtve AIDS-a padaju po ulicama megalopolisa, a scene orgijanja u klubovima su bile autentične & stvarne & dokumentarne. Cak, opasne. S druge strane, gluvarenje svakako doprinosi porastu homofobije kod prosečnog bioskopskog gledaoca što je posle premijere izazvalo burna negodovanja aktivista za gay prava. Na kraju, ovaj film je svakako poslednji koji slavi mačo gay look, kožni kačket i brkove.

I jedno podsećanje: Poslednji put kada sam videla Ogi Bija, kultnog beoradskog kompozitora (7 veličanstvenih) & prvog domaćeg house majstora pre njegovog odlaska u London - on je upravo izgledao kao da je “gluvario”  - volela bi da vidim u šta je evoluirao.   

     
     
 

19. Smrt u Veneciji

Remek delo. Draga ant Šeri, savetujem Ti da prvo pročitaš knjigu, pa pogledaš film. Dokaz da postoji ljubav bez seksa, da je moguća & svirepa.

     
     
  

20. Poslednje skretanje za Bruklin

Remek delo. Draga ant Šeri, savetujem Vam da prvo pogledate film, pa pročitate knjigu. Dokaz da postoji seks bez ljubavi, da je moguć  & svirep.

 

     
    NASTAVAK 1 | NASTAVAK 2 | NASTAVAK 3 | NASTAVAK 4 | NASTAVAK 5 | NASTAVAK 6

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi