Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Poslednji ispitni rok je tu, kao i manično spremanje ispita u poslednji čas, kao i kukanje zbog ocena, profesora, sistema, države, sveta, života. :D
Tom prilikom Korvin, Katengl i ja smo se ovih dana žustro raspravljali oko bolonjskog sistema studiranja.

Većinu bodova nosi prisustvo na predavanjima i kontinuirani rad (domaći zadaci, projekti, seminarski, blabla). Meni je super takav sistem (trud>>znanje) za praktične predmete - gde treba da radiš i radiš i kontinuirano radiš dok nešto ne naučiš da radiš.
Ali mi je isto toliko besmislen za teorijske predmete gde je poenta da nešto naučiš, kontam da je tu kontinuitet nepotreban (moja kuknjava oko loše ocene iz teorijskog predmeta na kom sam zabušavao ali koji inače odlično znam je i inspirisala razglabanje o ovoj temi :D )

Takođe mi se ne sviđa taj no-matter-what sistem bodovanja prisustva/izostanaka. Ne pravi se razlika između opravdanog i neopravdanog izostajanja - ako nisi bio prisutan na određenom broju predavanja/vežbi, gubiš poene ili čak pravo da izađeš na ispit, i ne možeš da nadoknadiš nikako. :neznam:

S druge strane, to je kao i čeličenje za the cruel world out there. Ako si zaposlen ne možeš baš da se izležavaš kod kuće kad god se malko prehladiš. :D

Kontam da se razlikuje i od fakulteta do fakulteta, mada koliko čujem od vršnjaka a i iz sopstvenog iskustva na 2 fakulteta - isti fazon je svuda, negde malo opuštenije, negde strožije.

Šta vi mislite? Na mladima svet ostaje! Discuss! :calista:
Korisnikov avatar
By 李香兰
Ne znam ali znam da meni prva predavanja pocinju u oktobru and I have no idea what shit I am getting myself into
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ja bih da me biju dok radim ispit i da jedini nacin da polozim bude da uradim 100% samo da ne moram da radim 1000 projekata domacih zadataka koji vrede po pola poena i slicno
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2723496#p2723496]Anhedonie napisao:[/url]ja bih da me biju dok radim ispit i da jedini nacin da polozim bude da uradim 100% samo da ne moram da radim 1000 projekata domacih zadataka koji vrede po pola poena i slicno
+1 !!!

Zbog tih domaćih i moje opšte neinformisanosti o rokovima za predaju sam iz jebenog engleskog dobio šesticu. Imao sam 100% na ispitu, i to jedini :lol:

Overload, šta upisuješ?
Korisnikov avatar
By 李香兰
Pa upisala sam tehnicki vec pre mesec. filoloski.
Korisnikov avatar
By Night
Na mom faksu zbog specificnosti (arhitektura) mora da se radi tokom celog semestra, i skoro sva predavanja i vezbe su obavezni, dok se predispitne obaveze za cisto teoretske predmete svode na neke testove, koji opet mogu da budu suvisni.

Slazem se za celicenje, s tim sto nema motivacije u vidu novca :D
Korisnikov avatar
By milidecilitar
Meni je ovakav sistem ok. Jedina zamerka mi je to sto se ponekad izgubi vrednost ocene( neko ko je savladao bolje gradivo ima manju ocenu od nekog ko je bio dosta vredan tokom semestra) i sto je sada prosek veoma bitan.
Korisnikov avatar
By Sunce
Da li da budem blag ili strog prema studentima?
Korisnikov avatar
By RetributioN
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2723549#p2723549]Speculum Columbae napisao:[/url]bolonja je smešna.
kriterijumi prebedni.
Slažem se.

Dodao bih da se Bolonja ne primenjuje svuda isto. Razlika ide od fakulteta do fakulteta, a poražavajuće je što se i unutar pojedinačnih fakulteta primenjuje na različite načine, te manje ili više sprovodi kroz predavanja i vežbe.
Bolonja je zamisao idealista, katastrofalno implementirana u propali sistem visokog obrazovanja.
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
sistem kao sistem jeste los

soba je u ogromnom haosu
preci u drugu ili srediti?

razlikuje od faxa do faxa...bitch please
kod mene svaki predmet drugaciji SRBIJA ---> KRAGUJEVAC hehe hehe (smejanje od muke)

skoro svaki predmet se svodi na: radi kolokvijume, radi projekte, evo ti par knjiga da ih naucis za ispit...ali svaki ima svoja pravila, svoju *nelogicnu* raspodelu poena itd

medjutim ja,licno, jos uvek nemam zelju da odem negde drugde da studiram
rupa u programu/gradivu ima..ali ima ih i tipa na MIT-u, a kamoli negde drugde
uostalom ne moze fax sve da vas nauci
i to nema uske veze sa Bolonjom

@Sunce
nije ni toliko bitno da li ces biti blag ili strog
probaj da ucinis predmet zanimljivijim...bice i tebi prijatnije dok pricas (ili sta vec) i studentima
radi to sa ljubavlju :) sve ostalo ce da dodje
By Aven
Ovo što RetributioN piše.

Jako, jako loše riješen sistem. Na početku je tek bila katastrofa jer su se svi nedostaci, kao i greške profesora prelamali na studentima.

Najmanje smisla pak ima da za predmet koji nosi 2 ECTS boda treba raditi kao i za onaj koji nosi 6.

Zadaće i timski projekti. :cut:

Ne znam ni kako funkcionira ona zamisao da se nakon preddiplomskog može prebaciti na neki drugi faks. Neki na diplomski primaju samo svoje studente. :/

Prije par godina su rekli da u HR samo 30% studenata od ukupno upisanih diplomira.
Mislim da je Bolonja samo pogoršala taj rezultat. :/

Ne vidim smisao u silovanju sistemom koji evidentno ne funkcionira.
Korisnikov avatar
By 2kune
tko nije studiro po starome zaista ne može imati pojma koliko je bolonja loš sistem... a rezultat koji polučuje na živoj sili je enormna katastrofa... civilizacija neće propasti uslijed nuklearnog rata, udara komete, ekološke katastrofe ili planetarne pandemije - bit će dovoljno da bolonjci dođu na red prirodnom smjenom generacija... civilizacija će nestati jer neće biti nikog tko znade promjeniti žarulju... :drama:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Kako si samo nemilosrdno to istrgao iz konteksta :lol: Ne volim ni ja, i kao što rekoh, ima mi nekog smisla jedino kada su praktični predmeti u pitanju. Ono, rad u laboratoriji, šivenje ili pilotiranje, štagod
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2724883#p2724883]ZlatnaPtica napisao:[/url]Kako si samo nemilosrdno to istrgao iz konteksta :lol: Ne volim ni ja, i kao što rekoh, ima mi nekog smisla jedino kada su praktični predmeti u pitanju. Ono, rad u laboratoriji, šivenje ili pilotiranje, štagod
Meni nema smisla ni tada. Ta politika rađa nekompetentnost u praktično svakoj sferi gde se primeni.

Ako ne znaš dobro da pilotiraš.... možda je bolje da ne budeš pilot. Ako ne zbog tebe, a ono zbog putnika koje ćeš voziti/ubiti. :)
By Sixto
Koje je konkretno pitanje!? :lol:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Srbija jeste potpisnica Bolonjske konvencije, ali evo već deceniju nakon toga, još uvek nije u okviru tzv. jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja.

Nije ovo Bolonja, niti će to biti još neko vreme... stoga je mnogo toga i dalje proizvoljno regulisano od strane pojedinačnih fakulteta, katedri, nastavnog kadra... a diplome još uvek nisu međunarodno priznate bez jebene nostrifikacije.

Srbija (i druge nerazvijene zemlje), potpuno očekivano, se suočava sa znatno komplikovanijim izazovima, postavljenim od strane razvijenih zemalja kojima je čitav taj proces svojstveniji.

A plašim se da ni na globalnom nivou nisu rešenja osnovna pitanja čitavog procesa reformi obrazovanja, počev od - gde to sve vodi?!

Specijalizujem se za oblast obrazovanja (akcenat na visokom)... moj savet - gledaj da ih skineš s kurca što pre možeš, da sačuvaš što više zdravog razuma. Drži se optimuma, i pružaj minimum zahtevanog za postizanje željenog/maksimalnog rezultata.

Sve što te zaista zanima van (reprodukcije) obaveznog gradiva i što želiš da naučiš, ti potraži samostalno (širok je internet) u slobodno vreme.

I srećno!
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Bolonja je kurac. Na mojoj generaciji su pokusali da je uvedu u potpunosti i fejlovali big time. Masa profesora je furala stari sistem, ispiti su bili po starom sistemu, gradivo takodje, predavali su sve ono sto su inace starim generacijama uz dodatak da sve to mora u jedan semestar da se spakuje (primera radi, jedan predmet je po starom programu bio trosemestralni sa predavanjima jednom nedeljno - mi smo imali po par puta nedeljno da bi se stisli u jedan semestar). Frustrirajuce je sto su se neki drzali kao pijan plota 'novog sistema' pa ne zele da te pitaju usmeno za vecu ocenu. Od nekih 36 ispita sa osnovnih studija, mozda je 5-6 bilo ful po Bolonjskom sistemu, veci deo je bio stari program sa primesama bolonje sto je jezivo tesko
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Bump

Posto je proslo (skoro) dve godine od uvodnog posta:
'tico, jesi li jos uvek pri tom stavu da je dobro sprovedena bolonja na tvom faksu (ako sam dobro skontala)? :D

Na konto teme:
Na mom faksu je napravljen veliki fejl.
Od cca 60 ispita - nijedan ne moze da se upise na osnovu predispitnih poena (uglavnom one nose oko 30% ispita i to su uglavnom poeni sa vezbi).
Predavanja nisu obavezna, u najvecem broju slucajeva ni ne nose neke poene, seminarski uglavnom ne postoje (ako postoje - samo par njih zapravo nose neke poene).
Neke teske predmete su spustili na nize godine, kada jos nismo u stanju u potpunosti da razumemo materiju (potrebna su predznanja iz predmeta koji se u isto vreme/kasnije slusaju).
Neke obimnije ispite su rasparcali na nekoliko delova, ali se (relativno) cesto desava da te na prvom delu (nekadasnjeg celog ispita) pitaju nesto sto se uci na trecem (na primer) sto ti nikako ne mozes da znas jer - nisi jos to nigde ucio. <3
And so on, and so on :D
Korisnikov avatar
By 李香兰
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2723501#p2723501]李香兰 napisao:[/url]
dve godine kasnije i za dlaku se moglo desiti da završim studirajući u bolonji. bolonji, bolonji, kao gradu. :lol:
i bilo bi da me nisu primili na prvi izbor od prijavljenih fakulteta, što bi u veneciji.

po planu i programu koji mi je dostavljen, u pitanju je naravno bolonjski program. koliko je to drugačije sprovedeno (u praksi) nego u beogradu, videćemo
Korisnikov avatar
By Andre87
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2792217#p2792217]李香兰 napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2723501#p2723501]李香兰 napisao:[/url]
dve godine kasnije i za dlaku se moglo desiti da završim studirajući u bolonji. bolonji, bolonji, kao gradu. :lol:
i bilo bi da me nisu primili na prvi izbor od prijavljenih fakulteta, što bi u veneciji.

po planu i programu koji mi je dostavljen, u pitanju je naravno bolonjski program. koliko je to drugačije sprovedeno (u praksi) nego u beogradu, videćemo
Ne studiras vise u Kini?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!