Počinje suđenje Peranoviću
Ako sam kriv, kriva je i zajednica
Izvor: B92
Beograd -- U Višem sudu u Šapcu počelo suđenje Branislavu Peranoviću, osumnjičenom za ubistvo Nebojše Zarupca u centru za odvikavanje od droge "Sretenje".
"Sila nije bila metod lečenja - daleko bilo... To je bila kazna i o tome se sklapao sporazum sa štićenikom. Ako sam ja kriv, cela zajednica je saučesnik", rekao je Peranović iznoseći svoju odbranu.
On je pred sudom kazao i da Zarupca najpre udarao lagano, a potom i jače, pa po tabanima...
"Pravili smo pauze. Moji saradnici su ga izveli, nisu se vraćali, pa sam izašao. Rekli su mi da mu je pozlilo. Pokušali smo reanimaciju, ali nije pomoglo", rekao je Peranović i naglasio: "Nisam hteo da zovem Hitnu pomoć, da ne bi ponovo upotreba sile izašla u javnost".
Peranović je dva sata govorio pred sudom o narkomaniji, iznoseći razne podatke. Takođe, čitao je pisma podrške sebi i govorio kako je zaslužan za spasavanje života. Osvrnuo se i na period dok je vodio centar u Crnoj Reci.
"Batine su u Crnoj Reci bile kazna za najteža dela, kao kada neko unese drogu u centar, a ne kao metod za odvraćanje od bekstva", rekao je Peranović.
Danas je počelo saslušanje svedoka, a saslušana su sva tri Peranovićeva saradnika, koji su u tom trenutku bili u centru, kao i njegova supruga i sin, članovi porodice Zarupca i više štićenika centra. Nastavak je zakazan za 21. februar saslušanjem preostalih svedoka i jednog sudskog veštaka.
Portparol suda Slobodan Velisavljević izjavio je za B92 da je za delo za koje se Peranović tereti zaprećena kazna zatvora od 10 do 40 godina.
"Pred Višem sudu u Šapcu za danas je zakazan početak glavnog procesa protiv optuženog Peranović Branislava. Njemu je optužnicom višeg javnog tužioca iz Šapca stavljeno na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, odnosno da je 6. avgusta 2012. u Jadarskoj lešnici na svirep način lišio života Nebojšu Zarupca, štićenika pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti. U toku glavnog pretresa očekuje se da, nakon čitanja optužnice, optuženi Peranović iznese svoju odbranu i da se izjasni o svim okolnostima i delima koje mu se stavljaju na teret", rekao je Velisavljević.
Upravnik Centra Branislav Peranović, poznat od ranije po tome što je batinama "isterivao đavola" iz narkomana, osumnjičen je da je štićenika udario šipkom u glavu i usmrtio ga.
izvor
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=678192" target="_blank