EYA napisao:Popeye napisao:mislim da je važno razviti svijest među aktivistima da se nakon određenog vremena treba apgrejdati stav 'važno je sudjelovati' prema 'važno je pobijediti'.
mogu da se slozim donekle, i to ne samo za aktivizam nego generalno. pobednicki stav nam donosi vise sanse za pobedu.
medjutim, stav da sve sto nije pobeda - a vrlo je diskutabilno sta kome znaci pobeda - dozivljavamo kao neuspeh vredan osude, to me i te kako asocira na vrednosni sistem koji se upravo rusi sirom planete bas zato sto nije omogucavao da greske budu priznate kao sastavni deo u procesu trazenja resenja.
unaprijed se ispricavam na odgovoru koji moze biti shvacen kao dociranje, but i know what i'm talking about & that's how i roll.
tko radi, taj grijesi. to je istina i traziti perfekciju od aktivista je zlobni idiotizam. ali, postoje greske koje se mogu popraviti, greske koje se mogu razumjeti i ocekivati, ali i greske koje se nikako ne smiju dogoditi. da, postoje neoprostive greske.
po mom misljenju, neoprostivo je da bivsi i sadasnji organizatori bg prajda nisu u stanju u pet jasnih recenica objasniti zasto taj prajd. neoprostivo je otici u 'utisak nedelje' dva dana nakon zabrane prajda i biti totalno nepripremljen, nebulozan i kao jebeni rabbit in the headlights.
ozbiljni aktivisti se za gostovanje u takvim emisijama ozbiljno pripremaju. dakle, unaprijed se prolaze moguca pitanja, osmisljava se odgovore na najvaznije stvari, razmatra se komunikacijska strategija (kako se postavljas prema drugim gostima, kako i kada se obracas televizijskom gledateljstvu, kako se odnosi prema voditelju/ici, sto obavezno moras reci bez obzira pitaju li te to ili ne itd.), izvede se i mali igrokaz s kolegama da aktivist osjeti kako se snalazi u verbalnoj unakrsnoj vatri, itd. naravno da dosta toga u samom trenutku emitiranja ispari iz glave, ali ako si pripremljen, bit ces bolji. ako nisi, onda ces vjerojatno biti losiji.
e sad, ako su se sveta pakita i miletic pripremali za 'utisak nedelje', onda pomoz bog, aktivisticki javni nastupi te vrste su iznad njihovih kapaciteta. ako nisu, to je neoprostiva greska.
nadalje, postoje vazne i kljucne situacije when you have to rise to the challenge. u takvim situacijama nema mjesta za greske, jer o njima ovise zivoti ljudi, ovisi uvjerljivost cijelog LGBT pokreta i svasta nesto. u takvim situacijama nema da imas tremu i da si dozivio nervni slom, nema da si zablokirao. ako se ne mozes nositi s takvim situacijama, onda idi kukičaj, a nemoj bit LGBT aktivist na balkanu.
plus, vaznu stvar koju je smaug rekla: konstantna komunikacija sa LGBT zajednicom. nije nikakva samohvala, nego realna procjena da sam ja iz zagreba na ovom forumu vise agitirao za bg prajd nego svi iz njegove organizacije, od 2009. do danas. well, ako ti je ispod casti da to radis, onda odjebi iz aktivizma! jer kad radis prajd, cilj je imati konkretnu podrsku ljudi. a ne ispuniti projektni marker ili stavec. to ne znaci da ljudima treba podilaziti, nego da ih se ne smije ignorirati. pa na ovom forumu nije otvoren ni sluzbeni bg prajd topic, u kojem bi organizatori redovito dijelili informacije sa zajednicom! to je jebeni minimum minimuma. informacije o ovogodisnjem prajdu su ljudi samo ganjali po srbijanskom webu i stavljali ovdje.
a prevazno je i pitanje vjerodostojnosti. koji kurac se najavljuju stvari koje se onda ne naprave?! gdje su ti roditelji iz hrvatske koje je spominjao boban stojanovic? sto je bilo s onom peticijom od 10 tisuća prošle godine, koju je paki grandiozno najavljivao, pa je pomeetena pod tepih? samo dva primjera. a bome je i pitanje vjerodostojnosti i tema prajda. ovogodisnja je bila ne bas suptilno podilazenje dveri-homofobima, u smislu 'we are family too', a da se na kraju uopce za istu nije ni culo niti je itko zna! jel se to u onom jadnom stojanovicevom pride weeku IKAKO odrazavala tema? cemu ta oportunisticka tema, lose formulirana, ako se s njom kurca nije napravilo?!
koliko se to glupavih gresaka treba tolerirati?
ja duboko vjerujem u ideju prajda, mislim da nema vaznijeg koncepta u cijelom LGBT aktivizmu i suvremenoj povijesti, vjerujem u emancipatorsku moc ponosa i otpora, ali kako vi to u srbiji realizirate, nisam vise uopce siguran jel bi dosao na takav prajd. losi ste u tri pm.
i za kraj: zasto se organizatori nakon sedam dana od zabrane nisu opet pojavili na press konferenciji i pitali: A TKO JE TO UHAPŠEN? ono, gljivica je rekao da su ljudi htjeli paliti garaze i otimati buseve, sindikat policije je vristao o svojim saznanjima o kriminalnim aktivnostima - KOGA JE TO POLICIJA UHAPSILA?
napravljeno je toliko glupih, groznih i nepotrebnih gresaka da je smijurija doci i reci 'a joj, bas ste okrutni, sram vas bilo'. dajte se malo preispitajte, pogledajte u ogledalo. ako je ovo bilo your best, well then your best ain't good enough. ni priblizno.
ps
a sto je pobjeda sam definiras. nisam primijetio da je ovogodisnja organizacija ista tako definirala. naravno, tako je lakse, jer se onda kasnije, kad izgubis, mozes izvlaciti na 'ah pobjeda, to je tako relativno i za svakoga druga stvar'.