Originally posted by Viktor Vilotijević
Moraću još da se angažujem i istražim. Ovo što sam do sada video ništa ispod 20,000$ po semestru nije bilo. Doduše imam još dve godine da se snađem. Samo da odem odavde!
Dragi Viktore,nisi ti to lepo trazio
Dobijanje stipendije nikako nije nemoguca misija...Bas sam celu proslu godinu proveo u Americi... Znam ljude koji su trenutno ili su bili na Harvardu,Stenfordu,Djuku,Berkliju,Pitsburgu.... i svi oni su imali stipendije...
Ali stipendija se nikako ne dobija gledanjem u cenovnik odredjenog fakulteta,od toga ce te boleti samo glava
Vazno je da znas da stipendije fakulteti daju nikad ili vrlo retko,moze se desiti da dobijes 20 posto,30,50 posto manje skolarine da platis ali vrlo retko full scholar...Mada znam i takve primere jer se desava da ti oni daju napr 75 posto od skolarine i mesto u domu a kada dodjes tamo,dobijes neki poslic u menzi ili biblioteci i postanes full stipendista...mada u principu izvor finansija se trazi na druge nacine...stipendija ima puno,bitna je tvoja volja,motivacija i debeli zivci...Sve ti ovo pricam jer sam sada u takvoj situaciji.
Bitno je da se ti skontas sa sobom da li je Amerika ono sto ti stvarno zelis (u tom smislu bilo bi zanimljivo da napr odes na neki kraci studentski program,razmenu neku,boravak u porodici,work and travel).
Ameri su vrlo fleksibilni ljudi,raspolozeni za svaku vrstu dila,veruj mi...
Prvi korak ti je da krenes na engleski ako nije savrsen i da ga dovedes na odlican nivo i da polozis toefl...bez toga nema ni mogucnosti za razgovor...
E,onda godinu dana pre nego sto trebas da diplomiras trebas da se posvetis tome maksimalno...Znam ljude koji su tri dana guglovali i posle toga bili u fazonu "nema nista"...Ima i te kako,a sreca u ovoj nasoj nesreci je sto smo iz Srbistana pa su nam opcije vece nego napr Francuzima ,Italijanima...I kao sto rekoh,konkurise se godinu dana unapred a ne kada diplomiras jer proces traje oko pola godine,a kontam da ti nije u cilju da gubis dragoceno vreme...
Pozz
A.