Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Ideja za temu nije podstaknuta temom high-class prepisivanje, već diskusijom sa kolegom/kolegama. U principu, samo sam znatiželjna kako razmišljaju ljudi na ovu temu.

Da li postoje uslovi pod kojima nije nemoralno prepisati na ispitu?
Nije pitanje da li biste uradili ili ne, da li biste imali tremu ili ne, već me zanima čisto (racionalno) promišljanje na temu moralne (ne)opravdanosti prepisivanja.

Slučaj koji meni pada napamet ima sledeće osobine:
- ispit koji se ne tiče vašeg budućeg zanimanja [npr. sociologija na FTNu/ETFu]
- ocene se ne skaliraju u odnosu na onoga ko je najbolje uradio
- ukoliko je u pitanju jedan jedini ispit, ili eventualno dva ispita*

A može biti i pojačan dodatnim uslovom:
- neka predmet bude koncipiran tako da je na osnovu zvanične literature i predavanja nemoguće naučiti materiju sa razumevanjem, već je moguće ili naučiti napamet, ili tražiti alternativnu literaturu i potrošiti mnogo više vremena na spremanje tog predmeta.

Da li smatrate da u slučaju koji sam ja iznela nije u redu prepisivati na ispitu i zašto?
Da li smatrate da postoje neke druge okolnosti pod kojima je u redu prepisati?

Discuss.
Ne praktikujem, smatram to ponižavajućim. Ni sa svojih puškica NIKAD nisam i ne bih prepisivao. :akademskigradjanin:
By space_oddity
Baš ste pragmatični. :P

Ja npr. mislim da nikako nije u redu prepisivati neke stručne predmete na medicinskom fakultetu ako nameravaš biti lekar; bio uhvaćen ili ne.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
e bas mi je drago sto si podstaknuta :P

a kad smo kod MEDECINE, znam pricu od koje mozete da umrete:

moja drugarica zivela sa jednojajcanim bliznakinjama+studenticama medEcine
do sada vam je verovatno jasno da je jedna ucila infektologiju a druga anatomiju ili obratno :shok:
Korisnikov avatar
By mega therion
smatram da je ok, ako pricamo samo o par nbt ispita... moj primer bi bio filozofija na anglistici ili tako nesto... elem, cinjenica je da ponekad i profesori umeju da zakomplikuju ispite u pm... licno varam samo na ispitu iz jezika koji u zivotu nisam ucila pa imam neke mini puskice u fazonu podsetnika...
Korisnikov avatar
By Delete
Sasvim je opravdano ukoliko teorija nije svrsishodna.

Na zavrsnoj godini mog faksa, postojao je predmet "Praksa iz bankarstva i finansija", uzasno obimno stivo, 2 kolokvijuma sa po milion pitanja+usmeni. Ni dan realnog, prakticnog rada.
Nakon diplomiranja, koleginica je u Rajfajzenu odradjivala pripravnicki. Jednog dana, na nekoliko minuta je ostala bez nadzora, pa je umesto kroz POS terminal, platnu karticu ugurala u flopi.
Nakon sto su je mnogi ismejali, devojka je u svoju odbranu izgovorila "Pa, niko mi to nije pokazao!"
I, realno, sve te godine studiranja, desetine hiljada stranica koje smo morali da naucimo ne znace nista, ako nakon toga vi niste sposobni da radite. Sve dok se u nasem obrazovanju neguje kult knjizkih moljaca, smatram da nije nemoralno biti prepisivac.
Korisnikov avatar
By boo_radley
Ok je i kad se traže za prolaz neke totalno nebitne i nebulozne informacije, koje je obično usput teško i popamtiti. Recimo nama je profesor istorije arhitekture, od onoliko bitnih stvari, tražio da pamtimo koliko koja građevina ima stubova. A građevina naravno milion. Em je nemoguće zapamtiti em ne znam za koji kurac će bilo kome te informacije.
Ni pod kojim uslovima nije moralno prepisivati.
Ipak, ima situacija kada je neophodno biti nemoralan.

Mi smo imali profesora koji je obraćao pažnju ne samo na to da li je odgovor tačan, nego da li je rečenica identična kao u njegovoj knjizi. Ako je skoro ista, padaš jer si prepisivao. Nije ni gledao da li prepisujemo, jer je mislio da je njegov metod za pronalaženje prepisivača neprejebiv (da izvinu deca).
Tada sam prepisivao rečenice koje sam ja sam pisao tako da ne liče na njegove iz knjige. U toj situaciji je bilo opravdano prepisivati i svi živi su prepisivali, jer je profesor skot (i po drugim pitanjima, ne samo što se tiče ispita i prepisivanja).
By space_oddity
Da li možeš da obrazložiš stav da ni pod kojim uslovima nije moralno prepisivati?
Zbog čega nije moralno prepisivati u situacijama koje smo navele ja, Delete i boo_radley npr?

I zbog čega je skotost(?) profesora dovoljna da opravda prepisivanje, iako nemoralno? Da li bi bilo opravdano prepisati stručan predmet na medicini ukoliko je profesor skot, iako je to nemoralno?
Korisnikov avatar
By KiWi
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496965#p2496965]space_oddity napisao:[/url]Da li možeš da obrazložiš stav da ni pod kojim uslovima nije moralno prepisivati?
Zbog čega nije moralno prepisivati u situacijama koje smo navele ja, Delete i boo_radley npr?

I zbog čega je skotost(?) profesora dovoljna da opravda prepisivanje, iako nemoralno? Da li bi bilo opravdano prepisati stručan predmet na medicini ukoliko je profesor skot, iako je to nemoralno?
Vrlo rado.

To što je neophodno nešto uraditi ne čini ga automatski moralnim.

Ako ukradeš lek da bi pomogao nekom ko nema novca da ga kupi, to je nemoralno, iako je ljudski (pošto je vrednost života neprocenjiva, sigurno je veća od vrednosti leka). Ali ipak, osoba od koje si ukrao taj lek će ostati bez zarade, pa si samim tim ti učinio nešto nemoralno zarad višeg cilja.

Isto tako je sa prepisivanjem. Ako ti prepišeš na bilo kom ispitu, iz bilog kog razloga, to je nemoralno. Zato što sigurno postoji neko ko nije prepisivao na tom ispitu i uložio trud i rad koji je manje vrednovan, možda čak nije ni prošao ispit ... a ti si sa manje truda prošao, pa je to nemoralno jer si u startu u prednosti u odnosu na njega. Svrha ispita je da ocenom prikaže usvojeno znanje, pa si prepisivanjem u potpunosti obezmislio proces.

P.S. Delete je napisala da je opravdano, a ne moralno. Slažem se sa njenim postom.
By space_oddity
Pa dobro, ako obratiš pažnju na moj prvi post, ja nisam pitala kada je moralno, već kada nije nemoralno. To nisu iste stvari.
Možda vodimo sad raspravu na nivou semantike samo, nisam sigurna, ali ja npr. mislim da nije nemoralno ukrasti lek u onakvoj situaciji /iako se ona po svojoj suštini razlikuje od one koju sam ja opisala - jer prepisivanjem nije niko oštećen, dok krađom tog leka jeste oštećen taj koji ga prodaje/.

No, da razjasnim ovo iz zagrade i da se nadovežem na drugi deo tvog posta, ja ne razumem čime ti oštećuješ onoga ko nije prepisivao. Ne umanjuješ mu ocenu, ne oduzimaš mu znanje, a ako ga već toliko boli - mogao je i sam prepisati.

Uostalom, ocena vrlo često ne prikazuje usvojeno znanje, i to uvek treba imati na umu (a naročito je bitno i za ovu diskusiju). Recimo, neko može da nauči samo pola pitanja i da izvuče pitanja koja zna, a neko može da nauči 95% pitanja i izvuče nešto iz onih 5% i padne. Ili, neko može da bude vrlo dekoncentrisan i uradi pogrešno nešto što vrlo dobro zna.
A isto tako, kriterijum na predmetu može biti izuzetno nizak, pa da svi imaju 10 a ne znaju zapravo ništa. Ili situacija kakvu je Delete opisala - gomila "teorijskog" znanja koje nema utemeljenje u praksi ti može obezbediti 10ku, ali džaba ti ona ako ne znaš najosnovniju praktičnu stvar da uradiš.
Korisnikov avatar
By KiWi
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496979#p2496979]space_oddity napisao:[/url]Pa dobro, ako obratiš pažnju na moj prvi post, ja nisam pitala kada je moralno, već kada nije nemoralno. To nisu iste stvari.
Možda vodimo sad raspravu na nivou semantike samo, nisam sigurna, ali ja npr. mislim da nije nemoralno ukrasti lek u onakvoj situaciji /iako se ona po svojoj suštini razlikuje od one koju sam ja opisala - jer prepisivanjem nije niko oštećen, dok krađom tog leka jeste oštećen taj koji ga prodaje/.

No, da razjasnim ovo iz zagrade i da se nadovežem na drugi deo tvog posta, ja ne razumem čime ti oštećuješ onoga ko nije prepisivao. Ne umanjuješ mu ocenu, ne oduzimaš mu znanje, a ako ga već toliko boli - mogao je i sam prepisati.

Uostalom, ocena vrlo često ne prikazuje usvojeno znanje, i to uvek treba imati na umu (a naročito je bitno i za ovu diskusiju). Recimo, neko može da nauči samo pola pitanja i da izvuče pitanja koja zna, a neko može da nauči 95% pitanja i izvuče nešto iz onih 5% i padne. Ili, neko može da bude vrlo dekoncentrisan i uradi pogrešno nešto što vrlo dobro zna.
A isto tako, kriterijum na predmetu može biti izuzetno nizak, pa da svi imaju 10 a ne znaju zapravo ništa. Ili situacija kakvu je Delete opisala - gomila "teorijskog" znanja koje nema utemeljenje u praksi ti može obezbediti 10ku, ali džaba ti ona ako ne znaš najosnovniju praktičnu stvar da uradiš.
1. Sve što nije moralno je nemoralno. To je vrlo crno/beli koncept. Ne postoji nešto što ne spada ni u moralno ni u nemoralno (ukoliko znaš neku takvu situaciju, opiši, možda grešim :) )

2. Svrha ocene jeste da prikaže usvojeno znanje. To što ona često ne prikazuje to znanje ne menja njenu svrhu, već dokazuje da je sistem loš.

3. Time što prepisuješ ostale koji nisu prepisivali oštećuješ indirektno. Koristiš se pomagalima koja nisu dozvoljena i samim tim si u prednosti u odnosu na ostale, a da bi sistem ocenjivanja imao smisla, svi moraju da krenu sa iste početne tačke. Nezasluženo dobijaš veću ocenu jer nisi uložila trud koji je proporcijalan visokoj oceni.

Hajde da to pokušam da objasnim drugačije. Na času fizičkog svako dobija po bajs, svi krećete sa iste linije i vozite ceo kilometar. Par minuta pre trke, shvatiš da su ti svetla, dinamo, kočnice, sajle, blatobrani, bidon sa vodom ... nepotrebni. Skineš sve to sa bajsa i u startu si u prednosti u odnosu na ostale, jer je tvog bajs lakši. Ako prođeš u očekivanom vremenu kroz cilj dobijaš 5. Ostali, koji su pod punom opremom sa štitnicima i kacikama prešlio istu razdaljinu su oštećeni, jer si ti u startu bila u prednosti.
By space_oddity
1. Kod pitanja moralnosti postoji mnogo situacija koje nisu crno-bele. A primer situacije koja nit je moralna nit je nemoralna: čišćenje sopstvene wc šolje. Ne podleže kategorizaciji moralnosti, makar moje moralnosti.

2. Ako imaš ispit koji BI TREBALO da "izmeri" tvoje znanje, ali on to već ne radi, kad ga ti prevariš da bi dobio više poena, on i dalje ne može da dâ povratnu informaciju o tvom (ne)znanju.
Ni u startu nije mogao, pa ni sad ne može, varao ti ili ne.

3. a. Analogija sa biciklom ti nije dobra, jer u trci postoji prvo, drugo, itd mesto, dok kod ocenjivanja to ne postoji (postoji rang lista, ali svrha polaganja ispita nije biti prvi na rang listi; može 10 ljudi da dobije 10, a ne samo 1).
b. Tu "nezasluženo" veću osobu bi se moglo reći da dobija i onaj koji je naučio samo 80% pitanja, pa nisam primetila da se njegov izlazak na ispit i upisivanje visoke ocene smatra nemoralnim samo zato što su ga usrala pitanja.
Korisnikov avatar
By blenta
dilit na kom to ekon ili business related faksu ima desetine 'iljada strana majke ti?
i ta sojka sto je gurnula karticu u flopi je moron
i ne bi joj verovatno pomogle ni te desetine hiljada strana sve da je na svakoj pojedinacno
objasnjena razlika izmedju flopija i pos terminala

nadalje, zavrsih tri faxa sa sve razmenama kojekude,
dakle bejah na mnogo mesta...
nisam nikad varao ne zarad visoko moralnih nazora
nego jer mi nikad nije trebalo te sam sad nesposoban
da to uradim dobro. krenem da se vrpoljim tako
da je osobi koja je gluva i slepa jasno da tu nesto treba da se desi

s druge strane par puta sam usao da polazem ispit umesto nekog drugog
i tu sam morao da pazim da ne potpisem sebe jer sam moron,
i kad smo vec kod medicine nesto vise od trecine ispita sam polozio
samo zato sto sam bezobrazan - jer kad se ljudi ponasaju kao stoka
ja krenem da se ponasam ko coban pa se lepo slozimo
(spremio sam ispite, ali to nisam pokazao, te to nije opravdanje onima
koji su me pustili na bezobrazluk)

-------------------------------------------------------------------------
bottom line
ne mislim kako neko rece da je okej prepisivati strucne ispite da bi sam video/la
koje su ti slabe strane i da radis na njima

i od svih mesta na kojima sam bio, da sam kojim slucajem pripisivacki tip
jedino bi mi bilo nemoralno prepisivati u americkim skolama
usled jebene prakticnosti i korisnosti koji su ispiti tamo imali

u glupim evro i naravno srbijanskim skolama cenim da nije nemoralno prepisivati
obzirom da vecina casova jednostavno nema vrednost i svakako moras
sam/a da i nadjes i nabubacis i uvezbas ono sto procenis da ce ti trebati

:geisha:
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496949#p2496949]Delete napisao:[/url]Sasvim je opravdano ukoliko teorija nije svrsishodna.

Na zavrsnoj godini mog faksa, postojao je predmet "Praksa iz bankarstva i finansija", uzasno obimno stivo, 2 kolokvijuma sa po milion pitanja+usmeni. Ni dan realnog, prakticnog rada.
Nakon diplomiranja, koleginica je u Rajfajzenu odradjivala pripravnicki. Jednog dana, na nekoliko minuta je ostala bez nadzora, pa je umesto kroz POS terminal, platnu karticu ugurala u flopi.
Nakon sto su je mnogi ismejali, devojka je u svoju odbranu izgovorila "Pa, niko mi to nije pokazao!"
I, realno, sve te godine studiranja, desetine hiljada stranica koje smo morali da naucimo ne znace nista, ako nakon toga vi niste sposobni da radite. Sve dok se u nasem obrazovanju neguje kult knjizkih moljaca, smatram da nije nemoralno biti prepisivac.
Sigurno. :yes: Još kada se na nepotrebno štivo nadogradi i po neki bizarni, opskurni lik na mestu redovnog profesora koji to besmisleno štivo predaje i štampa knjige samo radi zarade, onda sva priča o moralu može da se stavi pod guzicu i njome da se obriše ta ista guzica. Devedesetih se nadeleko pročuo jedan redovan profesor na Pravnom u NS, na predmetu Ustavno pravo ( plus gomila opcionih srodnih disciplina ), koji te zove na konsultacije u svoj kabinet i kaže bukvalno : '' Kupi moju knjigu dole u knjižnici i dođi. I odakle si ti ono ? '' Ti mu kažeš odakle si, a on odmah zna šta se proizvodi u tom kraju i kaže ti : '' Aha, donesi mi i 10 kila hrane za kerove ( na primer ), imam dva psa, pojedu mi celu platu.. '' I onda u zakazanom terminu počinje sprdačina sa promenadom u njegovom kabinenetu, samo promiču studenti i mašu novim primercima njegove knjige, a pune im ruke i bombonjera, rakija, hrane za kerove, samo što mu se još i gaće i drugi donji veš nisu donosili na dar. Sve je to on trpao u svoj ormar u kabinetu, a u indekse samo onako s nogu beležio različite prelazne ocene, čija je visina zavisila od kvaliteta poklona i utiska koji tvoja njuška ostavi na njega. :ozbiljan:
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2497032#p2497032]blenta napisao:[/url]

s druge strane par puta sam usao da polazem ispit umesto nekog drugog
i tu sam morao da pazim da ne potpisem sebe jer sam moron,
i kad smo vec kod medicine nesto vise od trecine ispita sam polozio
samo zato sto sam bezobrazan - jer kad se ljudi ponasaju kao stoka
ja krenem da se ponasam ko coban pa se lepo slozimo
(spremio sam ispite, ali to nisam pokazao, te to nije opravdanje onima
koji su me pustili na bezobrazluk)
Jesi ti, dečko, naplaćivao te usluge ? To je usluga visokog profila i vrlo zahtevna, svakako je trebalo to da naplaćuješ. :yes:
Korisnikov avatar
By blenta
nisam
radio sam to iz jubavi
:sigh:

note bene:
niska a premisicava crnogorcina od durmitora odvaljena sa dlakavim sisama kockasim,
bradavicama koje strce ispod majice na koje moras da pazis da te ne ogrebu kad te zagrli,
kratkom kosom trsavom i velikim nosom, sto kad mi ruku preko ramena prebaci
kolena mi klecnu, ne jer sam emo nego jer mu j' teska ruka
:pilence:
Korisnikov avatar
By *deni*
I ti si izgleda već prošao sito i rešeto, a nemaš još mnogo godina, tj. kratko hodaš ovim svetom. Svašta ti se dešavalo i planski, a i onako s nogu, vidim. A šta te tek čeka na životnom putu, to ne zna niko, osim možda magistra međunarodnog i javnog prava i čuvenog proroka Kleopatre. :gatara:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Meni je racionalizovanje loshih stvari koje radim malo bespredmetno. Varash na ispitu jer te mrzi da ga spremish u 99% sluchajeva. Sta sve ETFovci uche, mogu vrlo lako da nauche sociologiju nego postoji otpor prema nechemu shto se smatra besmislenim.

Imao sam puskice na Matematici 1,2,3 jer su nas terali da pamtimo kojekakve kilometarske formule koje ako ne znas ne mozes ni da resis zadatak. Opet, nije kriv profesor nego sto ja nisam hteo/imao vremena da se bavim bubanjem formula koje vise nikada u zivotu necu videti. Mozda bih imao puskice i na drugim predmetima al nisam od onih ljudi koji tako nesto mogu da izvedu uspesno a da ne budu uhvaceni. Neke kolege su imale i bubice, i one olovke ili gumice sa urolanim papirom i tekstom na fontu velicine 3, papiri u indexu, prepisivanje itd.

Totalna suprotnost je skolovanje po Amerikama. Profesor podeli ispit, izadje na 3 sata i svi sede, cute i rade. Mozes i u WC da izadjes ako hoces. I opet ljudi dobiju losu ocenu itd. Jednostavno ne postoji taj instinkt "e sad cu ja da zajebem profesora", nego kolko si radio tolko ces i dobiti. Ako hoces da varas, sesces i ucices vise nego sto si planirao :lol:. Istini za volju, ceo sistem je drugaciji, zato to i funkcionise ovako kao gore.
Ima i toga, itekako. Naš mentalitet je takav izgleda da nam retko koja još stvar tako prija kao osećaj zadovoljstva i sreće kad dobijemo nešto mufte, ili nešto izmuljamo na kvarno. To je verovatno i ta potreba da se osećamo bitno, sposobno, da sami sebi laskamo kako smo promućurni, drski i bezobrazni i šarmantni.
Bezobrazan jedan narod, do srži.
Korisnikov avatar
By svejedno
profesor koji mnogo ...sere & izmislja gluposti... odn namerno maltretira je meni bio dovoljan razlog za varanje iz pedagogije.

bas je ono... zahtevao da svaki odgovor 99% isto napises ko iz knjige.

ne merem ja to nikako. napisao puskice. bilo zajebano, imao je i bolestan nacin proveravanja ko prepisuje ko ne, i koga uhvati nema pravo na polaganje dinu dana.

..

moralnost me nikada nije preterano interesovala.
Korisnikov avatar
By KiWi
Ovo već postaje zabavno :)
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496999#p2496999]space_oddity napisao:[/url]1. Kod pitanja moralnosti postoji mnogo situacija koje nisu crno-bele. A primer situacije koja nit je moralna nit je nemoralna: čišćenje sopstvene wc šolje. Ne podleže kategorizaciji moralnosti, makar moje moralnosti.
Ukoliko šolju čistiš iza zatvorenih vrata time sprovodiš higijenu - moralno. Ukoliko pred gostima golim rukama stružeš naslage sa iste - nemoralno.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496999#p2496999]space_oddity napisao:[/url]2. Ako imaš ispit koji BI TREBALO da "izmeri" tvoje znanje, ali on to već ne radi, kad ga ti prevariš da bi dobio više poena, on i dalje ne može da dâ povratnu informaciju o tvom (ne)znanju.
Ni u startu nije mogao, pa ni sad ne može, varao ti ili ne.
Ja govorim o hipotetički ispravnom sistemu gde ispiti mere usvojeno znanje. U slučaju koji je kod nas često prisutan, prepisivanje je nekad najbolje rešenje. Ipak, varanje, ma koliko opravdano bilo ne može biti moralno (to pokušavam da dokažem sve vreme).
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2496999#p2496999]space_oddity napisao:[/url]
3. a. Analogija sa biciklom ti nije dobra, jer u trci postoji prvo, drugo, itd mesto, dok kod ocenjivanja to ne postoji (postoji rang lista, ali svrha polaganja ispita nije biti prvi na rang listi; može 10 ljudi da dobije 10, a ne samo 1).
b. Tu "nezasluženo" veću osobu bi se moglo reći da dobija i onaj koji je naučio samo 80% pitanja, pa nisam primetila da se njegov izlazak na ispit i upisivanje visoke ocene smatra nemoralnim samo zato što su ga usrala pitanja.
Analogija je dobra jer svi koji prođu cilj u okviru zadatog vremena dobijaju višu ocenu od onog koji stiže poslednji (tako se bar kod nas vrednovalo na fizičkom).
b. Tu sad već zalazimo u verovatnoću prolaznosti, što nije varanje. Možeš ti da spremiš samo 5 pitanja, ali je verovatnoća da od 300 bude baš tih 5 jako mala. Ljudi koji nisu upoznati za zakonima verovatnoće bi to nazvali srećom.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!