Originally posted by Alexandrus Magnus
Naravno da osudjujem sredinu za takvo ponasanje,
Bingo!, prvi put chujem ovo OD TEBE. 'ajde dobro i ovo je valjda napredak shto konachno priznajesh ochito.
ali shta...
ali takav stav okruzenja je nasa realnost, a boriti se za suzbijanje toga i edukaciju kroz aktivizam, za mene ne podrazumeva radjanje dece koja bi nam bila oruzije (mada najcesce zrtve) za nasu borbu.
kao prvo, nije istina da je "radjanje dece koja bi nam bila oruzije (mada najcesce zrtve) za nasu borbu. "- to tako. Borba je vec odavno nama gej ljudima nametnuta od strane homomrzilachkog i heteroseksistichnog okruzenja i ovako i onako, zato ne vidim o kakvom "oruzju-deci" prichash.
kao drugo, valjda kazesh da se treba boriti kroz edukaciju i aktivizam- UPRAVO TAKO! Ali, da li crkva dozvoljava i toliko? Kad bi josh to bilo moguce u npr. Srbiji a DA crkva NE minira, to bi vec bio veliki napredak.
Ne, to nije u redu, ali onda stvori uslove pa donesi decu na svet u kome nece biti zrtve zbog zivota svojih roditelja.
opet, nisu zrtve zbog zivota svojih roditelja vec ZBOG homofobije i heteroseksizma okoline!!
I, opet, bi li crkva konachno mogla da se NE isprechuje na put nama koji nastojimo da stvorimo te uslove? Vec to bi bio veliki napedak.
Ali, avaj, crkva se i dalje kapriciozno isprechuje nama i na tom putu.
Ne mozemo se pomiriti sa time, ali ne treba ni da budemo Kalimero.
kakav Kalimero? treba da budemo principijelni.
Zasto sada mesas babe i zabe? Naravno da ima maltretiranja dece u brakovima, da su zlostavljana, odbacena i napustena. Naravno da to nije u redu. Ali isto tako: zar su gayevi i lezbejke operisani od takvih stvari, ko kaze da u nekom istopolnom braku nece doci do istih problema, pa ce onda, pored represije od strane drustva, ta deca biti maltretirana i kod kuce. Da li je to u redu?!
Nigde ja nisam rekao da su gej ljudi operisani od zlih osobina. No, svi smo (i dobri i loshi gej ljudi) josh odavno bacheni A PRIORI u isti kosh od strane homofoba i heteroseksista medju kojim prednjachi crkva. A, to nikako nije fer!
Dabome, da niko ne sme i ne moze generalizovati sve heterose sa loshim niti sve gejeve sa dobrim. No, problem je sto crkva radi ovo drugo suprotno tj. generalizuje sve gejeve s loshim.
Dabome, da sve zavisi. Zato sam josh davno i pre rekao da seksualna orijentacija npr. roditelja ne sme biti parametar procenjivanja per se, vec samo i iskljuchivo ljudskost, razumnost, pristojnost i odgovornost. Ali, 'ajde ti to reci crkvi....
Ako nisi naisao na reagovanja povodom svega sto si napisao, onda ili JAKO selektivno citas reagovanja i stavove Crkve ili si namerno maliciozan, znas da postoje, a govoris suprotno.
pa, eto, pokazi i dokazi suprotno.
Najveca organizacija za borbu protiv trgovine ljudima je...? Informisi se, pa ces videti da pripada katolickoj crkvi, da oni, ako nema drugog puta, koriste novac da bi otkupili ljude...(Ovo nije ni tajna, a jos je manje sitna stvar, da bi prosla nezapazeno, jer se o svim navedenim temama naveliko pise po novonama)
uh, ovo je iznenadjenje, mada izgleda vishe kao rekla-kazala, no, dobro.
a, shta radi SPC u vezi tog pitanja?
Originally posted by Alexandrus MagnusOd strane Crkve cujes samo ono sto tebi smeta i to koristis za napad.
u onom loshem su i najglasniji i najubitachniji uz to i najbezobrazniji i najrazocharavajuci.
Choveche, ja bih najsretniji bio da mogu reci da volim crkvu i da ona mene voli, ali crkva njenim heteroseksizmom i homofobijom mi to ne dozvoljava. Iako sam ja vrlo privatan i pristojan gej (a, vec sam ti se ispovedio o mom zivotu u kom nikakvih tajni nema), crkva namece pitanja neozenjenim mushkarcima "da li si ozenjen? kako nisi? imash li devojku? morash se zeniti..." , a mislim da nema pravo da to radi. Uz to, ponashanje crkve prema gej pitanju uopshteno, je za mene bolno razocharavajuce i chini me da patim u boli. Patim u boli jer sam bash ja lichno kao mlad za vreme onog komunistichkog dogmatskog jednoumlja, gledao u crkvu kao u osecajnu i poshtenu instituciju koja ce imati kroz hrishcansku veru samilosti i saosecanja prema manjinskim ugnjetenim grupama u koje spadaju ponajvishe gej/bi ljudi. Kad ono tamo, sve suprotno- nacionalizam, shovinizam, heteroseksizam i totalno povladjivanje desnicharskom idealu heteroseksualne mushkarchine, anti-humanost, anti-progresivnost, anti-zene, anti-gej.... pocheo sam se ubrzo pitati wtf? ili ja nisam znao da je crkva takva ili me je izdala. Dakle, nisam ja protiv crkve vec sam povredjen i razocharan njom.
Kako nisi negde naleteo na neki clanak o humanitarnoj pomoci crkve, o besplatnim skolama, o sklonistima za beskucnike, o domovima za napustenu decu, o nabavkama opreme, uredjaja i materijala za bolnice, o stipendiranju srednjoskolaca i studenata i to ne samo teologa...Spisak je predugacak da bi ovde stao.
Zbog toga mislim da nisi fer u svom izlaganju i to namerno.
Jesam ja svestan toga, ali nazalost znam i mnoga svedochanstva da u bilo chemu shto je crkva pomogla, to ili nabija na nos ili trazi danak kroz lojalnost, zavisnost pa i indoktriniranost njom. Malo je bilo njene pomoci a da nije bila placena, na ovaj ili na onaj nachin.
Crkva nema ni jedan mehanizam da svoje stavove sprovodi na silu, niti joj je to namera, Crkva nema ni vojsku ni policiju, tako da,
ali zato psiholoshko-kvaziverskom indoktrinacijom, intimidacijom i sugestijama manipulishe lakovernim osobama, a josh vishe s onim osobama s kojima ima uzajamno mecenski i mentorski odnos tj. desnicharskim heteroseksistichnim hetero mushkarcima, pogotovo.
Originally posted by Alexandrus Magnusako se njen stav iznosi i javno, on je samo savetodavan i to SAMO za clanove Crkve. Crkva nije tajno drustvo i njenih clanova ima procentualno dovoljno da ima i pravo javnosti, da svoj stav kaze i glasno, a ti ako ga smatras, iz bilo kog razloga losim, nemoj obracati paznju na njega, jer je za tebe NEOBAVEZUJUC!
Kamo srece da je tako! Onda, zashto to nije tako u stvarnosti?
Jednoumlje i jeste ono sto clanove bilo koje zajednice drzi na okupu, jer onaj ko se ne slaze sa postulatima svoje zajednice i ne prihvata ih, samim tim pokusava da kroji tu zajednicu po svojoj meri i time prestaje da bude clan.
a, nije krojenje po nekoj svojoj meri to kako crkva tumachi seksologiju, po kojoj heteroseksualci mogu skoro sve, a svi drugi niti postoje niti mogu ishta??
U Crkvi nema mrznje prema ljudima, jer postoji pravilo: MRZI greh, a VOLI gresnika!
a, koji to greh ja imam pa ga crkva mrzi? to shto me je Bog stvorio onako kako me je stvorio a shto se ne uklapa nuzno u dogmu o svetoj heteroseksualnosti??
a osuditi ono sto je, po njenom ucenju, amoralno.
a, to je...?
Ali i dalje ce to biti stav Crkve, koji ni za koga, osim za njene vernike, nije bitan.
Ako je tako onda zashto dozvoljava i ohrabruje desnicharske homofobichne politichare u Skupshtini (da, pricham sada o Skupshtini Srbije, ne o Crkvi) koji su se pozivali, se pozivaju i koji ce se pozivati na to da im je Crkva rekla da budu protiv i da im to kao vera nalaze? Zashto im (desnicharskim homofobima) Crkva ne bi mogla reci npr.- Ne pozivajte se ni vi na nas!, Crkva nije potpuno protiv tih Zakona samo protiv nekih delova!, Mi vas nismo uchili da zagorchavate zivote gej ljudima! i sl...- ?
Ne znam da li je to iz straha, ali pripisivanje tolike moci Crkvi, bila bi u najmanju ruku, hiperbola. Crkva nema mehanizme nasilog sprovodjenja svog ucenja, niti joj trebaju, jer ko zeli u Crkvu, takva kakva je vec dva milenijuma, dobrododsao je, ko zeli da izadje, slobodan je, a Crkva nece prestati da se moli za njega, ko zeli da se vrati, posto je izasao, ponovo je dobrodosao, ma koliko se to puta ponovilo.
sve bi to fino bilo DA je tako.