Originally posted by AngraMaina
I molim onog koji je poredio Hesea i Andrića da se sabere i razmisli još jednom. Hese je jeftin pisac, a Andrić je ipak vrstan pisac i odličan stilista.
Originally posted by hlaefdige
ja mislim da dosta tih stvari koje stoje u lektiri tu treba i da ostanu. bez obzira da li su dosadne.
Što se mene tiče, izbacio bih u potpunosti Ćopića, Ćosića, Šolohova, a od domaćih pisaca bih po hitnom postupku uklonio Jakova Ignjatovića. Ljubomir Simović bi takođe izleteo iz lektire; ako savremena srpska drama nema ništa bolje da ponudi od Čuda u Šarganu, onda ne mora uopšte da se uči. (Pretpostavljam da nema ni teoretske šanse da se skoro čitaju Skakavci Biljane Srbljanović.) Takođe bih uklonio i dubrovačku književnost, pre svega zato što je potpuno nerazumljiva i - da izvinete - baš dosadna. Džore Držić će teško biti podstrek nekom da nastavi sa čitanjem. Bojim se da bi i Venclović ostao samo na usputnom pomenu. (Meni je, recimo, Venclović zanimljiv, ali stvarno mislim da nije potrebno da se onoliko gnjavi sa tim, jer kad se setim koliko je to ljudima iz mog razreda bilo dosadno, stomak mi se prevrne. Em što to niko nije pročitao, em što je izgubljeno vreme koje je moglo biti posvećeno čitanju nečeg korisnijeg. Bilo bi lepo da nastava književnosti zapravo ne odbije ljude od čitanja.) Većinu drugih stvari bih ostavio, s tim da bih, možda, izbacio neke Andrićeve pripovetke ili da se bira Prokleta avlija/ Na Drini ćuprija. Takođe bih smanjio i broj pesama nekih srpskih pesnika, pre svega mislim na Dučića, Rakića, Šantića, Jakšića, Zmaja, a Milutina Bojića bih u potpunosti uklonio iz lektire. A onda bih napravio prostora da se čitaju i pesnici poput Drainca i Vinavera. Koliko god da ja volim recimo Andrića, mislim da je bolje smanjiti broj dela a svakom posvetiti više vremena - bolje je naučiti decu (a pre njih - profesore) kako da čitaju i razmišljaju o književnim delima, kako da ih kritički sagledavaju, nego ih po svaku cenu bombardovati naslovima, tako da nemaju vremena da se ni jednom posvete dovoljno.
Strašno je što u lektiri više nema Krleže i Ujevića. Trebalo bi vratiti Oskara Daviča, makar kao pesnika.
Načelno, mislim da je dobra ideja da se fokus što je više moguće prebaci na svetsku književnost. To kažem isključivo zato što mislim da bi srednja škola trebalo da razvije opštu kulturu, a to znači da se zna ponešto i o književnosti van Srbije, Francuske i Rusije. Ovako ispadne da osim Srba u Evropi piše tek po neko, a van Evrope - uglavnom opšti kulturni pomor. Hrvati, Albanci, Rumuni i Mađari i nemaju književnost, ako je suditi po planu i programu. Velika je šteta da se ne zna za jednog Adija ili Petefi Šandora ili Atilu Jožefa ili Joneska, Staneskua, itd.
Mislim da je Popeyeva ideja dobra i da bi mogla da se čita i žanrovska književnost. Prosto, to bi možda bio dobar uvod u knjige za nekog kome je suviše teško da čita "ozbiljnije" stvari. Ja ne volim SF i epsku fantastiku, ali što da ne i to neka se čita (možda Pekićevo Besnilo), mada je bolje izabrati neki sočan krimić. Ili možda Oster, recimo Njujorška trilogija, to je tako osrednja literatura ali je zabavna.