Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Nocturnal
Primetih u poslednje vreme da jako volim ovaj zanr/podzanr/tip (kako god ga definisali) knjiga ili filmova. To su one knjige ili filmovi koji imaju sledece karakteristike:
1) Radnja se obicno desava u bliskoj buducnosti, a u autor ima pesimistican pogled na istu
2) Drustvo i ljudi su cesto dehumanizovani, bezlicni, samo brojevi. Gubi se individualnost i vlada jednoumlje.
3) Vlast je obicno totalitarna ili autoritarna, pokusava da podjarmi "podanike" tako sto preuzima potpunu kontrolu nad njihovim zivotima. Ponekad postoje i odredjene zabrane koje su "za dobro stanovnistva", a koje sluze jedino da pojacaju tu kontrolu (npr. zabrana citanja ili posedovanja knjiga, zabrana ispoljavanja emocija, drustvo podeljeno na klase i tacno se znaju prava svake od tih klasa itd.). Vlast razmislja umesto ljudi, generalno odredjuje sta je dobro, sta lose, vrednosti za svakog pojedinca itd.
4) Glavni junak je skoro uvek osoba koja je fino ususkana u sistem, medjutim u njemu/njoj se desava postepena promena (izazvana nekim dogadjajem ili osobom koje su kriticne u odnosu na sistem) koja junaka tera da razmislja sopstvenom glavom i direktno ga sukobljava sa sistemom.
5) Postoji alternativa u vidu delovanja male grupe ljudi koje vlast proglasava odmetnicima i kriminalcima. Naravno, nas glavni junak se u 100% slucajeva povezuje sa njima.

Neke knjige za koje ja znam da odgovaraju ovom opisu su npr. Vrli novi svet, Farenhajt 451, 1984. Filmova na istu temu ima nesto vise: Farenhajt 451, 1984., Ekvilibrijum, V for vendetta, Potomci (Children of men), Matriks,...
Ja sam citao Farenhajta i Vrli novi svet i Haksli je na mene ostavio jaci i dublji utisak. Ne secam se da sam se ikada tresao kad zavrsim neku knjigu :shocked: .
Od filmova koje sam naveo najvise volim Potomke :love: , mada me ni V for Vendetta, kao ni Matriks (samo prvi deo) nisu ostavili ravnodusnim. 1984. i Farenhajta na zalost jos nisam gledao :( . Da li postoji film po Vrlom novom svetu?

Da li znate za jos neku knjigu/film koji bi pripadali ovom tipu? Koja je vasa omiljena antiutopija :) ?

:dancingfever:
NOX
Korisnikov avatar
By tramp
par feministickih distopija:

The handmaid's tale od Margaret Atwood, postoji i filmska verzija

Ursula Le Guin The dispossessed

SWASTIKA NIGHT by Katharine Burdekin (poredjena sa 1984)
By Storm
To je vrlo zanimljijv žanr, mada su sve te knjige-filmovi koje si naveo zapravo dosta različiti.
Sve u svemu ja volim negativne utopije, jer nekako uvek imaju super atmosferu.
Od tih koje si nabrojao skoro sve mi se sviđa.

Od stvari koje nisi nabrojao, trenutno mi pada napamet film "Strange days", čija "bliska budućnost" je smeštena u 1999.-u godinu.
Reditelj Ketrin Bigelou. Glavne uloge Ralf Fajnz, Andžela Baset, Džulijet Luis...
Radi se o tome da je postoji novi uređaj koji može da prikupi nečiju percepciju i celokupno emocionalno iskustvo nekog događaja i da to iskustvo posle "učita" i proživi neko drugi (opet zahvaljujući tom nekog uređaju) . Naravno "snimanje" seksa i nasilja je zabranjeno, ali na ulici se ilegalno diluju baš takvi snimci.
Korisnikov avatar
By gorilica
I ja volim ove antiutopije jer mi nekako i dođu kao najrealniji ishod onoga ka čemu stremi današnje čovečanstvo.
Korisnikov avatar
By tramp
e da ja volim Majakovskog i njegovu dramu ... jbg prevedeno na engleski kao the Bedbug a u originalu ne znam
Korisnikov avatar
By svejedno
Citaj Mebijusove stripove. Iskreno.

Posebno one bez texta.

Borisav Pekic - Atlantida, ali ovo je anti-anti-utopijska prica na svojevrstan nacin. If u get my point.

P.S. Jevgenij Zamjatin - Mi - (predlozi dezhelas) obavezno
Korisnikov avatar
By Tot
Slažem se, Vrli novi svet je i za mene vrhunac u tom žanru. Davno pre toga sam čitao Orvelovu 1984. Jedan roman koji sam skoro čitao u tom ključu a ima mnoge karakteristike žanra je Telo- Hanif Kurejši. Isto tako zastaje dah. Preporučujem. Možeš naći u knjižarama a možda i u nekoj biblioteci. Po meni je veoma podatan za filmsku obradu, kao i drugi Kurejšijevi romani uostalom. Štaviše, jedva čekam da se taj film pojavi. Javljajte mi kad čujete!
Korisnikov avatar
By Nocturnal
storm
Od stvari koje nisi nabrojao, trenutno mi pada napamet film "Strange days", čija "bliska budućnost" je smeštena u 1999.-u godinu.
Reditelj Ketrin Bigelou. Glavne uloge Ralf Fajnz, Andžela Baset, Džulijet Luis...
Radi se o tome da je postoji novi uređaj koji može da prikupi nečiju percepciju i celokupno emocionalno iskustvo nekog događaja i da to iskustvo posle "učita" i proživi neko drugi (opet zahvaljujući tom nekog uređaju) . Naravno "snimanje" seksa i nasilja je zabranjeno, ali na ulici se ilegalno diluju baš takvi snimci.
Gledao sam :) . Dobar je film :up: .
deželaš
jevgenij zamjatin - mi
svejedno
A jel' moze mali size :) ? Bilo koji od vas dvojice (ili jos neko ko je citao knjigu :D ). I'm intrigued...
Tot
Jedan roman koji sam skoro čitao u tom ključu a ima mnoge karakteristike žanra je Telo- Hanif Kurejši.
I ovde bi lepo legao neki size :trep: :trep: :trep: .

Inace, pogledah ja na IMDB-u, postoje 2 televizijska filma Vrli novi svet :love: :love: :love: (jedan iz 1980. i drugi iz 1998.). Ako neko skine ili slucajno nabavi nesto od toga neka mi sibne u2u :hyper: .
Pominje se i neka serija iz 1999., ali nema dovoljno podataka.

:hiphip:
NOX
Korisnikov avatar
By deželaš
Originally posted by Nocturnal
deželaš
jevgenij zamjatin - mi
svejedno
A jel' moze mali size :) ? Bilo koji od vas dvojice (ili jos neko ko je citao knjigu :D ). I'm intrigued...
ma kakav siže, čovek je otac antiutopije kao žanra - socijalna fantastika iz dvadesetih godina sovjetskog saveza, preteča orvelove 1984, užasno zavodljiva... - marš na čitanje
Korisnikov avatar
By Tot
Tot
Jedan roman koji sam skoro čitao u tom ključu a ima mnoge karakteristike žanra je Telo- Hanif Kurejši.
I ovde bi lepo legao neki size :trep: :trep: :trep: .
[/quote]

Pa jedna od ideja romana je raskrinkavanje savremene idolatrije mlade i lepe telesnosti kao i niz drugih karakteristika materijalističke i merkantilističke kulture. Uloga telesnog u našem identitetu.

Nauka je dostigla jedan stepen razvoja da se bogatim i moćnim starcima pruža mogućnost produženja svoje egzistencije u novim i mladim telima. Takva tela koja potiču od autsajdera, nesrećnih samoubica, stradalih na ovaj ili onaj način, ukoliko su dovoljno očuvana skladište se i postaju predmet medicinske trgovine.

Glavni junak, predviđajući mogućnosti koje bi mu se pružile zamenom tela, ambiciozno težeći svemu onome što za svoga života nije uspeo postići i proživeti, odlučuje se na taj poduhvat i dospeva u opasnosti koje nije mogao ni da pretpostavi.
By жњ
SF moze biti dobar, jedino ako je antiutopijski... vrlo verovatno sto nam sam razum i zdrava logika namecu odgovor na pitanje u kom pravcu sadasnjost tece i da je prosto nemoguce da ovakvi kakvi smo - ne unistimo sami sebe.

Pored svega nabrojanog, moj favorit - the one and only"Blade Runner" :hail:
By жњ
i moram da pohvalim "children of men"!! filmcina i po!

samo sto su malo zeznuli kraj. sve lepo simbolicno, metaforicna sudbina covecanstva koja zavrsava sama i izgubljena u magli, jako jako lepo odradjeno.. samo onaj razgovor u camcu i svrshetak... ne znam, nekako mi ne leze!! trebalo je da zavrsi odmah cim su usli u maglu, bilo bi jache i JOS tragicnije!!

@ Nocturnal - ako te zanima antiutopija, trebao bi da obratis malo vise paznje na zanr koji se zove Cyber Punk i koji se bavi svetom buducnosti kojim vladaju pohlepne mega-korporacije, hakeri, informacione tehnologije, kibernetika, itd itd... preporucujem ti od sveg srca cuvenu triologiju Vilijema Gibsona - "Neuromanser", "Grof Nula" i "Monalizin Natpogon". Opako Shtivo!!

"...nebo iznad grada bilo je boje televizijskog ekrana podesenog na mrtav kanal...."

Neuromanser, Vilijem Gibson
Korisnikov avatar
By Nocturnal
deželaš
ma kakav siže, čovek je otac antiutopije kao žanra - socijalna fantastika iz dvadesetih godina sovjetskog saveza, preteča orvelove 1984, užasno zavodljiva... - marš na čitanje

Kada budem procitao ovo sto sada citam. Tada mozes da mi je pozajmis.
Tot
Pa jedna od ideja romana je raskrinkavanje savremene idolatrije mlade i lepe telesnosti kao i niz drugih karakteristika materijalističke i merkantilističke kulture. Uloga telesnog u našem identitetu.

Nauka je dostigla jedan stepen razvoja da se bogatim i moćnim starcima pruža mogućnost produženja svoje egzistencije u novim i mladim telima. Takva tela koja potiču od autsajdera, nesrećnih samoubica, stradalih na ovaj ili onaj način, ukoliko su dovoljno očuvana skladište se i postaju predmet medicinske trgovine.

Glavni junak, predviđajući mogućnosti koje bi mu se pružile zamenom tela, ambiciozno težeći svemu onome što za svoga života nije uspeo postići i proživeti, odlučuje se na taj poduhvat i dospeva u opasnosti koje nije mogao ni da pretpostavi.

Hvala :kiss: .
xyz
samo sto su malo zeznuli kraj. sve lepo simbolicno, metaforicna sudbina covecanstva koja zavrsava sama i izgubljena u magli, jako jako lepo odradjeno.. samo onaj razgovor u camcu i svrshetak... ne znam, nekako mi ne leze!! trebalo je da zavrsi odmah cim su usli u maglu, bilo bi jache i tragicnije!!
Znam, imao sam isti osecaj. Dali su im nadu :doh: :doh: :doh: . Ma uzas zivi :) .
xyz
@ Nocturnal - ako te zanima antiutopija, trebao bi da obratis malo vise paznje na zanr koji se zove Cyber Punk i koji se bavi svetom buducnosti u kojim vladaju pohlepne mega korporacije, hakeri, informacione tehnologije, kibernetika, itd itd... preporucujem ti od sveg srca cuvenu triologiju Vilijema Gibsona - "Neuromanser", "Grof Nula" i "Monalizin Natpogon". Opasno Shtivo!!
Hvala na preporuci :kiss: .

:dancingfever:
NOX
By жњ
i paklenu pomorandzu!! :D
Korisnikov avatar
By селпередејз
Sve unapred pomenuto,
posebno ono sto je rekla XYZ.
Blade Runner je, po meni, najuspeliji film na ovu temu (po prici Filipa Dika i sa muzikom Morikonea, to je osnovna lektira)
Mogao bih ga pogledati i po zyx put.

Dobar je i AEon Flux (svideo mi se taj 'clean look') sa genijalnom Sarliz Teron. (ljudska civ. je ugrozena strasnom bolescu, ostao je jos samo jedan grad u kome postoji totalitarna vlast, ali i pokret otpora...)

Cudi me da niko nije pomenuo Brazil, Terija Gilijama. I to je osnovna lektira. Apsolutno osnovna lektira. Antibirokratska antiutopija hihihihi (glumi i Robert de Niro: vodoinstalatera - odmetnika hahahha)

Volim i Gataku, sa Umom Turman. Cini mi se da je film bio prilicno zapostavljen na nasem trzistu. Kako ucestvovati u svemirskom programu ako si zacet prirodnim putem, bez intervencija na genima?

Vise o svemu ovome:
DISTOPIJA/ANTIUTOPIJA
FILMOVI
SF
CyberPunk

PKD je nezaobilazan!
By жњ
Originally posted by v.alter
Sve unapred pomenuto,
posebno ono sto je rekla XYZ.
Blade Runner je, po meni, najuspeliji film na ovu temu (po prici Filipa Dika i sa muzikom Morikonea, to je osnovna lektira)
Mogao bih ga pogledati i po zyx put.

Dobar je i AEon Flux (svideo mi se taj 'clean look') sa genijalnom Sarliz Teron. (ljudska civ. je ugrozena strasnom bolescu, ostao je jos samo jedan grad u kome postoji totalitarna vlast, ali i pokret otpora...)

Cudi me da niko nije pomenuo Brazil, Terija Gilijama. I to je osnovna lektira. Apsolutno osnovna lektira. Antibirokratska antiutopija hihihihi (glumi i Robert de Niro: vodoinstalatera - odmetnika hahahha)

Volim i Gataku, sa Umom Turman. Cini mi se da je film bio prilicno zapostavljen na nasem trzistu. Kako ucestvovati u svemirskom programu ako si zacet prirodnim putem, bez intervencija na genima?

Uh da, vidis.. brazil sam zaboravila... :up: ... gataka takodje ima vrhunsku ideju, ali sama realizacija zaostaje.. shteta. samo mala ispravka. muzika za blade runner nije delo morriconea, nego vangelisa (morala sam, mnogo ga volim :hail: )
Korisnikov avatar
By erkondisn
Nitko nije spomenuo film Soylent Green? Mislim da je samo jednom prikazan na JRT-u tijekom 80ih. Gledao ga samo jednom i to jos tad, ali je ostavio dubok dojam na mene :)
Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by erkondisn
Nitko nije spomenuo film Soylent Green? Mislim da je samo jednom prikazan na JRT-u tijekom 80ih. Gledao ga samo jednom i to jos tad, ali je ostavio dubok dojam na mene :)
Jao tacno, SOYLENT GREEN!
soylent green is ... Hehehe
Sta bih dao da ga nadjem negde, secam se samo obrisa filma...

@xyz
JuJu, kakva katastrofalna omaska, JuJu
:jutro:

Vangelis Vangelis Vangelis Vangelis
Korisnikov avatar
By Nocturnal
VValter
Sta bi dao da ga nadjes :trep: :trep: :trep: ?

Da li bi po vama i Logan's run pripadalo ovom zanru :puzzle: ?
Korisnikov avatar
By svejedno

deželaš
jevgenij zamjatin - mi
svejedno
Ali size je zaista izlisan - Ljudi su prakticno, celije drzave, pcele radilice, individualnost ugusena, nema vise imena vec brojeva, zive u staklu (nije mu palo na pamet, poput Orvela, da postavi kamere jer je ziveo malo ranije)- lobotomija sledi otpadnim elementima - sve sto ocekujes od dobre antiutopije, a ova se smatra prvom, cak.

Dakle, sad sem je opisao kao da je dosadna, sto nikako nije. Kazem, size jeste izlisan.

Dalje, sto se knjiga tice, vec spominjani fenomenalni film Blade Runner - radjen po prici Filipa K. Dicka - 'Sanjaju li androidi elektricne ovce?' - preporucujem u svakom slucaju.

E da - 'Farenheit 451' - Ray Bradbury
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by VValter

pa navodno je cesto bio na TCM-u ali sam ga ja svaki put uredno propustao :iskolacen:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!