Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By kal zakath
Rusi su uveli cara posle pada Bizanta, proglasivši se za treči Rim i kao vuku nasledstvo istočno-rimskog carstva. Dok je postojao Bizant ni jednom ruskom princu nije palo na pamet da se proglasi carem.

Austrijski je malo komplikovaniji ali na istu foru. Oni su dugo vremena bili carevi Svetog rimskog carstva znači naslednika zapadno-rimskog carstva. E onda je Napoleon ukinuo to carstvo , pa se Franc I, koji je do tada bio car Svetog rimskog carstva proglašava za austrijskog cara (valjda kao austrija je naslednik).
Btw i Napoleon se proglasio za cara.

Nemačka vuče na istu foru ko Austrija, znači kao naslednici SRC. (po meni su kvazi).

@zoom: mi smo živeli u carstvu od 800-te godine daljne. Nista posebno, mnogo prosečni ljudi.
By XanaX
ah, ne znam što bih ja tu još pisao... kad velik dio ne shvaća pojmove poput carstva i kraljevstva i sl...

što se tiče Hrvatske, tu ima nekoliko ključnih stvari: 1) pad Hrvatske pod Ugarsku rezultat je dinastičkih borbi i na kraju, sporazuma o pers. uniji, budući da se niti jednoj strani, ni slabijoj ni jačoj nije dalo ići u dugi rat... 2) gubitak elemenata državnosti unutar Unije kroz srednjovjekovlje kao rezultat naseljavanja madžarske vlastele, prijetnje Turaka, uspona Bosne - ipak, ima i razdoblja hrv. uspona, npr. pod Šubićima i Frankopanima 3) Mohačka bitka i praktički raspad srednjovjekovne Ugarske ("Több is veszett Mohácsnál" 4) prihvaćanje Habsubrške dinastije... (Hrvati osobito zadovoljno jer je označilo kraj madžarskih sanja o monarhiji)5) ilirske b(l)udnice i slični slavenoljubni pokreti, ideje o četverodjelnoj Monarhiji, južnoslavenstvo, itd... 5) stvaranje SHS pod srpskom dominacijom (što na vrlo lijep način ilustrira odnos između "zaluđenih" iliraca koji osnivaju Južnoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu i srpskih političara koji govore o "prisajedinjenju" srpskoj kraljevini)

eh, sad što ti sve to gledaš kroz neke bitke nebeskih naroda i sl. - žao mi je, to su, uglavnom, sukobi plemstva (obično međusobno krvlju povezanog), dok se obični puk najviše brinuo hoće li biti dovoljno repe za zimu i hoće li doći koji vlastelii pokupiti mladiće u vojsku za još jedan u nizu križarskih pohoda... i je li maslina dobro rodila

što se tiče Istre, dovoljno je reći da tamo možeš naići na osobu talijaniziranog slavenskog prezimena i hrvatskog imena koja se smatra Talijanom ili na osobu pohrvaćenog talijanskog prezimena s talijanskim imenom koja se smatra Hrvatom... i sve ostale kombinacije, do onih ludi zvočara s brda, Ćića ili Istrorumunja, vjerojatno nekih vlaških prebjega iz Dalmacije...
uglavnom, slavensko prisustvo na području Istre je sasvim netočno negirati, jer Slaveni su tamo od negdje prve seobe s Avarima... Talijani su u stvari , Mlečani (Veneti), koji su također , zajedno s ostalim romanskim stanovništvom u Istri. Tek nacionalno "buđenje" koje u Europi započinje negdje s reformacijom, stvorit će od Slavena Istre, po jeziku, Hrvate i Slovence, a pad Mletačke republike, dovest će do pojave Talijana. Italija je Istrom upravljala od 1918. do 1945. ako se ne varam. zaista ne znam otkud ti ideja da su Istru oslobodili "Srbi". Partizanski pokret u tom dijelu bivše Jugoslavije, činili su prvenstveno Hrvati i Slovenci. A granica s Italijom riješena je opet, sporazumom. I Istra je ušla , najvećim dijelom, u sastav Hrvatske.

i još ponešto o Vojvodini - prisustvo Slavena i to srpskih rodova, zabilježeno je u srednjovjekovnoj povijesti Vojvodine. U pojedinim razdobljima, Vojvodina je čak i padala , dijelom, pod srpske vladare. No, Srbi nisu bili jedini, tu su i Madžari (u osnovi Slaveni s tuđim jezikom, ali nije sad bitno), kao pretendenti. No cijela ta priča prestaje opet s Mohačem, i padom Ugarske. Vojvodina je cijela iseljena, opustjela. Sva srednjovjekovna povijest je skoro izbrisana. A zatim, Habsburzi vraćaju pomalo južnu Ugarsku. U Vojvodini Marija Terezija gradili kanale, kako bi se spriječile poplave, grade se ušorena sela (sve po nacrtu, a ne kao kod slavenskog seljaka, gdje se živjelo po "stanovima"), obnavljaju gradovi. Sa sjevera dolaze Madžari, podunavski Njemci, sa juga Srbi, a ima I Hrvata, Bunjevaca itd...

ajde, class dismissed, need to take my drugs now...
By zoom
Originally posted by XanaX
1) pad Hrvatske pod Ugarsku
Ma kakav pad sad? :D Vi ste se samo ujedinili sa njima...tj,sladje reci,pokorili ih :P :up:
stvaranje SHS pod srpskom dominacijom (što na vrlo lijep način ilustrira odnos između "zaluđenih" iliraca koji osnivaju Južnoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu i srpskih političara koji govore o "prisajedinjenju" srpskoj kraljevini)
Pa i kralj je bio srpski...ko oslobodio,taj vlada :D a vas niko nije terao da prihvatate oslobodjenje ili ovaj...da vas neko vadi iz saveznicke ruke - Austro-Ugraske.

Nakon II sv.rata je bila hrvatska dominacija koja je vrlo isla na stetu Srba...primer...um...Tito velikodusno daje autonomiju Vojodini i Kosovu&Metohiji,jedan hrvatski politicar se raduje izgovarajuci "Srbiji su slomljena oba krila",a Srbi iz Hrvatske ne dobijaju trazenu autonomiju...Posteno? :)

eh, sad što ti sve to gledaš kroz neke bitke nebeskih naroda i sl.
Ma ne gledam,samo sam "napomenuo" da ste se svega par "dana" pred sjedinjenje sa severnim "prijateljima" tukli,pa da to malo stoji u konfliktu sa vasim "objektivnim" sagledavanjem istorijskih cinjenica :)

talijaniziranog slavenskog prezimena i hrvatskog imena koja se smatra Talijanom ili na osobu pohrvaćenog talijanskog prezimena s talijanskim imenom koja se smatra Hrvatom
Znam za ta silna asimiliranja...bice pre da su Italijani pohrvaceni kao sto su i Srbi u 100 000 i 100 000 vekovima bili unijaceni i pohrvaceni,pa su tako danas Doris Dragovic ili Aleksandar Petrovic ili Oliver Dragojevic veliki Hrvati,kad ono,ovo,ono :P :P :P

zaista ne znam otkud ti ideja da su Istru oslobodili "Srbi". Partizanski pokret u tom dijelu bivše Jugoslavije, činili su prvenstveno Hrvati i Slovenci.
Pa da je nisu oslobodili Ante Pavelic i ustaski odredi?Ili sam ja u zabludi da je NDH bila marioneta Hitlera ( i Musolinija ) ?

Nego,a sto je na italijanskom konzulatu onda pisalo "Majmuni natrag u Italiju" kad se u Rimu povelo pitanje Istre :D Cemu uzrujavanje kad je ona hrvatska i kad nema spora oko nje ;) !?
Korisnikov avatar
By Stripi
Koliko ja vidim, oko Istre se najviše uzrujavaš ti
By zoom
Originally posted by Stripi
Koliko ja vidim, oko Istre se najviše uzrujavaš ti
Kad se moj komsija uzrujava oko Vojvodine,ja moram oko Istre. :)

Sta jos vidis ti...sta ti se javlja :) ?
Korisnikov avatar
By Stripi
I bukvalno tvoj komšija. Treba malo vidjet ko je opće otvorio temu.
By Sixto
Covece koji topic!
Ko ce vas sve povatati, mozda pre udjemo u EU dok ovo rasclanim sta je sta!
By zoom
I bukvalno tvoj komšija. Treba malo vidjet ko je opće otvorio temu.
Опће не кужим кај желиш рећ? :P :mario:
By XanaX
Originally posted by zoom
Ma kakav pad sad? :D Vi ste se samo ujedinili sa njima...tj,sladje reci,pokorili ih :P :up:

re: ovdje "pad" označava nešto što bi tebi bilo jako teško razumijeti. recimo "pad" Škotske pod Englesku... ili "pad" Srbije pod Osmanlije su razl. pojmovi. dakle, "pad" radi jednostavnosti, i samog de facto stanja koje će nastupiti... i daj, oprosti, ali ne beri kroz gusto granje s ovim glupostima"pokorili", ako želiš da se i dalje igrams tobog kao pet-humsterom...

Pa i kralj je bio srpski...ko oslobodio,taj vlada :D a vas niko nije terao da prihvatate oslobodjenje ili ovaj...da vas neko vadi iz saveznicke ruke - Austro-Ugraske.
Nakon II sv.rata je bila hrvatska dominacija koja je vrlo isla na stetu Srba...primer...um...Tito velikodusno daje autonomiju Vojodini i Kosovu&Metohiji,jedan hrvatski politicar se raduje izgovarajuci "Srbiji su slomljena oba krila",a Srbi iz Hrvatske ne dobijaju trazenu autonomiju...Posteno? :)

re: hajmo redom... srpski kralj nije oslobodio Hrvatsku. Pojmovi koje treba proučiti stvaranje Države Slovenaca, Hrvata i Srba, položaj srp. kraljevine - "pijemontska uloga", VERSEILLESKA KONFERENCIJA, nastanak Kraljevine SHS... ukratko, Austrougarska se raspala; u Madžarskoj je izbila revolucija, mislim čak, došli komunisti na vlast, Austrija proglasila republiku i protjerala habsburškog pretendenta na prijestolje... u tim okolnosti, južnoslavenski dio ex-Monarhije ulazi u kraljevinu...

Autonomija Kosova postojala je tj. predviđena je i u vrijem svih onih ZAVNO-a. Nastala je kao kao posljedica činjenice da na Kosovu živi najveća nac. manjina, na dosta komp. teritoriju. Vojvodina je dobila utonomiju uslijed mixed ethnic backgrounda, ali i posebnog povijesnog razvojakao i dr. okolnosti. AP su 74. dobile veće ovlasti upravo radi ravnoteže u državi... glupo je da jedan čovjek predtsvalja sve Srbe u Srbiji i Albance na Kosovu, i ima jednaka "prava" kao i jedan čovjek koji predtsvalja Crnogorce ...
Autonomija Srba u Hrvatskoj je glupost. Zašto bi jedan "narod" trebao imati autonomiju? po toj logici i "narodi" u BiH su trebali dobiti autonomije... zatim, gdje bi bila i, ok - pitat ću, kako bi se zvala ta AP? Srbi su imali nekoliko etn. kompaktnih, nepovezanih teritorija na području Hrvatske.Ono na što ti misliš, odnosno, što si valjda čuo je bio prijedlog V. Nazora da Dalmacija postane AP...

Ma ne gledam,samo sam "napomenuo" da ste se svega par "dana" pred sjedinjenje sa severnim "prijateljima" tukli,pa da to malo stoji u konfliktu sa vasim "objektivnim" sagledavanjem istorijskih cinjenica :)

re:nema "nas", odj... "nas" i prestani me poistovjećivati s nekim "njima".
okolnosti oko stvaranja Unije sam valjda opisao već petsto puta... Ako baš želiš, Hrvatima je savez s Madžarima bio nametnut vono-politički, ali Hrvati u Ugarskoj i Kasnije Habs. monarhiji nikada nisu gledali nekakve krvoločne neprijatelje, već im je to, štoviše bila zaštitnica koja im je eto omogućila i svojevrsni kontinuitet državnosti, zaleđe pred turskom najezdom, gosp. i kult. odnose s ostatkom Europe itd.

Znam za ta silna asimiliranja...bice pre da su Italijani pohrvaceni kao sto su i Srbi u 100 000 i 100 000 vekovima bili unijaceni i pohrvaceni,pa su tako danas Doris Dragovic ili Aleksandar Petrovic ili Oliver Dragojevic veliki Hrvati,kad ono,ovo,ono :P :P :P

re:Ako su Talijani pohrvaćeni, onda su Hrvati očigledno morali biti velika višestoljetna sila u Dalmaciji i Istri koja je kroatizirala Talijane i gospodarila istočnom obalom Jadrana... Na razinu prebrojavanja nečijih krv. zrnaca se ne bih spuštao... Promisli maloo tome. Meni je važnije što čovjek kaže, pa kao je Josip / Josif Pančić rekao da je Srbin, onda je srpski biolog...

Pa da je nisu oslobodili Ante Pavelic i ustaski odredi?Ili sam ja u zabludi da je NDH bila marioneta Hitlera ( i Musolinija ) ?

re: OK. Pokušaj ponovno. Pročitaj što sam ja napisao, a što ti. obrati pažnju na riječ "partizani"....

Nego,a sto je na italijanskom konzulatu onda pisalo "Majmuni natrag u Italiju" kad se u Rimu povelo pitanje Istre :D Cemu uzrujavanje kad je ona hrvatska i kad nema spora oko nje ;) !?

re:čemu topik o odvajanju Vojvodine, ako je ona srpska i nema spora oko nje?
Korisnikov avatar
By Stripi
Опће не кужим кај желиш рећ? :P :mario:
Nisam ni sumnjao da ćeš skužiti.
By zoom
ovdje "pad" označava nešto što bi tebi bilo jako teško razumijeti. recimo "pad" Škotske pod Englesku.
Ma meni je kristalno jasno da ste vi PALI POD Austrijsku dzizmu,ali po tebi niste,pa kao se malo pitam:dj:

srpski kralj nije oslobodio Hrvatsku
Ma ja,vi ste sazreli nakon hiljadu godina i sami se oslobodili :panker: Eto,npr,Slovenci nam zahvaljuju za oslobodjenje (npr javni govori Zmaga Jelincica i sl).Slusao malo??? :cool2:

Doduse nisam se bavio tim delom istorije...nabroj mi neke vase veliki bitke protivu ... a ne bre...sto sam glup,kako ste mogli vi da se tucete sa nekim sa kim ste usli u savez jos 1000 god pre...da,nemate vi bitaka kakva je bila Cerska,na primer :D

Nastala je kao kao posljedica činjenice da na Kosovu živi najveća nac. manjina, na dosta komp. teritoriju. Vojvodina je dobila utonomiju uslijed mixed ethnic backgrounda
pa onda kazes

Autonomija Srba u Hrvatskoj je glupost
Ma nemoj...Neka ti bude da je glupost u ex SFRJ...e sada su Srbi nacionalna manjina u nezavisnoj Hrvatskoj,da racunamo ono sto je ostalo nakon Jasenovca i unijacenja...onih oko 13-14% celokupne populacije u RH.Vratite ih na svoja ognjista i po istom principu dajte autonomiju za koju se,vidim,slazes za prostor Kosmeta. Ili ces sad da prospes neki licemeran stav?

gdje bi bila i, ok - pitat ću, kako bi se zvala ta AP?

Tamo gde Srbi zive vekovima na tom teritoriju...Srpska Krajina ili kako god...nije bitan naziv,nego slobode koje im RH gusi...da mogu slobodno da posete manastir iz 1350. (Krka) ili bilo koji drugi objekat SPC,da mogu slobodno da se izjasne kao Srbi,da imaju jednaka prava,da se ne rusi kuca Nikole Tesla samo zato sto je bio Srbin niti Srpska pravoslavna crkva u kojoj je njegov otac bio svestenik,itd... Kuzis :) ?

Ako baš želiš, Hrvatima je savez s Madžarima bio nametnut vono-politički
Ma ne zelim ja...istorijske cinjenice...Idemo sad dok ne priznas poraz i pad... :P

Ako su Talijani pohrvaćeni
Ti si pomenuo ovo,a ja ono sto bolje znam,a to su pohrvacenja i unijacenja 100 000 i 100 000 i 100 000 Srba.

obrati pažnju na riječ "partizani"
Nekako se RH vise vezuje za one druge...ne znam zasto... :shok2:

čemu topik o odvajanju Vojvodine, ako je ona srpska i nema spora oko nje?
Tu se slazemo i to je bila intencija mog upada ovde :) Bila i bice :)
Korisnikov avatar
By Pipin
Zato što razlog odvajanja ne mora biti samo nacionalni.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Definitivno ce biti...
Nije da ja to zelim... ali srpski narod je takve sudbine.

"Srbi su svoju kucu izgradili na drumu."

Nazalost zbog toga ce je i izgubiti...
By XanaX
by zoom:Ma meni je kristalno jasno da ste vi PALI POD Austrijsku dzizmu,ali po tebi niste,pa kao se malo pitam:dj:

RE:
Očito nisi razumio… nisam niti očekivao... Još jednom te molim da prestaneš pisati o „nama“ kada sam „ja“, samo raspravljam s tobom, a „ja“ nisam „oni“. OK?
„Pad“ se odnosi, kao što sam napisao, na de facto stanje koje nastupa nakon stvaranja Ugarsko-hrvatske države. Ona je stvorena savezom, kojem je prethodio poraz hrv. vlastele. Te okolnosti sam već nekoliko puta objasnio...
I tu ima zanimljivih detalja, i puno bi se moglo pisati, a pisao sam već.... No ako već želiš, rado ću te informirati nekim detaljima oko dinastija i borbi između njih do dolaska Habsburgovaca... Sve se to svodi na nadmetanje, sukobe plemstva, ugarskog i hrvatskog i sl. stvari...
Npr. bribirski knez Pavao I. Šubić iskoristio je borbu između Arpadovića i Anžuvinaca (oko ugarsko-hrvatske krune) i stekao dominium nad Hrvatskom i Dalmacijom, te nasljednu vlast bana, a privremeno je zavladao i Bosnom.
On je npr. završio te borbe oko nasljedstva tako što je pomogao Karlu I Anžuvincu da preuzme ugarsko-hrvatsku krunu.
Ili, nakon smrti Ludovika I. Anžuvinca, na prijestolje je zasjela njegova malodobna kći Marija, pod nadzorom majke, Jelisavete Kotromanić, inače kćeri bana Tvrtka Kotromanića, čemu se uvelike protivila i hrvatska i ugarska vlastela, pa je Jelisaveta, i od Ugara i Hrvata, na kraju, ugušena... Eto, tako je otprilike izgledalo u Ugarsko-hrvatskoj državi...
A „pada“ pod „austrijsku čizmu“ nema. I to sam objasnio. Nije bilo nikakvog sukoba između Hrvata i Austrije.
Evo malo infoa :Austrija se pojavljuje na sljedeći način: izborom nadvojvode Ferdinanda za hrvatskog kralja na saboru hrvatskih staleža u Cetinu 1527. Slavonski staleži na saboru u Dubravi iazbrali su za kralja Ivana Zapolju, slijedeći primjer ugarskih staleža.
Ferdinand je priznat za zajedničkog kralja na saboru u Križevcima iste godine, nakon što je porazio Zapolju... Opet, hrv. vlastela nije bila zadovoljna kraljevim postupcima oko obrane od Turaka, pa je na Drugom saboru u Cetinu poručila da: „ijedan vladar silom nije zavladao Hrvatskom“ i da su se Hrvatska „slobodne volje pridružila svetoj kruni kraljevstva ugarskoga, a nakon toga i vašemu veličanstvu“.
Malo su pretjerali, no, to otprilike odražava tadašnje odnose kraljeva i hrv. plemstva; sumnjam da bi se pokorni vazali usudili tako obratiti svom senioru...
Puno kasnije, kada su Turci već zaposjeli velik dio Hrvatske, Hrvatski sabor, 1712. osigurava habsburšku vlast u Hrvatskoj riječima hrv. Pragmatične sankcije: „da će se povjeriti onoj i onakvoj ženskoj lozi roda austrijskog koja će posjedovati ne samo Austriju, nego i Štajersku, Korušku i Kranjsku, a stolovat će u Austriji“.
Karlo III u posebnom je pismu zahvalio Hrvatima obećavši: „Mi i nasljednici naši vazda ćemo neokrnjeno čuvati Vaša prava, privilegije i povlastice“.
To je ujedno bio i poticaj Karlu III da donese Pragmatičnu sankciju za sve habsburške zemlje, 1713. i osigura vlast svoje kćeri, Marije Terezije (doduše, ona se, ipak, morala izboriti za svoju krunu). Ti se događaji, inače, smatraju temeljima uspostave trajne vlasti Habsburgovaca...

by zoom: Ma ja,vi ste sazreli nakon hiljadu godina i sami se oslobodili :panker: Eto,npr,Slovenci nam zahvaljuju za oslobodjenje (npr javni govori Zmaga Jelincica i sl).Slusao malo??? :cool2:

Doduse nisam se bavio tim delom istorije...nabroj mi neke vase veliki bitke protivu ... a ne bre...sto sam glup,kako ste mogli vi da se tucete sa nekim sa kim ste usli u savez jos 1000 god pre...da,nemate vi bitaka kakva je bila Cerska,na primer :D

RE:
Opet, o čemu ti pričaš? Austrougarska se, kao što sam rekao, raspala, a već postojeći južnoslavenski pokret u Hrvatskoj omogućuje nastanak Jugoslavenskog odbora (Supilo i ostali) i stvaranje Države SHS, koja zatim, odlukom europskih sila pobjednica, postaje dio nove Kraljevine SHS sa srpskim monarhom...
Gdje su tu srpske snage koje tjeraju Austrijance ili Madžare iz Hrvatske? I zašto (a znamo zašto, tj. Italija je prešla na pobjedničku stranu), Kraljevina nije obuhvatila i zap. Sloveniju, Istru ili Zadar? Kad su već Srbi oslobodili, kako kažeš Hrvatsku, mogli su, eto, ući i u taj Zadar...
Zmago J. je jedan politički redikul, čija je gl. opsesija riješavanje par minornih pitanja oko granice s Hrvatskom.
To što „zahvaljuje“ Srbima je ostatak slovenske politike iz razdoblja jugoslavenske kraljevine, kada su slovenski političari lijepo surađivali sa srpskim. A to je, pak, posljedica činjenice da su slovenske pokrajine u H. Monarhiji bile austrijske krunske zemlje, što im je, među ostalim, omogućilo i da se poprilično gosp. razviju.
Nedostajala im je tek određena autonomija nacionalnog identiteta, koju su dobili u Kraljevini SHS, i svoju Sloveniju (daleko od Srbije, pa tako i nekih teritorijalnih sporova), i priznanje kao jednog od triju naroda, vlastiti službeni jezik, daleko od hrv.-srp. jezične problematike i naravno, dominantan industrijski položaj...
Također, zaboravljaš, da su se ti isti Slovenci, kada je u Srbiji na vlast došao Milošević i počeo praviti centraliziranu državu, prvi pobunili i vodili oštru borbu sa srpskim političarima... Aktualan sukob u osamdesetima u ex-SFRJ je bio upravo slovensko-srpski; Slovenci su shvatili kako je ideja Jugoslavije propala uslijed rastućeg velikosrpstva i upravo su slovenski komunisti bili oni koji su prvi (a za njima, hrvatski), napustili posljednji Kongres SKJ... Također su bili prvi koji su uveli pol. pluralizam i održali višestranačke izbore i izašli iz Jugoslavije...
A ako te bitke fasciniraju, onda ok. Eto, npr. u mom su rodnom gradu po prvi puta od svojih nadiranja, poraženi Turci, što je označilo prekretnicu u daljnim ratovima s Turcima. A ratovalo se i po Monarhiji... Hrvati uglavnom, pomagali Austriji, npr. prodor bana Jelačića u Madžarsku za vrijeme madžarske revolucije...

by zoom: Ma nemoj...Neka ti bude da je glupost u ex SFRJ...e sada su Srbi nacionalna manjina u nezavisnoj Hrvatskoj,da racunamo ono sto je ostalo nakon Jasenovca i unijacenja...onih oko 13-14% celokupne populacije u RH.Vratite ih na svoja ognjista i po istom principu dajte autonomiju za koju se,vidim,slazes za prostor Kosmeta. Ili ces sad da prospes neki licemeran stav?

RE:
Glupost je u ex-SFRJ jer su Srbi bili „narod“, a ne „narodnost“. Kako onda dati jednom „narodu“ autonomiju u jednoj republici? Nažalost Srba, ideju autonomije kao nac. manjine u RH, Srbi su eto, slijedeći Miloševićev plan – profućkali...
Osim toga, za nekakav oblik teritorijalne autonomije potreban je barem kakav kompaktan etnički teritorij Srba u Hrvatskoj... Mislim, je si li ti ikada vidio kako je izgledao zemljovid RSK?
Eh, uporno govoriš o „unijaćenju“. To podrazumijeva, koliko znam, stvaranje srpske grkokatoličke crkve, ili kako se već zove, a koja, kroz povijest nikada nije imala neko jako značenje.
Ono na što misliš, valjda, je razdoblje kraja 19. st. i stvaranja „nacija“ iz naroda. Do tada su gl. odrednice bile jezik i vjera. Sad bi trebalo povjerovati V. Karadžiću, kako su Srbi „narod triju vjera“ ili A. Paveliću kako su „muslimani cvijeće hrv. naroda“... Katolici su postajali „nacionalno“ Hrvati, pravoslavci „nacionalno“ Srbi...
To je zastarjelo shvaćanje pojma nacije, ali nema dokaza kako su 100 000 itd. „Srba-katolika“ (zašto su uopće bili katolici?) postali Hrvati. Što je s Bunjevcima, onda? Što je sa svim onim, nerazjašnjenim etnosom Vlaha?
Svatko pametan i sućutan osuđuje zločine tj. genocid kojeg je NDH sprovela nad Srbima. I meni je ujak završio u Jasenovcu, iako nije bio Srbin...
Ali ne smatram kako je za vrijeme od 1991. do 1995. ponovljen genocid. To je teža priča. Ja sasvim podržavam pravo Srba iz Hrvatske na povratak u Hrvatsku. I znam da pri tome pripadam onoj manjini hrv. građana koji se zalažu za to...

by zoom: Tamo gde Srbi zive vekovima na tom teritoriju...Srpska Krajina ili kako god...nije bitan naziv,nego slobode koje im RH gusi...da mogu slobodno da posete manastir iz 1350. (Krka) ili bilo koji drugi objekat SPC,da mogu slobodno da se izjasne kao Srbi,da imaju jednaka prava,da se ne rusi kuca Nikole Tesla samo zato sto je bio Srbin niti Srpska pravoslavna crkva u kojoj je njegov otac bio svestenik,itd... Kuzis :) ?

RE:
Srpska Krajina kao nekakav pojam nikad nije postojala (ako izuzmemo ovu zadnju). Podsjetio bih te da su Srbi imali priliku integrirati tu svoju paradržavu u teritorij RH kao autonomiju Z4 planom, kojeg su odbili. Egzodus Srba iz Hrvatske, koji je uslijedio, pada na teret i Hrvatske i Srbije... Što lako potvrđuju „razgovori“ i „pregovori“ Tuđmana i Miloševića... btw.
Zanimljivo je da spominješ Krku, manastir kojeg je poigla Jelena Šubić, sestra cara Dušana i žena khrv. Kneza Mladena Šubića, ako se ne varam, sina onog Pavla Šubića kojeg sam spominjao na početku...

by zoom:Ma ne zelim ja...istorijske cinjenice...Idemo sad dok ne priznas poraz i pad... :P

RE:
Mali osvrt: upravo je status Hrvatske kao kraljevine unutar Ugarsko-hrvatske unije i kasnije H.monarhije i Austrougarske; kao i ostaci elementa autonomnosti (sabor, ban) i omogućio „nacionalno buđenje“ Hrvatske u 19. i 20. st. Mene to ne zanima nostalgičarski, već se radi o činjenici koja objašnjava ilirski pokret, hrv. nacionalni preporod ili južnoslavenski pokret, kako god to želimo zvati... i nastanak „hrvatske nacije“ koja me također posebno ne zanima, osim što stanje te „nacije“ izravno utječe i na moj život, pa se trudim pratiti zbivanja...
Srbi su imali malo drugačiju priču, zar ne? Pobunama i zatim, ustancima, uspjeli su u propadajećem Otomanskom imperiju („bolesniku na Bosporu“), osigurati prvo neku vrstu autonomne kneževine, a zatim se izboriti i za samostalnu kraljevinu... Cinično bih mogao primjetiti kako su to radili pod račun Rusa, Austrije, pa opet Rusa...
Naći neki oslonac srpske državotvornosti u Otomanskom imperiju je teško (Dušanovo carstvo se raspalo i malo pomalo, svedeno na pašalučku organizaciju Otomanskog imperija); „srpska nacija“ nastaje, zapravo, u „srpskoj Ateni“ gdje je ostao/došao i razvijao se „nacionalni duh“ srpstva (u „teškim vazalnim odnosima“) i to zanimljivo, zajedno s hrvatskim , južnoslavenskim pokretom...

by zoom: Ti si pomenuo ovo,a ja ono sto bolje znam,a to su pohrvacenja i unijacenja 100 000 i 100 000 i 100 000 Srba.

RE:
Unijaćenje smo valjda, obradili. Jedino što ti kalkulator izbacuje neke opasno velike cifre... A što se kroatizacije Talijana tiče – nisi mi objasnio, kako su to Hrvati,osim ako nisu bili višestoljetni gospodari ist. Jadrana, uspjeli kroatizirati Talijane...?

by zoom: Nekako se RH vise vezuje za one druge...ne znam zasto... :shok2:

RE:
RH se, osim među nacionalistički orijentiranim slojevima, ne vezuje za NDH. I u Ustavu RH objašnjeno je da se državotvornost RH temelji prvenstveno na antifašističkom pokretu i stvaranju Hrvatske kao federalne jedinice Jugoslavije. I dalje mi duguješ oodgovor o tome koje snage ulaze u Istru '45. godine...
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by zoom(npr javni govori Zmaga Jelincica i sl).Slusao malo??? :cool2:
To da si uzela Zmagu Jelinčića za primjer govori doista mnogo.
Ja ga jesam slušao ali ti, izgleda nisi. Ili si ga slušala vrlo rijetko i selektivno.
Tamo gde Srbi zive vekovima na tom teritoriju...Srpska Krajina ili kako god...nije bitan naziv,nego slobode koje im RH gusi...da mogu slobodno da posete manastir iz 1350. (Krka) ili bilo koji drugi objekat SPC,
Sa stranica Eparhije Dalmatinske
PRAVOSLAVCI IZ NOVOG SADA U POSETI MANASTIRIMA
KRUPI I KRKI

Povodom velikog praznika Uspenija Presvete Bogorodice 28. 08. 2004. g. jedan autobus pravoslavnih vernika iz Novog Sada posetio je dalmatinsku eparhiju i njene svetinje manastire Krupu i Krku. Ovom posetom hodočašće novosadskih pravoslavaca dalmatinskim svetinjama polako prelazi u tradiciju, što je znak iskrene hrišćanske ljubavi kao i ljudske podrške pravoslavnim vernicima i svetinjama eparhije dalmatinske.

stranica http://www.eparhija-dalmatinska.hr/Novo ... va04-L.htm

Osim toga, Srbi u Krajini devedesetih godina nisu tražili autonomniju nego su tražili da se kompletan teritorij odvoji od Hrvatske i pripoji Srbiji.
Nakon toga, ti isti Srbi iz Krajine na čelu sa Milanom Martićem su opet odbili autonomiju koja im se nudila planom Z4.
da mogu slobodno da se izjasne kao Srbi,da imaju jednaka prava,da se ne rusi kuca Nikole Tesla samo zato sto je bio Srbin niti Srpska pravoslavna crkva u kojoj je njegov otac bio svestenik,itd... Kuzis :) ?
Ako se ne izjašnjavaju slobodno kao Srbi ne vidim kako onda uopće postoje Srbi na popisu stanovništva? Izjasnili su se neslobodno kao Srbi?

Kuća Nikole Tesle je obnovljena prošle godine.
By zoom
Originally posted by XanaX
„Pad“ se odnosi, kao što sam napisao, na de facto stanje koje nastupa nakon stvaranja Ugarsko-hrvatske države. Ona je stvorena savezom, kojem je prethodio poraz hrv. vlastele.
Ja,ja...pad,pa savez...oce to :) :kralj:
ugarsko-hrvatske krune
Ma slatki ste mi vi Hrvati i to ti je :) Hteli biste i krunu da nazovete ugarsko-hrvatskom i jezik srpsko-hrvatskim, adrzava bila AUSTRO-ugarska a jezik srpski. Mislim nema sta, kod vas samo korektno ;)
Cujem na HRT-u je Tesla Hrvat jerbo je rodjen u Hrvatskoj :) Mislim :pivce: cool :) Pa Hrvati zapalili Tesli Hrvatu kucu :lol:

Ugarsko-hrvatskoj državi
Di je drzava pod TIM NAZIVOM :) na mapi istorijskog atlasa...svuda pise Austro-Ugarska... :srbin:

Austrougarska se, kao što sam rekao, raspala,
Onako,sama od sebe il su Hrvati udarili po njoj?...ovaj Srbi...vi ste bili saveznici ;)

Kraljevina nije obuhvatila i Istru
I sad je Italija potrazuje nazad,sve sa koloseumima :P

Zmago J. je jedan politički redikul, čija je gl. opsesija riješavanje par minornih pitanja oko granice s Hrvatskom.

Ja kazem kako je covek zahvalan Srbima za oslobodjenje i kako on kaze "Da nije bilo Srbi,Slovenaca danas ne bi bilo,Srbi hvala vam.Vecina Slovenaca ne zna za ovu cinjenicu."...to je rekao uzivo na TV-u,proverljivo :) :srbin:

Također, zaboravljaš, da su se ti isti Slovenci, kada je u Srbiji na vlast došao Milošević i počeo praviti centraliziranu državu, prvi pobunili i vodili oštru borbu sa srpskim političarima... Aktualan sukob u osamdesetima u ex-SFRJ je bio upravo slovensko-srpski; Slovenci su shvatili kako je ideja Jugoslavije propala uslijed rastućeg velikosrpstva i upravo su slovenski komunisti bili oni koji su prvi (a za njima, hrvatski), napustili posljednji Kongres SKJ...
Ne zaboravljam ja nista pa ni recenicu Stipe Mesica "Moj posao je zavrsen,Jugoslavije vise nema".Jos '70-ih je CIA objavila izvestaj gde je kao opasnost navela hrvatski nacionalizam koji se ne gasi od NDH. :pivce: Dakle,oznaceni ste :)
Slovenci su se pokajali i danas u velikom broju dolaze u Srbiju,Gucu itd...Kazu da ih Hrvati zovu "Alpskim Srbima"...Sad vam prete blokom za ulazak u EU,a sa nama se slovenacki narod lepo slaze :)
Kad je Sloba toliko bio los,zasto je onaj sa kreketavim glasom...bivsi fan beogradskog kluba Partizan,dolazio Slobi da ljubi skute u Karadjordjevo i da se dogovara sa njim?

Nedostajala im je tek određena autonomija nacionalnog identiteta, koju su dobili u Kraljevini SHS, i svoju Sloveniju (daleko od Srbije, pa tako i nekih teritorijalnih sporova), i priznanje kao jednog od triju naroda, vlastiti službeni jezik, daleko od hrv.-srp. jezične problematike i naravno, dominantan industrijski položaj...
Eto,zato ih boli glava od sporova sa Hrvatima :) More biti da nisu Srbi samo losi,a?? :)

Jezik je srpski,nikako hrv-srp...odakle ti ta glupost?Podseti cu te da ste ga uzeli od nas 1850. :) A jel da Vuk lepo reformisao jezik :) ?Bez Srba nista ;)
Hrvati uglavnom, pomagali Austriji
Ma jasna stvar....vi ste i Hitleru rekli NE :) Hahaha.Nemoj me molim te...vi pomagali slabasnim Austrijancima,a oni vas stavili u kavez...mislim...daj...

Nažalost Srba, ideju autonomije kao nac. manjine u RH, Srbi su eto, slijedeći Miloševićev plan – profućkali...
Ma da bese ih Milosevic 1991. izbrisao iz Ustava? Pa eto,vi ste sad demokratski nastrojeni,vratite Srbe na vekovna ognjista i dajte im autonomiju.Ti bi prvi glasao za to,vidim da podrzavas takve stvari na drugim teritorijama :) Zar ne?

Eh, uporno govoriš o „unijaćenju“. To podrazumijeva, koliko znam, stvaranje srpske grkokatoličke crkve, ili kako se već zove, a koja, kroz povijest nikada nije imala neko jako značenje.
Ne,govorim o nasilnom pokrstavanju Srba u rimo-katolicizam i pravljenja Hrvata od njih.Znas ti to bolje od mene!

ili A. Paveliću kako su „muslimani cvijeće hrv. naroda“... Katolici su postajali „nacionalno“ Hrvati, pravoslavci „nacionalno“ Srbi...
Zato ste se i u vreme || sv.rata a i dan danas sluzili unijacenjem....

Ma da,prosto je sve hrvatsko,pa i Ugarska,samo su Mesa Selimovic i Emir Kusturica Srbi a ne vase cvece :P :) Shake it :srbin:

To je zastarjelo shvaćanje pojma nacije, ali nema dokaza kako su 100 000 itd. „Srba-katolika“ (zašto su uopće bili katolici?) postali Hrvati.
Naivko moj...zasto su Srbi postali Muslimani...zasto su Srbi postali rimo katolici? Znas ti to dobro,zar ne :) Slusas li ove "Hrvatice" i "Hrvate"...Doris DRAGOVIC,Sverinu VUCKOVIC,Olivera DRAGOJEVICA i sl? :)

Svatko pametan i sućutan osuđuje zločine tj. genocid kojeg je NDH sprovela nad Srbima.
Slazem se...Zato Glavas i njemu slicni koji su na snimcima govorili kako se treba ponositi ustastvom i kako se budi ustaska drzava (upotrebljavajuci bas tu rec) nisu zdravog mozga.

Ali ne smatram kako je za vrijeme od 1991. do 1995. ponovljen genocid. To je teža priča. Ja sasvim podržavam pravo Srba iz Hrvatske na povratak u Hrvatsku. I znam da pri tome pripadam onoj manjini hrv. građana koji se zalažu za to...
Pa proterivanje oko pola miliona Srba ili koliko vec, i ubistvo onoliko ljudi,sta je?
Kao sto vidis,tvoja drzava to ne podrzava,vec sve radi na stetu povratka.A i ako se neko vrati,kao divljaci neki tvoji sunarodnici skoce i prebiju ili ubiju,da ne govorimo o divljackom ponasanju nad novinarima i sportistima iz Srbije ili o zabrani srpske muzike i filmove...komedija.Toliki strah,a jezik vec uzet :P
Ja sam 2002. u centru Beograda video Toncija Huljica i Jelenu Rozgu,setaju,niko ih ne dira,da bi ta ista "lepota" od coveka na HRT pljuvao po Srbima i Mariji Serifovic iz jeda i besa :) sto je on sam nesposoban da napravi dobru pesmu koja bi,makar usla u finale :)

Srpska Krajina kao nekakav pojam nikad nije postojala (ako izuzmemo ovu zadnju)
Postajao li je neki naziv Vojna Krajina :) ?Ili gresim... :srbin: Stvari su nazvane "pravim" imenom samo :P

Tako je SESTRA CARA DUSANA je podigla SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR :)

Srbi su imali malo drugačiju priču, zar ne? Pobunama i zatim, ustancima, uspjeli su u propadajećem Otomanskom imperiju („bolesniku na Bosporu“), osigurati prvo neku vrstu autonomne kneževine, a zatim se izboriti i za samostalnu kraljevinu... Cinično bih mogao primjetiti kako su to radili pod račun Rusa, Austrije, pa opet Rusa...

Da nakon KRALjEVINE I CAREVINE,mi padosmo pod Osmanlije...pa ih iskrckasmo sami :) Prvi su Srbi 1804. podigli ustanak.
Cinican necinican,Rusi su podrzali i Bugare i Grke tad,Srbe nisu,dakle sami smo se izborili :) Ljubora je cudo :)

Naći neki oslonac srpske državotvornosti u Otomanskom imperiju je teško (Dušanovo carstvo se raspalo i malo pomalo, svedeno na pašalučku organizaciju Otomanskog imperija); „srpska nacija“ nastaje, zapravo, u „srpskoj Ateni“ gdje je ostao/došao i razvijao se „nacionalni duh“ srpstva (u „teškim vazalnim odnosima“) i to zanimljivo, zajedno s hrvatskim , južnoslavenskim pokretom...
Znas ono "A ti zete crkni"...Srbi,kao stara nacija sa srednjevekovnom vrlo razvijenom i SAMOSTALNOM drzavom su imali i probudjenu i oformljenu naciju i drzavu :) Mirosavljevo jevandjelje,Hilandar,Zica,Studenica,Maglic,Prizren,Dusanov zakonik,Svetosavski nomokanon,itd,itd...sve to svedoci o sjaju i vrhu Srba dok su drugi bili u "savezima" ... mislim ... kahm :)
Unijaćenje smo valjda, obradili. Jedino što ti kalkulator izbacuje neke opasno velike cifre...
Konkretno,ja znam za cifru od oko 800 000 ubijenih u Jasenovcu i 600 000 pokatolinenih Srba.Na jednom AMERICKOM forumu sam citao od strane jednog Amera,koji gotivi Srbe zbog Tesle i Karla Maldena,da su Hrvati ubili oko 1 000 000 u Jasenovcu,a milion pokatolicili...meni ove cifre deluju preterano,isto kao i 40 000 ubijenih u Jasenovcu,kako kaze covekoliki Mesic :)

RH se, osim među nacionalistički orijentiranim slojevima, ne vezuje za NDH. I u Ustavu RH objašnjeno je da se državotvornost RH temelji prvenstveno na antifašističkom pokretu i stvaranju Hrvatske kao federalne jedinice Jugoslavije.
Ma da...biti na pobednickoj strani :) Viva la RH Ustav :lol:
By zoom
To da si uzela Zmagu Jelinčića za primjer govori doista mnogo.
Ja ga jesam slušao ali ti, izgleda nisi. Ili si ga slušala vrlo rijetko i selektivno.
U cemu je problem?

Ne daj Boze napisati Srbima :lol: BU :)

dalmatinskim svetinjama
Tj.srpskim pravoslanim manastirima :)

Srbi u Krajini devedesetih godina nisu tražili autonomniju nego su tražili da se kompletan teritorij odvoji od Hrvatske i pripoji Srbiji.
Sto,bilo nelegitimno? :) I vi ste trazili separaciju od federacije,protivustavno i imali ste paramilitarne formacije,protivustavno...Prvo budi ok,pa kazi za drugog da nije :)

Nakon toga, ti isti Srbi iz Krajine na čelu sa Milanom Martićem su opet odbili autonomiju koja im se nudila planom Z4.
A franjo ga sve prihvatio? Hahaha :lol:

Ako cemo da se hvatamo za to...prihvatili ga dan pred Oluju,ZAR NE? :) I? Tebi bi kao odgovarala drzava u drzavi?

:vezan:

Kuća Nikole Tesle je obnovljena prošle godine.
Cemu tolika zurba,pa tek je 2006? :lol:
Treba svetu pokazati da je veliki genije tu rodjen,pa da pozurimo i da ponizno proslavio 150-ogodisnjicu :) A?Jadno,jadno,nema sta :)
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma slatki ste mi vi Hrvati i to ti je :) Hteli biste i krunu da nazovete ugarsko-hrvatskom i jezik srpsko-hrvatskim, adrzava bila AUSTRO-ugarska a jezik srpski. Mislim nema sta, kod vas samo korektno ;)
Cujem na HRT-u je Tesla Hrvat jerbo je rodjen u Hrvatskoj :) Mislim :pivce: cool :) Pa Hrvati zapalili Tesli Hrvatu kucu :lol:
Pa ti štošta uistinu čuješ. Ali nije začuđujuće :nono:
A tom tvojom logikom i logikom ostalih nacionalista ispada da u Hrvatskoj žive samo Srbi, samo se zemlja bezvzeze zove Hrvatska (tad im se sviđalo to ime), jezik je zapravo srpski al se zbog šminke zove hrvatski a u svim ratovima se zapravo Srbi u Hrvatskoj bore jedni protiv drugih pa onda jednno srpsko pleme zauzme pola zemlje drugom srpskom plemenu pa ih onda ovi oslobađaju od njih samih i protjeraju ih u Srbiju, jer šta bi im tamo falilo? I tamo su svi Srbi a ovako se u Hrvatskoj ostatak Srba može razbaškarit.
Ja kazem kako je covek zahvalan Srbima za oslobodjenje i kako on kaze "Da nije bilo Srbi,Slovenaca danas ne bi bilo,Srbi hvala vam.Vecina Slovenaca ne zna za ovu cinjenicu."...to je rekao uzivo na TV-u,proverljivo :) :srbin:
Da, pa nije ni čudno da mnogi ne znaju za tu činjenicu već samo Zmago Jelinčić.
Kad je već provjerljivo da je Zmago to izjavio može li se kako provjeriti na koji to način ne bi bilo Slovenaca da nije bilo Srba? I zašto onda Srbi u Sloveniji kubure oko problema sa izbrisanima ako je tome tako? Zaš im Zmago nije sredio papire?

Slovenci su se pokajali i danas u velikom broju dolaze u Srbiju,Gucu itd...Kazu da ih Hrvati zovu "Alpskim Srbima"...Sad vam prete blokom za ulazak u EU,a sa nama se slovenacki narod lepo slaze :)
Da, do sljedećeg bojkota robe iz Slovenije :lol:
Kad je Sloba toliko bio los,zasto je onaj sa kreketavim glasom...bivsi fan beogradskog kluba Partizan,dolazio Slobi da ljubi skute u Karadjordjevo i da se dogovara sa njim?
Ti si ionako puna informacija pa bi sa nama mogla i taj fakat podijelit. Od nas niko ne zna šta su oni tamo radili a ti zvučiš kao da si tamo sa njima bila. I ako Slobodan nije bio tako loš, zašto je par stotina tisuća ljudi mjesecima demonstriralo protiv njega?

Jezik je srpski,nikako hrv-srp...odakle ti ta glupost?Podseti cu te da ste ga uzeli od nas 1850. :) A jel da Vuk lepo reformisao jezik :) ?Bez Srba nista ;)
Yashta :lol:
Da nije bilo Vuka ni Vede ne bi imale svoj jezik :lol:
Zapravo je Vuk Karadžić ko ameba-od njega nastade život :yes:
Ne,govorim o nasilnom pokrstavanju Srba u rimo-katolicizam i pravljenja Hrvata od njih.Znas ti to bolje od mene!
Pa rekoh ja svi smo zapravo Srbi, onda ne vidim zašto tamo nekakav virtualni narod, nakaradno zvan Hrvatima optužujemo da su nas Srbe protjerali? Srbi su nas istjerali majku im njiovu!

Pa proterivanje oko pola miliona Srba ili koliko vec, i ubistvo onoliko ljudi,sta je?
?
Molim?? Šta pola milijuna? Sto milijuna.
Korisnikov avatar
By Stripi

Ne daj Boze napisati Srbima :lol: BU :)
Ne znam, site je od SPCa pa njima uputi primjedbu. Kako si pažljivo to uočila tako si i Zmagu Jelinčića pažljivo slušala, jel?

Tj.srpskim pravoslanim manastirima :)
Site SPC. Stvarno je strašno što nisu tebe pitali kako, šta i kojim terminima se treba sluižit tokom pisanja članaka koje postavljaju na site. Sram da ih bude.
Sto,bilo nelegitimno? :) I vi ste trazili separaciju od federacije,protivustavno i imali ste paramilitarne formacije,protivustavno...Prvo budi ok,pa kazi za drugog da nije :)
Ustav 1971. koji je to dopuštao. Federacija je skup država. Socijalističke republike su činile taj skup a opet republički ustavi nisu predviđali takvo nešto. No to i sama znaš samo se praviš glupa.
I da, bilo je nelegitimno odvajati tamo nekakve Krajine.
A što se tiče paraformacija. Daj, ne nasmijavaj me. Krajina je bila puna paraformacija ili su to možda i Beli Orlovi bili dio JNA? Samo je trebalo sjedit skrštenih ruku i čekat da dođu do tvojih vrata. Mislim da ipak niko nije bio tako glup.
A franjo ga sve prihvatio? Hahaha :lol:
Da ga je Milan Martić potpisao a nije jer ga odbio m,orao bi ga prihvatiti. Dakle, Milan Martić je u ime srpskog naroda odbio plan kojim bi se riješilo pitanje autonomije. Kasnije je i njemu i srpskom narodu iz Krajine preostalo da licemjerno plačipičkari. Baš ovako kao ti sada.
Ako cemo da se hvatamo za to...prihvatili ga dan pred Oluju,ZAR NE? :) I? Tebi bi kao odgovarala drzava u drzavi?
Bolje bi ti bilo da si se za neš drugo uhvatila. Dan pred Oluju su ga odbili iako im je bilo nagovješteno da se sprema vojna akcija. Milan Martić je pokupio svoju svitu, vratio se u Knin, pokupio svoje stvari i otišao u Banja Luku dok mu je sasma pucala ona stvar i za Krajinu i za narod u toj istoj Krajini.
Citirano sa radio slobodna evropa.org http://www.danas.org/article/2005/08/0 ... c9512.html
Akciji „Oluja“ prethodio je neuspjeli pokušaj međunarodne zajednice, 3. kolovoza 1995. godine u Ženevi, da kninske vlasti privole da prihvate plan Z4 koji je trebao garantirati Srbima određeni stupanj autonomije u Hrvatskoj i osigurati reintegraciju trećine Hrvatske u ustavno pravi poredak zemlje.

Cemu tolika zurba,pa tek je 2006? :lol:
Treba svetu pokazati da je veliki genije tu rodjen,pa da pozurimo i da ponizno proslavio 150-ogodisnjicu :) A?Jadno,jadno,nema sta :)
Možda je obljetnica bila u pitanju?
Sjećam se komentara na B92 da je hrvatska Vlada i toliko napravila, proglasila godinu godinom Nikole Tesle. Licemjerno ili ne, no napravljeno je.
A i da je napravljeno prije vjerujem da tebi ne bi odgovaralo. U biti, ništa ne odgovara jer ti je lakše da zakeraš nego da hvališ. Imam ja takvih ljudi tu u okolini koji jedva čekaju da čuju neku lošu vijest iz Srbije jer je odmah njima lakše. Trude se da ne čuju nešto dobro što iz Srbije dolazi. Ja takve ljude obično nazivam jadnicima jer ništa drugo i nisu.
By Sixto
Vi jos o klavirima po kucama i pasalucima a!?
Korisnikov avatar
By Danceboy
Vojvodina, kako sada stvari stoje, nece biti nezavisna, ali zelja Vojvodine za nezavisnoscu je obrnuto proporcionalna zelji Beograda da sto vise toga pruzi Vojvodini (naravno unutar suvereniteta Republike Srbije). Nazalost, to nasi takozvani nacionalni intelektualci nikada nece moci da shvate.
Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by jukie
Dobro deco, hajdemo sada malo biologije za sedmi razred...
a) globalno zagrevanje postoji i svuda je oko nas
b) kada je toplo, led se topi
c) na Grenlandu i Antarktiku ima mnogo lednika
d) oni će se otopiti
e) kada se lednici otope nastaje voda
f) voda teče naniže i uliva se u more
g) kada u more dodate JOŠ vode, nivo mora raste
h) kada nivo mora poraste, kopno sa nižom nadmorskom visinom biva potopljeno
i) Vojvodina ima malu nadmorsku visinu
j) Vojvodina će biti potopljena
k) ljudi koji žive u Vojvodini će ili migrirati na druga mesta ili će se podaviti
l) dakle od nezavisne Vojvodine nema ništa
Reče učiteljica i svi đaci vrišteći poleteše napolje: We are all going to die!!!

Iskreno treba da se vratimo na početak.

Ja bih najviše voleo da nataknem neke gaće, odem na neka ostrva ili obalu, da 'vatam ribe, penjem se po drveću i berem nešto za klopu i da me baš briga za teritorijalne podele, politiku, ekonomiju itd...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Sixto
Ma jock, samo o kozama koje se klizaju po plocicama, parketu za potpalu i onom spomeniku koji je shvaba sebi u hodniku napravio.
Korisnikov avatar
By kenozoik
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by Sixto
Ma jock, samo o kozama koje se klizaju po plocicama, parketu za potpalu i onom spomeniku koji je shvaba sebi u hodniku napravio.
Tuzno, ali istinito.
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Ha ha, pa da nema Vojvodine radikali bi u skupstini Srbije imali poslanika koliko i onaj bolesnik Cheda. Pravi put ka nezavisnosti.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!