ono sto sam nasao da pomaze meni, je svodjenje nekih stvari na jednostavne cinioce.
sad, to ne znaci da to pomaze ikome drugome, ali kapiram ne mogu da uradim preteranu stetu ako tako nesto napisem.
dakle - imas 'te & te' probleme. pored ostalog sto su ti napisali drugi, stavi na papir i koji su ti problemi koje bi voleo da resis.
i kako ces to da uradis. i ides jedan po jedan, malo po malo.
zajebana stvar u vezi svih psiholoskih zajebancija je sto ce te teorija odvesti samo do negde. ostatak & sustina promena je, jbg, praxa.
..
dakle - npr - za pocetak treba da sredis sam odnos prema sebi, da si ok kada si sam sa sobom i da vise ne 'mrzis' sebe.
dakle, moje profesionalno misljenje*, lol - prvi deo terapije (a ne postoji terapija do self-therapy, po mom misljenju - i psihijatar ti moze reci mnoge stvari ali svede se na to da ih
ti primenis.... i ok, lekovi pomazu
![:lol:](./images/smilies/lol.gif)
) ti je da dodjes do nivoa kada si kul sam sa sobom, kada si prosto sam kod kuce, da se ne osecas neodgovarajuce kada blejis sam sa sobom i da tada ne osecas anxioznost.
i da imas taj neki safe haven u vidu kuce, i uzivanja sa sobom.
kako ces to da odradis - dali su ti ljudi odlicne savete, pocni od tih stvari, napisi spisak etc, a vremenom ces vec smisliti svoje nacine za tako nesto.
(to majne-vise svi rade, na razlicite nacine, veruj mi, nemoj se tripujes da su drugi ljudi sada nesto jake gromade bez slicnih problema. iskreno. kada bi svi ljudi sveta izasli sa svojim nesigurnostima & ritualima, ljudska rasa bi odlucila da ludnice preimenuje u - 'dom za iskrene')
u sustini, ono sto moras da uradis su bas te stvari koje te plase, zbog kojih ti se i javlja anksioznost. jbg.
..
drugi deo (npr) - odnos sa drugima.
ako imas problem sa drugim ljudima, pametno bi bilo da pokusas, malo po malo, da ovladas za pocetak tim skajpom, jer kazes da ti se i tu javlja anksioznost.
pa kada ovladas skajpom, onda terasa, pa prodavnica etc. malo po malo.
i ako treba - treci deo, cetvrti etc.
..
e.
i tako sam ja nalupetao neke stvari, zanemari, u sustini samo neki primeri,
ali mislim da ne gresim mnogo kada kazem da moze pomoci da odredis ciljeve - cilj 1, 2, 3, pa neka ide i do 100000000.
jer tako mozes odrediti i nacin da dodjes do cilja. kada ne definises cilj, mnogo je teze doci do njega, jel ,)
..
za pocetak, evo ovde, zapisi sta bi
sve voleo da promenis - sta ti smeta, sta bi voleo da je drugacije?
npr - voleo bih nemam nelagodu kada me drugi gledaju.
sto se mene, a verujem i ostatka foruma tice, mozes ovde da napises sta god ti padne na pamet, ali ako neke stvari ne zelis da podelis sa nama - zapisi ih sebi.
i tada ces, po mom profesionalnom misljenju*, mnogo lakse odrediti
kako mozes te stvrai da promenis.
*profesionalno misljenje, vazno je napomenuti, ne znaci da sam ja psiholog, psihijatar ili staznam, tako da moje reci uopste ne znace mnogo kada je u pitanju pomoc drugim ljudima. ja sam profesionalni ludak.