Afriku ubijaju EU, NAFTA, OPEC, druge integracije i drugi trgovinski blokovi. Njima trenutno stanje odgovara. EU svake godine ostvaruje ogromne viskove poljoprivrednih proizvoda.
Ako nece da smanji poljoprivrednu proizvodnju - (a nece, jer bi to ostavilo seljake bez posla i prihoda, a ko jos zeli zlo svojim seljacima?), EU te proizvode mora negde izvesti, makar i po jako niskim cenama. Kad ta roba stigne u Afriku, ona je jeftinija nego sto bi bila da je Africki farmeri proizvode. Tad niko nije zainteresovan da proizvodi jer mu se ne isplati. Boljitka ne moze biti dok ne pocne da se proizvodi, da bi se proizvodnja isplatila, trgovina (uvoz-izvoz) mora da se postavi na drugacije (nediskriminatorne) osnove.
EU i SAD nisu spremne na to. Bilo kakva pomoc (novcana, humanitarna), otpis dugova nece otkloniti uzroke krize.
@jukie
Hvala na iscrpnom objasnjenju.
Neke stvari su mi jasnije.
Samo jos kratak komentar za orangutane. Dao si jako lep primer, ali ja nigde ne vidim da je materijano bogatstvo omogucilo orangutanu da prezivi. Prednosti koje ti navodis kod orangutana A (plodovi, drvece, voda), su prirodni resursi.
Ljudima danas vise nisu dovoljni samo prirodni resursi. Da je tako, u Africi niko ne bi umro, jer prirodnih resursa imaju.
Tebi hvala na lekciji iz biologije (sve sto si rekao stoji), ali ja i dalje mislim da je glavni uzrok siromastva ekonomsko-politicki i zao mi je sto ne mogu da kazem 'jebiga, prirodna selekcija'.