Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By sarajevoxx
Dakle sta mislite o ovim organizacijama?

Lebanese and Bosnian muslims start first gay muslim organization

Described by its founders as the first Muslim gay organization in the Balkans, The International Initiative for Visibility of Queer Muslims said in a statement issued in Sarajevo on 18 November that they are "the first queers' organization of primarily religious orientation in the Balkans," AP reported. The statement added that the founders are unnamed young activists from Bosnia-Herzegovina and Lebanon. Open discussion of gay issues is rare in most of former Yugoslavia. Gay rights organizations have taken firm root there only in Slovenia, where they are a long-established part of the NGO landscape. PM

www.rferl.org/newsline/4-see.asp
By Sixto
Gay, pa jos prevashodni zajednicki cinilac religija! O boze! :doh:
Ma nek rade sta zele!
Mada kroz arapsku kulturu se homoseksualnost cesce i intenzivnije provlaci nego kroz franacku!
By Simor
Ne razumem, šta ima da se misli. Ljudi neće da se liše svog religioznog identiteta baš kao ni svog seksualnog identiteta, i pokušavaju da pronađu svoje mesto. I to je potpuno ok. Doduše, koliko je to moguće na balkanskim prostorima, gde je dominantna kultura monopola i monologa, je drugo pitanje, ali meni je uvek drago kada vidim ovakve inicijative, čak ako one i nemaju neku realnu snagu moći. A i red je da se malo uruši ta islamofobična slika koja danas preovlađuje, taj rasizam prema religijskom i kulturnom nasleđu koje ne pripada zapadnoj tradiciji (a koji je, recimo, u Srbiji kombinovan sa fobijom od Zapada - ili, što bi rekao jedan kolega moje prijateljice: kada bi nekako mogle da nestanu i islamske zemlje, s jedne strane, i zapadna Evropa i Sjedinjene Države, s druge strane).
By Sixto
Pa franacko je sinonim za zapadnjacko! Zapadnjaci se zovu 'Frandji'!

Rumsko pak za balkansko, tj malo za raniji period, vizantija i teritorija danasnje turske!
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ah...sorry, Nisam shvatio da pišeš sa gledišta Arapa.
By Simor
Nije to baš nova inicijativa. Sa ilga.org:

An Initiative for the Visibility of Queer Muslims
A call for each and every lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex and queer Muslim around the globe
26/11/2004
Bosnia and Herzegovina
Europe

As-salamu aleikum wa Rahmetullahi wa Berekatuhu! In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful!

Dear Friends, This is a call for each and every lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex and queer Muslim around the globe (but particularly in Muslim countries) to join the International Initiative for Visibility of Queer Muslims and take part in planning the future steps of our worldwide community.

The Initiative is supported from ILGA (International Lesbian Gay Bisexual and Transgender Association), IGLHRC (International Gay and Lesbian Human Rights Commission), IGLYO (International Gay Lesbian Bisexual and Transgender Youth and Student Organisation), HELEM (the only LGBTQ organisation in the Middle East) as well as from various other international queer and human rights organisations.

Its primary mission is to gather queer Muslim organisations, scholars, and activists who will speak out for the oppressed international queer Muslim community, contribute to the creation and development of the LGBTIQ Movement especially in Muslim countries, and represent its interests in the international human rights arena (UNCHR in particular).

The Initiative itself is not an organisation, but the group of committed LGBTIQ activists and scholars whose primary goal is to foster better communication and understanding among the queer Muslims. As such it does not oppose any other queer Muslim association, but congratulates its work and achievements. Therefore it especially encourages representatives of the associations such as Al-Fatiha to join the forum and contribute to the future activities of the Initiative.

These are the very first steps and we need you! The time has come for the queer Muslims and those who support them to get internationally united and raise their voice for millions of the oppressed queer people living under so called Islamic regimes. Those people need a shelter and hope. They also need to understand that not all the Muslims in the world approve and accept their daily suffering.

May Allah (swt) reward the best all of you, around the world!

As-salamu aleikum,

Sarajevo, Bosnia and Herzegovina,
26 November, 2004

Vanja Ch. Hamzi
Founder, IIVQM
Int. Expert for Islam, Christianity, and Inter-religious Dialogue
LGBTIQ Activist
By Sixto
Aaaaa pa ne pisem iz njihovog ugla nego mi je 'zapadnjacki' malo presirok pojam za ono sto zelim reci!
Korisnikov avatar
By kal zakath
Onda te ne razumem. Franačka kultura skoro da i ne postoji. Koliko znam ne postoji ni jedno literarno delo na franačkom jeziku.
By Sixto
Franackim se oznacava teritorija i uopste kulturne tekovine, jezike, umetnost zemalja Evrope za vreme 11 i 12 veka u doba krstaskih pohoda na Bliski Istok! Sto se tice varijacija koristilo se Farandj, Farandjat, Ifrandj, Ifrandjat... da bi na kraju se iskristalisao najsazetiji 'Frandj'! Danas je sinonim za zapadnjake, najvise Francuze, ali u vremenu kad je nastao tesko da je mogao da oznacava danasnje Zapadnjake jer Amerika nije bila ni u planu! Ne znam tacno od kad se upotrebljava, ali ima odredjenu pogrdnu konotaciju ili u krajnjem slucaju posprdnu! Pored toga rado se upotrebljavao za nipodastavanje umetnosti, koja je vecim delom dolazila iz Venecije koja je vec tada hvatala zalet i pocinjala biti trgovacka sila inajveca umetnicka manufaktura tog doba, na koju su se arapski umetnici zbog konceptualnih razlika gadili!

Zato sam upotrebio izraz koji je stariji da opisem uzi pojam od danasnjeg 'Zapada'!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Udaljili smo se od teme :D

Smatram da organizacija bilo kog tipa, a kamoli gay, ne sme i ne treba vezivati za religiju.
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
zasto lose? pa ima gay muslimana,ja znam jednu,ona je prvenstveno muslimanka,isto kao sto su i heterosexualci-na stranu sto je homosexualizam grijeh u islamu(grijeh su i mnoge druge stvari koje muslimani ipak rade)
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ne kapiram te subkulture unutar subkultura...
Gay skinheads i slicne price. Covek je drustveno bice, i, shodno tome, treba da se udruzuje kako mu volja unutar razlicitih krugova unutar kojih ostvaruje svoj integritet.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by sarajevoxx
zasto lose? pa ima gay muslimana,ja znam jednu,ona je prvenstveno muslimanka,isto kao sto su i heterosexualci-na stranu sto je homosexualizam grijeh u islamu(grijeh su i mnoge druge stvari koje muslimani ipak rade)
Nama je vodic kad sam bila u Egiptu pricao da se homoseksualnost ne spominje u Kuranu. Kaze se samo da su zabranjen heteroseksualni odnosi pre braka. Tako da mnogi muskarci u Egiptu pre braka imaju ljubavnike jer to nije spomenuto, pa nije ni greh :D
Korisnikov avatar
By horus.
Nekako mi jedno sa drugim zaista ne ide.
Ako neko zaista veruje u Boga i drzi se nacela odredjene religije (u ovom slucaju Islama) kako taj moze biti gay, ako uzmemo u obzir odnos Islama prema homosexualizmu?
By Sixto
Odnos islama prema homosexualizmu nije toliko jednostavno!
U nebrojeno textova moze se naci istopolna ljubav i to vidjenijih arapa kroz istoriju na koju se gleda ako ne podrugljivo onda pomirljivo kao deo svakodnevice!
Postojale su javne kuce u kojima su lepi, mladi, golobradi mladici za lee novce zadovoljavali musterije koje su tu dolazile pre braka ili cesce ozenjeni! Mladji, stariji, svi su bili konzumenti usluga!
Ko se dohvati Zovem se Crveno Orhana Pamuka imace priliku da procita da pod najezdom laznih dukata koje su venecijanci kovali i distribuirali sirom turske, zbog velike kolicine novaca u opticaju devalvirao je vremenom, a hleb koji je sad prakticno kupovao se za onu vrednost za koju se nekad mogao kupiti toval hlepcica! Ali poskupela je i ljubav! Koje jednog mladog, vidjenijeg momka koji je bio sinonim za lepotu u Istanbulu, kad dodjes prvo ostavis dukat na sto! On ga proba zubima i premeri pogledom, ako je pravi onda imas sat na raspolaganju, ako je venecijanac dobijes pola!

Nije to toliko rigidno koliko se cini!
Korisnikov avatar
By horus.
Ja sam pisao o odnosu Islama prema homosexualizmu, a ti pises o odnosu islamskog drustva prema homosexualizmu, a ta dva nisu isto.
Razumem sta zelis reci, ali ti pises iz ugla istorije, a ja iz ugla teologije.
By жњ
religija i seksualnost? Sto da ne. Iako mislim da religija zaglupljuje, lepse je zaglupljivati se u paru :kissing:

Ne kapiram te subkulture unutar subkultura...
Gay skinheads i slicne price. Covek je drustveno bice, i, shodno tome, treba da se udruzuje kako mu volja unutar razlicitih krugovaunutar kojih ostvaruje svoj integritet.

the1whowished , cek cek... zelis da kazes da se ti druzis bas sa svima podjednako, a ne sa onima sa kojima delis zajednicka ili bar slicna interesovanja?? ja se ne merem druzit s nekim samo zato sto je gay... ili u krajnosti - samo zato sto je ljudsko bice. i sama kazes da covek "treba da se udruzuje kako mu volja unutar razlicitih krugovaunutar kojih ostvaruje svoj integritet.", zar to samo po sebi ne upucuje u subkulturisanje?

subkulturisanje nas sprecava da pocrkamo od dosade i udaljimo se od opstih trivijalnosti na koje nas ogranicava komuniciranje na nivou opste kulture (dobar dan, bas je lepo vreme danas)

ako neko voli naucnu fantastiku, super, a ako je uz to jos i gay... DUPLO SUPER! empatija na dva nivoa u startu ;)

ok, aj sad da pravimo listu, imamo:

gej muslimane, gej skinhedove, gej radikale, gej aktiviste, bearsove, tetke (ekipa iz floyda) :smeh: .... nastavite sami :jezik:
By Sixto
Originally posted by horus.
Ja sam pisao o odnosu Islama prema homosexualizmu, a ti pises o odnosu islamskog drustva prema homosexualizmu, a ta dva nisu isto.
Jeste ali slozices se da u arapskom svetu drustvo i religija idu malo tesnije vezani nego u zapadnjackom! Ipak je kod njih drustvena isto sto i religiozna svest!
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Sixto
Jeste ali slozices se da u arapskom svetu drustvo i religija idu malo tesnije vezani nego u zapadnjackom! Ipak je kod njih drustvena isto sto i religiozna svest!
Da, ali dualitet morala postoji i u arapskom svetu. Moglo bi se reci da je zadovoljenje super ega ustvari zadovoljenje moralnih nacela koja propisuje Islam, dok sa druge strane alter ego isplivava na povrsinu kod socijalne sfere zivota. Muslimani teze da ispune "standarde" Islama i time idu protiv svojih pobuda, dok je to daleko manje izrazeno kod sekularnih vernika. Naravno i jedni i drugi su deo drustva...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Simor
Ne razumem, šta ima da se misli. Ljudi neće da se liše svog religioznog identiteta baš kao ni svog seksualnog identiteta, i pokušavaju da pronađu svoje mesto. I to je potpuno ok. Doduše, koliko je to moguće na balkanskim prostorima, gde je dominantna kultura monopola i monologa, je drugo pitanje, ali meni je uvek drago kada vidim ovakve inicijative, čak ako one i nemaju neku realnu snagu moći. A i red je da se malo uruši ta islamofobična slika koja danas preovlađuje, taj rasizam prema religijskom i kulturnom nasleđu koje ne pripada zapadnoj tradiciji (a koji je, recimo, u Srbiji kombinovan sa fobijom od Zapada - ili, što bi rekao jedan kolega moje prijateljice: kada bi nekako mogle da nestanu i islamske zemlje, s jedne strane, i zapadna Evropa i Sjedinjene Države, s druge strane).
Upravo tako! :up: :up:

Puna podrshka svim gej-afirmativnim inter- i endo-abrahamovskim religijskim grupama! Menjanje stereotipa "vernik=homofob i heteroseksist" je imperativ! Religija (bilo koja monoteistichka) je upotrebljena od strane hetero-patrijarhalistichkog drushtva kao jedan od (zapravo najtvrdji) najtvrdjih bastiona homomrznje i heteroseksizma i to se mora pod hitno MENJATI!!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Nekako mi jedno sa drugim zaista ne ide.
Ako neko zaista veruje u Boga i drzi se nacela odredjene religije (u ovom slucaju Islama) kako taj moze biti gay, ako uzmemo u obzir odnos Islama prema homosexualizmu?
to bi bilo tako kada bi se drzalo heteroseksistichke interpretacije vere ko p'jan plota. i, opet, nishta se ne radi o homosexualizmu (shta god da bi to kao trebalo da znachi), vec o obichnoj ljudskoj homoseksualnosti!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
@zhnj:
NARAVNO da nam subkulturne diferencijacije sprecavaju da ne pocrkamo od dosade. Ali "uskostrucna" vezanost za "uskostrucne" krugove vodi do jos vece uniformisanosti (sto je, priznajmo, bitna subkulturna crta).
Naopako da se sutra razvlacim po nekim gej pravoslavnim krugovima, iako jesam pravoslavne veroispovesti i jesam lezbejka.
Korisnikov avatar
By Hys.
a meni samo bode oci kolko' puta sam procitala na ovoj strani "homoseksualiZAM".
danas sam u pedantnom raspolozenju :pionir:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by the1whowished
Naopako da se sutra razvlacim po nekim gej pravoslavnim krugovima, iako jesam pravoslavne veroispovesti i jesam lezbejka.
nije naopako, vec je AXIOS http://www.eskimo.com/~nickz/axios.html

:wink:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Vel boy
AXIOS
O moj Boze... !!! (ustvari, da li ovom recenicom postajem deo svega toga? :D )
:saint2:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne tom rechenicom vec klikom na link i chitanjem o AXIOS-u! :angel:
Takodje, neka niko ne izostavi da prochita http://www.gay.ru/english/life/religion/beinggay.htm napisano od Νικολας-a Ζυμαρις-a (Nikolas-a Zymaris-a), Bog ga blagoslovio! Ovaj savrsheni Zymaris-ov manifesto bi trebao biti preveden na svaki jezik, bar svaki onaj chiji je narod pretezno sledbenik pravoslavne verzije hrishcanstva!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Nema sanse. Ne zelim da citam bilo sta vezano za gej tematiku dok su u pozadini momenti sa fresaka...
(+ona fotografija ikone)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by the1whowished
Nema sanse. Ne zelim da citam bilo sta vezano za gej tematiku dok su u pozadini momenti sa fresaka...
(+ona fotografija ikone)
Ne znam zashto tako velish.

pa, na drugom linku kojeg sam dao nema fresaka ni ikakvih slika. samo treba znati engleski (potpuno) da bi se razumelo.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Nisam se lose izrazila povodom organizacije, vec samu sebe ne pronalazim u toj ideji.
Zapravo, procitala sam obe stranice (odnosno ovo malo zipovano na mom desktopu i stranicu).
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!