Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By kal zakath
U 2 dana sam gledao dva filma koja bi kao trebala, da se baziraju na verovatno najpoznatijim mitovima zapadne civilizacije. Radi se o mitu o kraju Arturu i o Troji. Oba su filma iskasapljena do idiotizma. Zašto snimati filmove koji nemaju blage veze sa izvornim delima? More ljudi nikada neče pročitati Ilijadu, ali če me sasvim ozbiljno ubeđivati kao je Ahil umro u palati Troje, kako je tamo umro Agamemnon, kako...

Film o Arturu neču ni spominjati jer toliko gluposti je prosto nemoguče opisati.

Za povratiti.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
I sta sad? Mislim, kapiram o cemu pricas, ali ti nedostaje pitanje na kraju - Sta mislite o tome? Imate li slican primjer? :neznam:

sto se tice ova dva filma, kontam da ces uvijek moci da kazes ljudima koji te "ubjedjuju da je Ahil umro u palati Troje" da to nije tacno, i da procitaju knjigu ako ih stvarno zanima. Kapiras, to sto je nesto u filmu nevjerodostojno prikazano, nece tebi (meni, bilo kome) oduzeti znanje steceno citanjem izvornih verzija grchkih mitova.

A Hollywood je oduvijek pravio smece (cast izuzecima).:jbg:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Adenim
Pa zbog spektakla.

Što onda nisu upali u Troju zračnim desantom? Mislim da bi jedna vazdušma bitka balonima bila vrlo spektakularna. Zamisli kako Agamemnon pogiba u jednom gorećem dirižablu, koji je zapalio Paris, jadrajuči svojim zmajem marke Ilios IV. Đe češ večeg spektakla.

@bananica

Ne brinem ja za tvoje i svoje znanje. Brinem za znanje onih koji uče iz holivudskih filmova. Samo čekam da snime film kako je Kolumbo bio Amerikanac koji je vračajuči se iz ratova za osvobađanje Španije, otkrio svoju izgubljenu otačbinu.
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by kal zakath
Pa zbog spektakla.

Što onda nisu upali u Troju zračnim desantom? Mislim da bi jedna vazdušma bitka balonima bila vrlo spektakularna. Zamisli kako Agamemnon pogiba u jednom gorećem dirižablu, koji je zapalio Paris, jadrajuči svojim zmajem marke Ilios IV. Đe češ večeg spektakla.
Istina je dovoljno relativna, otkud znas da je ono sto si ucio zaista tako bilo?
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica

@bananica

Ne brinem ja za tvoje i svoje znanje. Brinem za znanje onih koji uče iz holivudskih filmova. Samo čekam da snime film kako je Kolumbo bio Amerikanac koji je vračajuči se iz ratova za osvobađanje Španije, otkrio svoju izgubljenu otačbinu.
Ah, imam i suvise stvarnih problema u zivotu, da bih se opterecivao time.
Nemoj pogresno da me shvatis, ne zelim da te provociram ili da se svadjamo, samo hocu da kazem da su to stvari na koje ni ti ni ja ne mozemo da uticemo ni na jedan nacin, osim da trudom (u ovom slucaju citanjem) ne dozvolimo da MI ucimo (samo) iz filmova.

Kontas, to ti dodje isto kao da se nerviras zbog nekih debila koji trpaju telefonsko kablo u WC solju jer su vidjeli (a nisu skapirali!) ovu prvoaprilsku Google-vu salu..
kao sto rekoh - :jbg:
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Znaš kako Adenime, od te tvoje konstatacije ne deli nas ni korak do Vinčanske ćirilice, Srba sa Sirijusa i ostalih, u relevantnosti izjednačenih lupetanja.

On topic:
Predpostavljam Kale da si gledao film poznatiji kao "Bred Pit i njegova guza glume Ahila" i ovaj novi Artur i još nešto.
Eh, pazi, umetnik ne mora doslovce da prevede književno delo na platno. On prenosi svoju impresiju nama.
Da, "Artur & co." nema mnogo zajedničkog sa legendama. "Ekskalibur" iz 1988 je svakako imao mnogo više. U stvari, skoro sve.
Ali recimo- Linč je dosta preradio Herbertovu "Dinu". Film često odstupa od knjige, ali ga to ne čini lošim filmom (makar ne meni).

I priča od koje se odstupi može da bude super u svojoj novoj verziji, ponekad bolja i od originala. Za to moraš da imaš producente koji neće ići na siguran keš. Kad su mu dali sinopsis filma na 1/3 strane, producent je zapamtio Ahila kao ključnog junaka i to je bilo to- film o Ahilu i njegovoj guzici. (Ah, gde je Mars?)

Ponekad je dobar rezultat, ponekad nije. Delo inspiriše režisera da napravi svoje delo.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Istina je dovoljno relativna, otkud znas da je ono sto si ucio zaista tako bilo?

Ako ideš da snimaš film o Trojanskom ratu, onda postoji samo jedna istina, jer postoji (za sada), samo jedan izvor. E sada možeš ta izvor uzeti kao osnovu za jedan imaginarni rat koji se zbivao na tim prostorima, pri čemu imena junaka nemaju nikakvu vezu, ili uzmeš mitske heroje i snimaš Homerovu verziju. Ne možeš vse skupa izmešati i to nazvati Trojanskim ratom.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Hoplit
Ali recimo- Linč je dosta preradio Herbertovu "Dinu". Film često odstupa od knjige, ali ga to ne čini lošim filmom (makar ne meni).

Vidiš, o tome i pričam. Ja nisam čitao knjigu i za mene je film istina. E sada zamisli koliko ljudi nikada nije čitalo Ilijadu.
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by Hoplit
Znaš kako Adenime, od te tvoje konstatacije ne deli nas ni korak do Vinčanske ćirilice, Srba sa Sirijusa i ostalih, u relevantnosti izjednačenih lupetanja.

Ne moras sada da totalno banalizujes moj komentar.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
umetnichka sloboda rulzz :)

a grad su STVARNO osvojili tako shto su im uvalili ogromnog drvenog konja sa sve vojnicima u njemu??? Ahum :D
kad vetj ima gluposti shto se i reziser ne bi glupirao
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by blabla-baby

Nazvati takav film umetnošču, je isto, kao nazvati moje pisuckanje na forumu literaturom, a greške koje pravim, umetničkom svobodom.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica

a grad su STVARNO osvojili tako shto su im uvalili ogromnog drvenog konja sa sve vojnicima u njemu??? Ahum :D
kad vetj ima gluposti shto se i reziser ne bi glupirao
Posto sam obecao sebi da necu da budem kuchka veceras, pokusaj da sama smislis najbezbolniji nacin da predstavis sebi kakvu si glupost upravo odvalila:nokti:
Korisnikov avatar
By djo
ima mnooogo sličnih primera u istoriji filma. jedino što valja uraditi je nastojati da razviješ neki sopstveni 'gajgeriv brojač' koji će ti pomoći da razlučiš koji film treba da gledaš kao umetnost a koji kao masovnu zabavu pre samog odlaska u bioskop :) onda je sve ok - ja na različite filmove odlazim sa potpuno drugačijim kriterijumima i očekivanjima

loše adaptacije nemaju nikakve veze sa umetničkom slobodom :)
inače najbolje je kad se od slabe priče napravi dobar film - pravi primer za to su hičkokove ptice :)

a recimo 'rozmerina beba' je odličan primer za gotovo doslovnu adaptaciju iz knjige u film, pritom su i knjiga i film odlični :)
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Posto sam obecao sebi da necu da budem kuchka veceras, pokusaj da sama smislis najbezbolniji nacin da predstavis sebi kakvu si glupost upravo odvalila:nokti:
:merlinka: boli me glava kad razmishljam...mogu da te sachekam do sutra?:nokti:
Korisnikov avatar
By tramp

Ako ideš da snimaš film o Trojanskom ratu, onda postoji samo jedna istina, jer postoji (za sada), samo jedan izvor. E sada možeš ta izvor uzeti kao osnovu za jedan imaginarni rat koji se zbivao na tim prostorima, pri čemu imena junaka nemaju nikakvu vezu, ili uzmeš mitske heroje i snimaš Homerovu verziju. Ne možeš vse skupa izmešati i to nazvati Trojanskim ratom.
dakle ako postoji samo jedan izvor taj izvor mora biti verodostojan? a taj izvor je takodje fikcija zasnovana na istorijskom dogadjaju ... za razlicite verzije istih prica samo malo procesljas grcke drame a da ne pricamo o tome da prezivljavaju uglavnom verzije koje odgovaraju onima koji su tom trenutku kontrolisu znanje

(ovo nije odbrana holywoodskih sranja - samo sto mislim da tu postoje veci problemi od trojanskog rata i licno me vise brine iskrivaljavanje sadasnjice u korist vladajuce ideologije nego interpretacija istorijskih dogadjaja iz Anticke Grcke)
Korisnikov avatar
By gorilica
Ne vidim u čemu je problem.
Niti se film zove Ilijada, niti je ko od filmadžija izjavio da je film adaptacija iste. Čak i da su naveli da je zasnovan na Ilijadi, što svakako jeste, ključna reč je "zasnovano", što znači da je osnovna priča korišćena kao baza, na koju su se oni nadovezali stvorivši svoju fikciju. Mislim, film je radjen u zabavne, a ne edukativne svrhe.
Korisnikov avatar
By jukie
Eto kako se ja osećam kad god vidim bilo koju novu ekranizaciju Knjige o džungli, jer se svuda siroti Kaa pretvara u negativca (ne znam šta je tim scenaristima)
Korisnikov avatar
By deželaš
Originally posted by tramp
dakle ako postoji samo jedan izvor taj izvor mora biti verodostojan? a taj izvor je takodje fikcija zasnovana na istorijskom dogadjaju ... za razlicite verzije istih prica samo malo procesljas grcke drame a da ne pricamo o tome da prezivljavaju uglavnom verzije koje odgovaraju onima koji su tom trenutku kontrolisu znanje

(ovo nije odbrana holywoodskih sranja - samo sto mislim da tu postoje veci problemi od trojanskog rata i licno me vise brine iskrivaljavanje sadasnjice u korist vladajuce ideologije nego interpretacija istorijskih dogadjaja iz Anticke Grcke)
:shake:

kad smo već kod ekranizacija, da li je neko gledao hrvatsku (?) tv (?) dramu po pesmi o Banović Strahinji?

a što se tiče besa zbog reinterpretacija... mene bukvalno BOLI pretvaranje Igoove "Bogorodičine crkve u Parizu" u pojednostavljenu pričicu sa srećnim krajem...
By Storm
Mislim da "kasapljenje" o kome govori Kal postoji, ali da je to problem opšte kreativne krize u kojoj se našao Holivud. I ne samo Holivud.
Dakle ne postoji problem samo sa istorijskim filmovima, nego sa mnogim drugim filmovima.
:down:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
dakle ako postoji samo jedan izvor taj izvor mora biti verodostojan? a taj izvor je takodje fikcija zasnovana na istorijskom dogadjaju ...
upravo to htedoh retji predjashnjim postom bravo Tramp
Korisnikov avatar
By deželaš
dakle ako postoji samo jedan izvor taj izvor mora biti verodostojan? a taj izvor je takodje fikcija zasnovana na istorijskom dogadjaju ...
upravo to htedoh retji predjashnjim postom bravo Tramp
ne, milice, ti si rekla nešto drugo :maji:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
ne, milice, ti si rekla nešto drugo :maji:
zato i kazem HTEDOH retji a ne - to sam i ja rekao lol

uostalom, chitajte moje postove malo izmedju redova

Ilijadu nisam chitao kao neshto shto je "urezano u kamenu" i zaista verodostojno, izmedju ostalog i zbog tog konja (meni tu mnogo shta lichi vishe na fikciju, ali evo izvinjavam se i Homeru i svim forumashima ovde)

I nisam bwe "milica" :burner: lol
Korisnikov avatar
By gorilica
Činjenica je da kriza autorstva u Holivudu postoji već dugi niz godina, ali to je nekako i normalno. Globalizacija i hiperprodukcija su tome itekako kumovale.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!