Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Waldorf
deran napisao: ne govore svi tako-to kažu i beograđani-ono,znaju ko je iz kog dela grada po govoru...

moj komšija je bio u vojsci u BG i kad je prvi put došao kući i progovorio "s'ne,'maš enu cigAru" jedva sam razumeo šta hoće... :lol:
Poenta je da znam da ne govore svi Beograđani tako. Rođena sam u BGDu i ceo u život živim u BGDu i za sve ove godine (kojih i nije tako malo) upoznala sam jednu jedinu osobu koja govori onako kako nas uvek optužuju da svi govorimo i taj je lik veća pozerčina od Caneta.
Sry što nastavljam o ovome, ali nasah na pet peeve. :(
Korisnikov avatar
By deran
Waldorf napisao:
deran napisao: ne govore svi tako-to kažu i beograđani-ono,znaju ko je iz kog dela grada po govoru...

moj komšija je bio u vojsci u BG i kad je prvi put došao kući i progovorio "s'ne,'maš enu cigAru" jedva sam razumeo šta hoće... :lol:
Poenta je da znam da ne govore svi Beograđani tako. Rođena sam u BGDu i ceo u život živim u BGDu i za sve ove godine (kojih i nije tako malo) upoznala sam jednu jedinu osobu koja govori onako kako nas uvek optužuju da svi govorimo i taj je lik veća pozerčina od Caneta.
prvo izvivinjenje-pomešao sam te sa drugom forumašicom... :blush:

a što se tiče optuživanja-možda su to samo konstatacije,ili samo predrasude...

a sad ja-NIKO živ ne kaže kekenda,al nas stalno tako krste... :drama:

poslednju rečenicu ič nisam razumeo... :)
Korisnikov avatar
By smaug
deran napisao:
Waldorf napisao:

poslednju rečenicu ič nisam razumeo... :)
To je zato sto je na Beeaagradskom.

:D
Korisnikov avatar
By starsailor
antibiotic napisao:Mene bi vise interesovalo zasto neki Makedonci pricaju na ekavici, a neki na ijekavici kada pricaju srpsko-hrvatski(?)

tako su nas ucili :lol:

meni ekavica laksa, a verujem da mnogi makedonci pricaju ijekavicu zbog pesama koju makedonski izvodjaci pevaju, ili su u SFRJ pevali.
na pr. Kaliopi.
a od cega to zavisi, pa valjda ko im pise textove. :D
Korisnikov avatar
By Mars
I meni je bilo cudno da Tose Proeski prica ijekavicom.
Korisnikov avatar
By Vel boy
deran napisao:a što se pak melodičnosti slovenskih jezika tiče,tu mi je ruski naj od naj... :love:

m da, samo puno palatalizacija...i mislim vishe suglasnika od s-h-b jezika....
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ma beaagr'dski naglas'k mi je skraaaz gaativ'n :D Sta se preklapate oko njega sad :D
Korisnikov avatar
By Galateja
Sunce napisao:Kako i kada se vrsi tranzicija ijekavice u ekavicu?
Kod mene je taj proces bio i spontan i prisilan. Imala sam deset godina kada sam došla iz Sarajeva i deca su bila surova prema toj mojoj različitosti pa sam nakon svake reči izgovorene ijekavicom dobijala podsmeh. Da bih to izbegla nenamerno sam se trudila da izbacim (i)je što mi je ubrzo uspelo. Sada mi je ekavica potpuno prirodna mada neke reči izgovaram sa naglaskom.
By loreenche
Ja kako pređem Raču, lupim sebi dva šamara i transformacija (ili transformac'ja, ako idem za Bosnu) je počela!

Gej Neda Ukraden :D
Korisnikov avatar
By antibiotic
starsailor napisao:
antibiotic napisao:Mene bi vise interesovalo zasto neki Makedonci pricaju na ekavici, a neki na ijekavici kada pricaju srpsko-hrvatski(?)

tako su nas ucili :lol:

meni ekavica laksa, a verujem da mnogi makedonci pricaju ijekavicu zbog pesama koju makedonski izvodjaci pevaju, ili su u SFRJ pevali.
na pr. Kaliopi.
a od cega to zavisi, pa valjda ko im pise textove. :D
Pa meni je logicnije da im (vam) je ekavica laksa.
Rekao bih da ijekavica dolazi od pop pesama, ( dok ce oni koji slusaju narodnjake verovatno pricati ekavicom :D ), ali i od simpatija, drustva ili od rodbine koja se posecuje itd.
U Becu ce np. Makedonci pricati onim narecjem kojim prica odabrano yugo drustvo iz okruzenja.
Neki smatraju ijekavicu prefinjenijom :) ili jednostavno ne zele da ih povezuju sa Srbima, jer nema puno perspektive.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Galateja napisao:Da bih to izbegla nenamerno sam se trudila da izbacim (i)je što mi je ubrzo uspelo.
Mlko. Blo. Usplo. Svtlo. :D
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
antibiotic napisao: Neki smatraju ijekavicu prefinjenijom :) ili jednostavno ne zele da ih povezuju sa Srbima, jer nema puno perspektive.
Možda nema toliko veze da ih neće povezati sa Srbima, koliko je ijekavski najrasprostranjeniji izgovor sbh-a i najuniverzalniji (u smislu da ima gro Srba koji se koriste njima, plus 95% ostalih naroda, narodnosti i narodičića) te ne možeš stvarno izvaliti odakle si (ako se služiš njime).
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
u gradu u kome živim se ijekavica dosta koristi u svakodnevnom govoru (područje oko granice dve zemlje iz naslova), ali samo za određene reči, pa nisam sigurna da li bih, da to hoću, uspela pravilno da govorim ijekavicu. sa druge strane, ekavicu smo učili u školama, a i jednostavnija je.
Korisnikov avatar
By starsailor
antibiotic napisao:
Pa meni je logicnije da im (vam) je ekavica laksa.
Rekao bih da ijekavica dolazi od pop pesama, ( dok ce oni koji slusaju narodnjake verovatno pricati ekavicom :D ), ali i od simpatija, drustva ili od rodbine koja se posecuje itd.
U Becu ce np. Makedonci pricati onim narecjem kojim prica odabrano yugo drustvo iz okruzenja.
Neki smatraju ijekavicu prefinjenijom :) ili jednostavno ne zele da ih povezuju sa Srbima, jer nema puno perspektive.
ali ja ne slusam narodnjake :lol:
sve zavisi od okruzenja.
mi smo u petom i sestom razredu osnovne ucili srpsko-hrvatski jezik.
ali ja se ne secam da li smo vise ucili ekavicu ili ijekavicu...

kasnije na faxu, vecina skripti iz koje smo ucili bile su hrvatsko izdanje...
Korisnikov avatar
By Blady
deran napisao:
a što se tiče optuživanja-možda su to samo konstatacije,ili samo predrasude...

a sad ja-NIKO živ ne kaže kekenda,al nas stalno tako krste... :drama:
:lol:
Za kekendu :smeh:
Korisnikov avatar
By Misfit
KorvinOdAmbera napisao:te ne možeš stvarno izvaliti odakle si (ako se služiš njime).
kako su meni rekli, a možda su me i slagali: oseća se razlika u zavisnosti od toga odakle dolaziš, kao i kod ekavice, što je možda samo nama teže da primetimo. čak i ja ovako nagluv čujem razliku kada Hrvat ili Bosanac priča.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Dear Lucy napisao:u gradu u kome živim se ijekavica dosta koristi u svakodnevnom govoru (područje oko granice dve zemlje iz naslova), ali samo za određene reči, pa nisam sigurna da li bih, da to hoću, uspela pravilno da govorim ijekavicu. sa druge strane, ekavicu smo učili u školama, a i jednostavnija je.
Priboj? geografski potkovano i onim shto si rekla "(područje oko granice dve zemlje iz naslova)" guessing, if you don't mind? :)
Korisnikov avatar
By Galateja
KorvinOdAmbera napisao:
Galateja napisao:Da bih to izbegla nenamerno sam se trudila da izbacim (i)je što mi je ubrzo uspelo.
Mlko. Blo. Usplo. Svtlo. :D
Misliš pleskavica? :awesome:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!