Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Çâðê_DUP
meni je znate malocas neko umro (ovo me podseca na Chehova "Tuga") i ja se setih da sam napisala neke dijaloge (jos je sve to neobradjeno) za dramu u kojoj se pominje privatna grobljanska firma "Laku noc" sa sve uslugama.
prekucavam celu dramu u hard, pa me zanima, sta mislite, kako mi ide?
posto zli Unic0rn nije dopustio da u folderu Posao, fakultet i skola otvorim svoju temu o biznisu, ja sam morala da nekako sve to izvedem, pa sam napisala dramu. Unic0rn je nesvesno pomogao da se stvori jedno remek delo! Hvala ti Unic0rne.
Ovo je I scena, kad se ozalosceni skupljaju u kuci.

Sahrana. Nije bas sahrana Velike Mame, alit u negde. Stracara u kojoj su okupljeni ozaslosceni izgleda ovako: bela kucica izjedenih zidova, niskoga krova. Plafon se protez eukoso.
Enterijer: jedan ogroman sto I klimave stolice, krevet iz koga su izneli preminulu, kao I gomila njenih slika. Sto dovrsenih, sto nedovrsenih.
Ozalosceni su u fazi okupljanja. Na krevetu sline kcerka Zgubidanija I majka Spasenija. Njena sestra Milosija posluje po trosnoj kuhinjici I trazi grobne svece. Svi su obuceni ekstramoderno.

SPASENIJA: smrc!
ZGUBIDANIJA: smrc!
MILOSIJA: ne smrchite tu I dizite se. imale ste vremena da pijete celu no cod muke. Sad treba majku da sahranimo kako treba
ZGUBIDANIJA (po zanimanju freelancer pesnikinja) Nocas mi se javila. Ogrnuta u belo ruho. Rekla mi je: prodajte moje slike za 1000 dukata
SPASENIJA: A men dok mi je na rukama izdisaala, crvenih pluca I ugaslih ociju, dozivajuci nekoga I krkljajuci: sta ce joj ovoliko cveca? (zarida)
ZGUBIDANIJA: bas je bila iznenadjena
SPASENIJA: jeste. A onda me je zgrabila za ruku I zaklela me da uspavam macku jer zapishava kucu
MILOSIJA: e svasta ti. Gde je ko jos cuo da macka zapisava kucu. Mora da je umirala dok je to govorila
ZGUBIDANIJA: stvarno si cudna majko. Vidi se da ti je tuga pomutila moc rasudjivanja, nuzjaci znaju da strcnu, o da! Ali ne bi nas Tomasino na dan njene smrti. Uvek ju je voleo I postovao buduci da je koristila njegove dlake umesto konca za vezivanje goblena, sem toga jedina ga je I hranila
SPASENIJA: sve je tretirala kao umetnicki objekat! Sve! Kakva zena
MILOSIJA: velika majka
SPASENIJA: velika majka
ZGUBIDANIJA: smrc
SPASENIJA: Strc..ovaj smrc
MILOSIJA: (ruke na kukove) Pogledajte se kakve ste samo. I meni suze mute vid..
ZGUBIDANIJA: zato sto seches luk
MILOSIJA: derle malo! (mase nozem ka njoj) Meni srce hoce da se otkine, a ipak sam doterana. Lepo ste obucene, ne sporim, ali doterajte malo lica. Podnabule ste od pica I plakanja. Zar hocete da vas takve vide svi ti plemeniti ljudi koji ce doci da iskazu poslednju pocast nasoj majci? I ovakav nered da zateknu u kuci? Bogumi, kad ja budem umrla, gomicu iz groba onog ko dozvoli da mi na sahrani bude ovakav nered. I od cega cete je sahraniti? Jesi li platila dug za struju, Spasenija?
SPASENIJA: mi nemamo struju, majka je oduvek to smatrala rasipnistvom
MILOSIJA (krsi ruke) Oh sta ce reci ljudi, sta ce reci svet
ZGUBIDANIJA: smrt..svuda oko mene..smrt
(sastavlja pesmu)
Smrti sto me uze za zivota
Dajem ti svoje suze, a jeste greota
Moja dusa place ispotiha
Bogu saljem od srca dva stiha
Kad ce boze ta struja?
Kad ce boze ta struja?

(zapisuje u tefter stihove)

Ovde vidimo antonime, sto ce privuci filologe, a onda romanticare u trecem stihu..
MILOSIJA: moramo kafu u nesto im podgrejati
Obrukacu se, sta da radim, sta da radim.. (histericno pocinje da se trese)
ZGUBIDANIJA (kao da odjedared izlazi iz transa, okrece se po prostoriji, kao da je po prvi put vidi I zaustavlja suze)
Uzmi pilule tetka. To je samo opsesivnokompulzivna neuroza. Seti se sta ti je rekao doctor. Ponavlja za mnom..
OBE U ISTI GLAS: milosija, tin e moras da ribas kvake na vratima, one ce te voleti I ako ih ne oribas
MILOSIJA: (smiruje se) Svejedno. Nije red
SPASENIJA: kad dolazi Stevan? Ah..imamo vec posetu, a nismo se ni obrijale.. (sve tri zatezu crne marame oko vrata)
KOMSINICA: (suznih ociju prilazi I ljubi jednu po jednu) Jooooj, jao vama, deco moja, umrla vam majka, sta cete sad, kuda cete, da se obesite odmah, nego. Gde da sednem?
ZGUBIDANIJA: Na moje mesto. Duh moje babe kao da je usao u mene (ide kao mesecar ka vratima)
SPASENIJA: oprostite, to je od prevelike boli..sedite evo ovde tu, evo ovde joj je pala glava, majci..kad je umirala..sedite tu kao symbol sto ste prvi cestitali…ovaj..dosli ljubazna da saucesce izjavite
KOMSINICA: (u cudu) kako necu prva grdna prva sam kuca do vas. Ono jes da je moja kuca malkice..veca od vase
ZGUBIDANIJA: svakako da vas bol nije veci od naseg
MILOSIJA: zgubidanija, prestani da se sprdas sa gospodjom Desom
KOMSINICA: (zbunjeno) Bol? Kakva bol? (okrece se ka Milosiji)
MILOSIJA (greje dzezvu na grobnu svecu) Nece ovako ici (osvrce se oko sebe) Tako mi 100 grama bensedina sto u sebi nosim, vraticu vam komsinka svaki volt vase ekonomicne ringlet, samo nam pomozite I kafu za goste…
(bljesak I tup udarac instalacija prekide MILOSIJINU misao)……
By Çâðê_DUP
Dzelajza, da nastavim il da batalim odma'?
Korisnikov avatar
By Sutekh
Jesi ovo ti pisala?

Odlichno je.
By Çâðê_DUP
uh tek da vidis nastavak...

kad stignu na groblje..

i kad se pop spandja sa pola ozaloscenih...

a ZGUBIDANIJI procuri, pa juri tampone..

i grobari koji salutiraju...

spisak usluga...

svasta ima....

:giggle:
Korisnikov avatar
By Sutekh
:wtf:

Ali ime "Zgubidanija" :roflmao:

Pa ajde kopiraj, shta chekash :)
By Çâðê_DUP
jao bre, a ako mi neko ukrade? :maska:
Korisnikov avatar
By Zoe
Dobro je, samo da se ne pretera kasnije..... :up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!