Originally posted by stau
Одавно знамо да је све то један језик-српски. У Хрватској се чак прича правилнији српски него овде који је пун англицизама и осталих "зама". Исти језик, исти народ-лепо од њих што су коначно схватили своје порекло.
Jezik jeste isti, ali ne može se nazvati SRPSKIM.
Ja ne znam ko pujda ovu omladinu da su Hrvati nastali od Srba?!
Šta time treba da se postigne ja ne znam.
Termin HRVATI bio je poznat još u prapostojbini Slovena, u oblasti Galičina u Ukrajini i na Karpatima.
Bio je to naziv plemena, koje se preselilo na jug do panonske ravnice i Jadranskog mora.
U sedmom veku imali su svoju kraljevinu na Balkanu.
Ne postoji ozbiljuan istoričar koji bi mogao da kaže da su Hrvati nastali od Srba jer nisu.
Za Srbe se kao prapostojbina navodi istočnije područje od Karpata. Čak i dolina Volge.
Jezik Hrvata bio je vidno različit od srpskog sve dok ga Vuk Karadžić nije svojim reformama izjednačio i uprostio.
Međutim on ga nije izjqednačio tako što je Hrvate naterao da preuzimaju srpske reči i dijalekat već zato što je HERCEGOVAČKO NAREČJE uzeo kao standard celog jezika južnih Slovena.
De Vuk nije bio iz Tršića na Drini, već iz Vranja, onda bi standardni srpski jezik danas bio sličan bugarskom.
U tom slučaju bismo se razumevali s Bugarima odlično, dok Hrvate ili Hercegovce ne bismo razumevali.
Tačno je da jedan broj Hrvata vodi poreklo i od pokatoličenih Srba, ali to je mali procenat u odnosu na sve Hrvate.
Dragi forumaši, nemojmo da nasedamo na koske nacionalista, koji žele da nas posvađaju suludim teorijama.
LGBT-ovcima na Balkanu potrebno je jedinstvo, a ne budalaste teorije o tome ko je star narod, a ko novokomponovana nacija.
Niti su Hrvati nastali od Srba, niti su Srbi nastali od Hrvata.
Što se tiče imena našeg zajedničkog jezika, to bi moralo biti neutralno ime, recimo DINARSKI JEZIK.
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 048&ref=ts