Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
:milkacanic:
Originally posted by Storm
Mislim da je jedan broj ljudi tako navalio protiv tolikog prebijanja narkomana zato što se projektovao – ima mnogo ljudi koji koriste psihoaktivne supstance, daleko su od razvijeno narkomanskog sindroma ali ipak se pomalo osećaju prozvano jer im tamo neko lema narkomansku polu-braću.

kakav fantastičan uvid u dubine ljudske psihe! ima i ta projekcija i razvijeni sindrom i sve...
nadelementarno, dragi moj votsone!
:klap:
By Storm
Krepo bojim se da ne razumem šta si htela da kažeš.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ima nešto sumnjivo u saglasnosti koja ovih dana postoji u srpskoj javnosti po pitanju batinjanja u Crnoj Reci.

Da li je iko, sem nekoliko klerikalnih zaludjenika, imao reci opravdanja za batinanje?
Mislim da je jedan broj ljudi tako navalio protiv tolikog prebijanja narkomana zato što se projektovao – ima mnogo ljudi koji koriste psihoaktivne supstance, daleko su od razvijeno narkomanskog sindroma ali ipak se pomalo osećaju prozvano jer im tamo neko lema narkomansku polu-braću. Ko zna, možda će neko ko za sada dobro drži svoju adikciju pod kontrolom uskoro biti u stanju kada će mu biti potrebno i lečenje, pa kroz kritiku metoda Crne Reke želi da se osigura da ga neće zapasti takva sudbina.
Dok je drugi broj svestan da su ljudi koji tamo borave bolesni. Jel bi isti tretman doziveli oboleli od leukemije ili slicnih bolesti? Srbija je sprdnja d drzave koja nema ni zakon o tome ko uopste sme da se bavi rehabilitacijom i medicinom.
Sa druge strane Crkva je reagovala neubičajeno efektno, nedvosmisleno osuđujući batine kao metod u lečenju narkomana. Mislim da im je bilo važno da slučaj Crna Reka ne komprompituje neke druge programe za lečenje narkomana koje Crkva primenjuje. Jer Srpska Pravoslavna Crkva kao mnoge druge crkve u svetu imaju programe za lečenje narkomana, i mnogi od tih programa su uspešni. Ja lično nisam siguran da je to uvek najbolje rešenje (ali ne bih sad to objašnjavao). Međutim roditelji narkomana izgleda rado prihvataju ove metode. Ipak je veliki uspeh prestati sa uzimanjem droge, prestaje intoksikacija, otvara se perspektiva da se organski poremećaji reše ili stabilizuju...
Jos uvek se nije pojavio neki 'izleceni' iz Crne Reke. Zaista postoje programi za lecenje narkomanije, sto u samoj pravoslavnoj, sto u ostalnim hriscanskim zajednicama. Sa tom razlikom sto recimo katolicka crkva zaposljava ljude koji zapravo znaju nesto o bolestima zavisnosti, dok je spc unajmila sadistu i alavca koji nema rezultate, ali ima dzip, harli i telohranitelje.
Tako da mislim da ove dve grupe – polu-narkomani i Crkva – donekle misle na različite stvari kada osuđuju batine u Crnoj Reci.
Da mene neko u lice nazove polu-narkomanom smejao bi se na temenu. Do kraja zivota. Ili bi ostao bez potomstva.
A Crkva ima svako pravo da se buni, jer nigde u Bibliji ne stoji da je bilo kome dozvoljeno prebijanje, a ponajmanje bolesnika.
By Storm
@Wilhelmina
Najpre hvala što se prokomentarisala moj post, pogotovo što nisam sasvim zadovoljan onim što sam napisao, tako da je to prilika da razjasnim neke stvari.

Pa da krenemo od problematičnog komentara „polu-narkoman“. To je stvarno loš komentar, mada nešto nije za prebijanje. Ako osuđujemo tog popa zbog batina, onda valjda i ja imam neka prava da me ne biju.
:)
Zapravo sam želeo da podvučem razliku između ljudi koji redovno konzumiraju razne psihoaktivne supstance i full-bloom-narkomana.
Značajan broj ljudi redovno uzima marihuanu, verovatno još veći broj uzima neke lekove… rekao bih da čak i “vikendaši” nisu samo vikendaši ako se urade svakog vikenda i to tako godinama.
Neki od njih će postati pravi narkomani, a neki će relativno uspešno balansirati sa zavisnošću, neki od njih će možda imati neke psihičke ili fizičke probleme zbog toga, a nekima neće biti ništa.
Suština je da je droga među nama, na razne načine, u različitoj meri i sa neizvesnim ishodom.

Što se tiče konsenzusa u osudi batinjanja, to tako i treba da bude, meni je samo interesantna medijska pažnja. Jer ova priča je mogla da završi kao još jedna tužna priča u rubrici “crna hornika”, ali nije ispalo tako – priča je dotakla mnoge ljude. Zato što se tiče mnogih ljudi. Nisu prebijali “tamo neke narkomane”, u društvu u kome cirkuliše toliko droge ko zna ko se nalazi na putu za Crnu Reku ili neko od nežnijih lečilišta.

A što se tiče samih metoda lečenja narkomana, naravno da Ministarstvo zdravlja treba da reguliše te stvari, ali ne bih o tome više od onog što sam već napisao. Ne znam o tome dovoljno, i ne zanima me previše.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
@Wilhelmina
Najpre hvala što se prokomentarisala moj post, pogotovo što nisam sasvim zadovoljan onim što sam napisao, tako da je to prilika da razjasnim neke stvari.

Pa da krenemo od problematičnog komentara „polu-narkoman“. To je stvarno loš komentar, mada nešto nije za prebijanje. Ako osuđujemo tog popa zbog batina, onda valjda i ja imam neka prava da me ne biju.
:)
Niko ti nije dao za pravo da ljude nazivas polu-narkomanima na osnovu njihovog stava o prebijanju narkomana u Crnoj reci. I da, demokratija ne podrazumeva da mozes da ides okolo i ljude vredjas. A ako vec to radis, snosis posledice.
Zapravo sam želeo da podvučem [razliku između ljudi koji redovno konzumiraju razne psihoaktivne supstance i full-bloom-narkomana.
Značajan broj ljudi redovno uzima marihuanu, verovatno još veći broj uzima neke lekove… rekao bih da čak i “vikendaši” nisu samo vikendaši ako se urade svakog vikenda i to tako godinama.
Neki od njih će postati pravi narkomani, a neki će relativno uspešno balansirati sa zavisnošću, neki od njih će možda imati neke psihičke ili fizičke probleme zbog toga, a nekima neće biti ništa.
Suština je da je droga među nama, na razne načine, u različitoj meri i sa neizvesnim ishodom.

A sta je sa ljudima koji nikada ne konzumiraju narkotike ili lekove, ni radnim danom, a ni vikendom, a opet su zgrozeni tretmanom ocigledno bolesnih osoba unutar 'alternativnog' centra? Pod koju kategoriju svrstavas te ljude?

Što se tiče konsenzusa u osudi batinjanja, to tako i treba da bude, meni je samo interesantna medijska pažnja. Jer ova priča je mogla da završi kao još jedna tužna priča u rubrici “crna hornika”, ali nije ispalo tako – priča je dotakla mnoge ljude. Zato što se tiče mnogih ljudi. Nisu prebijali “tamo neke narkomane”, u društvu u kome cirkuliše toliko droge ko zna ko se nalazi na putu za Crnu Reku ili neko od nežnijih lečilišta.
Mislim da se tolika prasina digla jer je postojao dokaz.
Da ne zaboravimo, Pahomije je silovao decu, Ilarion takodje, ali bez cvrstog (citaj video) dokaza, jednostavno je to rec deteta protiv reci jednog svestenog lica SPC, koji su u ovoj zemlji zasticeni ko runolist. Na neki nacin je tuzno sto su ljudi oguglali na patnje drugih sve dok te patnje ne vide snimljene kamerom, ali eto... mi volimo reality show, u bilo kom obliku. Cak ni sama SPC nije mogla da ovo gurne pod tepih kao sto je gurnula pedofiliju i zlostavljanje dece, jer smo sve videli. Pa je bolje da se i sami uhvate u medijsko kolo, dok se neko ne doseti da pita kako to da se iste metode primenjuju vec deceniju i po.
A što se tiče samih metoda lečenja narkomana, naravno da Ministarstvo zdravlja treba da reguliše te stvari, ali ne bih o tome više od onog što sam već napisao. Ne znam o tome dovoljno, i ne zanima me previše.
Amin.
Korisnikov avatar
By Tot
Mislim da je osetljivost na nasilje opštija stvar od "polunarkomanstva" jer bi inače smatrali da je normalno ne uzbuđivati se na nasilje. I sve priče o nasilju nisu "tamo neka priča" već priča o društvu u kome živimo.

Mislim da su mnogi delovi stanovništva dotaknuti pričom i filmom jer se ne osećaju sigurnim u zemlji u kojoj žive i osećaju prirodnu empatiju prema nekoj vrsti ljudskog stradanja. Zašto bi empatija morala da ima sebične motive pogotovo u klimi opšte nesigurnosti i nije li ova priča podstrek da se oformi jedno spontano osećanje solidarnosti sa ljudima u nevolji kakav god razlog njihove nevolje bio? Karakteristika nasilja je njegovo nekontrolisano širenje a ćutanje i ignorancija su jedan od elemenata kojim se nasilje održava. Imamo vidove tradicionalnog zataškavanja nasilja. U tom smislu medijska obrada je trebalo da bude žešća.

Imamo problem nevidljivog nasilja. Da, porodice trpe kada imaju člana koji usled svog stanja može da se ponaša na razne načine i ovde je potrebna jedna vrsta društvene podrške. Da li očaj što te podrške nema, što nisu zaživeli civilizovani metodi lečenja, opravdava šumska batinaška "lečilišta"? Da li je to jedna produžena "porodična svađa" u kome se dva člana porodice potuku ( od kojih je jedan bolestan od narko zavisnosti a drugi na putu da postane opasno neurotizovan) s tim da jedan od njih priziva u pomoć "duhovnog batinaša".

Zaključak: navedeno "lečenje" podupire tradicionalno skrivanje nasilja u društvu i nasilne odgovore na nasilje; perpetuiranje "pedagoškog" nasilja. Potrebno je otvarati medijske frontove protiv ovakvih pojava jer se one tiču svih nas a ne samo toksikomana.
By Storm
Pretpostavljam da je medijska osuda događaja u Crnoj Reci jedan vid tog medijskog fronta "Učinimo batine vidljivim". I na neki način jeste, jer veliki broj ljudi nije prepoznao sebe među narkomanima, nego je osudio batine, i to još batine od strane sveštenika koji bi trebalo da šire poruke drugačije prirode.
Ipak, ja ne bih odbacivao sebične motive. "Sebično" ne mora biti a prirori loša reč jer svi imaju pravo da lobiraju za svoje interese, pa tako i narkomani imaju pravo da lobiraju za uslove svog lečenja (s tim što je to lobiranje problematično zbog prirode bolesti).
Nadam se da slučaj Crna Reka nije završen i da će javnost dobiti punu sliku događanja u Crnoj Reci, najbolje kroz otvoreno suđenje.

Pa ipak, centalno pitanje je kada/kako batine u našoj javnosti postaju vidljive? Zamislimo sastanak neke novinarske readakcije: verovatno svaki novinar zna za slučajeve porodičnog nasilja... ali mala je šansa da će to biti vest. Tek kada nasilje eskalira može da bude objavljeno - u crnoj hronici.
A crna hronika je poseban žanr, čiji odnos prema građanskom stavu "Učinimo batine vidljivim" nije sasvim jednostavan/direktan.
Korisnikov avatar
By Tot
Složili smo se oko problema velikim delom.
Ipak, ja ne bih odbacivao sebične motive. "Sebično" ne mora biti a prirori loša reč jer svi imaju pravo da lobiraju za svoje interese, pa tako i narkomani imaju pravo da lobiraju za uslove svog lečenja (s tim što je to lobiranje problematično zbog prirode bolesti).
Pošto narkomaniju smatramo bolešću, nisam siguran da li je to tako. Lobira se oko nekih interesa, radi nekog prava, protiv neke diskriminacije koja može uključivati i najčešće uključuje neki vid nasilja. Ali samo nasilje mora biti uvek nedozvoljeno. Ja ne moram lobirati da bih bio izuzet od nasilja. Nema prihvatljivog nasilja, jer se ono mora smatrati uvek incidentom, teškim prekršajem i ni ne sme se opravdavati ni pod kojim izgovorom.

Pretpostavljam da bi za narkomane trebalo nekako da lobiraju njihove porodice ili već neke na drugi način zainteresovane grupe. To podrazumeva naprednije i senzibilnije društveno okruženje nego što ga imamo ali primećujem da su trenutno, uključeni, itekako neki politički interesi, veoma retrogradni, pošto ovde crkva postaje na još jedan način društveni faktor koji uređuje odnose među ljudima razvrstavajući ih po modelu srednjovekovne autoritarnosti sa daljom pretenzijom širenja uticaja. Još jedna podela na "normalne" i "nenormalne", "zdrave" i "bolesne", "vernike" i "bezbožnike". Ta autoritarnost počiva na principu isključivanja koji je ovde uvek podrazumevao neki vid nasilja.

A sami narkomani su prirodom svoje bolesti podložni "regularnom" policijskom nasilju jer često dolaze u konflikt sa zakonom (incidenti neke vrste razbojništva da bi se došlo do narkotika). Ne znam kako se sa njima postupa ako dospeju u policiju - nadam se korektno - ali poslednje što očekujem je da lekari i popovi preuzimaju policijske metode tim pre što je i u policiji primena nasilja barem deklarativno regulisana oblast.

Pa ipak, centalno pitanje je kada/kako batine u našoj javnosti postaju vidljive? Zamislimo sastanak neke novinarske readakcije: verovatno svaki novinar zna za slučajeve porodičnog nasilja... ali mala je šansa da će to biti vest. Tek kada nasilje eskalira može da bude objavljeno - u crnoj hronici.
A crna hronika je poseban žanr, čiji odnos prema građanskom stavu "Učinimo batine vidljivim" nije sasvim jednostavan/direktan.
To jeste veoma ozbiljan problem i dobro pitanje. Sezibilizacija društva je dug put; medija takođe. Određeni mediji pretežno koriste verbalno nasilje i metode linča; sasvim su prilagođeni brojnom netrpeljivom, frustriranom građanstvu i služe kao svojevrsni kolektor visokog nivoa nasilja u društvu, tj. to se često svodi na najobičnije preusmeravanje nasilja. To je najpretežniji senzacionalizam u nas koji je jedna vrlo konjunkturna delatnost. Svi znamo koji su to mediji.

Pretpostavljam da bi načelan odgovor na pitanje društvene senzibilizacije bio:

(1) Često i beskompromisno osporavanje bilo kog vida nasilja.

(2) osporavanje tradicionalnih društvenih koncepata koji na ovaj ili onaj način uključuju nasilje, na primer koncept zatvorene porodice, domaćina i iz toga proizilazećih odnosa dominacije kao i svakog drugog prećutnog tipa vlasništva nad ljudima; na taj način što bi se stvarale, recimo,

(3) mreže podrške i organizacije koje bi bile spremne da se bave i tim poslovima lobiranja, senzibilizacijom društva i pružanjem konkretne podrške građanima koji trpe neki vid nasilja.
Korisnikov avatar
By *_Eskarina Gejl_*
:kosach: MA SVE JE TO JEDNA VELIKA PROPAGANDA!
zao mi je tih bolesnih ljudi tamo koji su prepuni muke samim tim sto su narkomani,samo im jos batine fale. A ti koji su ih tukli...Oni su jos bolesniji!
Korisnikov avatar
By Sutekh
chisto da napomenem..

prvi put sam otishao u crnu reku 2005. poslednji put sam uzeo heroin kad sam bio na drugom "vikendu" (to je odsustvo od 5-6 dana, koje se odobrava posle nekoliko meseci provedenih u kampu).

batine nisam dobio, imao sam tad i mobilni tel.

pre godinu ipo dana sam opet otishao tamo, ali ne zato shto sam se drogirao, vecj jer sam upao u jedno teshko depresivno stanje.. s tim shto sam tada pio lekove za spavanje, jer sam imao tezhak sluchaj insomnije.. pio sam i razne antidepresive...

mada, planirao sam da ostanem manje od godinu ipo, ali meh... sad sam na ovom poslednjem "vikendu" i vracjam se za stalno krajem meseca. boravak mi je svakako pomogao.

inache, tamo svi znaju da sam gay, ne krijem to.. nemam nikakvih problema zbog toga.

dotichni koji je tukao na snimku je u zatvoru i ochekuje ga kazna od 10ak godina.. znam i tog dechka koga je tukao.
By beobandit
Crna Reka, samo ime govori, rujnjava kerovima zavisnika koji beze od batina.
Poznajem 2 osobe koje su bile tamo i obe su nastavile da se drogiraju. Jedna je bila vise od godinu dana u Crnoj Reci, a drugi je nekoliko meseci izdrzao i pobegao nocu, srecu je imao ludu jel su ga u podnoziju te planine ili kako sam ja vec shvatio oko 4 ujutru zaustavili policajci koji su ga napali da je pobegao i hteli da ga vrata ali ni sam ne zna kako ih je ubedio da ne ide. Taj lik kaze da njega nisu tukli a da je gledao udranje pesnicama. Kasnije sam sreo drugog piutao ga za pesnicenje i saznao da biju lopatama i ubrzo j to bilo i na tvu.
Ne postoji recenica ili covek koji to moze da opravda, svaki pokusaj da se opravda tako nesto je cisto ludilo i samo bolesnik slican njima moze to da opravda. Poznato je da narkomani koji nisu dovoljno osetili krize, a najcesci su takvi tamo brzo zaborave kako im je bilo pa se promangupiraju misleci da se nikada vise nece vratiti drogi. Jer najgorim i najtezim zavisnicima nije ni na kraj pameti da odu na takvo mesto kada im zivot u krizi visi u koncu. Tamo su pre svega besni i neizivljeni klinci koje su roditelji posle desetak ekstazija i malo spustanja heroinom poslali tamo da ih se lece, ima i zavisnika na heroinu iz raznoraznih sela kojima nabavaka droge odnosi ceo dan jer putuju po 100 km kod dilera i nemoguce je da razviju stepen zavisnosti kakav sam na nesrecu ja imao i kakve sam imao prilike da vidim.
Onda je dozvoljeno takvim privremeno zalecenim i ohrabrenim nazovi mangupima da prosudjuju ako su sem oni izlecili da mogu svi a svaka zavisnost je drugacija. Onda tamo verovatno vlada neka vrsta seljoberskog mangupiranja barem prema ljudima koji to dopuste da se nad njima izivljava i mene cudi da neko nije uzeo noz ili sataru i pobegao u cosak i rekao da ce da odsece i ruke i noge ko mu samo pridje.
Mozda ja malo nisam normalan ali ja bi se u toj situaciji privremeno prilagodio i nocu batinasa izbo nozem, a oni tamo prvo isprebijaju ljude pa posle sede i jedu zajedno. Ja to ne mogu da shvatim, nekima nije poznato da se rakija pije do neko doba noci, da techno tresti iz soba i ostalo. Tako je bilo bar jedno vreme.
Posle cele price i posle ociglednog gubljenja u lazi na tvu i posle Peranovic je pokusao jos sve da okrivi kako ne zna sta je sa ovim narodom kako to mora tako i slicno. Ne treba mnogo pameti da se shvati vec sam rekao da je i sam ludak, koji sada drzi tribine i propagira rusko-crkveno ludilo u lecenju narkomanije, vozi harley davidson. Ja ne znam sta je bilo sa istragom oko para koje su prolazile tamo kroz ruke tog masnog manijaka. Pa jer vi znate da je tamo kupanje jednom nedeljno, a covek u toku odvikavanja mora najmanje 2 puta da se dnevno kupa naravno ako moze jer voda tada sece kao zileti i poznata je gadljivost prema vodi tokom odvikavanja sem na metadonu kada se ne oseca ni jeza, kada se ima apetiti i kada se normalno spava bez kosmara cak i na pocetku odvikavanja. To su sve stvari koje crkva krije jer njima odgovara da porocni umiru, pa ja verujem da bi oni sakrili lek za sidu samo da bi opstajala teorija da je to bolest gresnih od boga.
Mene ni malo ne cude roditelji koji isto nemaju pravo da odredjuju ko ce i kako da se leci cak ni staresine centra, cudi me drzava koja je nesposobna da se razracuna sa time da vidi istinu jednu i jedinu tamo a to je da su bolesniciprebijani, vezivani za krevet, lopatani. Drugo nista nije bitno ni kako ni zasto. Da se na zapadu pojavio snimak na TV-u gde biju vezano kuce koje cvili ne bi ga spaslo zatvora ni naroda nista, ali mi se moramo pomiriti da zivimo medju ljudima koji su u transu, duboka sedacija gladno nepismenog naroda, koji se eto tako uzdaju u nekog boga ni sami oni ni ne veruju kada bolje razmisle nego je moderno paliti svece ici u crkvu i ostalo. Da se ja pitam crkva bi imala prava kao za vreme komunizma isto tako. Slavite, pevajte, zapomazite, sahranjujte, ali da lecite bolesne i da se mesate u donosenje zakona necete.
Kada se setim samo one emisiji 'Da mozda Ne" skupina lazova kod voditeljke koju sam do tada ne znam zasto ni gotivio. Kada je ona zena podigla flasicu metadona i rekla ljutito ovo je drzavna strategija umalo nisam dobio nervni napad. Sve bi dao da sam se nasao u studio, ali nema ko da im kaze. Predstavili su kao da jedini u svetu poturamo metadon svom narodu i da ga ima svuda, a svaki stoti dobije od ljudi kojima treba. I na sve to se dopunjuje onaj gmaz Peranovic i oni tapsu oni su jadni utripovali da su na mitingu jel to su takve face bile tamo. Sta svi zajedno nisu videli droge kao neki zavisnici koji sada se bore i kopaju da dobiju odrzavanje.
Zadnji pokusaj im je bio clanak gde je pisalo kako su mnogi narkomani ohrabreni time sto je izaslo u javnost pobegli kucama i odmah potrcali da biju roditelje i da im traze pare za drogu pa roditelji zovu Peranovica. Ja ne znam ko tako nesto moze da proguta i zna se ko se zove u tom slucaju, milicija kakav Peranovic ko je on da brani roditelje ili da se mesa u takve stvari. Jos malo ce da procenjuje i kome je prioritet operacija po tome koliko posecuje crkvu i koliki je vernik.
Verujte mi spremni su na sve na svaku laz a glupi su kao noc, u stvari nisu glupi to sam ja mislio da ne shvataju na pocetku sada znam da im je sve jasno ali da su to sve potezi koji ce nas ocrneti u ocima Susednih zemalja kako bi se pogorsali odnosi. Pa njima je cilj samo prijateljstvo sa mrtvom rusijom, kakva Evropa.
I sve se stisalo, centar radi i niko ne zna sta se sada tamo vise dogadja on i dalje komanduje verujem, gostuje na telievizijama po unutrasnjosti prica neku ludu pricu a klinci i dalje se navlace kao sto j bilo zadnjih 30 godina sve je gore i oni i dalje bi isto radili i stvar bi se pogorsavala.
Vazno je da me iz demokratske stranke zovu po 3 puta na dan izbora da pitaju jer sam bio da glasam. Od sada nema sanse, samo cu da imkazem glasam kaa Peranovic ode na robiju, kada se podnesu prijave protiv svih koji brane ipravdaju nasilej prema zavisnicima a tresu se kada prodju pored nekog i nece metadonske centre. Pa ne moraju nek im se bodu po zgradmaa, parkicima, dvoristima umesto u specijalnim sobama napravljenim za to koje ce finansirati evropa. Oni se bune, samo jos da dokucim koja je razlika izmedju Svajcarca prosecnog kojih je 70% glasalo za uvodjenje heroinske terapije za najteze slucajeve i nasih ljudi. Jer kako covek koji se kupa jednom nedeljno moze da mi prica o lecenju i zdravom zivotu. Da procenjuje delotvornost lekova, pa videli ste svestenika pravoslavnog, rabina, katolika i muslimana u studiju. Prvoslavni je najmasniji sa nekim iskrivljenim ludackim pogledom to je jasno kao dan. Takvi mene nece leciti niti odlucivati koji culek koristiti, sov=bzirom da sam spreman da ga platim.
Korisnikov avatar
By svejedno
Brate...hevi ti ta razmisljanja.

...

A pazi, chak nije ni da sam ja preterano daleko od tog misljenja, ali...brate.

..

pS. jean od razloga zasto ja pisem sa odvojenim redovima: da bi me ljudi citali ,)

Sve u svemu, drago mi kad se prate linkovi koje stavih.
Korisnikov avatar
By Dina
Sutekh,
a ja bas skoro videla neki tvoj post i pitala sam se gde ti nestade.... Drago mi je da je tvoje iskustvo sa Crnom Rekom dobro i nadam se da je tezak period zivota iza tebe :hug:

Svejedno,
videla sam ja tvoj link, ali tad je to bila vest dana, pa nisam htela da ljudima ubijem volju za raspravom spajajuci sa nekom davnom temom... Ali sad kad je vest malo "obajatila" spojila sam teme. Hvala na pomoci :)
Korisnikov avatar
By Sutekh
evo, tu sam sada za stalno.

heroin nisam uzeo od 2006 i tada je umalo falilo da se predoziram. tada mi se toliko sloshilo, jer sam uzeo na venu dok sam bio na drugom vikendu.

sad sam otishao, jer mi je izolacija bila i vishe nego potrebna, jer sam stvarno bio u, chini mi se, najuzhasnijem depresivnom i anksioznom stanju koje je moglo da me zadesi. pio sam antidepresive, imao nesanicu, poremecjen ritam ishrane i ostalo.

necju recji da mi nije bilo teshko tokom tog perioda. jako mi je bilo teshko. tamo imamo priliku da se suochimo sa samima sobom, a ta borba je najtezha. uslovi su katastrofalni, dosta sam smrshao u medjuvremenu.

i dalje nosim stigmate narkomana i svestan sam da cje one vechito da me prate.. mnogi ljudi koji su se druzhili samnom, a koji me ne znaju neki duzhi niz godina su mi okrenuli ledja, ignorishu me i slichno. to me je izuzetno zabolelo, ali nisam ja kriv za njihovu malogradjanshtinu i plitkocju. ochigledno smo mi drushtveno prihvatljivi dok koliko toliko funkcionishemo socijalno, ali kad odemo na lechenje, kao da upravo primimo tu stigmatu.

to je po meni nebula epohalnih razmera.

imam podeljeno mishljenje shto se batina tiche.. stvarno su razni dolazili... evo, pada mi na pamet lik, koji je pishao po nepokretnoj majci, tukao je, sekao je i generalno je zlostavljao kad nije htela da mu da pare za heroin..
drugi je oca tukao sa lancima..

nikada se batine nisu dobijale za sitnice.. barem ne dok sam ja bio u centru. razni likovi dolaze tamo.. i iz zatvora i sa ulice. to su ljudi koji nisu ni malo prijatni.

u svakom sluchaju, Padretu hvala jer mi je spasio zhivot i pomogao mi da stanem na noge jache nego ikada pre.
Korisnikov avatar
By Dina
"Za silovanje i nasilničko ponašanje, saradnici Duhovno-rehabilitacionog
centra Crna Reka, Nemanju Radosavljević i Marijan Pavićevića, okružni sud u
Novom Pazaru osudio je na dve godine i 5 meseci odnosno jednu godinu
zatvora. Okružno javno tužilaštvo u Novom Pazaru najavilo je žalbu na
presude."

http://www.b92.net/video/video.php?nav_ ... _id=386702
Korisnikov avatar
By lorna
Eto, mi se ispljuvasmo neki dan o tome koliko je bitno uopshte doci do primene zakona. I kako je teshko (mushkarcu, zeni, detetu ili psu, sasvim svejedno) da podnese prijavu protiv pochinjenog nasilja.
Kad evo, i kad dodje do njega, pochinioci (nasilja koje se zove s.i.l.o.v.a.nj.e) dobiju trichave dve godine zatvora i josh trichavijih pet meseci (gde ih samo iskopashe)!
Korisnikov avatar
By Dina
Dobro ih uopste dobise - to su crkveni ljudi odnosno njihovi pomocnici :opatica: ;)

Tuzilastvo je najavilo zalbe, pa se nadam da ce kazne biti vece.

Inace, trebalo je da bude promenjen taj zakon o silovanju pa da moze da se dobije po deset-petnaest godina, sto su adekvatne kazne za takvo nedelo.Ne znam da li je promenjen... A dosadasnji je bio takav, neke malecne kazne. Secam se da je jedna moja poznanica prijavila silovatelja i em je sve to prosla pa onda sudjenje i ostalo, da bi on dobio godinu dana zatvora na kraju.
Korisnikov avatar
By lorna
Nije josh usvojena ta odredba, ali je bar napisana :saint2:
Korisnikov avatar
By Dina
E pa onda je to objasnjenje sto su tako male kazne :sigh:

Nadam se da ce usvojiti sto pre tu odredbu :molise: Jeste pohvalno sto razmisljaju o tome i napisali je, ali nemamo puno od toga dok to ne stave u zakon ;) Do duse imaju silovatelji, njima ovaj sadasnji zakon sigurno odgovara...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by Dina
"Za silovanje i nasilničko ponašanje, saradnici Duhovno-rehabilitacionog
centra Crna Reka, Nemanju Radosavljević i Marijan Pavićevića, okružni sud u
Novom Pazaru osudio je na dve godine i 5 meseci odnosno jednu godinu
zatvora. Okružno javno tužilaštvo u Novom Pazaru najavilo je žalbu na
presude."

http://www.b92.net/video/video.php?nav_ ... _id=386702
ja nisam mogao da verujem kad sam cuo.

Nemanja Radosavljevic je taj lik koji ashovi onog drugog na ovom snimku.

A silovanje je islo ovako, kako sam ja skapirao.

Taj Marijan je valjda gay i ne znam ni sam kako je uopste doslo do svega toga. Nemanja je terao tog decka da ovoga oralno zadovolji, a posle mu je gurao pendrek u khm khm.

2 god je malo za tako nesto..
Korisnikov avatar
By Misfit
Pop Branislav i dalje radi

On je za Kurir rekao da je u Jadarsku lešnicu došao posle napuštanja centra u Crnoj reci pre tri godine na poziv vladike šabačkog Lavrentija.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=573122" target="_blank

enivej, zanimljivo je što su lešnicu napisali malim slovom. meni je sve sem lešnika palo na pamet. :shocked:
Korisnikov avatar
By Blady
Počinje suđenje Peranoviću

Ako sam kriv, kriva je i zajednica
Izvor: B92

Beograd -- U Višem sudu u Šapcu počelo suđenje Branislavu Peranoviću, osumnjičenom za ubistvo Nebojše Zarupca u centru za odvikavanje od droge "Sretenje".

"Sila nije bila metod lečenja - daleko bilo... To je bila kazna i o tome se sklapao sporazum sa štićenikom. Ako sam ja kriv, cela zajednica je saučesnik", rekao je Peranović iznoseći svoju odbranu.

On je pred sudom kazao i da Zarupca najpre udarao lagano, a potom i jače, pa po tabanima...

"Pravili smo pauze. Moji saradnici su ga izveli, nisu se vraćali, pa sam izašao. Rekli su mi da mu je pozlilo. Pokušali smo reanimaciju, ali nije pomoglo", rekao je Peranović i naglasio: "Nisam hteo da zovem Hitnu pomoć, da ne bi ponovo upotreba sile izašla u javnost".

Peranović je dva sata govorio pred sudom o narkomaniji, iznoseći razne podatke. Takođe, čitao je pisma podrške sebi i govorio kako je zaslužan za spasavanje života. Osvrnuo se i na period dok je vodio centar u Crnoj Reci.

"Batine su u Crnoj Reci bile kazna za najteža dela, kao kada neko unese drogu u centar, a ne kao metod za odvraćanje od bekstva", rekao je Peranović.

Danas je počelo saslušanje svedoka, a saslušana su sva tri Peranovićeva saradnika, koji su u tom trenutku bili u centru, kao i njegova supruga i sin, članovi porodice Zarupca i više štićenika centra. Nastavak je zakazan za 21. februar saslušanjem preostalih svedoka i jednog sudskog veštaka.

Portparol suda Slobodan Velisavljević izjavio je za B92 da je za delo za koje se Peranović tereti zaprećena kazna zatvora od 10 do 40 godina.

"Pred Višem sudu u Šapcu za danas je zakazan početak glavnog procesa protiv optuženog Peranović Branislava. Njemu je optužnicom višeg javnog tužioca iz Šapca stavljeno na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, odnosno da je 6. avgusta 2012. u Jadarskoj lešnici na svirep način lišio života Nebojšu Zarupca, štićenika pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti. U toku glavnog pretresa očekuje se da, nakon čitanja optužnice, optuženi Peranović iznese svoju odbranu i da se izjasni o svim okolnostima i delima koje mu se stavljaju na teret", rekao je Velisavljević.

Upravnik Centra Branislav Peranović, poznat od ranije po tome što je batinama "isterivao đavola" iz narkomana, osumnjičen je da je štićenika udario šipkom u glavu i usmrtio ga.

izvor
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=678192" target="_blank
Korisnikov avatar
By spliff
imace popa dinamichan sex life u zatvoru
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!