- 02 Jan 2013, 22:36
Ideja za temu nije podstaknuta temom high-class prepisivanje, već diskusijom sa kolegom/kolegama. U principu, samo sam znatiželjna kako razmišljaju ljudi na ovu temu.
Da li postoje uslovi pod kojima nije nemoralno prepisati na ispitu?
Nije pitanje da li biste uradili ili ne, da li biste imali tremu ili ne, već me zanima čisto (racionalno) promišljanje na temu moralne (ne)opravdanosti prepisivanja.
Slučaj koji meni pada napamet ima sledeće osobine:
- ispit koji se ne tiče vašeg budućeg zanimanja [npr. sociologija na FTNu/ETFu]
- ocene se ne skaliraju u odnosu na onoga ko je najbolje uradio
- ukoliko je u pitanju jedan jedini ispit, ili eventualno dva ispita*
A može biti i pojačan dodatnim uslovom:
- neka predmet bude koncipiran tako da je na osnovu zvanične literature i predavanja nemoguće naučiti materiju sa razumevanjem, već je moguće ili naučiti napamet, ili tražiti alternativnu literaturu i potrošiti mnogo više vremena na spremanje tog predmeta.
Da li smatrate da u slučaju koji sam ja iznela nije u redu prepisivati na ispitu i zašto?
Da li smatrate da postoje neke druge okolnosti pod kojima je u redu prepisati?
Discuss.
Slučaj koji meni pada napamet ima sledeće osobine:
- ispit koji se ne tiče vašeg budućeg zanimanja [npr. sociologija na FTNu/ETFu]
- ocene se ne skaliraju u odnosu na onoga ko je najbolje uradio
- ukoliko je u pitanju jedan jedini ispit, ili eventualno dva ispita*
A može biti i pojačan dodatnim uslovom:
- neka predmet bude koncipiran tako da je na osnovu zvanične literature i predavanja nemoguće naučiti materiju sa razumevanjem, već je moguće ili naučiti napamet, ili tražiti alternativnu literaturu i potrošiti mnogo više vremena na spremanje tog predmeta.
Da li smatrate da u slučaju koji sam ja iznela nije u redu prepisivati na ispitu i zašto?
Da li smatrate da postoje neke druge okolnosti pod kojima je u redu prepisati?
Discuss.