Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by J...

Konkretan primer: koliko vas moze reci da je raslo u potpuno gay friendly, nehomofobicnom i tolerantnom okruzenju? Da nikad nije culo izjave tipa "pederi su odvratni", "narkomani su paraziti" i sl. A te izjave ostaju u glavi cak i ako se kasnije, uceci se toleranciji potpuno ne slazes sa njima. E zbog toga ljudima treba objasnjavati a ne odmah kritikovati, dati im vremena da shvate.
Slazem se da je objasnjavanje umesto kritikovanja dobar metod ali nekim ljudima ne vredi pricati... uostalom razumem i Krepu i nije mi jasno kako ostali ne mogu da je razumeju ako vec mogu da razumeju ljude koji ovde dele "metak u celo"...
Originally posted by Lepa Krepa
što se tiče dobronamerno-didaktičkog pristupa "objašnjavati, a ne odmah kritikovati", niđe veze. razni su ovde ispisali čitave knjige na tu temu i u tom tonu, majself inkluded. kome je do edukacije, mogao/la je do sad da se edukuje uveliko, a ja stvarno nikome ovde nisam mama, pa da ih češkam po kosici i umiljato ponavljam "no-no, sine, nije lepo da od diskriminisanih grupa praviš krivce i optužuješ ih za položaj u kome su se našle, a naročito je ružno da pričaš kako neke ljude treba eliminisati po kratkom postupku, a ni tom gušteru nisi trebao noge da počupaš, nije lepo!". ako ima onih kojima se još nije zgadila opisana pojava, kao i onih koji smatraju da je to dobar način, samo nek izvole u tom pravcu. ja planiram da rasizam nazovem rasizmom tamo gde ga vidim.
upravo tako

meni su isto na ovom forumu zamerali na ostrom startu i kritikama koje upucujem netolerantnim forumasima i iste savete sam dobijao kao i Krepa ... "objsniti lepo i mirno jer ljudi nisu obavesteni i edukovani, iako su na gay forumu oni ne znaju sta znaci biti diskriminisan pa dele metak u celo i hvale se time sto su rasisti bla bla bla...."
meni je muka od toga stvarno... al ostalima izgleda nije
By J...
Evo malo da objasnjavam...
:joint:
Originally posted by just_me

Napali su me jer im je trebalo kinte za "žuto"..
Vidis gde gresis? Napali su te par narkomana a ti zbog toga optuzujes sve njih. Generalizujes a to nikad ne izadje na dobro.

:cvetduga:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Pa znaš kako... Par puta sam imao "incidente" a mene i poznanike mi, startuju svakodnevno.... Kada su fini i ja budem fin.. Oni meni "Imaš para? - ja im kažem da nemam"
Kada me napadnu, uhvate za ruku i sl ni ja nisam fin... Jako je mali broj onih koji su fini, barem ja još nisam naišao na takve...
A vi, dragi i drage, ako naiđete na narkomana koji ne vadi nož dok vam traži pare i koji vas ne vija sa još 2 - 3 druga, vi ga u moje ime potdravite i prenesite mu moje izvinjenje što bacam hejt i nisam u pravu! Hvala vam unapred
By J...
Originally posted by Momo

Slazem se da je objasnjavanje umesto kritikovanja dobar metod ali nekim ljudima ne vredi pricati... uostalom razumem i Krepu i nije mi jasno kako ostali ne mogu da je razumeju ako vec mogu da razumeju ljude koji ovde dele "metak u celo"...
Da, kapiram ja i nju ali previse emotivno reaguje kao i ovi sto bi "metak u celo".

U takvoj atmosferi ne moze se doci ni do kakvog zakljucka a pitanje je da li zakljucak uopste i postoji kad svako ima svoj stav od koga ne odstupa.

A vi, dragi i drage, ako naiđete na narkomana koji ne vadi nož dok vam traži pare i koji vas ne vija sa još 2 - 3 druga, vi ga u moje ime potdravite i prenesite mu moje izvinjenje što bacam hejt i nisam u pravu! Hvala vam unapred
Evo ja nailazila i na takve, jedva stoji na nogama, ne bi mogao ni kasiku da digne a ne noz. :gotika:

Mada znam o cemu pricas ali nemoj da donosis zakljucke na osnovu emocija i generalizacija.
Korisnikov avatar
By Momo
Da, kapiram ja i nju ali previse emotivno reaguje kao i ovi sto bi "metak u celo".

U takvoj atmosferi ne moze se doci ni do kakvog zakljucka a pitanje je da li zakljucak uopste i postoji kad svako ima svoj stav od koga ne odstupa.
znam...
samo je zajebato to sto ljudi ovde kad god je rec o diskriminaciji krecu da se izdrkavaju nad nekim ko pokusava da osudi tu diskriminaciju malo ostrije...
jbg pre cu se solidarisati sa Krepom i necu je napadati (iako napr.intimno mislim da je preterala sa uvredama) nego sa nekim ko mrtav ladan prosipa fasisticke ideje
By J...
Uh... lakše reći no uraditi.... :nazalost: :sigh:
Ima nade, prvi korak je ucinjen - spoznao si problem.
By Simor
Nije tetar apsurda. To je pokušaj da nekoga ko se naziva aktivistom za ljudska prava ubediš da treba ista i da poštuje. Sad ono, izgleda groteskno i valjam se od smeha ispred ekrana, ali smo zaslužili i malo alternativnog teatra, kraj svih onih tema koje slave masovnu kulturu. Ima li neki selektor BITEF-a ovdenak?

:evilgiggle:
Korisnikov avatar
By Momo
Uh... lakše reći no uraditi.... :nazalost: :sigh:
Ima nade, prvi korak je ucinjen - spoznao si problem.
ja sve mislim da se vas dvoje zezate :lol:
a posebno just_me ... prvo odvali "metak u celo" a onda sasvim smireno diskutuje i pokusava da pronikne u problem.... moram priznati da se on ipak razlikuje od ostalih korisnika koji imaju fasisticke ispade...

:)
By Simor
Razlikuje se, definitivno.

Just_me pozove na ubijanje narkomana i na kratak postupak za Rome, a onda pozove na civilizovanu i zrelu diskusiju.

:federi:
By J...
:neznam:

Ja se ne zajebavam. Samo pokusavam obicnim razgovorom da objasnim neke jednostavne stvari i ne udaljavam se od problema zgrazavajuci se nad njim vec hocu da ga resim.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Simor
Razlikuje se, definitivno.

Just_me pozove na ubijanje narkomana i na kratak postupak za Rome, a onda pozove na civilizovanu i zrelu diskusiju.

:federi:
lepo se vidi ta edukacija...
By J...
Originally posted by Simor

Sto znaci da ni nema izgradjen stav vec reaguje trenutno na osnovu emocija i nekih svojih iskustava. A tu postoji mogucnost za razgovor i izmenu misljenja.
Korisnikov avatar
By Momo
:neznam:

Ja se ne zajebavam. Samo pokusavam obicnim razgovorom da objasnim neke jednostavne stvari i ne udaljavam se od problema zgrazavajuci se nad njim vec hocu da ga resim.
ma vidim ali deluje smesno objasnjavati pojam generalizacije nekom ko se nalazi u ugrozenoj grupi i ko pritom ladno propagira ubijanje i kratke postupke ...

ja ne znam sta treba neko da mi uradi pa da kazem da bih mu roknuo metak... jbt koji je to stupanj razmisljanja...

EDIT: tj ne da kazem da bih tom nekom roknuo metak nego celoj jebenoj grupi kojoj pripada ili se identifikuje sa njom
Sto znaci da ni nema izgradjen stav vec reaguje trenutno na osnovu emocija i nekih svojih iskustava. A tu postoji mogucnost za razgovor i izmenu misljenja.
e, mozda bih nekako mogao da shvatim da je rekao da bi upucao svakog narkomana koji ga napadne nozem... ali koje su to emocije koje te teraju na onakvu izjavu
Korisnikov avatar
By Delete
Pa znaš kako... Par puta sam imao "incidente" a mene i poznanike mi, startuju svakodnevno.... Kada su fini i ja budem fin.. Oni meni "Imaš para? - ja im kažem da nemam"
Kolega, poslacu vam ponudu na u2u, molim vas da je razmotrite. :ozbiljan:
Kada me napadnu, uhvate za ruku i sl ni ja nisam fin... Jako je mali broj onih koji su fini, barem ja još nisam naišao na takve...
Ma i da je guverner Narodne banke, a ne neko ko mi trazi kintu, kad me uhvati za ruku, otrescu ga kao najgoru vasku. I kod fizickog kontakta, ma koliko negodovali ovi (pre)tolerantni, nisam ni najmanje fina.
Ne da bih takvima izvadila noz, nego bih izvadila vatreno oruzje i izbusila ih kao svajcarski sir. Ali, dragi moj, to se zove samoodbrana. I svi mi, u takvim situacijama, razlicito reagujemo, a potpuno je legitimno braniti i odbraniti se od napadaca, ma ko on bio.
By J...

ma vidim ali deluje smesno objasnjavati pojam generalizacije nekom ko se nalazi u ugrozenoj grupi i ko pritom ladno propagira ubijanje i kratke postupke ...
Ljudi uglavnom pravdu shvataju onako kako njima odgovara, nista tu meni nije ni smesno ni za ne verovati.

e, mozda bih nekako mogao da shvatim da je rekao da bi upucao svakog narkomana koji ga napadne nozem... ali koje su to emocije koje te teraju na onakvu izjavu
Trauma posle napada? :eureka:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ok. ja sam bila opljačkana pod pretnjom nožem, od strane jednog visokog muškarca koji je nosio crnu jaknu i teget trenerku (very bad taste).
kako me pomenuti događaj fakat prilično istraumirao, računam da bi trebalo da očekujem blagonaklono razumevanje kada bih javno poželela smrt svakom visokom muškarcu sa sličnim lošim ukusom?

edit: hm, kad malo bolje razmislim, možda bi trebalo da budem opreznija, pa da taj metak usmerim ka muškarcima in general?
Korisnikov avatar
By Momo

edit: hm, kad malo bolje razmislim, možda bi trebalo da budem opreznija, pa da taj metak usmerim ka muškarcima in general?
:lol:

ja sam se uvek slogiravao kad ljudi kazu: "napale me ulicne dzukele ma treba to sve potrovati..."
a ovde ladno tip izjavljuje kako ljude treba tako po kratkom postupku za istu stvar...(doduse da su ga izujedali on bi mozda prvo predlozio mucenje svih narkomana a onda onaj metak)
Korisnikov avatar
By Delete
Moguce da je, upravo ono sto je J... navela, a i ne treba da cude datke izjave, s obzirom na to da nas, gde god se okrenemo, "bombarduju" negativnim stavovima o onima koji konzumentima narkotika, pocevsi od TV-a, na kojem su u svakom filmu narkomani, po nepisanom pravilu, losi momci koji pljackaju, otimaju, napadaju na ulici...preko izjava Mupovih portparola, nacelnika, itd., do nekih nasih dozivljaja, koji su vezani za ponekog korisnika droge, sa kojim smo imali negativno iskustvo...
just_me nije napisao da je svaki narkoman zasluzio metak, nego je napisao u kojem slucaju bi to uradio, a veruj mi, pojedini clanovi porodica intravenskih korisnika, koji u procesu "skidanja" narkomana sa droge prolaze brojna savetovanja i mnoge vrste edukacije, imaju identican komentar za situaciju koju je just_me naveo.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Delete

Ma i da je guverner Narodne banke, a ne neko ko mi trazi kintu, kad me uhvati za ruku, otrescu ga kao najgoru vasku. I kod fizickog kontakta, ma koliko negodovali ovi (pre)tolerantni, nisam ni najmanje fina.
Pa nisam ni ja fin ali samoodbrana je jedno a poziv na ubistvo cele grupacije drugo.
By J...

kako me pomenuti događaj fakat prilično istraumirao, računam da bi trebalo da očekujem blagonaklono razumevanje kada bih javno poželela smrt svakom visokom muškarcu sa sličnim lošim ukusom?

Da, treba da dobijes razumevanje dok prevazilazis tu traumu, medjutim, ljudi uglavnom nemaju zivce za razumevanje pa bi najverovatnije dobila kritiku.

Ja sam veceras imala zivce da sagledam problem ovog mladog forumasa i da pokusam da ga resim.

Ne znam da li cu i sutra imati zivce za to. A kada ih nemam onda se uglavnom klonim ovakvih tema jer znam da nista konstruktivno necu uraditi a kriticara mislim da ima i previse.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

Ne znam da li cu i sutra imati zivce za to. A kada ih nemam onda se uglavnom klonim ovakvih tema jer znam da nista konstruktivno necu uraditi a kriticara mislim da ima i previse.
mogla bi, razonode radi, da prebrojiš ljude koji su kritikovali i one koji su podržali diskriminatorske stavove na ovih par tema. pa bi onda moglo da se priča o tome zašto tebi izgleda kao da ih (nas?) ima previše, kad jedva da nas ima uopšte.
Korisnikov avatar
By Delete
Ukoliko bi se to sto bi rekla, odnosilo na svaku osobu sklonu napadu, pri kojem, uzgred, koristi i hladno oruzje, tvoja ogorcenost bi bila potpuno na mestu.
Nemoj da generalizujes, ono sto je just_me napisao se odnosilo na korsnika droge, koji je prosao postupak odvikavanja od iste, tj. bio "skinut", pa opet "pao".
Ja nisam za to da se svaki korisnik prisilno odvikava, ali se zalazem za to da se svakom ko je resen da se skine, omoguci kvalitetan tretman, koji ce, bar, u R.Srpskoj, za nekoliko godina finansirati drzava. A ne sumnjam da znas ko sada finansira i koliki je uspeh zabelezen.
By J...

mogla bi, razonode radi, da prebrojiš ljude koji su kritikovali i one koji su podržali diskriminatorske stavove na ovih par tema. pa bi onda moglo da se priča o tome zašto tebi izgleda kao da ih (nas?) ima previše, kad jedva da nas ima uopšte.
Mozda nije ni bitno koliko ih ima vec sta rade. Da li su uspeli da nekom promene misljenje ili su ironijom i zgrazavanjem izazvali kontraefekat.
Korisnikov avatar
By Momo
Moguce da je, upravo ono sto je J... navela, a i ne treba da cude datke izjave, s obzirom na to da nas, gde god se okrenemo, "bombarduju" negativnim stavovima o onima koji konzumentima narkotika, pocevsi od TV-a, na kojem su u svakom filmu narkomani, po nepisanom pravilu, losi momci koji pljackaju, otimaju, napadaju na ulici...preko izjava Mupovih portparola, nacelnika, itd., do nekih nasih dozivljaja, koji su vezani za ponekog korisnika droge, sa kojim smo imali negativno iskustvo...
just_me nije napisao da je svaki narkoman zasluzio metak, nego je napisao u kojem slucaju bi to uradio, a veruj mi, pojedini clanovi porodica intravenskih korisnika, koji u procesu "skidanja" narkomana sa droge prolaze brojna savetovanja i mnoge vrste edukacije, imaju identican komentar za situaciju koju je just_me naveo.
ma znam ali kao sto je bombardovan negativnim stavovima vezanim za narkomane tako je nesumnjivo bombardovan i negativnim stavovima vezanim za lgbt populaciju kojoj i sam pripada pa je valjda iz toga nesto trebao da zakljuci...

a po meni je nedopustivo da se blagonaklono gleda na takve izjave a ovde se i previse dozvoljava kad su teme koje se bave narkomanijom u pitanju

narkomane koji su uz to i lopovi/napasnici itd treba kazniti po zakonu a znamo kad im je i ko delio metak u celo po kratkom postupku...
Korisnikov avatar
By Delete
U zadnjih nekoliko dana, just_me i banovani forumasi su bili malobrojini od kvazi-tolerantni zastitnici prava svih marginalizovanih grupa (kojih se setite).
Korisnikov avatar
By Momo

U zadnjih nekoliko dana, just_me i banovani forumasi su bili malobrojini od kvazi-tolerantni zastitnici prava svih marginalizovanih grupa (kojih se setite).
mene cudi da i just_me nisu banovali nakon one izjave na ovoj temi
a onog lika su banovali valjda (nadam se) zbog toga sto je izjavio da je "ponosni rasista"

sad za sve diskriminatore i njihove traume treba da imamo strpljenja i razumevanja a za nas ostale koji smo takodje istraumirani fasizmom koji svaki dan dozivljavamo i u skladu sa tim ovde reagujemo niko nema razumevanja
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Ponoviću ono što sam i ranije... Ne bih ubio nikoga. Da se razgnevim, razgnevim se... Ono za metak u čelo je sasvim legitimno ako je zakonom potkrepljeno, a to je već idealna situacija ili utopia... Izjavu za Rome opet izvlačite iz konteksta i više mi je pun k*r*c da se sa vama oko toga prepirem....
Imao sam ja lepo mišljenje o svima. Kada sam se pridružio Inicijativi bio sam pravi optimista, ali vremenom se čovek umori... Ja sam rano počeo da se bakćem takvim stvarima i već sada sam od toga umoran... Moji stavovi su više frustracije nego ubeđenja... Znam gde su granice i gledam da ih ne prelazim...

Edit:

Da se razumemo, ja nisam pozivao na mržnju i istu nisam širio... Nisam rekao "prvo ubijte narkomana pa šaljite račun porodici", već sam rekao da se prvo proba na lep način...
Što se Roma tiče, ma koliko se vama moji stavovi ne dopadali, videćete, ako ih zaista izanalizirate da ja nemam ništa protiv Romske nacije/etničke skupine - već da ne odobravam način na koji je cela priča predstavljena etc... Ponavljam, nisam fašista, rasista, nacista i sl....
By J...
Ono za metak u čelo je sasvim legitimno ako je zakonom potkrepljeno, a to je već idealna situacija ili utopia...
Ispravka - to nije idealna situacija vec diktatura. Veruj mi da ne bi voleo da zivis u takvom drustvu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!