Originally posted by Simor
Dakle, ja ne govorim o forumu nego govorim o sajtu. A na naslovnoj strani sajta (sreda, 08.08.2007.) je objavljen SAMO tvoj odgovor. Potpuno van konteksta. Bez tekstova koji su prethodili tvom pismu, bez teksta koji je sledio.
Sad se pitam ko je ovde lud, a ko je in denial. Stoga, citiram naslov članka
"Otvoreno pismo Dušana Maljkovića povodom serije napisa na portalu gay.hr o "gej prajdu u Novom Sadu""
i referencu koju sam u prvoj rečenici napisao, a koja je objavljena na naslovnoj strani sajta --
"Iako to činim nevoljko, prinuđen sam, više razlozima savesti no nekom spoljnom represivnom silom, da reagujem na niz članaka na sajtu gay.hr, a u vezi sa najavama održavanja ovogodišnjeg Prajda u Srbiji. Serijal, veoma provokativno intoniran – na granici tabloidnog senzacionalizma – kulminirao je danas, 2. avgusta, tekstom „Srbijanska pederska nesloga“, specijaliste za prekodrinska pitanja glede gej aktivizma i priključenija Mirze Beširovića."
Dakle, imaš sve: datum, naziv članka na koji se reaguje, adresa sajta na kome je objavljen, kao i veza sa dva prethodna članka. Dakle, vrlo iscrpna referenca, dva ili tri mišoklika daleko. PREMA TOME, VRLO SE DOBRO ZNA NA ŠTA REAGUJEM, A BUDUĆI DA JE REČ O INTERNET PRISTUPU, SVAKO KO MOŽE DA DOĐE NA GS.COM MOŽE I NA GAY.HR DA VRLO DETALJNO PROČITA ŠTA JE POVOD MOG OBRAĆANJA.
Kao što si video, na forumu sam ja, smatrajući da je bolje da ponudim tekst i reakciju, poređao i jedno i drugo, ali ni u prvom slučaju čitaoci nisu bili uskrećeni jasne direkcije ka "izvoru" cele polemike.
No, kada se već ne baviš uređivanjem sajta, a što se onda pozivaš na njega? Zašto onda u srpsko-hrvatskoj borbi "čiji je veći" uzimaš kao argument teorijsku podlogu srpskog gej sajta nasuprot sai baba-vegetarijanskoj podlozi hrvatskoj gej sajta?
Zbog onoga što si i ti rekao, a to je da Nicodemusa smatraš velikim gej aktivistom zbog donošenja velikog broja tekstova iz queer teorije i njihovu "domaću" popularizaciju. Jedna od konsekvenca ovakvog zalaganja jeste obrazovanje nekih aktivističkih krugova, te refleksija na svoj rad, gde Prajd nije više sveta krava koja se ne može kritički analizirati, naročito kada je teorijski instrumentarij lepo poslagan po rubrikama GS-coma. Supremacija hrvatskog aktivizma koju hipostazira Mirza nije plod nikakvog promišljanja, već jednog ideološkog aktivističkog automatizma, jer se, kako sam rekao dometi te manifestacije ne analiziraju, već se ona kao apsolutno dobro uzima zdravo za gotovo (na toj poziciji slepog praćenja stoji i ceo sajt gay.hr). Ovde to nije opšti slučaj. I zato stoji ta konstatcija.
A što ti nalaziš za shodno da komentarišeš šta ja napadam a šta ne? I odakle ti ideja da ti išta znaš o mom sistemu vrednosti osim što me stalno demagoški "interpretiraš"? Naravno da mi je srpski nacionalizam odvratniji od svakog drugog, ako ni zbog čeg' drugog a ono zato što pod njegovom represijom živim i zato što pripadam narodu čiji predstavnici generišu tu vrstu nacionalizma.
Pa ti si srpski nacionalista, samo izvrnut naopačke tj. anti-srpski nacionalista.
Prvo, to što se ti deklarišeš da pripadaš srpskom narodu je tvoje opredeljenje, stvar tvog identiteta. Ja nacionalni identitet nemam. Ja nisam Srbin. Jer biti "Srbin" nije nikakva genetska, telesna ili bilo kakva "objektivna" kategorija, nego efekat ideološke interpelacije. I ti to jako dobro znaš.
Drugo, tvoj građanski personalizam oličen u izboru da je nešto najgore zbog toga što pod njegovom represijom živiš nije ništa drugo do taj personalizam doveden do svoje krajnje konsekvence -- štirnerovskog egoizma. I, uopšte, ideja da je nešto gore ne zato što je inherentno tako, nego zato što mene pogađa vodi zamagljivanju stvaren razilke među efektima nacionalizma -- srpski nacionalizam je po učinku u XX mnogo manje dramatičan od nemačkog, i tu nema spora.
Nego mene jedna druga stvar zanima. A zašto bih komentarisao baš hrvatski nacionalizam? Ili mađarski? Zato što su srpski forumaši odlučili da su ti nacionalizmi najgori? Što ne bi komentarisali austrijski nacionalizam? Ili poljski? Ili ruski? Kako baš da se detektuju ova dva, uz dodatak albanskog? Zašto baš oni? Zašto baš teme o Thompsonu, a ne o drugim nazzi umetničkim izvođačima diljem sveta? Ko to određuje o kojem se treba više a kojem manje diskutovati?
Odlično pitanje. Sledi odgovor: zato što je to tema. Drugim rečima, kada je na tapetu srpski nacionalizam, ti si agilan do besvesti, dajući i njegovom najbanalnijem izražavanju kosmičku važnost, dok kada se drugi kritikuju ti mudro ćutiš. I kakav je politički efekat takvog stava u Srbiji? Da postoje dobri i loši nacionalizmi, da je jedan nedobrodošao, dok su svi ostali ok. Ili radiš još nešto gore, kao u ovom slučaju, kada obrćeš situaciju: odjednom, na temi koja se bavi kritikom hrvatskog, ti podsećaš na srpski nacionalizam, što, valjda, treba da opravda onaj prvi, a da tog prvog nigde ne potkačiš. Ponašaš se kao oni Srbi kojima kada pomeneš srpske zločine odmah kažu: "A šta je sa zločinima nad Srbima?", time abolirajući one prethodne: kao sve je to bio rat, svi su se ubijali, itd.
Uostalom, ti si i ponudio tezu da izbor vesti i prezentacije političkih sadržaja implicira određeni politički stav koji ti se ne dopada. Npr. da GS.com nije preneo vest o Prajdu u Zagrebu, sem negativnih rekacija na nju implicirajući tako da je Hrvatska "fašistička". E, pa, sledeći se tvojom logikom, ja sam analizirao izbor tvojih reakcija glede kritike nacionalizma. To ti se nije dopalo, pa si se pozvao na zdravorazumsku mudrost "ko određuje čime ću ja da se bavi, mogu svačim i ničim". E pa ok, ali onda to može i GS.com, i ako ne prenosi vesti o Prajdu u Indoneziji, Argentini, Gvatemali ili Papui Novoj Gvineji, zašto bi morao o onom u Hrvatskoj?
Originally posted by Dušan Maljković
Ako se osuđuje nacionalizam, mora se osuditi svaki. Hrvatski, manifestovan i na sajtu gay.hr, mađarski, u okviru redakacije lista "Mađarso", koji rehabilituje kolaboracioniste Trećeg rajha, a i srpski, i pre svega srpski, jer mi imamo etičku dužnost da se borimo sa "sopstvenim" zlom.
Kada budeš pisao novo pismo gay.hr i ako budu uopšte hteli da ti ga objave, osudi i onaj srpski nacionalizam na ovom forumu. Napiši šta je pisano o Albancima na milijardu tema o Kosovu. Napiši šta se piše o Hrvatima, Romima, Mađarima. Napiši koje novine se prepisuju po forumu i kakav je ideološki background citiranih analiza. I o raznim rehabilitacijama srpskih zločinaca - kako onih iz Drugog svetskog rata, tako i ovih iz poslednjih ratova. Čisto balansa radi. Jer "ako se osuđuje nacionalizam, mora se osuditi svaki".
Mislio sam da je iz konteksta jasno o čemu govorim. Naime, kada se neko toliko opsesivno bavi kritikom nacionalizma, zašto preskače sve druge (sem jednog) koji se pomenu na ovom forumu? Na tu temu sam već rekao šta sam imao, ne bih da se ponavljam. Ako si me ti razumeo da kada želimo da osudimo jedna moramo da osudimo sve svetske nacionalizme, onda je to budalasto, i ti to znaš. Uostalom, ja se protiv "ovog" nacionalizma borim ovde, a na gay.hr-u tamo, pa mi se selektivnost ne može zameriti. Kako je tema kritika redakcije gay.hr, toga ću se i držati, pri tome nigde ne implicirajući da je to najgori nacionalizma ili da nacionalizma ni nema. Uostalom, nacionalizam je samo deo moje kritike, ali je on izazvao najviše pažnje. Što samo govori koliko su nacionalno ostrašćene i Srbija i Hrvatska, jer su takvi i njihovi gej-reprezenti. Sad but true.
I ako bi još jednom želeo da izjednačiš neke stvari, ja ću izložiti neslaganje. Rehabilitacija srpskih kolaboracionista Trećeg rajha manje je dramatična nego hrvatska, kao što je efekat srpskog nacionalizma u devedestim bio dramatičniji od bilo kog drugog ex-YU. Reč je prosto o broju žrtava, kao i ideološkom backgroundu tvorevina zvane NDH i Srbija tokom II svetskog rata, i analogno tome, Srbije i ex-YU republika krajem prošlog veka. Podsetiću te da je Beograd protestvovao protiv pristupanja Silama osovine i pretpreo ozbiljne konsekvence, dok su u Zagrebu nacisti dočekani kao oslobodioci. Na teritoriji pod kontrolom kvislinške vlade Srbije nije nikao, kako jedan forumaš sa gay.hr-a kaže, "hrvatski Aušvic" alias Jasenovac, sa preko milion žrtava. Itd, itd, kao što je srpski nacionalizam bio najrazorniji, zbog agresija na ex-YU republike, Srebrenice, etničkog čišćenja Albanaca, itd, mada je i dalje najveće etničko čišćenje izazvala Hrvatska (za šta je dakako odgovoran i srpski nacionalizam i Srbija).
A ti mi na kraju, mila moja Smorka, kaži lepo šta zameraš mojim navodima. Dakle, ako želiš, analiziraj sadržinu onoga što sam napisao. Zanima me tvoje mišljenje. Posebice o delu teksta na koji reagujem, a koji ima mizogino-lezbofobičnu opasku o "Labriskinjama koje 'lade muda". Posebice zato što si ti veoma često reagovao na mizoginiju i zalagao se za dobranu "ženskih prava" an forumu. (Kad si i to propustio, da te podsetim,a li možda misliš da gay.hr-u može sve da se toleriše?)