Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pa da, spadalo, dok nije poispadalo. Dosadilo mi da citam temu u kojoj se knjizevni kanon shvata na nivou "ovo mi se svidja, pa to treba uvesti u skolski program, ovo mi je bilo dosadno, to treba izbaciti".
Korisnikov avatar
By Mars
Ma ja nisam tako selektivan: sve bih izbacio! :nunchake:

Može samo Isidora Bjelica i MBM a i to samo na sekcijama i kao izborni predmet, ne svi!
By Ulix
Originally posted by AngraMaina

I molim onog koji je poredio Hesea i Andrića da se sabere i razmisli još jednom. Hese je jeftin pisac, a Andrić je ipak vrstan pisac i odličan stilista.
:up:
Originally posted by hlaefdige

ja mislim da dosta tih stvari koje stoje u lektiri tu treba i da ostanu. bez obzira da li su dosadne.

Što se mene tiče, izbacio bih u potpunosti Ćopića, Ćosića, Šolohova, a od domaćih pisaca bih po hitnom postupku uklonio Jakova Ignjatovića. Ljubomir Simović bi takođe izleteo iz lektire; ako savremena srpska drama nema ništa bolje da ponudi od Čuda u Šarganu, onda ne mora uopšte da se uči. (Pretpostavljam da nema ni teoretske šanse da se skoro čitaju Skakavci Biljane Srbljanović.) Takođe bih uklonio i dubrovačku književnost, pre svega zato što je potpuno nerazumljiva i - da izvinete - baš dosadna. Džore Držić će teško biti podstrek nekom da nastavi sa čitanjem. Bojim se da bi i Venclović ostao samo na usputnom pomenu. (Meni je, recimo, Venclović zanimljiv, ali stvarno mislim da nije potrebno da se onoliko gnjavi sa tim, jer kad se setim koliko je to ljudima iz mog razreda bilo dosadno, stomak mi se prevrne. Em što to niko nije pročitao, em što je izgubljeno vreme koje je moglo biti posvećeno čitanju nečeg korisnijeg. Bilo bi lepo da nastava književnosti zapravo ne odbije ljude od čitanja.) Većinu drugih stvari bih ostavio, s tim da bih, možda, izbacio neke Andrićeve pripovetke ili da se bira Prokleta avlija/ Na Drini ćuprija. Takođe bih smanjio i broj pesama nekih srpskih pesnika, pre svega mislim na Dučića, Rakića, Šantića, Jakšića, Zmaja, a Milutina Bojića bih u potpunosti uklonio iz lektire. A onda bih napravio prostora da se čitaju i pesnici poput Drainca i Vinavera. Koliko god da ja volim recimo Andrića, mislim da je bolje smanjiti broj dela a svakom posvetiti više vremena - bolje je naučiti decu (a pre njih - profesore) kako da čitaju i razmišljaju o književnim delima, kako da ih kritički sagledavaju, nego ih po svaku cenu bombardovati naslovima, tako da nemaju vremena da se ni jednom posvete dovoljno.

Strašno je što u lektiri više nema Krleže i Ujevića. Trebalo bi vratiti Oskara Daviča, makar kao pesnika.

Načelno, mislim da je dobra ideja da se fokus što je više moguće prebaci na svetsku književnost. To kažem isključivo zato što mislim da bi srednja škola trebalo da razvije opštu kulturu, a to znači da se zna ponešto i o književnosti van Srbije, Francuske i Rusije. Ovako ispadne da osim Srba u Evropi piše tek po neko, a van Evrope - uglavnom opšti kulturni pomor. Hrvati, Albanci, Rumuni i Mađari i nemaju književnost, ako je suditi po planu i programu. Velika je šteta da se ne zna za jednog Adija ili Petefi Šandora ili Atilu Jožefa ili Joneska, Staneskua, itd.

Mislim da je Popeyeva ideja dobra i da bi mogla da se čita i žanrovska književnost. Prosto, to bi možda bio dobar uvod u knjige za nekog kome je suviše teško da čita "ozbiljnije" stvari. Ja ne volim SF i epsku fantastiku, ali što da ne i to neka se čita (možda Pekićevo Besnilo), mada je bolje izabrati neki sočan krimić. Ili možda Oster, recimo Njujorška trilogija, to je tako osrednja literatura ali je zabavna. :hyper:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Ulix

s tim da bih, možda, izbacio neke Andrićeve pripovetke ili da se bira Prokleta avlija/ Na Drini ćuprija.
Ali size does matter!

Polomili bi se svi da uzmu Avliju, osim par deklarativnih čudaka i mazohista, ako ih i toliko ima u odeljenju...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Mars
Kada je Srbijanka Turajlić jednom lepo objašnjavala u kakvom nam je kurcu obrazovanje, od predškolskog do akademskog, o zastarelosti programa...pomenula je ličnu epizodu baš sa Knjigom o dzungli...kako se seća kada je svojim ćerkama to uzbudjeno dala čitaju jer je to obeležilo njeno detinjstvo, upoznalo sa mnogim svetovima, otvorilo mnoga neka vrata za dalje istraživanje...

Deca su joj vratila pročitanu knjigu i rekla kako u životu dosadnije ništa nisu čitale. A onda je ona razmislila i shvatila koliko su Animal, Travel i Discovery samo kanala one odgledale u životu, plus drugi izvori, plus lična iskustva (putovale sa roditeljima, živele u Americi...) i shvatila da se zajebala u svojim pretpostavkama.
Ma ta njena deca su ili neki luzeri ili spadaju u 5 odsto najnadarenijih ili je omašila vreme kada je trebalo da čitaju (trebalo je ranije)

Knjiga o džungli se kao književno delo ne čita da bi videli koje životinje postoje u džungli nego zbog odnosa između glavnih likova. Gledao sam i ja sve Opstanke koji su se ikada pojavili na TV.

Naravno ja bih je uveo kao lektiru iz biologije a ne iz srpskog, pa bi onda kao bele lale morali da crtaju lance ishrane i opisuju ekološke parametre
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Kiborg
Jama je grozna pesma, ali tako je i bilo, nema razloga da se to nešto sad krije jer nije politički podobno.
Ne mislim da je politički nepodobno u smislu politike, nego u smislu moderne ideje da su dečica mila i nevina i da u ćoškovima ekrana treba da stoje crveni kružići sa brojem godina od koga im je dozvoljeno to da gledaju, pa eksplicitne scene nasilja i ratnih zločina imaju broj 16 ili 18 a definitivno nisu za decu iz osnovne škole. Ako bi neki tekst, da je ekranizovan, bio "zabranjen" za decu određenog uzrasta, onda ne treba ni u pisanoj formi da im se servira kroz lektiru
By Speculum Columbae
E, da, mislim da treba izbaciti dosta naših realista i romantičara, većinu modernista i ubaciti Safo.
Korisnikov avatar
By Tungi
Izbacio bih Gorski vijenac.
By LeDeNa_

Strašno je što u lektiri više nema Krleže i Ujevića. Trebalo bi vratiti Oskara Daviča, makar kao pesnika.

Načelno, mislim da je dobra ideja da se fokus što je više moguće prebaci na svetsku književnost. To kažem isključivo zato što mislim da bi srednja škola trebalo da razvije opštu kulturu, a to znači da se zna ponešto i o književnosti van Srbije, Francuske i Rusije. Ovako ispadne da osim Srba u Evropi piše tek po neko, a van Evrope - uglavnom opšti kulturni pomor. Hrvati, Albanci, Rumuni i Mađari i nemaju književnost, ako je suditi po planu i programu. Velika je šteta da se ne zna za jednog Adija ili Petefi Šandora ili Atilu Jožefa ili Joneska, Staneskua, itd.
Korisnikov avatar
By Torry
ja bih isla nekom drugom logikom...

danasnji problem omladine je taj sto uopste nista ne citaju...pa ja da sam neki prof, pustila bih decu da citaju sta hoce i da donose te knjige pa da diskutujemo o tome sta se njima svidja i zasto...bolje i to nego da se hvale kako za 15 god svog zivota nista nisu procitali...

eto to za pocetak ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by LeDeNa_

da.

i ovo:
Mislim da je Popeyeva ideja dobra i da bi mogla da se čita i žanrovska književnost. Prosto, to bi možda bio dobar uvod u knjige za nekog kome je suviše teško da čita "ozbiljnije" stvari. Ja ne volim SF i epsku fantastiku, ali što da ne i to neka se čita (možda Pekićevo Besnilo), mada je bolje izabrati neki sočan krimić. Ili možda Oster, recimo Njujorška trilogija, to je tako osrednja literatura ali je zabavna.

i eto reeeeseeeenja ,)

..

^ ne, realno, mislim da je odlicna ideja i savrsen primer koliko je zapravo lako organizovati sve to & da se zadovolje svi kriterijumi - da bude obrazovno, pre svega, da bude upoznanje sa vecim brojem kultura (skola knjizevnosti) & da bude uvod u knjizevnost za nekoga kome se ne cita npr. 'Dervis & smrt' - zanrovskom/zabavnom knjigom - mada bih licno od zanrovskih birao neke..pa, bas boput 'Besnila'....znaci, dobre ,)
Korisnikov avatar
By svejedno
Btw, sestra mi sad rece da su oni u gimnaziji imali izbor izmedju dve knjiige (oni su imali izbor izmedju dve od istog autora - ja bih ponekada cak i to promenio) - to mi se cini kao dobra praxa za lektiru.
Korisnikov avatar
By mili86
Ne valja zaboraviti da je literatura život jedne epohe dat u svom najkompleksnijem vidu, emocionalno, u slikama koje predstavljaju materijalizovanu ljudsku patnju, bol, radosti,
zanose, ideale. Razvijati aktivan odnos prema literaturi znači razvijati isti takav odnos prema životu, prema njegovim teškoćama i lepotama. Uneti u taj rad čvrsto i svesno rukovodstvo, jasnoću cilja, smisao za usvajanje onog
što je umetnički najrevolucionarnije ( i u sadržaju i u formi ), - to znači više: to znači boriti se za svestran razvitak naših mladih generacija dok su još u školskim klupama. Dakle, književnost je oduvek snažno učestvovala u oplemenjivanju ličnosti i izgrađivanju shvatanja i ubeđenja, u razvijanju
osećanja i volje, pa je i jedan od veoma važnih zadataka nastave maternjeg jezika da se nauče učenici da vole dobru knjigu, da se upute u pravilnu analizu pročitnog dela: u doživljajnu komponentu, upoznavanje sa osnovnim pojmovima iz teorije književnosti i sl. kako bi otkrili i osetili njegovu lepotu i vrednost.
Rad na domaćoj lektiri ima kao krajnji rezultat vaspitanje čitalačkog ukusa učenika, pa se zato mora organizovati najboljim pedagoškim merama i didaktičko – metodskim postupcima kako bi se realizovali zadaci nastave maternjeg jezika.

Ali ipak, BEZ COSICA!
By Speculum Columbae
Originally posted by mili86

Ne valja zaboraviti da je literatura život jedne epohe dat u svom najkompleksnijem vidu, emocionalno, u slikama koje predstavljaju materijalizovanu ljudsku patnju, bol, radosti,
zanose, ideale.
Ne uvek i ne obavezno.
By dukkehjem
Originally posted by Torry

danasnji problem omladine je taj sto uopste nista ne citaju...pa ja da sam neki prof, pustila bih decu da citaju sta hoce i da donose te knjige pa da diskutujemo o tome sta se njima svidja i zasto...bolje i to nego da se hvale kako za 15 god svog zivota nista nisu procitali...

eto to za pocetak ;)
ja bih kroz razgovor sa njima dosao do desetak knjiga, pa da izabere svako od tih deset po jednu... ne mislim da je bas pametno da citaju bilo sta, jer tako mogu da mi na casu diskutuju o ljubavi u tunisu ili sponzorusi... :regan:

edit: ali to ne bi bilo na ustrb lektire obavezne nego da izaberu umesto neke knjige koja nije obavezna...

---sto se Jakova Ignjatovica tice, meni je bio bljaksi, ali ipak ima neku istorjisku vaznost, pa bar da se pomene i obrade neki odlomci ili nesto...
By Dragonite

Mislim da je Popeyeva ideja dobra i da bi mogla da se čita i žanrovska književnost. Prosto, to bi možda bio dobar uvod u knjige za nekog kome je suviše teško da čita "ozbiljnije" stvari. Ja ne volim SF i epsku fantastiku, ali što da ne i to neka se čita (možda Pekićevo Besnilo), mada je bolje izabrati neki sočan krimić. Ili možda Oster, recimo Njujorška trilogija, to je tako osrednja literatura ali je zabavna. :hyper:

Bilo bi krajnje zanimljivo dati srednjoškolcima da čitaju SF, recimo 'Olimp' i 'Ilion od Simonsa. Zapravo, u te dve knjige (pored scena seksa) su stali roboti koji analiziraju Prusta, Šekspirove sonete, feminizam (svi postljudi su žene), nazadovanje društva (staromodni ljudi), paralelne svetove iz kojih su se probili Kirka, Seteb, Prospero, Kaliban, skoro svi likovi iz Ilijade, grčki bogovi...

Literary Works Referenced in Ilium and Olympos (neka više, neka manje)

A Day in the Life of Ivan Denisovich, Aleksandr Solzhenitsyn
Ada: or Ardor, Vladimar Nabokov
Around the World in Eighty Days, Jules Verne
Caliban Upon Setebos; or Natural Theology in the Island, Robert Browning (1864)
Henry IV, William Shakespeare
The Iliad, Homer
In Search of Lost Time, Proust
Pinocchio, Carlo Collodi (1880)
Queen Mab, Percy Bysshe Shelly.
Romeo and Juliet, William Shakespeare
The Tempest, William Shakespeare
The Time Machine, H. G. Wells
Ulysses James Joyce
Ulysses Alfred Tennyson
Works and Days, Hesiod.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ da, vi's.

Ali taj cas bi morao da se organizuje brzopotezno - kako preci sve o samoj knjizi, kako malo obraditi same reference u kontextu knjige - kako uci u preplet knjige & referenci; i na kraju - trebalo bi ponesto da se zna i o samim tim textovima.

..

Znaci, kako sve to ('sve to' being Dan Simmons) ugurati u par casova, a ne celo polugodiste ,)

^ salim se, mrmljam naglas - zanimljiva ideja, divna knjiga(e) i nudi sve radosti, kako 'zabavne' - ludilo fabula - tako i knjizevne vrednosti.
Korisnikov avatar
By Torry
Originally posted by dukkehjem
Originally posted by Torry

eto to za pocetak ;)
ja bih kroz razgovor sa njima dosao do desetak knjiga, pa da izabere svako od tih deset po jednu... ne mislim da je bas pametno da citaju bilo sta, jer tako mogu da mi na casu diskutuju o ljubavi u tunisu ili sponzorusi... :regan:

edit: ali to ne bi bilo na ustrb lektire obavezne nego da izaberu umesto neke knjige koja nije obavezna...

---sto se Jakova Ignjatovica tice, meni je bio bljaksi, ali ipak ima neku istorjisku vaznost, pa bar da se pomene i obrade neki odlomci ili nesto...

moze i tako...samo nek citaju ;)
Korisnikov avatar
By Mariška
Ne znam to za Jakova Ignjatovića, vidim da bi mnogi hteli da ga izbace.

Ali ono što je definitivno genijalno delo, koje nikako ne bi trebalo izbacivati iz programa, je pripovetka "Glava šećera" od Milovana Glišića.

Kao danas da se dešava. I to ne samo u Srbiji, nego na globalnom nivou...
Korisnikov avatar
By Mars
Kao i za Orvela - razlog više da je oni sa vrha zabrane.
Korisnikov avatar
By Mars
Zamisli samo koja bi se pitanja za diskusiju mogla da stave posle u analizi dela...
Korisnikov avatar
By Galadriel
Sećam se u srednjoj, društveno-jezički smer, svega nas četvoro, petoro je zapravo čitalo sve. Šta god da se bude izbacivalo, neka se krene sa Ćosićem.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!