Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by mili86
Pa ja stvarno ne vidim sto bi crkvu zanimalo da li je zena koja se opredelila na vestacku oplodnju lezba ili nije...

pa svakako da ju ne bi trebalo da zanima. ali da li ju zanima ili ne i na koji nachin, to samo ona tj. crkva zna i oni iz nje....
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by Vel boy
Pa ja stvarno ne vidim sto bi crkvu zanimalo da li je zena koja se opredelila na vestacku oplodnju lezba ili nije...

pa svakako da ju ne bi trebalo da zanima. ali da li ju zanima ili ne i na koji nachin, to samo ona tj. crkva zna i oni iz nje....
Ne, ne zanima je! Hoces da ti na memorandumu overim pecatom i delovodnim i posaljem kao potvrdu?!
:egzorcist:
Korisnikov avatar
By mili86
boli crkvu uvo da li je zena koja hoce vestacku oplodnju lezba ili voli kitu... potpuno nebitno, bar kad je vestacka oplodnja u pitanju.....
ochekivao sam Alexandra Magnus-a da elaborira. ipak je on, kako kaze, direktno iz crkve.....
uopste ne moras biti direktno.... stvar je sasvim jasna, zar ne? :redaljka:

ono sto ja ovde vise vidim kao pitanje je da li crkva uopste podrzava vantelesnu....
ja mislim da ne
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
boli crkvu uvo da li je zena koja hoce vestacku oplodnju lezba ili voli kitu... potpuno nebitno, bar kad je vestacka oplodnja u pitanju.....
ochekivao sam Alexandra Magnus-a da elaborira. ipak je on, kako kaze, direktno iz crkve.....
uopste ne moras biti direktno.... stvar je sasvim jasna, zar ne? :redaljka:

ono sto ja ovde vise vidim kao pitanje je da li crkva uopste podrzava vantelesnu....
ja mislim da ne
Visoko pocitajemi, pogledaj radove mitropolita Amfilohija i njigova izlaganja po tom pitanju.

Sto se tice vestacke oplodnje, ona ne mora biti samo vantelesna (moja greska sto nisam bio precizan u predhodnom izlaganju), nego se takodje primenjuje i osemenjivanje, zar ne? I protiv takve vestacke oplodnje crkva nema nista. (Siri elaborat napisan ranije)

Jos jedna stvar: neko je napisao da oplodjena jajna celija nije ziva, mislim da se niko ne bi slozio sa ovom tvrdnjom, jer ako se celija deli i ako postoje procesi na celijskom nivou, ona je itekao ziva. Te se stvari uce iz biologije u osnovnoj skoli. Mozda je diskutabilno kada fetus postaje ziv(mada, ako je sastavljen od zivih celija, ziv je) ali apsolutno nije diskutabilno da li je celija u kojoj se odvijaju procesi ziva...
By Ulix
Originally posted by Alexandrus Magnus

Jos jedna stvar: neko je napisao da oplodjena jajna celija nije ziva, mislim da se niko ne bi slozio sa ovom tvrdnjom, jer ako se celija deli i ako postoje procesi na celijskom nivou, ona je itekao ziva. Te se stvari uce iz biologije u osnovnoj skoli. Mozda je diskutabilno kada fetus postaje ziv(mada, ako je sastavljen od zivih celija, ziv je) ali apsolutno nije diskutabilno da li je celija u kojoj se odvijaju procesi ziva...
Taj neko sam ja. :)

Celija je ziva, ali je to vise zargonski izraz, nego sto je konkretan. Ziva celija nije isto sto i zivo dete. Dodje mi prosto da priupitam crkvu sta misli o uklanjanju tumora, jer su i te celije jos kako zive, dele se bar dvadesetak puta brze od ovih dosadnih, normalnih. Pa je l' tumor ziv?

Radi preciznosti, predlazem da razlikujemo nekoliko znacenja te reci

- sposobnost obavljanja elementarnih bioloskih procesa (dakle - sinteza proteina, replikacija dnk, mitoza, itd.)

- zivot - tj. funkcinisanje jedinke, ljudskog bica koje obuhvata mnogo vise od pukih biohemijskih reakcija; prisustvo svesti, iznad svega

- termin "ziv" ne moze imati isto znacenje kada se primeni na uslovno receno prost sistem kakav je celija - kada kazem prost, tu pre svega mislim da je u osnovi svih njenih procesa cista hemija - i kada se primeni na nesto toliko slozeno kao sto je organizam. Za osobu ciji mozak ne radi, u medicini kazemo da je mrtva (tzv. mozdana smrt), iako se celije i dalje mogu deliti. Ali osoba vise nije ziva, jer nedostaje svest, taj najvisi nivo integracije, sustinski ono sto cini coveka "zivim bicem".

Jer ako je neko ziv samo zato sto su njegove celije sposobne da se dele, onda su covek, karcinom, bakterija, biljka i pas zivi na isti nacin. Jasno je da kad kazemo "ziva celija" rec "ziva" nema znacenje koje ima kada kazemo "ziva zena".
Korisnikov avatar
By mili86

Visoko pocitajemi, pogledaj radove mitropolita Amfilohija i njigova izlaganja po tom pitanju.

Sto se tice vestacke oplodnje, ona ne mora biti samo vantelesna (moja greska sto nisam bio precizan u predhodnom izlaganju), nego se takodje primenjuje i osemenjivanje, zar ne? I protiv takve vestacke oplodnje crkva nema nista. (Siri elaborat napisan ranije)

Ja sam pisao na temu koju je veoma dobro primetila Dina, a to su one celije koje se oplode u laboratoriji i gde se upotrebi samo jedna a ostale ne...
Korisnikov avatar
By mili86
@ Ulix:
Sasvim je logicno objasnjenje koje si dao, bar gledano sa naucne strane... ali Crkva to gleda malo drugacije, jer Crkva sex kao sex vidi samo u slucaju narastaja i ne poznaje ga van tog okvira, e sad, ako je sex Bogom dan za produzetak vrste, momenat kada taj sex da ono najvise a to je svakako seme koje ce oploditi jajnu celiju je jedan sveti trenutak i maximum sexa i njegova jedina svrha. znaci, momenat koji ce jednu celiju naterati da pocne da se razvija je za Crkvu veoma bitan jer Crkva, kako rece jedan uceni covek, ima svoj koren u buducnosti, pa tako sve i gleda, jer ce ta celija za odredjeno vreme izaci iz majcine utrobe i moci da zivi nezavisno od nje. znaci, momenat zaceca Crkva posmatra kao pocetak zivota jer se iz te majusne celije i razvija covek, odnosno zivot! a kad je celija tumora u pitanju, odnosno njeno deljenje, stvar je drugacija jer cilj nije covek, odnosno zivot. Crkva coveka posmatra kao krunu bozanskog stvaranja i sve sto ce ugroziti ono najsvetije sto je covek dobio od Boga, a to je svakako zivot, odnosno sloboda, Crkva stavlja u drugi plan, pa tako tumor ne moze da se posmatra kao zivot, bar ne sa Crkvene tacke gledista i ako je u osnovi to celija koja ima iste procese (ali nema isti cilj)
Korisnikov avatar
By Vel boy
i dalje nema odgovora na moja pitanja koja su bila, da podsetim

Nema nikakve potrebe biti usiljeno teatralan, moje pitanje je bilo u smislu:
kakav je stav crkve kada se deklarisana i praktichna lezbijka odluchi na veshtacku oplodnju? te kakav je stav crkve kada deklarisani i praktichni gej se odluchi donirati spermu za sporazumnu lezbijku?
ne pitam ovo zato shto me je ne znam kako briga za stav crkve i ovako i onako, vec zato shto bih rado znao, tim pre shto crkva stalno trubi da podrzava veshtachku oplodnju nerodnih hetero zena.
dakle, ako zelish da odgovorish, usredsredi se na seksualnu orijentaciju oplodjenih zena, ne na njihov pol (bezveze objashnjavati).....
@mili
pa i heteroseksualno silovanje, kao i heteroseksualni seks samo zbog uzivancije (koji nekako ipak zavrshi oplodnjom), moze i chesto dovodi do oplodnje. je li i to po crkvi ok?

i josh samo da opet podsetim da je ova tema gej pravoslavci zato ne vidim zashto crkva (pa bila ona i pravoslavna) mora biti u centru paznje.
Korisnikov avatar
By mili86
i dalje nema odgovora na moja pitanja koja su bila, da podsetim

kakav je stav crkve kada se deklarisana i praktichna lezbijka odluchi na veshtacku oplodnju? te kakav je stav crkve kada deklarisani i praktichni gej se odluchi donirati spermu za sporazumnu lezbijku?
@mili
pa i heteroseksualno silovanje, kao i heteroseksualni seks samo zbog uzivancije (koji nekako ipak zavrshi oplodnjom), moze i chesto dovodi do oplodnje. je li i to po crkvi ok?

i josh samo da opet podsetim da je ova tema gej pravoslavci zato ne vidim zashto crkva (pa bila ona i pravoslavna) mora biti u centru paznje.
odgovor na pitanje: crkva nema stav kada se lezbejka odluci na vestacku oplodnju jer ne vidim zasto bi imala stav na osnovu sexualnog opredeljenja...
i ne vidim zasto bi crkva imala stav kada je u pitanju sexualna orijentacija donatora sperme.
a sad jedno moje licno zapazanje: ja sam gay i volim muskarce i kao takav svestan sam da ne mogu da imam decu jer ni ja ni moj decko ne mozemo da ih izrodimo, jednostavno je to tako. i zato smatram licemernim kada se pederi i lezbjke pobune oko nekih pitanja koje se ticu radjanja i roditeljstva, jer samim tim sto sam gay ja ne mogu bar po prirodnim zakonima da budem roditelj jer me ne privlaci suprotni pol, a to je preduslov za radjanje. to sto nam savremena nauka pruza mogucnosti da budemo roditelji samo telesno, ja ipak mislim da ni gay ni lezbejka (izuzimam bisex) mogu da budu roditelji. ili da ne generalizujem, ja jednostavno nemam taj osecaj za ocinstvo, cak se i uzasavam pomisli da budem otac.

kad u slucaju silovanja dodje do zaceca, crkva zabranjuje abortus. Samo su Bogu poznati razlozi zasto je dozvolio da dodje do zaceca iz takvog gnusnog cina, ali kao sto pomenuh, crkva ima svoj koren u buducnosti, pa tako moze da se kaze da ce toj zeni koja rodi dete zaceto cinom silovanja, to dete biti stepenik ka Carstvu nebeskom, njeno iskusenje, breme i muka, ali i radot koja ce je tesiti i biti joj na spasenje. Jer cudni su putevi koje nam je Gospod namenio. Na jednom mestu u Bibliji, Hristos kaze da oni koji zele da ga slede, moraju da uzmu svoj krst i krenu za njim.
Heteroseksualni sex koji za svoj cilj nema produzenje vrste nego uzivanje crkva osudjuje!
ovo sve sto pisem, posmatram i gledam iz ugla pravoslavca, oni koji to nisu i ne zele da budu ne trebaju da se obaziru na stavove i kanone crkve... kao sto mene ne zanimaju zakoni u Ruandi tako i one koji nisu vernici ne treba da se zanimaju za ono sto Crkva misli uci jer ih to nikako ne ugrozava i ne utice na njihov zivot.
Korisnikov avatar
By Vel boy

odgovor na pitanje: crkva nema stav kada se lezbejka odluci na vestacku oplodnju jer ne vidim zasto bi imala stav na osnovu sexualnog opredeljenja...
i ne vidim zasto bi crkva imala stav kada je u pitanju sexualna orijentacija donatora sperme.
kamo srece da nema, tj. kamo srece da bar nema negativan stav
a sad jedno moje licno zapazanje: ja sam gay i volim muskarce i kao takav svestan sam da ne mogu da imam decu jer ni ja ni moj decko ne mozemo da ih izrodimo, jednostavno je to tako. i zato smatram licemernim kada se pederi i lezbjke pobune oko nekih pitanja koje se ticu radjanja i roditeljstva, jer samim tim sto sam gay ja ne mogu bar po prirodnim zakonima da budem roditelj jer me ne privlaci suprotni pol, a to je preduslov za radjanje. to sto nam savremena nauka pruza mogucnosti da budemo roditelji samo telesno, ja ipak mislim da ni gay ni lezbejka (izuzimam bisex) mogu da budu roditelji. ili da ne generalizujem, ja jednostavno nemam taj osecaj za ocinstvo, cak se i uzasavam pomisli da budem otac.
wow, kao prvo "pederi i lezbijke" se ne bune "oko nekih pitanja koje se tichu radjanja i roditeljstva" vec se konzervativci, homofobi i heteroseksisti bune i zabadaju nos i shape u neshto shto ih se ne bi trebalo ticati. Ako gej mushki i gej zenske zele da imaju decu, zele da budu dobri i primerni roditelji toj deci, onda ne bi trebalo da ima ikoje ni ichije sile koja bi se u to meshala na negativan nachin.
Ja mislim da treba da bude totalno lichna stvar gej mushkih i gej zenskih u vezi odluke da li da imaju decu ili ne, a pogotovo mislim da treba da postoji mogucnost da imaju ako odluche da imaju. Svakako, biti roditelj (bilo hetero, gej ili bi), dobar i primeran, zahteva snaznu roditeljsku odgovornost i zrelost, pa se samo u tim parametrima i trebaju svi meriti, a ne da li je roditelj hetero, gej ili bi.
Poshtujem tvoja osecanja koja si izneo, ali morash da shvatish da nece svi gej ljudi nuzno razmishljati i osecati kao ti.
kad u slucaju silovanja dodje do zaceca, crkva zabranjuje abortus.
pa to je gore i od bush-christian-right desnichara....
Originally posted by mili86Samo su Bogu poznati razlozi zasto je dozvolio da dodje do zaceca iz takvog gnusnog cina, ali kao sto pomenuh, crkva ima svoj koren u buducnosti, pa tako moze da se kaze da ce toj zeni koja rodi dete zaceto cinom silovanja, to dete biti stepenik ka Carstvu nebeskom, njeno iskusenje, breme i muka, ali i radot koja ce je tesiti i biti joj na spasenje. Jer cudni su putevi koje nam je Gospod namenio. Na jednom mestu u Bibliji, Hristos kaze da oni koji zele da ga slede, moraju da uzmu svoj krst i krenu za njim.
Da ti kazem, lichno ja (da sam zensko) i da sam zatrudnio/la (chak i silovanjem), ja lichno ne bih ni tada abortirao/la, jer sam ja lichno ipak protiv abortusa, jer se, kao senzitivna osoba, uvek poistevecujem sa zrtvom, shto u chinu silovanja su ta zenska ali i zacheti fetus (ako je doshlo do toga), bar ja lichno tako mislim. Medjutim, primeticesh da sam ovde naglashavao to- ja lichno-. Svestan sam da nisu sva ljudska bica (npr. zenska) mozda senzitivni kao ja, stoga sebi ne dajem prava da ochekujem ni trazim da svi/e budu kao ja. Nastojim da shvatim da ima i onih zenskih koje ce jednostavno da osecaju i odluche neshto drugachije. I to poshtujem, a narochito kada i ako se radi o silovanim zenskim. Takodje, i inache poshtujem izbore i odluke trudnih zenskih jer se ipak radi prvenstveno o NJIHOVOM sopstvenom telu.
Zashto i crkva ne bi mogla malo vishe da saoseca sa najdirektnijim zrtvama silovanja-silovanim zenskim- te da poshtuje njihove osecaje i odluke, kao i da inache poshtuje odluke zenskih o njihovim sopstvenim telima??
Heteroseksualni sex koji za svoj cilj nema produzenje vrste nego uzivanje crkva osudjuje!
to bi tako mozda trebalo da bude da je tako, ali u stvarnosti, nije tako.
Eno, Jonatan je na ovoj temi proshle sedmice vec zapravo izneo pravo stanje stvari glede toga (pri chem on izgleda da u tom ne vidi nishta nepravedno niti nefer; ne bih ni ja da crkva totalno suprotne arshine ne primenjuje prema neheteroseksualcima), a to je da crkva zapravo ohrabruje heteroseksualce da uzivaju u seksu, totalno bez obzira da li je taj seks za zachece ili ne. tako i zato, heteroseksisti i homofobi i jesu pobornici crkve jer im ona skoro pa u SVEMU povladjuje. Jer, da je suprotno, tj. da je crkva, recimo to tako, negativno fer i prema heteroseksualcima, heteroseksualci bi ju ne bi voleli (jer, nema teorije a kamoli prakse da bi heterosi dozvolili da im iko, pa bila to i crkva, diktira shta i kako raditi/ne raditi i shta i kako ziveti/ne ziveti, pogotovo kada je seks u pitanju), ne bi se mogla njima svideti i tako njena moc i uticaj bi vec dobrano bila umanjena. A, crkva, kao savetnik nekog samovoljnog zemaljskog vladara (metaforichno poredjenje), hoce uvek da je pri zemaljskom dvoru i zemaljskoj moci, nece da je van zemaljske moci- a shto NIJE kako je Isus poduchavao!
ovo sve sto pisem, posmatram i gledam iz ugla pravoslavca, oni koji to nisu i ne zele da budu ne trebaju da se obaziru na stavove i kanone crkve...
ne, vec ne vidim zashto pravoslavac (ili bilo koji drugi vernik) mora poshto-poto biti delom crkve.
Originally posted by mili86kao sto mene ne zanimaju zakoni u Ruandi tako i one koji nisu vernici ne treba da se zanimaju za ono sto Crkva misli uci jer ih to nikako ne ugrozava i ne utice na njihov zivot.
Nema crkva pravo na monopol vere! Vera i crkva nisu uopshte nuzno isto. Takodje, opet izvrcesh uzroke i posledice- veruj, niko se ne bi obazirao protiv crkve da crkva vodi svoja posla i da shvata da ne moze bash sve da diktira shta ce i kako ce biti/ne biti u drushtvu.
Crkva treba da prestane da se zavlachi i mesha u sve i svashta, pa ce i ona biti ostavljena na miru. A, mir Boziji svi i hocemo!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
ovo sve sto pisem, posmatram i gledam iz ugla pravoslavca, oni koji to nisu i ne zele da budu ne trebaju da se obaziru na stavove i kanone crkve...
ne, vec ne vidim zashto pravoslavac (ili bilo koji drugi vernik) mora poshto-poto biti delom crkve.
vrlo prosto - neko MORA biti delom crkve da bi bio pravoslavac. u suprotnom moze da se smatra hriscaninom, ali ne pravoslavcem. idi pogledaj Simvol vere. ili mozda ipak da pripadnes nekoj "opskurnoj sekti", kako ti kazes?
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

wow, kao prvo "pederi i lezbijke" se ne bune "oko nekih pitanja koje se tichu radjanja i roditeljstva" vec se konzervativci, homofobi i heteroseksisti bune i zabadaju nos i shape u neshto shto ih se ne bi trebalo ticati. Ako gej mushki i gej zenske zele da imaju decu, zele da budu dobri i primerni roditelji toj deci, onda ne bi trebalo da ima ikoje ni ichije sile koja bi se u to meshala na negativan nachin.
"Dobri i primerni roditelji" svojoj deci ne priredjuju zivot ispunjen odbacivanjem, zaziranjem, ismevanjem, maltretiranjem i zlostavljanjem, jer svi gay roditelji moraju biti prvo toga svesni da ce njihova deca ceo zivot biti zigosana od strane okruzenja u kojem zive. Pa je samo takvo roditeljstvo ustvari samoljublje i dokazivanje nekome da i oni mogu biti roditelji, jer da vole decu, ne bi tako nesto im priredjivali. U celoj prici o roditeljstvu niko nijednom nije pomislio na decu ili ih pomenu..

Ponovo si pomenuo silovanje u braku koje, kako ti to vidis(samo ne znam kako si dosao do tog zakljucka, jer ko tako zakljucuje je maliciozan), Crkva odobrava i blagosilja, sto je, NARAVNO netacno. Neke stvari se podrazumevaju, ali se ti pravis lud, jer je jasno, samo po sebi da se NIKAKVO nasilje ne odobrava i da se osnovni i najbitniji zakon nikada ne sme prekrsiti, a to je zakon slobodne volje za sve. Covek ima toliko slobodnu volju da moze i da ne veruje i taj zakon Bog ne krsi. Zasto onda mislis da Crkva odobrava krsenje tog zakona od strane ljudi, kada ga ni Bog ne krsi?!?

Nema crkva pravo na monopol vere! Vera i crkva nisu uopshte nuzno isto. Takodje, opet izvrcesh uzroke i posledice- veruj, niko se ne bi obazirao protiv crkve da crkva vodi svoja posla i da shvata da ne moze bash sve da diktira shta ce i kako ce biti/ne biti u drushtvu.
Crkva treba da prestane da se zavlachi i mesha u sve i svashta, pa ce i ona biti ostavljena na miru. A, mir Boziji svi i hocemo!
Stalno se prica: da Crkva treba da gleda svoja posla. Voleo bih da mi neko to definise, da mi napravi spisak "Crkvrnih poslova".

Posao Crkve je (pored bogosluzenja) da se brize o zivotu svojih vernika i svih aspekata tog zivota, jer ako vernici ocekuju od svoje Crkve da ih rukovodi u njihovom duhovnom zivotu, ona mora da poznaje sve prilike, da bi mogla da vernicima predoci sta je, po kanonima i svom ucenju, korisno za njihov duhovni zivot, a sta nije. Sada me zanima koji to aspekt zivota ne utice na duhovni zivot, da se Crkva njime ne bi bavila.

Onaj ko sebe naziva vernikom i pravoslavnim hriscaninom, prihvata ucenje pravoslavne crkve o svemu, a ne parcijalno i samim tim, ako ti nisi vernik i pripadnik pravoslavne crkve, ta se pravila ne odnose na tebe i tebe crkva ne dira niti "diktira shta ce i kako ce biti/ne biti u drushtvu.
Crkva treba da prestane da se zavlachi i mesha u sve i svashta" , jer se Crkva obraca svojim clanovima, iskljucivo...

@ AngraMaina:

potpisujem !!!
Korisnikov avatar
By Vel boy
@AngraMaina
Pa ne mora. U Simvolu Vere josh ipak nema nishta shto je nuzno homofobichno ili heteroseksistichno. Tek kada gej pravoslavac se susretne sa homofobichnim i heteroseksistichnim "kanonima" u vezi seksologije koji dolaze iz ljudske crkve, tek tada je vreme da se kaze DOSTA i da se ti "kanoni" odbace. Tako postupa npr. AXIOS i podrzavam ih.

Shto se tiche "opskurnih sekti", ja nikada nisam rekao da je celi protestantizam opskuran. Naprotiv, pravim ogromne razlike bazirane na chinjenicama razlichitosti medju protestantskim denominacijama. I kamo srece da ima takvih razlichitosti i medju pravoslavcima i rimokatolicima. Progresivni protestanti nemaju hvala Bogu skoro nishta zajednichko sa konzervativnim. Kada moram da biram, onda ja biram npr. United Church Of Christ progresivnu protestantsku denominaciju i kongregaciju. A, u njoj su svi ex-pravoslavci, ex-rimokatolici, ex-konzervativni protestanti dobrodoshli, chak ukljuchujuci i originalni kulturno-etnichki te konfesionalni diverzitet chlanova.
Korisnikov avatar
By Vel boy
"Dobri i primerni roditelji" svojoj deci ne priredjuju zivot ispunjen odbacivanjem, zaziranjem, ismevanjem, maltretiranjem i zlostavljanjem, jer svi gay roditelji moraju biti prvo toga svesni da ce njihova deca ceo zivot biti zigosana od strane okruzenja u kojem zive. Pa je samo takvo roditeljstvo ustvari samoljublje i dokazivanje nekome da i oni mogu biti roditelji, jer da vole decu, ne bi tako nesto im priredjivali.
Eto, ovde se najochitije ogleda tvoja homofobija i heteroseksizam- dakle "krivimo gej roditelje a ne homomrzilachku i heteroseksistichnu sredinu i okruzenje"-sredinu i okruzenje koje je upravo ono shto chini/bi chinilo toj deci da zive u drushtvenom odbacivanju, zaziranju, ismevanju, maltretiranju i zlostavljanju- a shto ponajvishe konzervativna crkva okurazuje (a ni rechi ni slova nisi napisao o tome), ts, ts..... .

pa, onda zrtve moraju biti prvo toga svesni da ce njihova deca ceo zivot biti zigosana od strane okruzenja u kojem zive i to je u redu? i zato se treba pomiriti s tom nepravdom i shta josh- mozda josh chestitati tom okruzenju kako su dobro sprechili da gejevi budu roditelji?? :wow: i josh jednom :wow:

U celoj prici o roditeljstvu niko nijednom nije pomislio na decu ili ih pomenu..
Naprotiv, o tome ja svo vreme i pricham, a samo ti to nisi video (go figure!).
A vidish li bar chinjenice iz stvarnog zivota u kojima se vidi koliko je dece u hetero brakovima i od strane hetero roditelja zlostavljano, odbacheno, napushteno, pa josh ta deca prolaze kroz drushtvena maltretiranja??
to je u redu?
Zasto onda mislis da Crkva odobrava krsenje tog zakona od strane ljudi, kada ga ni Bog ne krsi?!?
Nisam rekao da ga (silovanje, hetero, a koje drugo....) crkva odobrava, vec da se ne chuje uopshte shta crkva kaze na to. pa kako bih znao da ga recimo ne odobrava? Jer, nisam na zalost chuo da se crkva javlja da se protiv tog svakodnevnog problema medju heteroseksualcima uopshte bori, niti protiv human-trafficking-a tj. belog roblja niti protiv pedofilije, a uvek joj zli jezik palaca protiv homoseksualaca (i to onih najmoralnijih od homoseksualaca koji vape samo za poshtenjem i fer odnosima u drushtvu) i gej veza.
go figure!

Stalno se prica: da Crkva treba da gleda svoja posla. Voleo bih da mi neko to definise, da mi napravi spisak "Crkvrnih poslova".

Posao Crkve je (pored bogosluzenja) da se brize o zivotu svojih vernika i svih aspekata tog zivota, jer ako vernici ocekuju od svoje Crkve da ih rukovodi u njihovom duhovnom zivotu, ona mora da poznaje sve prilike, da bi mogla da vernicima predoci sta je, po kanonima i svom ucenju, korisno za njihov duhovni zivot, a sta nije. Sada me zanima koji to aspekt zivota ne utice na duhovni zivot, da se Crkva njime ne bi bavila.
Da je to tako za unutar crkve i iskljuchivo za one koje sebe smatraju crkvenjacima, to bi bilo ok. Medjutim, dobro znash da sam se ja referisao na njenu sve agresivniju i nadmeniju akciju i VAN crkve, tj. u celom drushtvu jedne drzave, jedne nacije...., a to je vec PREVISHE!
Onaj ko sebe naziva vernikom i pravoslavnim hriscaninom, prihvata ucenje pravoslavne crkve o svemu, a ne parcijalno
o ovom opet ne treba imati tako jednoumno mishljenje, no to sam vec elaborirao.
Originally posted by Alexandrus Magnusi samim tim, ako ti nisi vernik
hrishcanski vernik jesam.
Originally posted by Alexandrus Magnus i pripadnik pravoslavne crkve
sve kad bih i hteo da budem pripadnik pravoslavne crkve, ochito je da mi ova to ne bi dozvolila.
Originally posted by Alexandrus Magnus, ta se pravila ne odnose na tebe i tebe crkva ne dira niti "diktira shta ce i kako ce biti/ne biti u drushtvu.
Crkva treba da prestane da se zavlachi i mesha u sve i svashta" , jer se Crkva obraca svojim clanovima, iskljucivo...
josh kamo srece da je tako. Znachi crkva nece imati nishta protiv npr. Antidiskriminacionog Zakona u Srbiji niti protiv u bliskoj buducnosti gej brakova u Srbiji ( jer te stvari se tichu gejeva i drzave, ne crkve), je l' tako?
Ako bude tako, to bi vec bio dobar napredak.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Progresivni protestanti nemaju hvala Bogu skoro nishta zajednichko sa konzervativnim.

A neki vise nemaju nista zajednicko ni sa hriscanstvom.

Jer gde je granica dokle mozemo menjati i odbacivati?

Praviti crkvu po svojoj meri, onako kako nam sada odgovara, gubi smisao hriscanstva, jer nema vise zabrana, nema moralne ograde i samim tim nema samopozrtvovanja. Nema vise nicega cega bi trebali da se odreknemo da bismo ucinili bar malu zrtvu za iskupljenje. Bog je ljubav i svakoga prima bezrezervno, ali i mi, ipak, moramo da uradimo nesto za nase spasenje.

Mnoge protestantske denominacije su odbacile svestenstvo (ne mogu ga ni imati jer nemaju neprekinuti kontinuitet od apostola do danas), svete tajne (na pr. picesca, iako sam Gospod kaze: Ko ne jede telo moje i ne pije krv moju, nece se spasiti niti ce uci u Carstvo nebesko. Takvi se ne mogu nazvati hriscanima, jer direktno odbacuju zapovest samog Gospoda), neke odbacuju i KRST i tvrde da Isus nije bio razapet, nego "okacen" na stub.

Crkva cuva izvorno ucenje, koje je kroz 2000 godina prenoseno, a svi protestanti imaju ucenja svojih osnivaca, iako tvrde da im je osnova vere SOLA SKRIPTURA, odnosno iskljucivo Sveto Pismo. Vec sam naveo primer sv. pricesca, a tu su i ostale svete tajne koje oni niti imaju niti mogu da ih vrse: sv. tajna svestenstva, miropomazanja, ispovesti, braka i jeleosvecenja, a sve su direktno ustanovljene samim Gospodom i sve imaju poreklo, potvrdu i zapovest u Svetom Pismu.

Neki idu tako daleko da menjaju tekst sv. pisma da bi potvrdili svoje ucenje, tako Jehovini svedoci imaju svoj prevod, gde su izmenili sta im je smetalo ili jednostavno izbacili delove koji su suprotni njihovom ucenju.

Oni ne veruju u sv. Trojicu, pa su sve stihove koji govore o sv. Trojici, jednostavno izbacili i u njihovom prevodu ih nema.

Oni ne postuju Krst, pa su napravili citavu pricu (sa sve menjanjem stihova i brisanjem onih koji o krstu govote), koju stampaju na kraju "svog" sv. pisma.

Oni ne postuju ni Bogorodicu, svetitelje, mucenike, praznike vezane za dogadjaje iz Isusovog ovozemaljskog zivota, niti bilo koju od sv. tajni koje je Gospod sam ustanovio.

Oni ne veruju u zivot posle smrti, pa su i za tu tvrdnju izbrisali sve sto u sv. pismu ukazuje na zivot posle smrti. Sto nisu izbrisali, to su prepravili na najgori moguci nacin, navescu najvecu prevaru po tom pitanju"

Hrist, odgovarajuci na molbu razbojnika sa kojim je razapet, a koja glasi: Seti me se Gospode kada dodjes u Carstvo svoje, odgovara razbojniku:

"Zaista, zaista ti kazem, veceras ces biti sa mnom u raju"

Oni u svom prevodu pomeraju zarez i pisu: "Zaista, zaista ti kazem veceras, bices sa mnom u raju"

Znaci: sad ti kazem da ces biti sa mnom u raju, ali ko zna kada. Time dokazuju svoju tvrdnju da nema zivota posle smrti, nego tek na drugom dolasku Hristovom.

Tako da se postavlja pitanje: Koliko se mogu nazvati hriscanima svi ti protestanti koji kroje crkvu prema sebi i svojim trenutnim potrebama.
Korisnikov avatar
By Vel boy

samo zato shto nisu homofobichni ni heteroseksistichni, onda "nemaju veze ni s hrishcanstvom" ?? :wow:
a, granica bi kanda trebala biti u chuvanju homofobije i heteroseksizma, a labavljenju heteroseksualnih uzivancija, pa i kada su pedofilija i human-trafficking u pitanju?? iliti, po crkvi, sve shto pashe i tiltilates seksom uzivljenog tipichnog hetero-mushkarca, to je ok (jer, parafraziram crkvu-"on kao vladar zemlje i svega na ovozemaljskom svetu je nash gospodar od kojeg zavisi nasha nama draga moc i pare i uticaj po ovozemaljskom svetu, pa moramo da njemu-hetero mushkarcu- povladjujemo"), a sve shto mozda daje dostojanstvo i dobro "pederima", zenama i deci, to cemo suzbijati?????
Praviti crkvu po svojoj meri
a, mora biti po meri hetero-mushkarchine, koga drugog, zar ne?
Originally posted by Alexandrus Magnusgubi smisao hriscanstva, jer nema vise zabrana, nema moralne ograde i samim tim nema samopozrtvovanja.
Nope. Samo nema povladjivanja hetero-mushkarcu kao bogu, a shto crkva radi kao idolopoklonstvo, lazno se predstavljajuci kao da slavi i worshipp-uje Boga, kad ono ona slavi i worshipp-uje hetero-mushkarca.
Originally posted by Alexandrus MagnusNema vise nicega cega bi trebali da se odreknemo da bismo ucinili bar malu zrtvu za iskupljenje. Bog je ljubav i svakoga prima bezrezervno, ali i mi, ipak, moramo da uradimo nesto za nase spasenje.
To je tvoja konzervativna kriva interpretacija da kao progresivne protestantske crkve uche.
One samo uche da nema povladjenijih od ljudskih bica, bez obzira na pol, rasu, etnicitet, seksualnu orijentaciju, a shto konzervativnim crkvama na zalost ni na pamet ne pada da tako poduchavaju. na njihovu sramotu.
Originally posted by Alexandrus MagnusMnoge protestantske denominacije su odbacile svestenstvo (ne mogu ga ni imati jer nemaju neprekinuti kontinuitet od apostola do danas), svete tajne (na pr. picesca, iako sam Gospod kaze: Ko ne jede telo moje i ne pije krv moju, nece se spasiti niti ce uci u Carstvo nebesko. Takvi se ne mogu nazvati hriscanima, jer direktno odbacuju zapovest samog Gospoda), neke odbacuju i KRST i tvrde da Isus nije bio razapet, nego "okacen" na stub.
Ja takve protestantske denominacije ne znam i nisam imao na umu.
United Church of Christ (chak i Metropolitan Church) imaju i sveshtenstvo i pricheshca i KRSTOVE i veruju u Isusovo raspece i vaskrsnuce.
A, o kojim protestantskim denominacijama ti prichash, ja ne znam.
Crkva cuva izvorno ucenje, koje je kroz 2000 godina prenoseno
Vrlo vrlo upitno je to "izvorno uchenje", dragi moj, u raznim stvarima.
Originally posted by Alexandrus Magnus, a svi protestanti imaju ucenja svojih osnivaca, iako tvrde da im je osnova vere SOLA SKRIPTURA, odnosno iskljucivo Sveto Pismo. Vec sam naveo primer sv. pricesca, a tu su i ostale svete tajne koje oni niti imaju niti mogu da ih vrse: sv. tajna svestenstva, miropomazanja, ispovesti, braka i jeleosvecenja, a sve su direktno ustanovljene samim Gospodom i sve imaju poreklo, potvrdu i zapovest u Svetom Pismu.
Sve to imaju. Izgleda da ti slabo znas o protestantizmu.
Neki idu tako daleko da menjaju tekst sv. pisma da bi potvrdili svoje ucenje, tako Jehovini svedoci imaju svoj prevod, gde su izmenili sta im je smetalo ili jednostavno izbacili delove koji su suprotni njihovom ucenju.
Tu se slazem da neki to rade, pogotovo Jehovni svedoci, ali ja NIKAKVE veze s njima nemam. Jehovini svedoci i spadaju u fundamentalistichko-konzervativne opskurne sekte (chast izuzecima pojedincima) i nemaju skoro NISHTA zajednichko s United Church Of Christ.
Originally posted by Alexandrus MagnusOni ne veruju u sv. Trojicu, pa su sve stihove koji govore o sv. Trojici, jednostavno izbacili i u njihovom prevodu ih nema.

Oni ne postuju Krst, pa su napravili citavu pricu (sa sve menjanjem stihova i brisanjem onih koji o krstu govote), koju stampaju na kraju "svog" sv. pisma.

Oni ne postuju ni Bogorodicu, svetitelje, mucenike, praznike vezane za dogadjaje iz Isusovog ovozemaljskog zivota, niti bilo koju od sv. tajni koje je Gospod sam ustanovio.

Oni ne veruju u zivot posle smrti, pa su i za tu tvrdnju izbrisali sve sto u sv. pismu ukazuje na zivot posle smrti. Sto nisu izbrisali, to su prepravili na najgori moguci nacin, navescu najvecu prevaru po tom pitanju"

Hrist, odgovarajuci na molbu razbojnika sa kojim je razapet, a koja glasi: Seti me se Gospode kada dodjes u Carstvo svoje, odgovara razbojniku:

Oni u svom prevodu pomeraju zarez i pisu: "Zaista, zaista ti kazem veceras, bices sa mnom u raju"

Znaci: sad ti kazem da ces biti sa mnom u raju, ali ko zna kada. Time dokazuju svoju tvrdnju da nema zivota posle smrti, nego tek na drugom dolasku Hristovom.

Tako da se postavlja pitanje: Koliko se mogu nazvati hriscanima svi ti protestanti koji kroje crkvu prema sebi i svojim trenutnim potrebama.
To ti sve reci Jehovinim svedocima, no opet kazem ja NIKAKVE veze s njima nemam. Jehovini svedoci i spadaju u fundamentalistichko-konzervativne opskurne sekte (chast izuzecima pojedincima) i nemaju skoro NISHTA zajednichko s United Church Of Christ.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@AngraMaina
Pa ne mora. U Simvolu Vere josh ipak nema nishta shto je nuzno homofobichno ili heteroseksistichno. Tek kada gej pravoslavac se susretne sa homofobichnim i heteroseksistichnim "kanonima" u vezi seksologije koji dolaze iz ljudske crkve, tek tada je vreme da se kaze DOSTA i da se ti "kanoni" odbace. Tako postupa npr. AXIOS i podrzavam ih.
ti ocito znas vrlo malo o pravoslavlju, ili skoro nista. sto te, po obicaju, ne sprecava da diskutujes o tome. i rest my case.
Shto se tiche "opskurnih sekti", ja nikada nisam rekao da je celi protestantizam opskuran. Naprotiv, pravim ogromne razlike bazirane na chinjenicama razlichitosti medju protestantskim denominacijama. I kamo srece da ima takvih razlichitosti i medju pravoslavcima i rimokatolicima. Progresivni protestanti nemaju hvala Bogu skoro nishta zajednichko sa konzervativnim. Kada moram da biram, onda ja biram npr. United Church Of Christ progresivnu protestantsku denominaciju i kongregaciju. A, u njoj su svi ex-pravoslavci, ex-rimokatolici, ex-konzervativni protestanti dobrodoshli, chak ukljuchujuci i originalni kulturno-etnichki te konfesionalni diverzitet chlanova.
nazvao si sve konzervativne hriscanske denominacije "opskurnim sektama". da li tebi dolazi do mozga koliko je istocno pravoslavlje konzervativno? i da svaka denominacija moze drugu tako da naziva iz ovog ili onog razloga? ali sta ja to radim? pokusavam da te spojim s realnoscu? necu vise, obecavam.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Eto, ovde se najochitije ogleda tvoja homofobija i heteroseksizam- dakle "krivimo gej roditelje a ne homomrzilachku i heteroseksistichnu sredinu i okruzenje"-sredinu i okruzenje koje je upravo ono shto chini/bi chinilo toj deci da zive u drushtvenom odbacivanju, zaziranju, ismevanju, maltretiranju i zlostavljanju- a shto ponajvishe konzervativna crkva okurazuje (a ni rechi ni slova nisi napisao o tome), ts, ts..... .

Gospode Boze, Crkva ne okurazuje nikakvo nasilje, pogotovo ne prema DECI, ko god da su im roditelji. Naravno da osudjujem sredinu za takvo ponasanje, ali takav stav okruzenja je nasa realnost, a boriti se za suzbijanje toga i edukaciju kroz aktivizam, za mene ne podrazumeva radjanje dece koja bi nam bila oruzije (mada najcesce zrtve) za nasu borbu.

pa, onda zrtve moraju biti prvo toga svesni da ce njihova deca ceo zivot biti zigosana od strane okruzenja u kojem zive i to je u redu? i zato se treba pomiriti s tom nepravdom i shta josh- mozda josh chestitati tom okruzenju kako su dobro sprechili da gejevi budu roditelji?? :wow: i josh jednom :wow:

Ne, to nije u redu, ali onda stvori uslove pa donesi decu na svet u kome nece biti zrtve zbog zivota svojih roditelja.

Ne mozemo se pomiriti sa time, ali ne treba ni da budemo Kalimero.

Naprotiv, o tome ja svo vreme i pricham, a samo ti to nisi video (go figure!).
A vidish li bar chinjenice iz stvarnog zivota u kojima se vidi koliko je dece u hetero brakovima i od strane hetero roditelja zlostavljano, odbacheno, napushteno, pa josh ta deca prolaze kroz drushtvena maltretiranja??
to je u redu?

Zasto sada mesas babe i zabe? Naravno da ima maltretiranja dece u brakovima, da su zlostavljana, odbacena i napustena. Naravno da to nije u redu. Ali isto tako: zar su gayevi i lezbejke operisani od takvih stvari, ko kaze da u nekom istopolnom braku nece doci do istih problema, pa ce onda, pored represije od strane drustva, ta deca biti maltretirana i kod kuce. Da li je to u redu?!

Nisam rekao da ga (silovanje, hetero, a koje drugo....) crkva odobrava, vec da se ne chuje uopshte shta crkva kaze na to. pa kako bih znao da ga recimo ne odobrava? Jer, nisam na zalost chuo da se crkva javlja da se protiv tog svakodnevnog problema medju heteroseksualcima uopshte bori, niti protiv human-trafficking-a tj. belog roblja niti protiv pedofilije, a uvek joj zli jezik palaca protiv homoseksualaca (i to onih najmoralnijih od homoseksualaca koji vape samo za poshtenjem i fer odnosima u drushtvu) i gej veza.
go figure!
Ako nisi naisao na reagovanja povodom svega sto si napisao, onda ili JAKO selektivno citas reagovanja i stavove Crkve ili si namerno maliciozan, znas da postoje, a govoris suprotno.

Najveca organizacija za borbu protiv trgovine ljudima je...? Informisi se, pa ces videti da pripada katolickoj crkvi, da oni, ako nema drugog puta, koriste novac da bi otkupili ljude...(Ovo nije ni tajna, a jos je manje sitna stvar, da bi prosla nezapazeno, jer se o svim navedenim temama naveliko pise po novonama)

Od strane Crkve cujes samo ono sto tebi smeta i to koristis za napad. Kako nisi negde naleteo na neki clanak o humanitarnoj pomoci crkve, o besplatnim skolama, o sklonistima za beskucnike, o domovima za napustenu decu, o nabavkama opreme, uredjaja i materijala za bolnice, o stipendiranju srednjoskolaca i studenata i to ne samo teologa...Spisak je predugacak da bi ovde stao.

Zbog toga mislim da nisi fer u svom izlaganju i to namerno.

Da je to tako za unutar crkve i iskljuchivo za one koje sebe smatraju crkvenjacima, to bi bilo ok. Medjutim, dobro znash da sam se ja referisao na njenu sve agresivniju i nadmeniju akciju i VAN crkve, tj. u celom drushtvu jedne drzave, jedne nacije...., a to je vec PREVISHE!

Crkva nema ni jedan mehanizam da svoje stavove sprovodi na silu, niti joj je to namera, Crkva nema ni vojsku ni policiju, tako da, ako se njen stav iznosi i javno, on je samo savetodavan i to SAMO za clanove Crkve. Crkva nije tajno drustvo i njenih clanova ima procentualno dovoljno da ima i pravo javnosti, da svoj stav kaze i glasno, a ti ako ga smatras, iz bilo kog razloga losim, nemoj obracati paznju na njega, jer je za tebe NEOBAVEZUJUC!

o ovom opet ne treba imati tako jednoumno mishljenje, no to sam vec elaborirao.
Jednoumlje i jeste ono sto clanove bilo koje zajednice drzi na okupu, jer onaj ko se ne slaze sa postulatima svoje zajednice i ne prihvata ih, samim tim pokusava da kroji tu zajednicu po svojoj meri i time prestaje da bude clan.

hrishcanski vernik jesam.
Drago mi je da ovo cujem.

sve kad bih i hteo da budem pripadnik pravoslavne crkve, ochito je da mi ova to ne bi dozvolila.
Ova tvrdnja je samo tebi "ocita". Ne znam na osnovu cega si to zakljucio, jer sam ja,(ako vec nisi upoznat sa ucenjem Crkve i iz drugih izvora osim mojih izlaganja ovde na forumu), ponovio nekoliko puta: Crkva sve zove spasenju i sve prima rasirenih ruku. Niko nije odbacen!! U Crkvi nema mrznje prema ljudima, jer postoji pravilo: MRZI greh, a VOLI gresnika!

josh kamo srece da je tako. Znachi crkva nece imati nishta protiv npr. Antidiskriminacionog Zakona u Srbiji niti protiv u bliskoj buducnosti gej brakova u Srbiji ( jer te stvari se tichu gejeva i drzave, ne crkve), je l' tako?
Ako bude tako, to bi vec bio dobar napredak.

Crkva ce, naravno, imati svoje misljenje o tom zakonu, podrzati ono sto je, po njenom ucenju dobro, a osuditi ono sto je, po njenom ucenju, amoralno.(Jer samo to moze da zameri, posto je zakon u pitanju, ne moze biti nezakonito, zar ne?)

Ali i dalje ce to biti stav Crkve, koji ni za koga, osim za njene vernike, nije bitan.

Ne znam da li je to iz straha, ali pripisivanje tolike moci Crkvi, bila bi u najmanju ruku, hiperbola. Crkva nema mehanizme nasilog sprovodjenja svog ucenja, niti joj trebaju, jer ko zeli u Crkvu, takva kakva je vec dva milenijuma, dobrododsao je, ko zeli da izadje, slobodan je, a Crkva nece prestati da se moli za njega, ko zeli da se vrati, posto je izasao, ponovo je dobrodosao, ma koliko se to puta ponovilo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
ok, sad imamo tandem Agra Maina + Alexandrus Magnus vs. Vel Boy

pa, dobro mogu ja i tako....
Originally posted by AngraMaina
ti ocito znas vrlo malo o pravoslavlju, ili skoro nista. sto te, po obicaju, ne sprecava da diskutujes o tome. i rest my case.
nisam ja ni tvrdio da znam neshto aman mnogo, ja sam se u ovu temu zapravo ukljuchio samo doprinoseci AXIOS-ovim stavovima, a ako ni oni ne znaju nishta o pravoslavlju, onda whatever. ili je to tipichna poshtapalica ("ti ne znash nishta o ovom, onom") kad se nema drugih argumenata kao da poklopi.... nishta novo....
Originally posted by AngraMainanazvao si sve konzervativne hriscanske denominacije "opskurnim sektama". da li tebi dolazi do mozga koliko je istocno pravoslavlje konzervativno? i da svaka denominacija moze drugu tako da naziva iz ovog ili onog razloga? ali sta ja to radim? pokusavam da te spojim s realnoscu? necu vise, obecavam.
pa, nek pokazu da nisu. a, to je vrlo lako- jednostavno trebaju da se OKANU napadanja, shto se tiche specifichno ove tematike, gej ljudi. tj. nek nauche zlatno pravilo Biblije- ne radi drugome ono shto ni sam ne bi zeleo da se tebi radi!
Korisnikov avatar
By mili86
Gospode Boze... ja odgovorio na moje citirane postove, ali hvalaBogu, obrisao sam poruku pre nego sto je iko video.... ko je AXIOS???
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

samo zato shto nisu homofobichni ni heteroseksistichni, onda "nemaju veze ni s hrishcanstvom" ?? :wow:
a, granica bi kanda trebala biti u chuvanju homofobije i heteroseksizma, a labavljenju heteroseksualnih uzivancija, pa i kada su pedofilija i human-trafficking u pitanju?? iliti, po crkvi, sve shto pashe i tiltilates seksom uzivljenog tipichnog hetero-mushkarca, to je ok (jer, parafraziram crkvu-"on kao vladar zemlje i svega na ovozemaljskom svetu je nash gospodar od kojeg zavisi nasha nama draga moc i pare i uticaj po ovozemaljskom svetu, pa moramo da njemu-hetero mushkarcu- povladjujemo"), a sve shto mozda daje dostojanstvo i dobro "pederima", zenama i deci, to cemo suzbijati?????
Praviti crkvu po svojoj meri
a, mora biti po meri hetero-mushkarchine, koga drugog, zar ne?
Originally posted by Alexandrus Magnusgubi smisao hriscanstva, jer nema vise zabrana, nema moralne ograde i samim tim nema samopozrtvovanja.
Nope. Samo nema povladjivanja hetero-mushkarcu kao bogu, a shto crkva radi kao idolopoklonstvo, lazno se predstavljajuci kao da slavi i worshipp-uje Boga, kad ono ona slavi i worshipp-uje hetero-mushkarca.
Originally posted by Alexandrus MagnusNema vise nicega cega bi trebali da se odreknemo da bismo ucinili bar malu zrtvu za iskupljenje. Bog je ljubav i svakoga prima bezrezervno, ali i mi, ipak, moramo da uradimo nesto za nase spasenje.
To je tvoja konzervativna kriva interpretacija da kao progresivne protestantske crkve uche.
One samo uche da nema povladjenijih od ljudskih bica, bez obzira na pol, rasu, etnicitet, seksualnu orijentaciju, a shto konzervativnim crkvama na zalost ni na pamet ne pada da tako poduchavaju. na njihovu sramotu.
Originally posted by Alexandrus MagnusMnoge protestantske denominacije su odbacile svestenstvo (ne mogu ga ni imati jer nemaju neprekinuti kontinuitet od apostola do danas), svete tajne (na pr. picesca, iako sam Gospod kaze: Ko ne jede telo moje i ne pije krv moju, nece se spasiti niti ce uci u Carstvo nebesko. Takvi se ne mogu nazvati hriscanima, jer direktno odbacuju zapovest samog Gospoda), neke odbacuju i KRST i tvrde da Isus nije bio razapet, nego "okacen" na stub.
Ja takve protestantske denominacije ne znam i nisam imao na umu.
United Church of Christ (chak i Metropolitan Church) imaju i sveshtenstvo i pricheshca i KRSTOVE i veruju u Isusovo raspece i vaskrsnuce.
A, o kojim protestantskim denominacijama ti prichash, ja ne znam.
Crkva cuva izvorno ucenje, koje je kroz 2000 godina prenoseno
Vrlo vrlo upitno je to "izvorno uchenje", dragi moj, u raznim stvarima.
Originally posted by Alexandrus Magnus, a svi protestanti imaju ucenja svojih osnivaca, iako tvrde da im je osnova vere SOLA SKRIPTURA, odnosno iskljucivo Sveto Pismo. Vec sam naveo primer sv. pricesca, a tu su i ostale svete tajne koje oni niti imaju niti mogu da ih vrse: sv. tajna svestenstva, miropomazanja, ispovesti, braka i jeleosvecenja, a sve su direktno ustanovljene samim Gospodom i sve imaju poreklo, potvrdu i zapovest u Svetom Pismu.
Sve to imaju. Izgleda da ti slabo znas o protestantizmu.
Tu se slazem da neki to rade, pogotovo Jehovni svedoci, ali ja NIKAKVE veze s njima nemam. Jehovini svedoci i spadaju u fundamentalistichko-konzervativne opskurne sekte (chast izuzecima pojedincima) i nemaju skoro NISHTA zajednichko s United Church Of Christ.
Originally posted by Alexandrus MagnusOni ne veruju u sv. Trojicu, pa su sve stihove koji govore o sv. Trojici, jednostavno izbacili i u njihovom prevodu ih nema.

To ti sve reci Jehovinim svedocima, no opet kazem ja NIKAKVE veze s njima nemam. Jehovini svedoci i spadaju u fundamentalistichko-konzervativne opskurne sekte (chast izuzecima pojedincima) i nemaju skoro NISHTA zajednichko s United Church Of Christ.
Ako je tebi jedino merilo duhovno zivota sex i ako kroz sexualnu orijentaciju gledas Crkvu, mislim da je besmisleno bilo sta dalje privcati.

Drugi pasus opet vezujes samo za sex...

Opet sex u trecem pasusu. Ne, ne treba da bude po meri heterosexualca, nego po meri sv. pisma, koje je autoritet za vernike.

Opet sex... Ne znam kakvo povladjivanje hetero muskarcu pominjes, jer se Crkva (zamisli samo!!) bavi i drugim stvarima, osim sexa koji ti ne zaobilazis ni u jednom pasusu.

O protenstantizmu znam mnogo, ali ga ti izgleda ne poznajes niti ulzais u sustinu.

Navedi mi koje svete tajne osim krstenja imaju!!!

Rukopolozeno svestenstvo nemaju, jer nemaju kontinuitet od apostola,

Miropomazanje nemaju iz istog razloga,

Ispovest mnogi ne priznaju, a oni koji priznaju obavljaju grupnu i javnu ispovest,

Pricesce imaju, ali samo kao komemoraciju ili prisecanje na poslednju veceru i iskljucivo simbolicki. Tvrde da to nije zaista telo i krv Gospodnja, nego da je samo simbol. Za njih u pricescu nije pisutan Zivi Gospod, nego samo lome hleb kao uspomenu na poslednju veceru.

Brak je samo ceremonija pri sklapanju braka, a ne sv. tajna

Jeleosvecenje nema ni jedna protestatska denominacija i u naznakama, a kamoli u obredu, jer za nju, kao i za ostale, ne ispunjavaju prvi uslov: prenosenje blagodati polaganja ruku, neprekinuto od apostola do danas.

A to se vrlo prosto moze dokazati: Jedino validno rukopolozenje, ustanovljeno od samog Hrista i apostola je: Episkopi rukopolazu novog episkopa! Ako krenemo od pocetka pojave protenstatizma, videcemo da je jedino Martin Luter bio svesteno lice, ali ni on nije mogao predati blagodat svojim naslednicima, jer nije bio episkop, nego samo redovnik.

Na kraju, sa jedne strane imamo Pravoslavni i Rimokatolicku crkvu koje imaju kontinuitet od apostola i svaka medju svojim pripadnicima jednoumlje, sa druge strane imamo par desetina hiljada protestantskih 'crkava' od kojih se stalno odvajaju clanovi praveci sebi novu crkvu. Evo primera: Martin Luter se odvojio od Rimokatolika, Kalvin se odvojio od Lutera, baptisti su se odvoliji od Kalvina, anabaptisti se odvojili od baptista, Miler se odvojio od anabaptista, adventisti se odvojili od Milera, adventisti sedmog dana se odvojili od adventista, pentekostalci se odvojili od adventista sedmog dana, Carls Tejz Rasel se odvojio od pentekostalaca i osnovao 'Drustvo ozbiljnih izucavalaca Biblije' koji su se kasnije, posle raznih cepkanja nazvali Jehovini svedoci.

U prevodu: sektine sekte sekta!!

A sve denominacije protestantske imaju manje vise istu istoriju.
(Osim Anglikanske Crkve, koja je nominalno pripada Protestantizmu, ali je nesto sasvim drugo po uredjenju, ali to je sasvim nebitna tema ovde)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Naravno da osudjujem sredinu za takvo ponasanje,
Bingo!, prvi put chujem ovo OD TEBE. 'ajde dobro i ovo je valjda napredak shto konachno priznajesh ochito.

ali shta...
ali takav stav okruzenja je nasa realnost, a boriti se za suzbijanje toga i edukaciju kroz aktivizam, za mene ne podrazumeva radjanje dece koja bi nam bila oruzije (mada najcesce zrtve) za nasu borbu.

kao prvo, nije istina da je "radjanje dece koja bi nam bila oruzije (mada najcesce zrtve) za nasu borbu. "- to tako. Borba je vec odavno nama gej ljudima nametnuta od strane homomrzilachkog i heteroseksistichnog okruzenja i ovako i onako, zato ne vidim o kakvom "oruzju-deci" prichash.

kao drugo, valjda kazesh da se treba boriti kroz edukaciju i aktivizam- UPRAVO TAKO! Ali, da li crkva dozvoljava i toliko? Kad bi josh to bilo moguce u npr. Srbiji a DA crkva NE minira, to bi vec bio veliki napredak.

Ne, to nije u redu, ali onda stvori uslove pa donesi decu na svet u kome nece biti zrtve zbog zivota svojih roditelja.
opet, nisu zrtve zbog zivota svojih roditelja vec ZBOG homofobije i heteroseksizma okoline!!
I, opet, bi li crkva konachno mogla da se NE isprechuje na put nama koji nastojimo da stvorimo te uslove? Vec to bi bio veliki napedak.
Ali, avaj, crkva se i dalje kapriciozno isprechuje nama i na tom putu.
Ne mozemo se pomiriti sa time, ali ne treba ni da budemo Kalimero.
kakav Kalimero? treba da budemo principijelni.

Zasto sada mesas babe i zabe? Naravno da ima maltretiranja dece u brakovima, da su zlostavljana, odbacena i napustena. Naravno da to nije u redu. Ali isto tako: zar su gayevi i lezbejke operisani od takvih stvari, ko kaze da u nekom istopolnom braku nece doci do istih problema, pa ce onda, pored represije od strane drustva, ta deca biti maltretirana i kod kuce. Da li je to u redu?!
Nigde ja nisam rekao da su gej ljudi operisani od zlih osobina. No, svi smo (i dobri i loshi gej ljudi) josh odavno bacheni A PRIORI u isti kosh od strane homofoba i heteroseksista medju kojim prednjachi crkva. A, to nikako nije fer!
Dabome, da niko ne sme i ne moze generalizovati sve heterose sa loshim niti sve gejeve sa dobrim. No, problem je sto crkva radi ovo drugo suprotno tj. generalizuje sve gejeve s loshim.
Dabome, da sve zavisi. Zato sam josh davno i pre rekao da seksualna orijentacija npr. roditelja ne sme biti parametar procenjivanja per se, vec samo i iskljuchivo ljudskost, razumnost, pristojnost i odgovornost. Ali, 'ajde ti to reci crkvi....

Ako nisi naisao na reagovanja povodom svega sto si napisao, onda ili JAKO selektivno citas reagovanja i stavove Crkve ili si namerno maliciozan, znas da postoje, a govoris suprotno.
pa, eto, pokazi i dokazi suprotno.
Najveca organizacija za borbu protiv trgovine ljudima je...? Informisi se, pa ces videti da pripada katolickoj crkvi, da oni, ako nema drugog puta, koriste novac da bi otkupili ljude...(Ovo nije ni tajna, a jos je manje sitna stvar, da bi prosla nezapazeno, jer se o svim navedenim temama naveliko pise po novonama)
uh, ovo je iznenadjenje, mada izgleda vishe kao rekla-kazala, no, dobro.
a, shta radi SPC u vezi tog pitanja?
Originally posted by Alexandrus MagnusOd strane Crkve cujes samo ono sto tebi smeta i to koristis za napad.
u onom loshem su i najglasniji i najubitachniji uz to i najbezobrazniji i najrazocharavajuci.
Choveche, ja bih najsretniji bio da mogu reci da volim crkvu i da ona mene voli, ali crkva njenim heteroseksizmom i homofobijom mi to ne dozvoljava. Iako sam ja vrlo privatan i pristojan gej (a, vec sam ti se ispovedio o mom zivotu u kom nikakvih tajni nema), crkva namece pitanja neozenjenim mushkarcima "da li si ozenjen? kako nisi? imash li devojku? morash se zeniti..." , a mislim da nema pravo da to radi. Uz to, ponashanje crkve prema gej pitanju uopshteno, je za mene bolno razocharavajuce i chini me da patim u boli. Patim u boli jer sam bash ja lichno kao mlad za vreme onog komunistichkog dogmatskog jednoumlja, gledao u crkvu kao u osecajnu i poshtenu instituciju koja ce imati kroz hrishcansku veru samilosti i saosecanja prema manjinskim ugnjetenim grupama u koje spadaju ponajvishe gej/bi ljudi. Kad ono tamo, sve suprotno- nacionalizam, shovinizam, heteroseksizam i totalno povladjivanje desnicharskom idealu heteroseksualne mushkarchine, anti-humanost, anti-progresivnost, anti-zene, anti-gej.... pocheo sam se ubrzo pitati wtf? ili ja nisam znao da je crkva takva ili me je izdala. Dakle, nisam ja protiv crkve vec sam povredjen i razocharan njom.
Kako nisi negde naleteo na neki clanak o humanitarnoj pomoci crkve, o besplatnim skolama, o sklonistima za beskucnike, o domovima za napustenu decu, o nabavkama opreme, uredjaja i materijala za bolnice, o stipendiranju srednjoskolaca i studenata i to ne samo teologa...Spisak je predugacak da bi ovde stao.

Zbog toga mislim da nisi fer u svom izlaganju i to namerno.
Jesam ja svestan toga, ali nazalost znam i mnoga svedochanstva da u bilo chemu shto je crkva pomogla, to ili nabija na nos ili trazi danak kroz lojalnost, zavisnost pa i indoktriniranost njom. Malo je bilo njene pomoci a da nije bila placena, na ovaj ili na onaj nachin.

Crkva nema ni jedan mehanizam da svoje stavove sprovodi na silu, niti joj je to namera, Crkva nema ni vojsku ni policiju, tako da,
ali zato psiholoshko-kvaziverskom indoktrinacijom, intimidacijom i sugestijama manipulishe lakovernim osobama, a josh vishe s onim osobama s kojima ima uzajamno mecenski i mentorski odnos tj. desnicharskim heteroseksistichnim hetero mushkarcima, pogotovo.
Originally posted by Alexandrus Magnusako se njen stav iznosi i javno, on je samo savetodavan i to SAMO za clanove Crkve. Crkva nije tajno drustvo i njenih clanova ima procentualno dovoljno da ima i pravo javnosti, da svoj stav kaze i glasno, a ti ako ga smatras, iz bilo kog razloga losim, nemoj obracati paznju na njega, jer je za tebe NEOBAVEZUJUC!
Kamo srece da je tako! Onda, zashto to nije tako u stvarnosti?
Jednoumlje i jeste ono sto clanove bilo koje zajednice drzi na okupu, jer onaj ko se ne slaze sa postulatima svoje zajednice i ne prihvata ih, samim tim pokusava da kroji tu zajednicu po svojoj meri i time prestaje da bude clan.
a, nije krojenje po nekoj svojoj meri to kako crkva tumachi seksologiju, po kojoj heteroseksualci mogu skoro sve, a svi drugi niti postoje niti mogu ishta??
U Crkvi nema mrznje prema ljudima, jer postoji pravilo: MRZI greh, a VOLI gresnika!
a, koji to greh ja imam pa ga crkva mrzi? to shto me je Bog stvorio onako kako me je stvorio a shto se ne uklapa nuzno u dogmu o svetoj heteroseksualnosti??
a osuditi ono sto je, po njenom ucenju, amoralno.
a, to je...?
Ali i dalje ce to biti stav Crkve, koji ni za koga, osim za njene vernike, nije bitan.
Ako je tako onda zashto dozvoljava i ohrabruje desnicharske homofobichne politichare u Skupshtini (da, pricham sada o Skupshtini Srbije, ne o Crkvi) koji su se pozivali, se pozivaju i koji ce se pozivati na to da im je Crkva rekla da budu protiv i da im to kao vera nalaze? Zashto im (desnicharskim homofobima) Crkva ne bi mogla reci npr.- Ne pozivajte se ni vi na nas!, Crkva nije potpuno protiv tih Zakona samo protiv nekih delova!, Mi vas nismo uchili da zagorchavate zivote gej ljudima! i sl...- ?
Ne znam da li je to iz straha, ali pripisivanje tolike moci Crkvi, bila bi u najmanju ruku, hiperbola. Crkva nema mehanizme nasilog sprovodjenja svog ucenja, niti joj trebaju, jer ko zeli u Crkvu, takva kakva je vec dva milenijuma, dobrododsao je, ko zeli da izadje, slobodan je, a Crkva nece prestati da se moli za njega, ko zeli da se vrati, posto je izasao, ponovo je dobrodosao, ma koliko se to puta ponovilo.
sve bi to fino bilo DA je tako.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Gospode Boze... ja odgovorio na moje citirane postove, ali hvalaBogu, obrisao sam poruku pre nego sto je iko video.... ko je AXIOS???
AXIOS (Dostojan, na grckom) je Istocno Pravoslavna Gay i Lezbejska Crkva

AXIOS ovo je link.

To je jedna od onih varijanti o kojima sam pisao: ne svidja mi se ova crkva, pa cu ja sebi da napravim novu...

Samo previdjaju prvu i osnovnu nelogicnost: ako su vernici, onda se slazu da svi podlezu zakonu Bozijem, koji je izlozen u Sv. Pismu, a time sto oni ne priznaju delove tog zakona, ne ponistavaju njegovu snagu, niti se oslobadjaju osude po istom tom zakonu...

Znaci: Oni su napravili crkvu i napisali sebi pravila, izbacili sta im se ne svidja i verovatno obavestili Gospoda da su doneli amandman na Njegov zakon i da se Njegov zakon na njih ne odnosi...

Tako Crkva ne funkcionise, jer takva prepravljanja su nam donela bogastvo od par desetina hiljada 'crkava' koje imaju amandmane na Zakon Boziji.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ako je tebi jedino merilo duhovno zivota sex i ako kroz sexualnu orijentaciju gledas Crkvu, mislim da je besmisleno bilo sta dalje privcati.
Naprotiv!
Moje vazno duhovno merilo su POSHTENJE, LJUBAV, POSHTOVANJE I MILOSRDJE. Kada bi se crkva bar nauchila da poshtuje privatnost i intimu neheteroseksualnih ljudi, umesto shto propagira predrasude i netoleranciju heteroseksistichnog tipa, vec to bi bio napredak.
Originally posted by Alexandrus MagnusDrugi pasus opet vezujes samo za sex...

Opet sex u trecem pasusu. Ne, ne treba da bude po meri heterosexualca, nego po meri sv. pisma, koje je autoritet za vernike.

Opet sex... Ne znam kakvo povladjivanje hetero muskarcu pominjes, jer se Crkva (zamisli samo!!) bavi i drugim stvarima, osim sexa koji ti ne zaobilazis ni u jednom pasusu.
Te stvari pominjem jer su najnepravednije u vezi crkve i njenog seksoloshkog uchenja. A, znam i zashto to ona radi- da bi se zauvek svidela i svidjala ovozemaljskim vladarima tj. hetero-mushkarcima jer uz njih i kroz njih crkva i profitira, pogotovo finansijski i inache materijalno, sve ovozemaljski. A, ako je to ono shto je Isus uchio, onda sam ja helikopter.....

O protenstantizmu znam mnogo, ali ga ti izgleda ne poznajes niti ulzais u sustinu.

Navedi mi koje svete tajne osim krstenja imaju!!!

Rukopolozeno svestenstvo nemaju, jer nemaju kontinuitet od apostola,

Miropomazanje nemaju iz istog razloga,

Ispovest mnogi ne priznaju, a oni koji priznaju obavljaju grupnu i javnu ispovest,

Pricesce imaju, ali samo kao komemoraciju ili prisecanje na poslednju veceru i iskljucivo simbolicki. Tvrde da to nije zaista telo i krv Gospodnja, nego da je samo simbol. Za njih u pricescu nije pisutan Zivi Gospod, nego samo lome hleb kao uspomenu na poslednju veceru.

Brak je samo ceremonija pri sklapanju braka, a ne sv. tajna

Jeleosvecenje nema ni jedna protestatska denominacija i u naznakama, a kamoli u obredu, jer za nju, kao i za ostale, ne ispunjavaju prvi uslov: prenosenje blagodati polaganja ruku, neprekinuto od apostola do danas.

A to se vrlo prosto moze dokazati: Jedino validno rukopolozenje, ustanovljeno od samog Hrista i apostola je: Episkopi rukopolazu novog episkopa! Ako krenemo od pocetka pojave protenstatizma, videcemo da je jedino Martin Luter bio svesteno lice, ali ni on nije mogao predati blagodat svojim naslednicima, jer nije bio episkop, nego samo redovnik.
Sve to mozesh da gledash na sajtu npr. United Church Of Christ.
Ja sam i dalje vernik, ali laik.
Na kraju, sa jedne strane imamo Pravoslavni i Rimokatolicku crkvu koje imaju kontinuitet od apostola i svaka medju svojim pripadnicima jednoumlje, sa druge strane imamo par desetina hiljada protestantskih 'crkava' od kojih se stalno odvajaju clanovi praveci sebi novu crkvu. Evo primera: Martin Luter se odvojio od Rimokatolika, Kalvin se odvojio od Lutera, baptisti su se odvoliji od Kalvina, anabaptisti se odvojili od baptista, Miler se odvojio od anabaptista, adventisti se odvojili od Milera, adventisti sedmog dana se odvojili od adventista, pentekostalci se odvojili od adventista sedmog dana, Carls Tejz Rasel se odvojio od pentekostalaca i osnovao 'Drustvo ozbiljnih izucavalaca Biblije' koji su se kasnije, posle raznih cepkanja nazvali Jehovini svedoci.
Ja ne govorim o pentekostalcima, baptistima, adventistima, mormonima, jehovinim svedocima.... to njima sve reci, mene ne zanima mnogo.
U prevodu: sektine sekte sekta!!

A sve denominacije protestantske imaju manje vise istu istoriju.
(Osim Anglikanske Crkve, koja je nominalno pripada Protestantizmu, ali je nesto sasvim drugo po uredjenju, ali to je sasvim nebitna tema ovde)
reci to njima. samo Angra(y) Maina ce ti biti za vratom. ili mozda tebi nece.....
Korisnikov avatar
By Vel boy
To je jedna od onih varijanti o kojima sam pisao: ne svidja mi se ova crkva, pa cu ja sebi da napravim novu...
Ne. Vec je zajednica vernika koji analitichkim umom i srcem dokuchuje pravu Bozju rech bez izvrtanja i uz dosledno jezichko-nauchno chitanje te tumachenje Bozije rechi, uvazavajuci i ondashnje istorijske kontekste koji su se menjali kroz istoriju chovechanstva i religije.
Oni ne zele stvarati nove crkve, vec hrishcanskim vrlinama uticati na odredjene promene unutar crkve da se dese. A, ako vec ne to, onda dati hrishcanski izlaz iz konzervativne crkve gej/bi pravoslavnim vernicima.
Samo previdjaju prvu i osnovnu nelogicnost: ako su vernici, onda se slazu da svi podlezu zakonu Bozijem, koji je izlozen u Sv. Pismu, a time sto oni ne priznaju delove tog zakona, ne ponistavaju njegovu snagu, niti se oslobadjaju osude po istom tom zakonu...
Vrlo maliciozno izvrcesh!
Ne. Vec je zajednica vernika koji analitichkim umom i srcem dokuchuje pravu Bozju rech bez izvrtanja i uz dosledno jezichko-nauchno chitanje te tumachenje Bozije rechi, uvazavajuci i ondashnje istorijske kontekste koji su se menjali kroz istoriju chovechanstva i religije.
Znaci: Oni su napravili crkvu i napisali sebi pravila, izbacili sta im se ne svidja i verovatno obavestili Gospoda da su doneli amandman na Njegov zakon i da se Njegov zakon na njih ne odnosi...

Tako Crkva ne funkcionise, jer takva prepravljanja su nam donela bogastvo od par desetina hiljada 'crkava' koje imaju amandmane na Zakon Boziji.
Opet, vrlo maliciozno izvrcesh (i ovo ce biti razlog shto trazim sada od tebe da prestanesh da polemishesh samnom. Nisi voljan da nadjesh kompromis sa onim koji neshto drugachije misle, a tako svet ne bi trebao da funkcionishe, zato bih da stanemo ovde!)

A, ja ponavljam zadnji put:
Oni ne zele stvarati nove crkve, vec hrishcanskim vrlinama uticati na odredjene promene unutar crkve da se dese. A, ako vec ne to, onda dati hrishcanski izlaz iz konzervativne crkve gej/bi pravoslavnim vernicima.

Uostalom, svako moze da vidi i zakljuchi shto zeli, uz obavezno znanje engleskog za razumevanje izlozenog.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Vrlo maliciozno izvrcesh!

Opet, vrlo maliciozno izvrcesh (i ovo ce biti razlog shto trazim sada od tebe da prestanesh da polemishesh samnom. Nisi voljan da nadjesh kompromis sa onim koji neshto drugachije misle, a tako svet ne bi trebao da funkcionishe, zato bih da stanemo ovde!)

A, ja ponavljam zadnji put:

Uostalom, svako moze da vidi i zakljuchi shto zeli, uz obavezno znanje engleskog za razumevanje izlozenog.
Ne, nisam maliciozan, ni po prirodi, a ponajmanje sada ovde, vec realan, sve to sto rade(prevode ponovo, prave nova tumacenja itd) su mogli uraditi u okviru svoje vec postojece Crkve. Ja se prvi slazem po pitanju prevoda i istorijskog konteksta u kome se pominju homosexsualci (ustvari se pominju muske prostitutke) ali ako je samo to njihov problem po pitanju pripadnosti crkvi, onda tu nesto debelo nije u redu.

Nalazenje kompromisa u misljenju je nemoguce (pri tome mislim uopste u bilo cemu, ne samo u ovoj debati), jer sta bi to znacilo: ti se odreci ovog, a ja cu se odreci onog misljenja i slagacemo se? Tako svet ne funkcionise, jer ako bi covek pristajao na tako nesto, to bi znacilo da se odrice svog misljenja i izdaje ga.

A oko postizanja kompromisa, ti se prvi nisi pokazao, jer (ako procitas celu ovu temu videces), si od pocetka debate, ti taj koji uporno napada, a ja onaj koji odgovara na napade i koji mora da obrazlaze i pravda svoje stavove, jer ti nemas razumevanja za ljude koji drugacije misle i svim silama bi zeleo da promenis misljenje drugih, za koje ti smatras da nije tacno. A svoje misljenje, stav i odnos prema crkvi i Bogu ni jednom nisi ni obrazlozio ni opravdao bilo cime. Ja tvoje misljenje ni jednom nisam pokusao da promenim, niti to zelim, ali ako mogu da razresim neke dileme, bice mi drago da pomognem (ali ti za to ne dajes priliku, iako u nekim tezama, ne samo da nisi u pravu, cinjenicno, nego ih ni ne poznajes, a dajes sebi za pravo da, pored nepoznavanja materije, raspravljas o tome).

Ja sam naucio da postujem tudja misljenja, a ako moze da ih potkrepi znanjem, onda veoma rado polemisem sa tom osobom, bez nametanja bilo cega. Pokusaj da ne napadas nikoga i da polemises iskljucivo temama za koje posedujes znanje i videces da kompromis nije potreban i da je cak stetan, jer se time gubi bogastvo misljenja, a kao kod svakog kompromisa, jednom se desi da jedna od strana kaze: ja sam tamo tebi popustio vise! I tu ponovo dolazi do sukoba.

Ja u kompromise ne verujem, u obrazlozeno islaganje verujem, pa ako su dokazi cvrsti, tada sam spreman da preispitam neki svoj stav i ako tada odstupim od nekog gledista, to nije kompromis, nego usavrsavanje, jer me je neko, argumentima, potakao na razmisljanje. U celoj debati na ovoj temi, ti ni jednim svojim postom nisi bio ni blizu.

A ono najbitnije: Bog je transcedentan, nas ljudski um je ogranicen, tako da u pitanjima VERE analiticki um nije sredstvo kojim treba da stignemo do odgovora.
Korisnikov avatar
By Vel boy

sve to sto rade(prevode ponovo, prave nova tumacenja itd)
verujem da samo studiozno dokuchuju izvornost Bozijih rechi, koristeci se pravim lingvistichkim i generalno metodichkim analitichkim znanjem, a shto im je Bog darovao da imaju.
su mogli uraditi u okviru svoje vec postojece Crkve.
Bi li im Crkva dozvolila? Tj. zar vec nisu pokushali pa ih crkva vec tipichno jednoumnichki (jednoumnichki poput komunistichkih staljinistichkih dogmata) ekskomunicirala pa i anatemisala, uz to shireci klevete i lazi na njih?
ali ako je samo to njihov problem po pitanju pripadnosti crkvi, onda tu nesto debelo nije u redu.
problem je jer im ochito crkva ne poshtuje ni ljudsku privatnost ni ljudsku intimu. shta bi trebalo? da podnose unedogled farisejstvo i licemerje crkve?
Originally posted by Alexandrus MagnusNalazenje kompromisa u misljenju je nemoguce (pri tome mislim uopste u bilo cemu, ne samo u ovoj debati), jer sta bi to znacilo: ti se odreci ovog, a ja cu se odreci onog misljenja i slagacemo se?
a zashto ne? evo, npr. specifichno u ovoj gej tematici, kada se npr. crkva odrekne homofobije i heteroseksizma u drushtvu (dakle, samo toliko, ne ochekujem da postane neshto pro-gej niti mora), gej ljudi bi se mogli odreci npr. Pride parada. Jer, cilj vecinskog gej aktivizma i jeste integrisanost u poshteno i fer drushtvo, ne shtrchenje nekim ekstremnim gej "posebnostima i osobenostima". Ali, to dolazi tako TEK TADA KADA se znatno umanji homomrznja i heteroseksizam drushtva, ono shto nazalost crkva i dalje agituje.
Tako svet ne funkcionise
zato i imamo ratove, genocide, urbicide, terorizme itd po svetu. a to ne valja jer svet TREBA vishe da funkcionishe s kompromisima a manje s kapricom.
Originally posted by Alexandrus Magnus, jer ako bi covek pristajao na tako nesto, to bi znacilo da se odrice svog misljenja i izdaje ga.
to samo desnicharski teroristi i zatucani verski (a ja kazem da su kvazi-verski) fundamentalisti tako razmishljaju. Ne prestajesh da me iznenadjujesh, nazalost negativno, tvojom "logikom".
Originally posted by Alexandrus MagnusA oko postizanja kompromisa, ti se prvi nisi pokazao, jer (ako procitas celu ovu temu videces), si od pocetka debate, ti taj koji uporno napada, a ja onaj koji odgovara na napade i koji mora da obrazlaze i pravda svoje stavove, jer ti nemas razumevanja za ljude koji drugacije misle i svim silama bi zeleo da promenis misljenje drugih, za koje ti smatras da nije tacno. A svoje misljenje, stav i odnos prema crkvi i Bogu ni jednom nisi ni obrazlozio ni opravdao bilo cime. Ja tvoje misljenje ni jednom nisam pokusao da promenim, niti to zelim, ali ako mogu da razresim neke dileme, bice mi drago da pomognem (ali ti za to ne dajes priliku, iako u nekim tezama, ne samo da nisi u pravu, cinjenicno, nego ih ni ne poznajes, a dajes sebi za pravo da, pored nepoznavanja materije, raspravljas o tome).

Ja sam naucio da postujem tudja misljenja, a ako moze da ih potkrepi znanjem, onda veoma rado polemisem sa tom osobom, bez nametanja bilo cega. Pokusaj da ne napadas nikoga i da polemises iskljucivo temama za koje posedujes znanje i videces da kompromis nije potreban i da je cak stetan, jer se time gubi bogastvo misljenja, a kao kod svakog kompromisa, jednom se desi da jedna od strana kaze: ja sam tamo tebi popustio vise! I tu ponovo dolazi do sukoba.

Ja u kompromise ne verujem, u obrazlozeno islaganje verujem, pa ako su dokazi cvrsti, tada sam spreman da preispitam neki svoj stav i ako tada odstupim od nekog gledista, to nije kompromis, nego usavrsavanje, jer me je neko, argumentima, potakao na razmisljanje. U celoj debati na ovoj temi, ti ni jednim svojim postom nisi bio ni blizu.
:roll:
Eto, sve svodjenje na lichni nivo, sujeta, potreba za superiornoshcu u nekoj retorici, nadmudrivanjem, rivalstvo.... vrlo pravoslavno-hrishcanski valjda....
Gle, dragi, vratimo se na sushtinu polemike. Ti nastupash s pozicija konzervativne crkve i njenog apologetizma, a ja ne. Rascepi postoje oko odredjenih stvari. Medju hrishcanima, svim hrishcanskim denominacijama od pravoslavlja preko rimokatolichanstva do protestantizma.... Oko odredjenih stvari rascepi ce i dalje, nazalost ili nasrecu, postojati.
Tu vishe chak ni nije pitanje ko je bolji, loshiji, vec je to stvar izbora za ljudska bica. Tj. vazno je da postoje izbori. Ali, je problem gde (kao npr. u i dalje jednoumnim zemljama ex-Yu ukljuchujuci Srbiju) se ne dozvoljava ni izborima da postoje. To se vishe ne moze podnositi!

A, u vezi mog izlaganja, neka svako zainteresovani prati svaku moju rech, rechenicu, ideju, nameru... kao i sve to tvoje i neka presudjuju. Ponajvishe sam sretan shto Dragi Bog sve vidi i zna.
Vishe i manje od toga, ja ne znam shta reci.

A ono najbitnije: Bog je transcedentan, nas ljudski um je ogranicen, tako da u pitanjima VERE analiticki um nije sredstvo kojim treba da stignemo do odgovora.
Dragi Bog nam je dao i daje i um i logiku i dobro srce da razluchimo poshteno od neposhtenog, pravednog od nepravednog.
A, ako se nastupa s srcem punim predrasuda prema bilo kojim nekim ljudima, predrasude ce biti i ispoljene i nadjene za nj opravdanja. No, to nije shto Bog ochekuje od nas.

I, neka moja gej samoodbranbenost (kada zatreba da ju imam) bude moj najveci greh. Ljudsko sam bice, dostojan Isusa Hrista (i SAMO NJEGA I NJEGOVOG OCA SVEMOGUCEG BOGA!) nisam (nisam nikad ni tvrdio da jesam, mada On sve zna i vidi i u vezi mene i u vezi svakoga na ovoj kugli Zemaljskoj.....), drugachije do ne dati na sebe bez opravdanog razloga, ne mogu.

Laku noc!
Korisnikov avatar
By mili86
AXIOS (Dostojan, na grckom) je Istocno Pravoslavna Gay i Lezbejska Crkva

AXIOS ovo je link.

Pa kad bi videli kako sam sexy u mantiji, odmah bi postao vladika... dodavao bi mi ti zezlo, dragi A.M.

:potapsava:
Korisnikov avatar
By mili86
Velboyka je zaboravila izgledana ovu temu....
Korisnikov avatar
By Vel boy
Vel boy je vec rekao sve shto je imao da rekne. a, ko je Velboyka, ja ne znam.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!