Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

"Palata Albanija"

DA
12
21%
NE
46
79%
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by selperedejz
Originally posted by A.F.K.A.OB
Meni je najgluplje to sto imamo Beogradsku ulicu usred Beograda. :puzzle:
Pa to.
Ima spomenik zahvalnosti Francuskoj, nema potrebe i za ulicom koja se zove Francuska.
To nije to.
Francuska ulica treba da ostane Francuska ulica.
By Dragonite
Nisam za to da se menja ime.

Npr ovde, u Kragujevcu, je promenjeno dosta imena ulica. Neka imena su se primila prosto zato što je novo rešenje bolje (Bulevar kraljice Marije umesto ******* čete, Nikole Pašića umesto Borisa Kidriča). Neka nova se uporedo koriste sa starim (svaki pravi Kragujevčanin će reći 'Kneza Miloša odnosno bivšna JNA'). Ali to su ulice, a zgrade su drugo. Zgradi ne može tako lako da se promeni ukorenjeno ime.

Ovde imamo Ured koji je jedno vreme bio Ured ZZZ, pa Higijenski Zavod, pa će sad da bude apelacioni sud. Ali to će uvek da bude Ured, kao što će gradska biblioteka, maxi u centru, privredni sud i kanal 9 uvek da budu u Gradskom Domu.

Imamo i primer Doma Sindikata, to je novo ime za Dom Samoupravljača, ima već 10 godina kako je promenjen naziv. I i dalje je to Dom Samoupravljača.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by XanaX
i u RH se promijenilo dosta... s razlogom, ali i bez... npr. "Džamija" u samom centru, svi je tako zovu, usprkos da su joj režimi mijenjali naziv...
a ostao je baš onaj naziv, iz NDH, budući da je zgrada za 2.s.r. zaista bila džamija...
Mada je to i prije džamije bio umjetnički paviljon kojemu su dodani minareti naknadno pa je džamija izgledala ovako
Slika
Slika
mrak je izgledala :love:
Kao džamija je proradila u osmom mjesecu 44e i radila je do ulaska partizana u 5 mjesecu 45e :D

Sada, opet izgleda ovako

Slika
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
a ta džamija u ZG! vidim nešto mi poznat naziv, ali ne mogu da skontam koja je zgrada u pitanju. pa da, meni je to oduvek bilo jako čudno, kako to da je zgrada tog izgleda ikada bila verski objekat. možda neke SF religije or something, ali džamija... no ovi minareti mnogo toga objašnjavaju, hvala, Stripi, za fotke.
Korisnikov avatar
By tinkerbell
Originally posted by kiss addict
Originally posted by Ulix
Cak i da je ime dobila po drzavi, bilo bi odvratno i sitnicavo menjati ga sada, kada je ta zgrada postala jedan od simbola Beograda.
:up:

i uostalom, i da joj promene naziv, ljudi bi je i dalje zvali Palata Albanija... isto kao što se svi na Trgu nalaze "kod konja" a ne kod Kneza Mihajla, što bi bilo logičnije i normalnije
:up:
By XanaX
Originally posted by kal zakath
Da, ima Hrvatski trg. Ali nisam znao da je tamo bila konjušnica. Mada ima logike, zbog blizine kasarne.

Inače, kod nas su partizani relativno dobro prošli, najebali su komunisti.
fakat ne znam objasniti gdje se to nalazi, u blizini Hrvatskog trga, ima kao manji kompleks i tamo je "Centar za molekularno biologijo" medicinskog faksa di povremeno idem... i žena (mentorica) mi je rekla da su te zgrade, u stvari, nekad bile dio konjušnice... i zbilja mi nije jasno zašto "hrvatski", jer valjda je slovenski / slovenački "horvaški"? to mi žena nije znala objasniti...
By XanaX
Originally posted by Stripi

Mada je to i prije džamije bio umjetnički paviljon kojemu su dodani minareti naknadno pa je džamija izgledala ovako
m'znam, ali... ja uvijek kažem "kod džamije". i većina ljudi koju poznajem zovu samu zgradu, trg, kružni tok - džamija...

inače, ove fotke su mi iznaneđenje. ja sam samo slušao kako su napravljena četiri drvena minareta (a ovih je tri i ne izgledaju mi drveni) i imam bi počeo zazivati i plašiti ljude u centru zg-a u 5 ujutro... (islamska zajednica se igra photoshopom?)
valjda je to toliko strefilo purgere da im se urezalo "džamija"... onak', oko 3. namaza, paziš kak' da spustiš žlicom vaseršpacle u kipuću vodu, a ono, počne zavijati...

minarete srušili partizani. ujedno objesili hodžu na ulazna vrata (bio je neki lik u ndh)...
Korisnikov avatar
By kal zakath
... i zbilja mi nije jasno zašto "hrvatski", jer valjda je slovenski / slovenački "horvaški"? to mi žena nije znala objasniti...

U stvari slovenački bi bilo "hrvaški" (bez onog "o").
Korisnikov avatar
By queeria
Ja mislim da za svaki slučaj zgradu treba SRUŠITI i da napravimo novu koju ćemo nazvati po nekoj prijateljskoj zemlji: Palata Rusija, Palata Grčka. Hm, pa nemamo puno izbora ili da napravimo još jednu Moskvu.
Takođe predlažem i rušenje ulica Zagrebačka i Sarajevska, takođe za svaki slučaj. Nećemo se mi ponižavati!!! :kolo:
Korisnikov avatar
By Vlada T
Ima i ona ulica Dzona Kenedija, ja? E, pa to srusiti, preorati i posuti solju, a onda preimenovati u Влади́мир Во́льфович Жирино́вский проспект.
By XanaX
U stvari slovenački bi bilo "hrvaški" (bez onog "o").
ah, sori slovenskom jeziku i slovencima... sad kad razmislim, valjda sam ja ubacio "o" u hrvaški... nikad neću naučiti slovenski, koliko god se trudio :uplasen:

najveća pomoć u labosu mi je bila čistačica Medžida, koja me skužila, pa je onako uplašeno (zar sam ja tako strašan? - pita samog sebe) progovorila koju po "naški"... onda smo Medžida i ja rasturali po labosu sa spikom :)

"... ja sam Slovenka, moj tata je iz Bosne..." - "Aj, Medžida, nemoj mi sad tu... š'a, bolan, Bosanka si i 'ajmo na kavu, ja s ovim Slovencima ne mogu, ništa ih ne razumijem..." (a zaista, valjda je pola ljudi tamo iz Primorske (tako se kaže?); eh, njih razumijeti - to je već podvig...)
Korisnikov avatar
By kal zakath
Jao, pa ti si antidržavni elemenat. Podrivaš dostignuča slovenačke asimilacije. Jadna Medžida.

A što se Primoraca tiče, još si dobro prošao. Zamisli da bi imao za suradnike Prekmurce, oni kada pričaju u svom dijalektu dobiju podnapise na TV (bez zezanja).
Korisnikov avatar
By Stripi

inače, ove fotke su mi iznaneđenje. ja sam samo slušao kako su napravljena četiri drvena minareta (a ovih je tri i ne izgledaju mi drveni) i imam bi počeo zazivati i plašiti ljude u centru zg-a u 5 ujutro... (islamska zajednica se igra photoshopom?)
Pa koliko sam ja skužio, ima jedna slika izgradnje minareta ispod koje piše da brački klesari obrađuju brački kamen oko minareta...pa sad, jesul drveni i l kameni ne bih stvarno znao, mada i meni izgledaju kameni :yes:
Bajdvej, postojao je projekt izgradnje džamije na Zelengaju ali to nikad nije napravljeno.
By XanaX
Jadna Medžida.

A što se Primoraca tiče, još si dobro prošao. Zamisli da bi imao za suradnike Prekmurce, oni kada pričaju u svom dijalektu dobiju podnapise na TV (bez zezanja).
a zaista je jadna, dušu na srce... to mi je bilo prvo razočaranje Slovencima. tretiraju je k'o drek na šibici... a žena je sunce (kalajisano, doduše)... jednom, vadio uzorke iz tekućeg dušika, i rasuli mi se... i sad, sav unezvjeren, kupim ampulice naokolo i brzo trpam natrag (da me netko ne bi vidio, pomiješao sam im sve uzorke, kasnije je bila velika rasprava kako je toga došlo :evil: , i sve skupio, kad, okrenem se, a stoji Medžida iza mene - u jednoj ruci joj mištafl i krpa (glancala je bodn), a u drugoj - hrpa eppendorfica koje nisam niti pokupio - "evo, i ove su ispale...", kaže Medžida, a ruka joj drhti (eppendorfice direkt iz tekućeg dušika, sigurno je dobila ozebline kasnije)...

za Prekmurce nisam znao :lol: Ali fascinatni mi je slovenski iz austrijske Kärnten - nenadhebivo :) bolje i od onog njemačkog kojim govore neke opskurne zajednice u Americi... ovi austrijsko-koruški Slovenci izgovaraju i "r"/ "hrh" kao da su živjeli u Pruskoj... tako je propala moja hipoteza o "tvrdom r" u austrijskim dijalektima... :(

a ja tako obožavam kad Austrijanci skupe usne i, iz dubine duše, provale taj "r" (onako kao što je Falco pjevao: De(i)n Lipnštift ist'e-'višt, du host in geka(o)ft unt ih hob' es gesen, cu-fil ROT o(u)f de(i)n'n Lipn; unt du host g'saht: "Mah mih nih' an!"

ehm, da... koji je ovo thread... nešto s Albanijom?:trep:
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Toma Nikolic je najavio da ce promeniti nazive svega sto ne zasluzuje da nosi to ime....

izgleda da ce i ova Palata biti na udaru...
Korisnikov avatar
By Stripi
Zato što eće dobiti izbore. Zato i najavljuje.
Korisnikov avatar
By _Crazy_Fox_
naravno da treba promeniti naziv...

ako su mogli skole da prekrste iz nekih imena komunista (a nemaju direktne veze sa komunizmom) ,samo zato sto su bili komunisti, u neke druge likove koji su kao doprineli nesto vise nasoj istoriji... ako su mogli jednu ulicu da prekrste milion puta...iz samo njima poznatih razloga...onda i ja jesam da se ALBANIJA preksrsti u neko malo prikladnije ime....

I dok mi imamo Zagrebacku, Ljubljansku, Sarajevsku pa ne bi me cudilo jos malo da cemo da stavimo i Tiransku ulicu, u tim gradovima do skoro je bilo zabranjeno spominjati Beograd:smiling:

Cudi me da Bush greskom nije dosao ispred palate Albanije kad je odlazio u Albaniju...imao je on ispade, kada nije znao gde se nalazi...

Dosadilo mi je da nekome kazem "cekam te kod Albanije" samo zato sto je nekada tu bila neka stracara...cudi me da nisu istakli negde svetleci naziv , sto veci, i sto vise ...da se iz bilo kog dela grada vidi naziv ALBANIJA...vrlo dobro!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by _Crazy_Fox_
I dok mi imamo Zagrebacku, Ljubljansku, Sarajevsku pa ne bi me cudilo jos malo da cemo da stavimo i Tiransku ulicu, u tim gradovima do skoro je bilo zabranjeno spominjati Beograd:smiling:
:zacepi:
Korisnikov avatar
By Paki
Svaki dan otkrijem po nešto novo o simpatizerima i članovima Demokratske stranke.
By el_presidente
Iduci po raznim forumima a sve u vezi preimenovanjem doticne palate, hteo bih i ovde da napisem par stvari koje ce mozda razjasniti odredjenim ljudima neke nedoumice, posto vidim da se barata polucinjenicama i istinama:

1. Sve do 1936.godine na mestu palate "Albanija", nalazila se istoimena kafana. Kafana je bila sagradjena (i dakle tada joj je dodeljeno izgleda za neke veoma problematicno ime) jos sredinom XIX veka (dakle oko 1860 i neke), i to iz vise mogucih razloga: a) Sve kafane i birtije su nosile veoma razlicite nazive, pa se i ovoj kafani zalomio takav (Dardaneli, Kicevo, Njujork, Staro zdanje i da ne nabrajam)... b) Vlasnik kafane se prezivao Albanez, te je stoga ona dobila ime. Po svemu sudeci drugi scenario je znacajniji. c) Ime se odlicno uklopilo u postprvosvetskoratovsko raspolozenje kod Srba, prelazak preko Albanije proboj solunskog fronta, ujedinjenje itd...

2. E sada, posle rusenja 1936 i javnog konkursa za novu zgradu ( u stilu moderne!), pobedilo je resenje Miladina Prljevica, a po ideji Branka Bona i Milana Grakalica. Nova palata ni PRE nego sto je pocela gradnja NIJE bila imenovana, ali se u stampi svugde provlacilo to ime - Albanija. Zvanican naziv je bio "izrada idejne skice za novu zgradu hipotekarne banke Trgovačkog fonda u Beogradu". Kako je ovo bio prekomplikovan naziv, tako je ime ostalo. Dakle, sve peticije, molbe, molitve su zapravo paradoksalne jer se TRAZI DA SE PROMENI NEZVANICNO IME ZGRADE. Upravo su neki dali primer "Kod konja", a ne kod "Spomenika knezu Mihailu Obrenovicu", a mozda je bolji primer most "Bratstvo - Jedinstvo", gotovo 50 godina se po svim stampanim i televizijskim medijima provlacio taj naziv pa se nikada nije odomacio u narodu. Nadam se da onaj ko je otvorio temu zna da je to ime (jos uvek zvanicno u nekim dokumentima!, dokumentima o izgradnji itd...) za "Brankov" most - sto je opet NEZVANICNO ime. Ili zgrada centralnog komiteta, u autobusu jos nisam cuo "kod poslovnog centra usce sam" vec "kod CK-a sam"... Ili mozda Bulevar AVNOJ-A... Zasto da se ne uzme i takav primer. Ima ih zaista mnogo...
Zasto ne promeniti i naziv Kosovske ulice? Pa Kosovo je nezavisno, postojanjem takve ulice mi priznajemo tu republiku (Ironije li do skoro nije postojala ni Metohijska ulica), a i koji naziv palati bi bio prikladniji? Palata "Kosovski bozuri"? Palata "Metohija"? Uostalom kako biste to uradili? Od sutra biste zabranili upotrebu odrednice "Palata Albanija" ? Niko vama ne brani da je zovete i "Palata Srbija", samo sto verovatno niko ne bi znao gde treba da se nadje sa vama.
Dakle, da zavrsim, pomenuo bih i pricu vezanu za nazive ulica ali ne bih da se uplicem previse u diskusiju, vec sam smorio ljude a i sebe citajuci po raznim forumima ovakve bisere ljudskog mozga...
Veliki pozdrav i svako dobro!
By Hans
Nadam se da vam je el_presidente otvorio ochi.
Zgrada ce se tako zvati jos dugo i ne vidim u cemu je problem. Kafana se tako zvala jer to ima veze sa prelaskom srpske vojske preko Albanije 1915. ako se ne varam, kada nije postojala UCK, Obraz ili slichne idiotarije. Dakle, nema nikakve veze sa modernijom istorijom. Ali, posto svaki "pravi Srbin" poznaje samo istoriju od Draze pa na ovamo, jasno je da srlja praveci gresku.
@Status: Toma moze da menja ulice u svom stanu, na zidovima. U Srbiji i Beogradu bogme nece.
By el_presidente
Pa, malo se varas... Naime poenta je da je kafana dobila ime kada je sagradjena, tj. jod SREDINOM XIX veka, dakle mnoooooogo pre prvog svetskog rata, balkanskih ratova, pa cak i dobijanja nezavisnosti na berlinskom kongresu 1878. godine. Dakle naziv nema veze sa nikakvim prelascima preko Albanije ili zahvalnosti albanskom narodu (eto, na srecu mnogih nema), vec sa kao sto sam napisao ili prezimenom vlasnika (Mihailo Albanez) ili pukom slucajnoscu.
Naziv se samo jos vise odomacio u narodu zbog ushicenosti pobedama u I svetskom ratu, mozda i zbog prelaska preko Albanije, ali sam toliko puta pomninjani prelazak nije direktan razlog postojanja i ocuvanja tog imena. Ime je zapravo postojalo gotovo citav jedan vek pre, oko 1860tih.
By Hans
Hm, uvek je ta kafana spominjana u kontekstu Prvog svetskog rata. Zato mnogi i misle da ima veze sa tim. Thanks anyway.
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Albanija u boji emocija

Glasanjem na sajtu www.emotionalcities.com, u zavisnosti od trenutnog raspoloženja, sugrađani će birati kojom bojom će svetleti Palata Albanija

Na fasadi Palate Albanija instalirano je osvetljenje čija će boja zavisiti od trenutnog raspoloženja Beograđana! Naime, sugrađani će na sajtu www.emotionalcities.com, na jednoj od ponuđenih opcija, oceniti kako se trenutno osećaju, a različitim bojama, od ljubičaste do crvene, na zgradi će se odslikati kako je većina raspoložena tog dana.

Slika

Sabiranjem svih emocija beleži se srednja vrednost i instalacija otkriva zajedničko osećanje Beograđana. Mada je nemoguće meriti osećanja ljudi, rezultati predstavljeni vizuelno mogu nas iznenaditi i više nego što očekujemo.

Projekat „Emotivni gradovi", švedskog umetnika Erika Kirkoca, koji je juče realizovan u Beogradu, a prethodno i u Stokholmu i Seulu, prvi je u nizu ovogodišnjeg Oktobarskog salona, a predstavlja povezanost svetlosne instalacije u javnom prostoru i internet-sajta. Ideja je da se kreativnim korišćenjem modernih tehnologija i njihovog interaktivnog potencijala ukaže na prednosti i nedostatke grada. Jedan od neposrednih ciljeva projekta je preispitivanje svakodnevnog života i skretanje pažnje na njegove dobre i loše strane.

- Projekat „Emotivni gradovi" nije samo psihoanalitička studija i pokušaj da se sagledaju sve dubine ljudskog postojanja, već takođe i neposredna umetnička kreacija, koja ne bi mogla da uspe da u njoj posetioci sajta aktivno ne učestvuju - istakao je švedski umetnik.

Instalacija će na Palati svetleti do kraja Oktobarskog salona.

SLEDI I „INTELIGENTNO" OSVETLJENJE

Nakon „emocionalnog" ovetljenja, u planu je da Palata Albanija zasija i „inteligentnim" osvetljenjem. Novo dekorativno osvetljenje, kako su sredinom septembra najavili iz Uprave za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, podrazumevaće diskretnu rasvetu na pojedinim fasadnim platnima. Svaka svetiljka moći će da menja 16 miliona nijansi boja.

PRESS dnevne novine
Korisnikov avatar
By *STATUS*
И тако Србија на београдској "Палати Албанија" честита Новаку освајање првог места ;)
:kada:

Slika

Slika

Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!