Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dr_Shortbus
U temi se radi o školskom primjeru agresivnog, smrdljivog, primitivnog nacionalizma, o njegovom najgorem obliku.

+ ponašanje građana u skladu sa zakonom i evropskim standardima :lol:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Jok, nego je tema konkretni događaj.
A da si ti meni živ i zdrav, KADA smo mi skrenuli sa teme.
Korisnikov avatar
By Vel boy
bože, Anhe, što si se u ovoj temi prosuo....
iako su ti KoA, Laerem i sl. sasvim odlično rekli.

ovde uopšte nisu važna subjektivna doživljavanja i ocenjivanja ćirilice. ono što je važno je da Hrvatska koja je već u EU-u POŠTUJE svoj ustav i zakone o manjinskim pravima te da STANE NA KRAJ generalnoantisrpskom jugoslavofobičnom desničarskom hrvatskom terorizmu!
Korisnikov avatar
By Anhedonie
okej, u prvom postu sam se prosuo i ispravio u vec u sledecem (jer nisam znao za zakon), ajde pravite frku oko toga i narednih 10 stranica :roll:

a meni je i dalje nepotrebno imati i cirilicu na tablama (ovim iz oftopika) - nije zlo imati ali i dalje tvrdim da je nepotrebno, prava korisnost i cirilice na tim tablama bi bila vrrrrrlo rekta.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2570744#p2570744]Anhedonie napisao:[/url]
a meni je i dalje nepotrebno imati i cirilicu na tablama (ovim iz oftopika) - nije zlo imati ali i dalje tvrdim da je nepotrebno, prava korisnost i cirilice na tim tablama bi bila vrrrrrlo rekta.
opet, subjektivno doživljavanje i ocenjivanje korisnosti jednog pisma (halo, bre, jednog običnog j....g p......g pisma) je totalno irelevantno u poređenju s stvarnom relevantnosti potrebe poštovanja i primenjivanja od strane Hrvatske vlastitog ustava i vlastitih zakona o pravima nacionalnih manjina konačno tek u novije vreme usklađenih s EU standardima.
Korisnikov avatar
By Pipin
Anhe
po hrvatskom zakonu o jeziku, srpski i hrvatski su dva različita jezika, bez obzira na njihovu međusobnu razumljivost. Dakle, pravno gledano, kao hrvatski i italijanski ili hrvatski i mađarski. S obzirom da su sad u EU, dužni su valjda ispoštovati nekakve njihove standarde o jezicima u javnoj upotrebi.

Što se tiče naših tabli, Trg žrtava fašizma je nekome iz Mađarske, Britanije ili Estonije jednako nerazumljiv, bilo da je napisan latinicom ili ćirilicom. Za takve slučajeve danas služi tabla na engleskom jeziku. Apsurdno je očekivati od stranaca u poseti da nauče srpski jezik. Table na latinici ili ćirilici su namenjene isključivo domaćem stanovništvu, inostranci se njima ne služe. Za njih postoje table i obaveštenja na engleskom jeziku (ili bi bar trebalo). To najbolje vidiš u zemljama sa mnogo ino gostiju, tipa Grčka, Kipar, Tunis, Izrael, Egipat, Tajland, Japan, Kina... itd. Nigde se domaćem stanovništvu ne stavljaju table na latinici zbog univerzalnosti, niti se strancima stavljaju table na lokalnom jeziku prepisane na latinicu. Kod nas bi trebalo postaviti obaveštenja na jednom od naših pisama i na engleskom. Stavljati lokalcima table na oba pisma za 1 te istu stvar je bezze i ponekad vrlo zbunjujuće.
Korisnikov avatar
By Laerem
Ma fulavate svi poantu, ovdje nije riječ o banalnoj utilitarnoj svrsi dvojezičnih tabli, u smislu da Srbin neće znati pred kojom je zgradom stoji ako natpis nije na ćirilici. :roll: Uostalom, nisu to neki škart Srbi iz Šumadije pa da ne znaju čitati. To su hrvatski Srbi! :snob:

@ Anhe

Ćirilične table itekako imaju funkciju, a to je da se pred institucijama i slovom zakona reprezentira određena manjinska grupa građana, i tako se daje na znanje da je ona ravnopravan politički subjekt. Ta tabla je upravo znak političke ravnopravnosti (ne i mjera), ali kao što vidimo po ovim incidentima, znakovi su itekako bitni.

I ovo je veliki test za hrvatsku Vladu. Vidjet ćemo da li će ga položiti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
pa u tom što objašnjavaš Anheu i jeste poenta i KoA-a i tvoja i Shortyja i moja i sl.
kako onda fulavamo svi poantu?.....

ovo je ponajviše test cjelokupnog hrvatskog društva a naročito baš onih običnih, u politiku "nezainteresiranih ili, pak, zainteresiranih" Hrvata i Hrvatica - da li razumiju poantu koju umjerena i razumna Vlada Hrvatske uglavnom još odavno jeste razumjela i samo želi da primijeni ili pak ignorantno i maliciozno navijaju za generalno antisrpske sentimente i stereotipe mržnjom opterećene hrvatske desnice.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Jel vi citate sta ja pisem? Ne pricam o tablama u hrvatskoj vec o tablama u srbiji (oftopik). I ajde vel ne uzimaj KOA u usta ukoliko lepo ne procitas temu.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Inace to sto pisete mi je bilo jasno jos kad sam napisao da je ova akcija slicna prajdu.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
@pipin: Evo dacu primer iz mog zivota (za NASE table). Moja ujna je iz malavija, ona je uz ujaka naucila da komunicira na srpskom i umela je da cita latinicu. I onda je dosla u srbiju i nije mogla da zna u kojoj se ulici nalazi jer ne zna cirilicu i onda je morao non-stop neko da je vodi gde god novo da je krenula dok nije morala (pazi, morala je, to je vec lose ukoliko je ovo zemlja sa dva ravnopravna pisma) da nauci cirilicu, do tad je bila ko u lavirintu. I siguran sam da nije jedina. Pa dovoljno je da neko iz hrvatske ko ne zna cirilicu (vecina hrvata) dodje u beograd i opet nece znati u kojoj se jebenoj ulici nalazi, a sasvim bi razumeo sta tu pise.
Korisnikov avatar
By 2kune
situacija je vrlo jasna: čekićare valja ispendrečiti zbog uništavanja državne imovine i nepoštivanja simbola RH, naplatiti im kaznu, porez i prireze na neovlašteno čekićanje bez radne dozvole i fiskalne kase, te ih smjestiti u zatvor zbog jezika i djela mržnje na nacionalnoj osnovi... a Vukovaru i njegovim žiteljima valja metnuti table isključivo na glagoljici, pazeći pri tome da bude zastupljen i obli i uglati oblik... :sudija:

ANHEDONIE dušo, de prikrati si muke... lijepo ti ljudi govore a ti baš sad našo da budeš uporan... :facepalm:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Ne mogu da verujem :lol:

Kuno, duso, kupi naocare, ne vidis dobro.
Korisnikov avatar
By 2kune
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2570771#p2570771]Anhedonie napisao:[/url]Ne mogu da verujem :lol:

Kuno, duso, kupi naocare, ne vidis dobro.
vidim ja dobro... ne trebaju mi naočarke, imadem monokl... jerbo me samo desno oko malko zajebava...
a tvoja ujna iz malavija pod utjecajem je europejskih kolonista... kad u Parizu budu kirilični natpisi onda smiju i u Srbiji da budu latinski gdje nema konkretnih manjina... čisto zato da se srbi ne gube po Parizu ili parižani po Begešu... a za ove iz malavija koga uopće bole kurac? ionako nemaju svog pisma... :njanjanja:
:facepalm: zbog toga da većina hrvata ne razumije kirilicu... to ovisi o životnoj dobi... većina hrvata od 40 godina razumije ali većina hrvata od 20 ne razumije... dakle, slično dobnim skupinama kod bantu crnaca iz malavija... :minibouncing:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
E sada vidiš kako sam se ja Anhe osećao sa tobom. :lol:

2kune i Vel, stvarno, prestanite se kačati čoveku, kada se ispravio.
To što nije eksplicitno napisao, ja, Anhe Anhić, iz Anhograda, tvrdim da moj prvi post nema veze iz drugog ugla koji je Lerem rekao, ne znači da se ne može skontati implicitno. A posle toga smo nas dvojica nešto sasvim drugo nastavili.
Korisnikov avatar
By 2kune
to mu je zato što veli da rvati ne znaju kirilicu :durenje:
By Simor
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2570634#p2570634]barni napisao:[/url]
ovde imamo zemlju clanicu EU.
I u tome ti leži deo odgovora. Srpskom društvu se neprestano drobi kako je neophodno da se suoči sa sopstvenom prošlošću ako želi da postane deo civilizovanih (čitaj: neoliberalnih) zemalja, sa čime se slažem, ali u slučaju hrvatskog društva imamo obrnut proces: prvo ih je komunistička ideologija bratstva i jedinstva abolirala od ustaških zločina u Drugom svetskom ratu, a onda ih je EU ideologija abolirala od zločina počinjenih tokom 90-ih. Zbog toga je ideologija nacionalizma neprekinuta u modernoj hrvatskoj istoriji jer se oni sa zlodelima svog nacionalizma nikada nisu suočili niti ih iko sa tim suočava (pa ni njihovo civilno društvo čija je interpretacija istorije iz 90-ih manje-više identična onoj koju pričaju tamošnje političke i intelektualne elite). Naravno, ako se i napravi kritički osvrt na nacionalističke ispade u Hrvatskoj, nikada se ne traga za nekim zajebom u samom društvu nego je to uvek delo "ekstremnih pojedinaca". A ti ekstremni pojedinci u Hrvatskoj lebde, valjda, u nekom etarskom prostoru dok je samo društvo, valjda, duboko ukorenjeno u najviša zapadna civilizacijska dostignuća (primera radi, ulice su im ispisane latinicom pa se stranci mogu snaći; naime, lingvistička nauka je ustvrdila da stranci -- a stranci su, uvek, oni sa Zapada; Rusi, Arapi ili Azijati su ono Drugo što preziremo -- ćirilicu nikako ne mogu da pročitaju, dok latiničnim slovima č, ć, š, đ i ž barataju još u prenatalnom periodu).

:kakodane:
By Kragi
Ja se kao Srbin, Sumadinac, takodje slazem sa Simorom. :kragi:
By Simor
Mene kao polu-Srbina i Vojvođanina su Srbi Šumadinci uvek rajcali te ovo slaganje libidinozno podržavam.

:pervert:
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2570836#p2570836]Simor napisao:[/url]

I u tome ti leži deo odgovora. Srpskom društvu se neprestano drobi kako je neophodno da se suoči sa sopstvenom prošlošću ako želi da postane deo civilizovanih (čitaj: neoliberalnih) zemalja,
A šta, Srbija je sada nekakva socijalistička utopija? :roll: Niste vi ništa manje "neoliberalni" nego SAD; čak štoviše, velik dio socijalnih prava vam je daleko manji nego u većini zapadnih "neoliberalnih" država. Tužna istina je da Srbija kao takva i nije neki predmet interesa neoliberalnog projekta, jer što se uopće može eksploatirati u tom jadu i bijedi? Možda da se izgradi elektrana na patriotske floskule, gdje će tisuću četnika u vjetrenjaču vrištati "Kosovo je Srbija". :lol:
prvo ih je komunistička ideologija bratstva i jedinstva abolirala od ustaških zločina u Drugom svetskom ratu,
Ne, nego su abolirali sami sebe svojom antifašističkom borbom, jednako kao što su se abolirali i Srbi od ljage četništva, što je samo srpski prijevod za fašizam s primjesama nekakvih infantilnih rojalističkih fantazija. NDH je počela i završila kao marionetska država, koja je, čak i ako gledamo po nacionalističkom ključu, izdala hrvatske nacionalne interese i dokinuli su je, između ostalog, i sami Hrvati, pri čemu sus trijeljali i poklali - potpuno opravdano - hrpu kolaboratora.

Npr. daleko je kompromitiranija jedna francuska kvislinška politika - u smislu narodne popularnosti i spremnosti na kolaboraciju - nego što je hrvatska ikada bila, pa ne vidiš da se vrišti kako je Francuska nepravedno abolirana od Vichya.

Između ostalog, na hrvatskoj nacionalnoj televiziji se ne prikazuju telenovele koje prikazuju Ante Pavelića kao heroja, kip Ante Pavelića ne stoji niti je ikad stajao u lobiju ministarstva kulture, niti su nam je predsjednik deklarirani ex-Pavelićevac, s toga komentirati neke ustaške tendencije u Hrvata (koje itekako postpoje, da bude jasno) je sasvim ok, OSIM ako ne dolaze iz srpske pozicije, i to u smislu pozicije srpske nacionalističke ideologije, jer četništvo je nesumjerljivo organiziranije, masovnije, i više infiltrirano u institucije i sustav nego što će ustašluk ikada biti u Hrvatskoj. Zato, u ostalom i jeste tu gdje jeste. Odi malo istraži koliko je vaša "Demokratska" stranka rehabilitirala četništvo, sa svim onim iskopavanjima (životinjskih) kostiju na adi ciganliji, i izjednačavanjem prava partizana i četnika, kao i dokidanjem presuda Draži i ekipi.
Zbog toga je ideologija nacionalizma neprekinuta u modernoj hrvatskoj istoriji jer se oni sa zlodelima svog nacionalizma nikada nisu suočili niti ih iko sa tim suočava (pa ni njihovo civilno društvo čija je interpretacija istorije iz 90-ih manje-više identična onoj koju pričaju tamošnje političke i intelektualne elite).
Wow, građani jedne zemlje intepretiraju povijest isto kao i političke elite. Za razliku od??? :glupan:
By Simor
Na kritiku hrvatskog nacionalizma odgovor je kritika srpskog nacionalizma? :lol:

Kažem ja: hrvatsko društvo se nije suočilo sa zlodelima svog nacionalizma, hrvatski nacionalizam je neprekinuta nit hrvatske moderne istorije i stoga ne čudi ni čekićanje ćirilične table u Vukovaru juče, niti ispisivanje ustaških grafita u Zadru i Dubrovniku danas.
By Simor
Ne, ti si učitao srpsku nacionalističku poziciju u moj post i odatle krenuo u interpretaciju koja treba da umanji efekte hrvatskog šovinističkog divljanja.

:bicikl:
Korisnikov avatar
By Laerem
Sorry, ali nakon što izblaneš glupost poput " komunistička ideologija bratstva i jedinstva ih je abolirala od ustaških zločina u Drugom svetskom ratu", ne može te se shvatiti ozbiljno. Jedini način kako je "komunistička ideologija" abolirala Hrvate od ustaških zločina je prijekim sudom i metkom u potiljak. I to potpuno opravdano.

A nacionalisti, i hrvatski i srpski, imaju istu gubitničku, jalnu, antijugoslavensku crtu, tako da se ne čudi ako te još poneko "zamijeni" za nacionalista.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!