Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Zoe
Sloboda je nesto cemu tezimo jos od rodjenja.
Da li je to utopija kojoj tezimo da se priblizimo ili je ostvarljiva i dostizna?

Dostojevski je jednom rekao da coveku ne treba dati slobodu, jer on ne bi znao sta ce sa njom.

Covek tezi slobodi, cak je uveren da je bas on potpuno slobodan, ali.....koliko je to zaista istina?

Neko je jos rekao i da je sloboda uslovljena odgovornoscu,a da smo slobodni onoliko koliko dopustimo da nas odgovornosti ne opterecuju.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Nema apsolutne slobode, ona prestaje (odnosno bi trebala prestajati) na mjestu gdje pocinje sloboda drugog covjeka.
Korisnikov avatar
By Adenim
Sloboda misli i duha je beskonacna.
Korisnikov avatar
By Skyen
to je kao sa detetom i novom igrackom. histerise dok je ne dobije, a onda mu brzo dosadi i jos je brze polomi.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Sloboda u danashnjem svetu je uslovljena akcijama drugih...
Da bi se dostigla potpuna sloboda svi moraju biti pasivni a jedan aktivan pojedinac bi imao potpunu slobodu.
U drushtvima najblize idealu slobode su bili diktatori, jer potpuna sloboda pojedinca podrazumeva "zavezane ruke" (pasivu) svih drugih..jer bi u suprotnom bilo kakva njihova akcija uslovila narushavanje slobode diktatora(despota.)

Kada bi posmatrali slobodu sa eterichkog gledishta, ona je uslovljena nashom spoznajom i definicijom iste. Slobodnima se mogu smatrati svi i dok se ljudi smatraju slobodnima njima nece smetati lanci kojima ih drushtvo i obligacije vezuju.
Korisnikov avatar
By deželaš
a......

zašto jednostavno ne bi bio ukinut ceo ovaj podforum, Religija-Teorija-Filozofija?

:jbg:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by deželaš
a......
zašto jednostavno ne bi bio ukinut ceo ovaj podforum, Religija-Teorija-Filozofija?

:jbg:
Jer ja ne bih imao gde da pisem.

Dakle, mog zdravlja radi ;)

....

LM, vise puta smo pricali o SLOBODI na ovom sajtu.

''Cini sta ti je volja & to neka bude jedini Zakon''

Ali, ako je pritom volja ne povrediti drugoga, npr. (optimalna ideja)

Jer SVAKI covek & SVAKA zena su Zvezde.

(Doduse, neke sijaju jace, neke slabije. Neke gutaju jedne, neke su usisane. > Jbg < )

..

Zelim reci, prazna prica.

To se ostvaruje na individualnom nivou.

Nema rechi koje coveku mogu pomoci u tome.
...

Ustvari, citajte Kastanedu, ...on zna rechima da opise Slobodu.

I jos par ljudi, al' on kao OK pishe.
By polarlicht4.1
Originally posted by svejedno

(Doduse, neke sijaju jace, neke slabije. Neke gutaju jedne, neke su usisane. > Jbg < )
Krouli ume da ubode po neku finu metaforu, ali slaba vajda od istih ako se ne prihvati Telema kao celokupni sistem a to već ne ide, IMHO.

Inače, nije mi baš najjasnije na kom nivou se tačno vodi ova diskusija o slobodi. Je li u pitanju nešto tipa nature vs. nurture, "sloboda od društvenih stega", ili nešto treće, četvrto, peto?

Onako odokativno i u preletu, rekao bih da ima dosta toga što ograničava čovekovu (problematičan termin!) slobodu (isto!) - Fukoove episteme, Kunove paradigme, Liotarove metanaracije, Hegelov Apsolutni Duh, Frojdovo nesvesno (pa još i superego), sam jezik (Poper mi ovde pada na pamet ali sasvim sigurno ima boljih primera), Delezove stratifikacije i teritorijalizacije...

Ima još toga, nego odoh da gledam TV :luda:
Korisnikov avatar
By ignis_nis
Originally posted by erkondisn
Nema apsolutne slobode, ona prestaje (odnosno bi trebala prestajati) na mjestu gdje pocinje sloboda drugog covjeka.
izvini al ovo je nevidjena glupost!
Korisnikov avatar
By Rei
Onoliko koliko sami sebi dozvoljavamo. :kesa:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa i nije baš neviđena glupost, imaš ljude koji uživaju da uništavaju stvari oko sebe, i ako ih ne bi sankcionisali oko nas bi bile samo ruševine i smeće i leševi
Korisnikov avatar
By 2kune
Sloboda nastaje tamo gdje prestaje kontrola... Ne u društvu već samo u pojedincu... Društvu ostaje samo primjer takvog pojedinca i gomila besmislenih kondicionala...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by ignis_nis
Originally posted by erkondisn
izvini al ovo je nevidjena glupost!
predpostavljam da je on hteo reci da sloboda jednoga prestaje tamo gde ta i takva sloboda ugrozava ili gushi slobodu drugoga, i ako je to ono shto je hteo da kaze, sasvim se slazem...
By polarlicht4.1
Originally posted by Vel boy
predpostavljam da je on hteo reci da sloboda jednoga prestaje tamo gde ta i takva sloboda ugrozava ili gushi slobodu drugoga, i ako je to ono shto je hteo da kaze, sasvim se slazem...
A šta to u stvari znači? Ovde mi kao primeri padaju na pamet abortus i eutanazija koji su etički sasvim opravdani a opet i te kako ugrožavaju slobodu drugog. Ovo ja imao etiku dve godine kao predmet pa hteo ne hteo morao da razmišljam o tome...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by polarlicht4.1
A šta to u stvari znači? Ovde mi kao primeri padaju na pamet abortus i eutanazija koji su etički sasvim opravdani a opet i te kako ugrožavaju slobodu drugog. Ovo ja imao etiku dve godine kao predmet pa hteo ne hteo morao da razmišljam o tome...
Meni ne padaju na pamet u ovom kontekstu abortusi i eutanazije. zashto mi ne padaju na pamet? pa, obe stvari su isuvishe komplikovane ( u smislu-sve zavisi) i zavisne od situacije do situacije da bih mogao neki generalni stav da imam o njima. A, nekako me se i ne dotichu, iako jesam u principu pro-choice.

Meni npr. vishe pada na pamet u ovom kontekstu agresija heteroseksizma i homofobije na ljudsku homoseksualnost, pa iako kazem da je i heteroseksista i homofob slobodan da bude takav, on/ona NEMA prava NITI bi trebalo da ima slobode da bude takav/a na nachin na koji ugrozava, shteti, gushi ili klevece homoseksualca/biseksualca, bilo fizichki ili psihichki i bilo direktno ili indirektno.
By polarlicht4.1
Meni ne padaju na pamet u ovom kontekstu abortusi i eutanazije. zashto mi ne padaju na pamet? pa, obe stvari su isuvishe komplikovane ( u smislu-sve zavisi) i zavisne od situacije do situacije da bih mogao neki generalni stav da imam o njima. A, nekako me se se i ne dotichu, iako jesam u principu pro-choice.
Pro-choice i to u oba slučaja jeste jedino validno rešenje. Uglavnom, meni je to palo na pamet jer postoje slučaji (i reko bih nisu tako retki) kada zaista dolazi do "ograničavanja slobode" drugog. Konkretni primeri zavise od nivoa na kome se kreće ova diskusija o slobodi, tako da...
Meni npr. vishe pada na pamet u ovom kontekstu agresija heteroseksizma i homofobije na ljudsku homoseksualnost, pa iako kazem da je i heteroseksista i homofob slobodan da bude takav, on/ona NEMA prava NITI bi trebalo da ima slobode da bude takav/a na nachin na koji ugrozava, shteti, gushi ili klevece homoseksualca/biseksualca, bilo fizichki ili psihichki i bilo direktno ili indirektno.
Naravno. Mislio sam da to goes without saying :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by polarlicht4.1
Originally posted by svejedno

Krouli ume da ubode po neku finu metaforu, ali slaba vajda od istih ako se ne prihvati Telema kao celokupni sistem a to već ne ide, IMHO.
Slazem se. Nisam njegov poklonik, btw, ali neke stvari je zaista objasnio bolje nego drugi.
Inače, nije mi baš najjasnije na kom nivou se tačno vodi ova diskusija o slobodi. Je li u pitanju nešto tipa nature vs. nurture, "sloboda od društvenih stega", ili nešto treće, četvrto, peto?
Rekao da se raspravlja o univerzalnoj (licnoj) slobodi, dakle i prvo i drugo i trece i cetvrto i 100to, po 100ti put na ovom forumu.
Korisnikov avatar
By marks
Sloboda predstavlja mesto koje smo zgrabili drugima. Tako da sloboda postoji samo naspram drugih, jer živimo u mnoštvu. Sloboda se uzima, ne dobija se. Ona se gradi tako što se oduzima drugima - evolucija. A te vaše moralne definicije slobode su lepe ali ne istinite - ne praktične, ne korisne.
Nema slobode, a ni pravde - uzeli su mi zvezdicu. :(
Korisnikov avatar
By Zoe
Mora da je greska po sredi :giggle: :zvizdi:
Korisnikov avatar
By marks
Ko dete u vrtiću - batine pre podne batine posle podne!
Korisnikov avatar
By Tot
Kao forumaš sam slobodan doći i udaljiti se sa foruma kad hoću, staviti na ignore listu koga hoću, čitati koga hoću a ne čitati koga neću.

:snob:
Korisnikov avatar
By marks
Opet imam zvezdicu, uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu - slobodaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Korisnikov avatar
By Allkey
Smatram da bih bio slobodan kada bih imao neograničene količine novca i kao ona žena, na primer, otišao u put oko vasione...

I posle kažu da nije sve u parama.
Korisnikov avatar
By marks
Moramo da budemo dobri i moralni, a to je užas - prosto nema slobode!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!