Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Ugledna hrvatska lingvistica Snježana Kordić svojom nedavno objavljenom knjigom "JEZIK I NACIONALIZAM", u kojoj dokazuje da se u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori govori istim jezikom, razbjesnila je nacionalističke "čuvare" jezičke čistoće. U intervjuu za sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" profesorica Kordić govori kako je pravo na jezik postalo opravdanje za ekstremni nacionalizam, zašto je purizam za lingviste pogrdan pojam, kako su lektori preuzeli ulogu cenzora...

ostatak članka

bravo Snješka :klap: (nego, gdje je i ovdje ustaska praksa :giggle: )
Korisnikov avatar
By nsBeckie
ima tema o ovome... zar ne? ili je izbrisana?
Korisnikov avatar
By svejedno
^ jok, ima tema o CG 'jeziku/pismu'. Gde je svima bilo jasno da cela prica nema veze sa lingvistikom, samo je jednima to bilo kul, drugima nije, trecima je bilo smesno.
Korisnikov avatar
By erkondisn
pa bio je otvorio seki, ali sa skroz drugacijom svrhom... ovdje je naglasak vise da su ti jezici prakticki ista stvar, dok je seki stavio naglasak na proces koji se desavao u rvackoj... (a kao da se nije drugdje dogadjale slicne stvari, ne bas na isti nacin uvodjenjem novih rijeci, ali, dovoljno je da se usporedi putem tv clipova iz npr. sredine 80ih i danas pa da se vidi razlika u naglascima, sintaksi, itd ;) )
Korisnikov avatar
By svejedno
^ nisam primetio tu temu, vi's. A i slabo sam spavao ,)

..

LM, lingvisticki mu valjda ovo dodje sustina:

"Vaša knjiga jedna je od rijetkih koja znanstveno dokazuje da se razumijemo, te da govorimo jednim jezikom. Koji su kriteriji za određivanje radi li se o jednom ili o nekoliko jezika?

KORDIĆ: Najvažniji kriterij ste vi upravo spomenuli, a to je međusobna razumljivost. Njemački lingvist Bernhard Groschel podsjeća naše jezikoslovce da je taj kriterij hijerarhijski najhitniji jer proizlazi iz osnovne definicije jezika koja glasi: jezik je sredstvo za sporazumijevanje. O zapostavljanju tog kriterija kod domaćih jezikoslovaca Groschel kaže da je znak provincijalizma u struci. Pored međusobne razumljivosti, postoji i nekoliko drugih znanstvenih kriterija, svi su opisani u knjizi, i svi daju jednak rezultat kao i kriterij međusobne razumljivosti. Pogledajmo, naprimjer, osnovno rječničko blago kao kriterij. Što ulazi u osnovno rječničko blago definirao je Morris Swadesh sastavivši listu od sto osnovnih riječi. Na njoj su riječi koje označavaju dijelove ljudskog tijela (oko, kosa, srce, usta), životinje (riba, pas), radnje (jesti, piti), brojeve (jedan, dva, tri), zamjenice (ja, ti, on) i tako dalje. U lingvistici je definirano da se radi o istom jeziku ako je najmanje 81% osnovnog rječničkog blaga zajedničko. A Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci kad govore standardnim jezikom imaju 100% zajedničko osnovno rječničko blago."
Korisnikov avatar
By antibiotic
Svaka cast za Snjezanu,
rekla je ono sto vec svi znamo, a niko nece o tome javno da govori.
Ovo se mnogima nece svideti.
Korisnikov avatar
By Burak
Da, ima tema već.
Elem, slažem se sa gospođom Kordić, jbg trebalo je i imati muda pa progovoriti o ovoj javnoj tajni. Bravo Snježo carice!
By stau
Одавно знамо да је све то један језик-српски. У Хрватској се чак прича правилнији српски него овде који је пун англицизама и осталих "зама". Исти језик, исти народ-лепо од њих што су коначно схватили своје порекло.
By Ulix
Originally posted by stau

Исти језик, исти народ-лепо од њих што су коначно схватили своје порекло.
:katemoss:
By stau
Пардон, извињавам се загорцима.
Уликсе, ш'а има?
Korisnikov avatar
By Burak
Pa jeste, današnji zvanični hrvatski jezik je verzija srpskog. Ako govorimo o pravom hrvatskom jeziku to može biti mozda kajkavsko narječje. Zvanični hr jezik nema dovoljno elemenata da bi se zvao zasebnim jezikom. Nije dovoljno preko medija forsirati narodu riječi koje pola ljudi u hrvatskoj ne zna šta znače (zanijekala, čimbenik..) kao i zabraniti ŠTA, a uvesti KAJ... daleko je sve to od jedinstvenog jezika..
Korisnikov avatar
By erkondisn
tko je uopce uveo kaj... ?

hm... usputno, zar nisu slicne stvari i u slovenskom jeziku... pojedine regije govore razlicito... recimo ja ljubljancane ok razumijem, kao i primorce, ali one iz koruske gore, boze mi prosti...
Korisnikov avatar
By EnRage
"Što" je u upotrebi službeno, KAJ se koristi u središnjoj Hrvatskoj i dijelu Gorskog kotara. U Slavoniji i u Splitu i dalje svi govore "Šta". Tako je bilo i prije rata.

Hrvatski jezik skrpan je od 3 narječja, ono štokavsko je, naravno, najbliže srpskom jeziku no je li hrvatski samo varijanta srpskog ili je srpski varijanta hrvatskog to ću prepustiti raznim dokonjacima da se zabavljaju i broje krvna zrnca.
Korisnikov avatar
By Srklet
ono sto velikosrbi tesko razumiju jest da ako su hrvatski i srpski manje vise isti jezik, to ne znaci da je taj jezik - srpski. :hvala:
Korisnikov avatar
By mirth
Strasno stvarno sta moze da se napravi od najobicnijeg otkrivanja rupe na saksiji. :gubitnik:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Popeye

ono sto velikosrbi tesko razumiju jest da ako su hrvatski i srpski manje vise isti jezik, to ne znaci da je taj jezik - srpski. :hvala:
meni se najprilicnijim cine one varijante:
srpski ili hrvatski
hrvatski ili srpski
...
jezik
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ma jok. Ja bih ga nazvao Centrobalkanskim jezikom :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ima Loni jednu teoriju o ovome.. Nadam se da ce se javiti uskoro! :ves:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Kordiceva u jednom trenutku koristi izraz "srpskohrvatski " jezik, ali po ovom sto ona prica ( a pojedini ovde kao da nisu citali) nije bitno kako se taj zajednicki standardni jezik zove, vec je bitno da je to jedan isti jezik.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by antibiotic

Kordiceva u jednom trenutku koristi izraz "srpskohrvatski " jezik, ali po ovom sto ona prica ( a pojedini ovde kao da nisu citali) nije bitno kako se taj zajednicki standardni jezik zove, vec je bitno da je to jedan isti jezik.
Dobro de, svakako moras dati ime nekom pojmu, a mi se izjasnjavamo povodom prihvatljivih i neprihvatljivih varijanti.
Korisnikov avatar
By Tot
Srpski i hrvatski će se možda dalje udaljavati a možda i neće. To je stvar političke atmosfere da li se insistira na razlikama ili ne. Ipak mi se čini da je popustila klima po svaku cenu ograditi se od drugog (veoma) sličnog jezika.

Bilo bi dobro da se u vreme postojanja (ako je ikada postojao) srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika koristio izraz 'hrvatski ili srpski jezik'. Dakle, neko je mogao reći da govori hrvatskim ili srpskim jezikom. Na taj način se ne insistira na zajedničkom jeziku pošto ovo 'ili' dozvoljava da se radi o dva jezika koja su pri tome veoma slična. I to je po meni bilo dobro kompromisno rešenje.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by stau

Одавно знамо да је све то један језик-српски. У Хрватској се чак прича правилнији српски него овде који је пун англицизама и осталих "зама". Исти језик, исти народ-лепо од њих што су коначно схватили своје порекло.
Jezik jeste isti, ali ne može se nazvati SRPSKIM.

Ja ne znam ko pujda ovu omladinu da su Hrvati nastali od Srba?!
Šta time treba da se postigne ja ne znam.

Termin HRVATI bio je poznat još u prapostojbini Slovena, u oblasti Galičina u Ukrajini i na Karpatima.
Bio je to naziv plemena, koje se preselilo na jug do panonske ravnice i Jadranskog mora.

U sedmom veku imali su svoju kraljevinu na Balkanu.

Ne postoji ozbiljuan istoričar koji bi mogao da kaže da su Hrvati nastali od Srba jer nisu.
Za Srbe se kao prapostojbina navodi istočnije područje od Karpata. Čak i dolina Volge.

Jezik Hrvata bio je vidno različit od srpskog sve dok ga Vuk Karadžić nije svojim reformama izjednačio i uprostio.
Međutim on ga nije izjqednačio tako što je Hrvate naterao da preuzimaju srpske reči i dijalekat već zato što je HERCEGOVAČKO NAREČJE uzeo kao standard celog jezika južnih Slovena.

De Vuk nije bio iz Tršića na Drini, već iz Vranja, onda bi standardni srpski jezik danas bio sličan bugarskom.
U tom slučaju bismo se razumevali s Bugarima odlično, dok Hrvate ili Hercegovce ne bismo razumevali.

Tačno je da jedan broj Hrvata vodi poreklo i od pokatoličenih Srba, ali to je mali procenat u odnosu na sve Hrvate.

Dragi forumaši, nemojmo da nasedamo na koske nacionalista, koji žele da nas posvađaju suludim teorijama.
LGBT-ovcima na Balkanu potrebno je jedinstvo, a ne budalaste teorije o tome ko je star narod, a ko novokomponovana nacija.

Niti su Hrvati nastali od Srba, niti su Srbi nastali od Hrvata.

Što se tiče imena našeg zajedničkog jezika, to bi moralo biti neutralno ime, recimo DINARSKI JEZIK.

http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 048&ref=ts
Korisnikov avatar
By Vespertine
Drago mi je da se neko napokon osmelio da kaze tako neshto... Nikad mi nije bila jasna ta ruzhna navika da se istichu razlike izmedju onog shto se smatra srodnim, umesto da pochnu da se istichu slichnosti i da se stavi tachka/tochka na sve to proseravanje ko je zashto bolji i ko je manje ili vishe kriv za deshavanja na ovim prostorima.
Korisnikov avatar
By unic0rn
eto, lepo rekoh :D

nego, to vec valjda ima ime - BHSC :trampolina:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!