- 04 Apr 2017, 12:29
"Sretnem Bojana ispred Centra za socijalni rad. Ide po jednokratnu pomoć, kaže. Deset hiljada, nije loše, skoro pa 100 eura, doda. Bojan ima preko šezdeset godina, ostao je bez posla, nije ostvario pravo na penziju. Ima krov nad glavom. Ne prokišnjava, ne žalim se, kaže uz osmeh. U proleće ide po grobljima, bere zumbule i lale pa to prodaje, i beži od komunalaca. Pre nekoliko godina su ga uhvatili. Izveden je pred sud, prekršaj, pedeset hiljada. Nemam, vodite me u zatvor, rekao je. Ne znam da li je odrobijao zumbule na bulevaru.
Bojan se ne kupa redovno, ne oblači se lepo, i zubi su počeli da mu stradavaju. Davno je studirao i ne zna engleski. Na kompjuteru zna osnovno, word i internet, snalazi se. Po zanimanju je nastavnik geografije, ali u struci ne radi već preko dvadeset godina. Nisam hteo da se učlanim u SPS, kaže, pa sam fasovao nogu u dupe iz jedne srednje škole. Radio sam fizičke poslove kasnije, razne, ko ih jebe. Onda su došli oni drugi, demokrate. Javljao sam se po konkursima, ali ništa. Razmišljao sam da li da se učlanim, možda je trebalo, ali nisam. Jebeš ga, glup sam. Tu je bila čistka. Ko je preleteo, spasio se. Demokrate postavile svoje gde god se moglo, ne mož da dišeš od njih. Kaže mi jedan, profesor srpskog, da se vidi da sam propao i da sam nekako kockastoglav, a ovo je vreme pristojnih. Oteram ga u tri lepe pristojne pizde materine.
U međuvremenu sam pomagao jednom čoveku, nastavlja, oko zidanja kuće. Taj me je i plaćao, a bogami i hranio. Ali, kuću sagradismo i aj vozdra. I šta ću, krenem to sa cvećem. Kupuju ljudi, nije loše. Samo, komunalci ubiše. Nikad ne uzimam iz buketa, nikad. Samo uberem to što raste okolo. Bude i turskih karanfila.
Sjahale demokrate, zajahali naprednjaci. Opet preleteo ko je stigao. Neki pokupovali diplome, neki sredili. Javim se na jedan konkurs, osnovna škola, na selu, tu blizu. Opet isto. Ne učlanim se ni u naprednjake. Budala.
Ne glasam već godinama. Neću da biram manje zlo. I nije me strah. Onda čujem ovih dana, iz usta raznih koji su protiv vlasti: neobrazovani su za sve krivi, kockastoglavi, bezubi, one koji nisu glasali treba oterati u pičku materinu jer su baš oni krivi za sve, onima preko šezdeset godina treba oduzeti pravo glasa... I prepadnem se živ, pa ja se uklapam u sve to! Jebem ti život! Okriviše me za sve, sve bi mi oduzeli. A kažu, to je neka pristojna opozicija. Pa i ja sam protiv vlasti, i ove i demokrata i spsovaca. Što sam ja nepristojan? A gledam neke, najviše je ocvalih demokrata, uguzili se gde su stigli kad su mogli, krali i šakom i kapom, ugurali svoje na radna mesta. Sve pristojan svet. I sad su oni ta pristojna opozicija, opet. Opet duvaju u pištaljke. Kao da smo svi ludi, kao da se ne sećamo, kao da ne znamo.
Nisam glasao, niti ću. Snalazim se nekako, guram, plivam. Glava je još uvek iznad površine. Stiglo je novo proleće, procvetali zumbuli i lale, bilo je i narcisa. Nisam odustao. Strah me države, vlasti, a sve više me strah i te pristojne opozicije. Nekako su mi slični, gotovo isti, i vlast i ta fina opozicija. Isti jezik, iste metode. Samo ovi drugi malo bogatiji i ušminkani. To nije moja borba. Zamišljam kako bi bilo da se pojavim na nekom njihovom protestu s transparentom: Ja ne glasam. Koliko njih bi me pljunulo, gurnulo, šta bi mi sve rekli. Ipak neću to da radim. Bolje da kupe cveće od mene. Jer to je sve fin svet, pristojan. Bar neke koristi od njih, doda Bojan i nastavi kud je naumio, hitajući u sunčan dan."
B.K.