Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Италија је земља у којој постоји вероватно највећи број презимена на свету - око 350.000.

Кина је потпуно супротан пример. У земљи од преко милијарду становника постоји свега 700 презимена. Осим тога, Кинези та презимена уклапају са свега двадесетак различитих имена. Најчешће презиме у свету је кинеско презиме Ли.

Што се тиче Италије, десет најчешћих презимена, попут Росија и Грека, има укупно само 1,1% становништва.

С друге стране, десет најчешћих презимена рецимо у Данској, од Јенсена до Јоргенсена, има чак 33% становника.

Италијанска презимена углавном су изведена из имена особа, места, занимања или надимака, а највећим делом су настала још у средњем веку. Често је могуће открити одакле потиче нека особа само по њеном презимену.

То већ не би могло да се каже за Турску, где је после револуције младотурака, становницима који до тада нису имали презиме наређено да га буквално у једном дану измисле. Мустафа Кемал, који је предводио ту револуцију, наденуо је тада себи презиме Ататурк, „Отац Турака”, а по закону нико други није могао да узме то презиме.

Још је сложенија ситуација у Шпанији и њеним бившим колонијама. Осим тога што је сужен избор презимена, веома је жив обичај да се прворођеном сину даје име оца, а прворођеној кћерци име мајке. Како онда разликовати Хуана Гарсију деду, од Хуана Гарсије оца или Хуана Гарсије унука? Шпанци тај проблем решавају тако што сваки од њих добија још једно презиме - мајчино.

Има и народа који се сасвим добро сналазе и без презимена, попут Тибетанаца и становника острва Јаве. Бивши индонежански лидер звао се само Сукарно. Немају презиме ни чланови многих краљевских породица.

Посебан случај су Исланђани, загрижени следбеници традиције „патронима”. Презимена се у том народу добијају на следећи начин: ако господин Карл из Рејкјавика има двоје деце, Ану и Магнуса, они ће се звати Ана Карлсдотир (односно Карлова кћерка) и Магнус Карлсон (Карлов син).

У Србији нема статистичких података о томе колико има различитих презимена.

Процењује се да се око две трећине српских презимена завршава на -ић.

Српска презимена углавном настају од имена неког од предака, мушког или женског, али и према упечатљивој особини неког од предака, према месту где породица живи или одакле се доселила. У Србији су најчешћа презимена: Јовановић, Николић, Петровић, Ковачевић и Ђорђевић.
(РТС)
:srbin: :alikako:

:zastava: :zastava: :zastava:
By Бреее!!!
Мени су смешна наша презимена типа - Дерикучка !!! :lol:

Korisnikov avatar
By Mortis
U Koreji, 70% stanovnistva ima prezime Kim. (Severnokorejanski Tito i sin mu se zovu Kim Il Sung i Kim Jong Il, predsednik Juzne Koreje je isto neki Kim.)
Korisnikov avatar
By muzika86
Meni je smiješno prezime Stokić ili Stokanović
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Бреее!!!
Мени су смешна наша презимена типа - Дерикучка !!! :lol:

A tek Drljača, li pak, mnogo rasprostranjenije Pecikoza...u prvi mah znaju zvučati smešno.
By Бреее!!!
Originally posted by Delete

A tek Drljača, li pak, mnogo rasprostranjenije Pecikoza...u prvi mah znaju zvučati smešno.
Да, заиста, у први мах ...

Ја, на пример, никада не бих мењао такво презиме ... :srbin:

Korisnikov avatar
By unic0rn
Guzina? :lol:

Ima i Kenjalo, Pishalo, ...
By Бреее!!!
Јој јесте, и Пиштало, Магазин ... :srbin:

Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Bas juce sam sedela sa ujakom i posle 4. piva smo krenuli da analiziramo njegovo prezime, Bezanic. Taj deo porodice mi je omiljen, a preko Proces TVa smo saznali odakle smo, verovali ili ne. Ja se tripovala da potice od glagola bezati. :(
Korisnikov avatar
By Delete
Buduci da mi je cale jedno vreme bio preterano politicki aktivan, ja sam htela da menjam prezime, jer nije bas tako cesto, a i odmah bi me povezali...a vecina ljudi u sirem drustvu nije znala kako se prezivam, a ja nisam htela da im kazem, pa su nagadjali da nije neko od tih koja smesno zvuce...cak su se jednom suzdrzali da komentarisu takva imena i prezimena dok sam ja bila tu :)
Korisnikov avatar
By jukie
Hmm... pregledao sam moj stari fajl od oko 150 đaka i vode Jovanović (8) i Lazarević (5), a zatim po 2 osobe sa sledećih 12 prezimena.
Nije tolika frka za pamćenje samo za potpuno ista imena, nego i kad su jako slična: Mitrović, Mirović, Mirković, Mitović... inače roditelji su mnogo manje maštoviti kada ćerkama treba dati ime nego sinovima pa se neka imena javljaju u milionima primeraka
Korisnikov avatar
By Val
Moje garantovano nema niko. :D
Korisnikov avatar
By gari
U Srbiji je sve do završetka Prvog svetskog rata bio običak da svaka druga generacija menja prezime. Naime, uzimalo bi se ime dede i dodavalo ić, pa su tako Milanovići ako im se deda zvao Miloš postajali Miloševići. Onda je to zabranjeno jer nisu mogle da se vode matične knjige zbog promene prezimena.

Inače, ja se prezivam...Sa ću se setim.

:cheer: :shocked: :novinar:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by unic0rn
Guzina? :lol:

Ima i Kenjalo, Pishalo, ...
Imao sam u OS blizance - Dragana i Stanka Guzinu. Ali i Milicu Barabu (Licanka).

A Kenjalo (bez sale) je ogromna licka familija. Ima ih bezmalo kao Opacica.

Imam i kolegu na poslu - Vanja Kis Prdilo (mislim da ima nekog u Banatskom Knezevcu).
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by colorado
Moje je retko.
I moje iako je na IC.

Prema poslednjem popisu SFRJ najvise muskaraca se zvalo Dragan Popovic. Ne znam za zene. Popovica tek malo manje u Hrvata nego u Srba - to je pojasnjenje.
Korisnikov avatar
By gari
Ju, zamalo pa da se zovem Dragan Popović. Fala Bogu pa nisam prosečan.

:djavo: :molise: :cut:
By Бреее!!!
Гледајући вечити дерби видех чудо - уместо презимена Гај, или исправније Геј, како већ ко чита, пише само име Ибрахим !!! :alikako:
Звездо, звездо !!!

Korisnikov avatar
By djo
moje je dosta retko i svi koji se tako prezivaju su mi garant rod...
:cobanica:
Korisnikov avatar
By gari
Da, isto tako je bilo i sa Gayom Julijem Cezarom. Nikada nisu smeli da mu kažu da je Gay. Bio čovek imperator, nije se bilo igrati glavom. Možda mu je taj Ibrahim neki rod?

:hvala: :diplomac: :wink:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Kupper
A Kenjalo (bez sale) je ogromna licka familija. Ima ih bezmalo kao Opacica.
Ja znam devojku sa tim prezimenom i kada smo trebali da polazemo prijemni baba koja nas je prozivala drala se ko nezdrava 'Keenjalooooo', na sta su se svi odvalili od smeha, a curi je bas bilo neprijatno.

Elem, moje prezime je jakoooooooo cesto, tako da utvrdjivanje srodnosti sa primercima sa istim prezimenom mora da ide od toga odakle im je deda, a od kojeg su plemena i bla bla....
By XanaX
moje prezime je njemackog podrijetla, dosta staro (srednjevjekovno). izvorno je oznacavalo neki zanat, vezan uz gradjevinarstvo... slavenska inacica, po spellingu, koju i ja nosim, javlja se medju zhidovima u ist. (polj.-ukr.) dijelu ex-monarhije. na ovom nashem brdovitom balkanu, jos se petero ljudi preziva kao i ja...
enivej, "krajiska" prezimena, mahom srpska, ali i hrvatska, zaista su svakakva... ja sam znao jednog koji se prezivao "divljakinja"
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Meni su i ime i prezime retki :misici:
Ali sam siguran da znam barem 6 Alexandara Ilica :smeh:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by XanaX
moje prezime je njemackog podrijetla
Sad si me podsetio. Zasto bi neko (otac mog drugara, Nemac po ocu) menjao sinu ime iz...neka bude...Herman Molinger u Vladimir (prezime po ocevoj majci) Klasnic?
Korisnikov avatar
By spliff
moje prezime je jedno od najcheshccih.... :cvetduga:
By SUNNY B
pa moje ime je koliko vidim prilicno cesto , mada nije bas medju jelanama,marijama i anama, ali jeste medju tijanama. prezime je malo manje cesto ali ipak "obicno" -crnogorsko -kao jedan poznati glumac i sada vec jos poznatiji pevac a pocinje na "s".

medju prijateljima imam jelenu markovic,marka petrovica,nikolu jovanovica,tamaru petrovic i gomilu takvih istih, a kad smo vec kod toga da se po prezimenu odredjuje rod,poreklo i ostalo,tu malo gresimo - moja devojcica ima najobicnije srpsko ime i jos obicnije srpsko prezime a nema u sebi apsolutno ni kapi srpske krvi....
Korisnikov avatar
By Seka Sabljak
Moje prezime je SABLJAK i ne smeta mi. Dapace, mislim da je veoma efektno.

:redaljka: :duh:
Korisnikov avatar
By Kupper
Eh Jelo, menjas prezimena k'o donji ves.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!