Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Loni
Ču li neko kakav li je taj Basarin roman ,,Uspon i pad Parkinsonove bolesti''?

Ja sam odavno izgubio poverenje u tu Ninovu nagradu, ali ipak dopustim sebi da pročitam nagrađene.

Isčitao sam Arsenijevića, Danojlića (O oslobodiocima i izdajnicima), Albaharija (Mamac) i onog Čačanina do pola, al' se ne oduševih tom postmoderničkom formom tzv. romana toka svesti.

Isčitao sam i 3 knjige od pomentug Basare (Lonely tunes, Fama o biciklistima i Mongolski bedikir) i takođe nisam oduševljen.

Nigde konstrukcije, radnje. Da uzmeš 20 stranica s početka i zamenih iš sa 20 stranica u sredini ili kraju, ništa se ne bi primetilo.
Kad će li se romani sa konkretnom radnjom vratiti u modu?
Korisnikov avatar
By KiWi
Ne znam .. ja nekako ne volim knjige koje imaju premalo ili nimalo radnje ... Čak me je kod Andrića nerviralo kada krene da opisuje svaki zid i svaki puteljak (koji baš nema mnogo veze sa tokom priče)...

Mislim da je veća umetnost napisati roman koji zanimljivom radnjom i veoma specifičnim likovima na čoveka ostavi utisak i baci ga u razmišljanje, nego živo filozofiranje na 150 strana ...
Korisnikov avatar
By svejedno
Romani sa radnjom ili bez nje nemaju veze sa Ninovom nagradom.
Korisnikov avatar
By KiWi
Jedino što znam je da NIN dodeljuje nagradu za roman godine.

Ne znam samo na osnovu kojih parametara određuju ko će dobiti nagradu i ko pravi širi i uži izbor.

Sećam se da je u novinama bila izjava Teofila Pančića da su nagradu dodelili romanu Sitničarnica Kod srećne ruke jer u tom romanu svi čitaju knjige, pa su se svi iz žirija prepoznali u njemu ...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
:lol: kakva interpretacija!

NIN-ovu nagradu dodeljuje stručni žiri. pretraži malo Internet, pa ćeš saznati. nemoj opet da imaš problema sa budućim poslodavcem, ali ovaj put zbog neinformisanosti. :)

btw, kao i sve društvene tvorevine u Srbiji, i NIN-ova nagrada je svojevremeno bila predmet političke trgovine. zbog toga je ne uzimam kao bitna kriterijum pri izboru lektire.
Korisnikov avatar
By Tot
Veoma sam zadovoljan što je Svetislav Basara konačno dobio Ninovu nagradu. Iščitao sam dosta njegovih romana ali ovaj poslednji nisam. Uskoro ću. Predsednik žirija je bio Milan Vlajčić, kritičar kojeg veoma cenim. Od talentovanih pisaca u konkurenciji je bio i Srđan Valjarević i nadam se da on na ovu nagradu neće toliko dugo čekati kao Basara. Slažem se sa 2Q2 da je Ninova nagrada često dodeljivana po političkom ključu. Postoji medju kritičarima i do danas rat oko toga šta u korpus priznate srpske književnosti "sme" a šta "ne sme" ući. To je posledica vladavine nacionalističko- narodnjačkih ideoloških vrednosti refkektovanih na književnost uz dugotrajnu dominaciju jednog čoveka koji ima veliku moć u svemu tome jako dugo a to je Dobrica Ćosić.

Originally posted by Gorski vilenjak

Nigde konstrukcije, radnje. Da uzmeš 20 stranica s početka i zamenih iš sa 20 stranica u sredini ili kraju, ništa se ne bi primetilo.
To je tako samo naizgled. Raspad logičnog sleda radnje nastaje nakon raspada realnosti kao takve uz dominaciju pseudorealnosti, sveukupne virtualizacije životnih i političkih prostora na kojima se nalazimo. Basarin pogled nije ništa manje vredan od onoga koji sledi strogi sled uzroka i posledice, koji traži opravdanje za stvari koje se događaju. Ako je stvarnost lažirana onda su i sva objašnjenja lažirana. Ono što je najčešće vidljivo kod njega je apsurd kao mera društvenih deluzija.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by 2Q2Bstr8
:lol: kakva interpretacija!

NIN-ovu nagradu dodeljuje stručni žiri. pretraži malo Internet, pa ćeš saznati. nemoj opet da imaš problema sa budućim poslodavcem, ali ovaj put zbog neinformisanosti. :)
Znam ko se nalazi u stručnom žiriju, samo me zanima na osnovu čega odvajaju zlatno grumenje od škarta... Nisam se pitao ko je dodeljuje, već na osnovu kojih parametara... Priznajem, o samoj nagradi znam malo ... ne verujem da će iko normalan od poslodavaca tražiti od mene tu informaciju.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Kiwi
Nisam se pitao ko je dodeljuje, već na osnovu kojih parametara... Priznajem, o samoj nagradi znam malo
Osnovni parametar bi trebalo da bude kvalitet i doprinos modernoj srpskoj literaturi za godinu tu i tu. To se može videti u obrazloženjuu nagrade.

Nažalost parametri nisu neovisni od žirija a žiri od ideološkog odnosa snaga. Već sam pomenuo da je nacionalistička klima, naročito poslednjih dvadeset godina, umnogome doprinela isključivanju ili pokušaju isključivanja niza dobrih pisaca iz srpske književnosti, onih koji se nisu uklapali u nametnuti mainstream.

Pri tome NIN je deo Politike, koliko ja znam, koja je uvek bila prorežimski list pa se tako nije dozvoljavalo preveliko "skretanje", odnosno vodilo se računa kakav će sastav žirija biti.
Korisnikov avatar
By ...
Ja znam da je jedne godine jedan pisac dobio NINovu po narudzbi Bogija (tri mladeza dva padeza) Karica, jer je on finansirao nagradu tih godina. Ne bih imenovao pisca.
Nego, kada smo kod srpskog Bil Gejtsa, kako je prosla Kariceva politicka opcija na izborima, i da li je doticni vrhunski srpski mecena, hocu reci srpski Medici, (ili srpski Sforca, kome se kako vise svidja), jos uvek izvan svoje zemlje?
By Simor
I meni je drago što je Basara dobio Ninovu nagradu (mada nisam pročitao "Uspon i pad Parkinsonove bolesti'').

Doduše, ja ne mogu da se otmem predrasudama kada je (K)NiN u pitanju. Naime, te novine su mi toliko odvratne, da se ta odvratnost prenosi i Ninovu nagradu, iako je bilo ispadanja iz političkog šablona i tu nagradu su znali da dobiju i ljudi koji nisu na "ispravnoj" političkoj liniji.
Korisnikov avatar
By Loni
U pravu si Simče. Novine su odvratne, ali ja ne mogu da odolim da ih ne kupim jer imaju dodatak o politici u svetu LA MONDE
Jedino tu možeš procitati šta se dešava u Pakistanu, Nigeriji i Japanu.
Yebiga, kad me sve zanima.
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
O cemu ti to gorski- pa Politika objavljuje dodatak New York Times svakog ponedeljka sa mnogo boljim informacijama.

I ne moras da lupas glavu oko dela prevodilaca koji su se specijalizovali za delove traktora a sad prevode Le Monde Diplomatique. I francuski original je mnooogo bolji, moze da se nadje u FKC-u. I imas Le courrier international u internet izdanju, apsolutno fantastican. Ako hoces poslacu ti broj "Le monde sélon Pékin", temu su obradili bolje od svih americkih medija koje sam ja citao.
By fencysmurf

cim mirijam vaskrsne.

ti lepo "kako se kalio celik" pod ruku pa udri po uvodu, razradi i zakljucku.

cu, nigde konstrukcije , radnje... isuse...

:budilnik:
Korisnikov avatar
By Loni
Mene postmoderna ne zadovolajva ukoliko je tok svesti sam sebi svrha.
Razmišljaj ti i na 50 strana o odredjenim problemima, ali nek se na 51. desi nešto konkretno (preokret, efekat iznenadjenja, sukob itd)

Uvek sam za konkretnu akciju!
(Usled cega cu sam sebe definisati jer bolje ja nego Fencysmurf recenicom: GEJ U ŽIVOTU. GEJ PO PITANJU IZBORA LITERATURE. : :smilegrin:

Hoplite, šta mi znaci originalna fra.štampa kad ne parlam ni reči franČeskog.
Jedina mi je šansa da vidim kako odredjena gospoda iz Pariza razmišljaju preko NIN-a.
(Tekstove Mile Alečković ipak preskačim, bilo bi to previše)

Ako se manemo DSS orjentacije tog lista, u NIN-u postoji novinar, koji ima jako dobre putopisne tekstove, a zove se Zoran Cirjanovic.

Njegov tekst na 4 stranice o putovanju po Papui Novoj Gvineji me
je fascinirao. Da ga procotao nisam ne bih znao da im je tamo valuta svinja. Sve se u njima meri.
Takodje je imao dobre tekstove o preispitivanju ,,urbanog'' identiteta, u kojima zapaža veliku netoleranciju tzv.urbanoida prema ljudima sa sela.
O diskriminaciji ruralnih ljudi se kod nas jako malo govori.
Nek je i De Esesovac, ali nekim tekstovima me je kupio.

Uostalom nekad i treba kupiti štampu neistomišljenika da se vidi kako dušmanin diše.
By Simor
Originally posted by fencysmurf
cim mirijam vaskrsne.
A, izvini, molim te, a šta ti imaš protivu Milice Jakovljević?

I zašto Milica Jakovljević ne bi dobila posthumno (K)NiN-ovu nagradu?

Ja baš volem da čitam o ljubavnim jadima.

:lezkiss:
Korisnikov avatar
By deželaš
ovo je prva veća vest u poslednjih šest meseci koju ipak nisam čuo prvo na forumu...

od sutra uključujem tv :uljenavatru:

a basaru volim :teg:
Korisnikov avatar
By deželaš
Originally posted by Simor
Originally posted by fencysmurf
cim mirijam vaskrsne.
I zašto Milica Jakovljević ne bi dobila posthumno (K)NiN-ovu nagradu?
zato što je pseudofeministkinja koja ne zna da piše.
By Simor
Na stranu to što sam bio ironičan.

:tepih:
By fencysmurf
cu pseudo :D i cu feministkinja.

i cu ironija...

najstrasnija stvar u svemu ovome je da je danas polako nadolazi onaj strasni trenutak - ponajvise zaslugom raznoraznih pavkovica i njima podobnih literarnih levijatana i godzila iz kojekakvih narodnih knjiga - kada ce nam pomen jakovljeviceve i osvrt na njeno delo postati uzrokom i mamcem dubokih uzdaha za knjizevnim vremenima koja ce nam se naprasno uciniti rajskim periodom srpske popularne knjizevnosti - vremenom onog izgubljenog, skoro pa miltonovskog, knjizevnog edena kada masovne ubice nisu ujedno bili i bestseleri, a antisemitska literatura mainstream...

:hipnotizer:
Korisnikov avatar
By deželaš
pa sad, čuj... slađi su kad pišu :lolipop:
By Simor
@fencysmurf, neće, neće -- razne mir-jamske Mirjane Bobić Mojsilović će se pobrinuti da tih uzdaha ima što manje, a u pauzama Legijinih knjiga i re-printova Nikolaja Velimirovića. Uostalom, a da za čim se u Srbiji uzdiše, neg' za ljubavnim jadima, a ako su ti jadi još povezani sa kriminalom i ratnim zločinima, eto ti dobre priče, eto ti fenomena, eto ti i bestseler knjige.
By fencysmurf
mirjana bobic mojsilovic u svoj svojoj knjizevnoj jadnosti pa sve i da se prevrne i pojede sama sebe, i postane tako duplo veca i duplo bobic-mojsilovicevska mirjana bobic-mojsilovic, ne moze gospodinu legiji da prismrdi ni po tirazu, ni po prijemu u javnosti, a posebno po paklenom aparatu koji stoji iza nje i gura je... ako zaista MBM neko i gura... osim gospodina mojsilovica naravno ...
By Simor
Well, ako mene pitaš, sve je to isti milje.
By fencysmurf
o varas se.... izmedju crvenog i crnog univerziteta u srpskoj knjizevnosti krije se veliki medjuprostor u kojem se nalazi umirujuce svakodnevna trivijalna knjizevnost...
Korisnikov avatar
By Deepblue
Neko bi trebalo da objasni nasim piscima da taj Nino bas i nije neki pevac!

:yes:
Korisnikov avatar
By селпередејз
Ču li neko kakav li je taj Basarin roman ,,Uspon i pad Parkinsonove bolesti''?

Ja sam odavno izgubio poverenje u tu Ninovu nagradu, ali ipak dopustim sebi da pročitam nagrađene.

Isčitao sam Arsenijevića, Danojlića (O oslobodiocima i izdajnicima), Albaharija (Mamac) i onog Čačanina do pola, al' se ne oduševih tom postmoderničkom formom tzv. romana toka svesti.

Isčitao sam i 3 knjige od pomentug Basare (Lonely tunes, Fama o biciklistima i Mongolski bedikir) i takođe nisam oduševljen.

Eh pa tako ti je, moras malo da ukljucis mozak da desifrujes kontekst.

Salim se, nemam pojma o postmoderni, citao sam Famu o biciklistima, ovo je samo da bih,

vratio temu na Basaru.

Izgleda da je dobio kolumnu u NIN-u.
Korisnikov avatar
By deželaš
Originally posted by v.alter
Izgleda da je dobio kolumnu u NIN-u.
:shok:

u nekom njegovom (pret)prošlogodišnjem intervjuu, sećam se da je izjavio kako mu nije krivo (kako mnogi misle) što nije dobio Ninovu nagradu za tu godinu, i ne bi da ponovo pljuje pošto se što oko žirija što oko dobitnika sakupilo mnogo njegovih prijatelja i kolega koje ceni, ali da misli da se NIN fakat degradirao svojom politikom poslednjih godina zbog x stvari...Te da zbog svega toga na svakoj njegovoj sledećoj knjizi ima da piše, na koricama "Ova knjiga NE ULAZI u nominacije za Ninovu nagradu"...

(taj intervju je sad nemoguće naći jer je internet preplavljen tekstovima o ovogodišnjem uručenju Nina, a relevantne reči za pretragu su iste jebiga)

izgleda pre toga, osmog jula 2001, basara u intervju za Glas javnosti pod naslovom "Preterao sam u napadima na Ćosića":

Glas: Najavili ste svojevremeno da više nećete konkurisati ni za kakve književne nagrade. Vaš roman je, ipak bio u konkurenciji za NIN-ovu nagradu, prvi put ste među vlastodršcima, pripremate se za diplomatu. Da li ste vi to definitivno etablirali?
Basara: - Vidite, izdavači insistiraju da se naslov pojavi u konkurenciji. Nemam načina da sprečim izdavača, niti imam pravo da sprečim da moja knjiga bude nominovana za bilo koju nagradu. Na ostalo samo odgovorio, zaključite sami.

(intervju dostupan na http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiv ... 0701.shtml)

dve hiljade sedme, basara ne samo da dobija nagradu već i PREUZIMA KOLUMNU za Nin koji je pljuvao.

:wtf:

zaključite sami.

PS: Istu autobiografiju je imala i Luna Lu. Počinje na kraju svojih studija, objavljujući u Književnoj reči i dobivši neku nagradu za najkreativniju priču na ipak malom konkursu...Kreće sa Radio B92ojkom...negde sredinom/krajem 90tih, posle promene garniture napušta radio i tv B92 i u svom (kasnije objavljenom) nevniku piše kako "B92ojka više nikad neće biti ono što je bila".. neko vreme radi Xisterik i Šizikarijum...

nema je neko vreme, i - op! Lunica prodaje šminku na B92 (!) Glamurami. Radni naziv je u stvari bio "Extraordinary". To nije dovoljno, pa prepušta sada "Glam-špajz" neviđenim glupačicama i odlazi u nove poduhvate... a to je Štiklom na vrata poznatih..

ja i dalje cenim i volim i lunu i basaru zbog nekih njihovih hireva, pisanija, stvari koje su radili i koje će (bar u basarinom slučaju) još uvek raditi, ali, paralela je očigledna:

Lunin povratak na jednu drugačiju B92 = Basarino preuzimanje nagrade

Lunini reklamni showovi = Basarino preuzimanje kolumne Nina...

Za domaći: Ako Lu dobije hiladu eura za snimanje Glam-a u novootvorenom hotelu In, koliko bombona dobije gospodin B. za pisanje u prokaženom časopisu?

zanimljiv tekstić o knjižćevnim nagradama imate na: http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiv ... 3001.shtml
By Simor
U Našoj Borbi, 25. januara 1998. godine, Svetislav Basara je rekao (a "Beton" nedavno podsetio): "UDBA i partizani imenuju NIN-ov žiri! Na azijatski populizam treba svim topovima pucati!"

No, ja ipak imam ograde kada je kritika Basare u pitanju. Iz dva razloga. Lepo je dekonstruisao Ćosića (o čemu je Tot pisao: http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=16636), a i zato što, fakat, piše dobre romane.

Btw, čitajte "Beton"! http://www.elektrobeton.net/

:klavir:
Korisnikov avatar
By Misfit
На састанку НИН-овог жирија за избор романа године одржаног 17. децембра 2012. којем су присуствовали: Љиљана Шоп, Владислава Гордић Петковић, Милета Аћимовић Ивков, Мића Вујичић и Васа Павковић (председник), на основу читања 120 приспелих романа, начињен је шири избор који доносимо у овом броју.

Драган Великић, BONAVIA – Стубови културе, Београд
Мирко Демић, ПО(В)РАТНИЧКИ РЕКВИЈЕМ – Агора, Зрењанин
Дејан Стојиљковић, ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ – Лагуна, Београд
Бранко Анђић, PLAY-BACK – Агора, Зрењанин
Адријан Сарајлија, ОГЛЕДАЛО ЗА ВАМПИРА – Аутор
Дејан Вукићевић, ЦЕРЕБРУМ – Чигоја штампа, Београд
Вуле Журић, СРПСКА ТРИЛОГИЈА – КЦ Новог Сада
Борислав Чичовачки, РАСКОВНИК – Архипелаг, Београд
Александар Гаталица, ВЕЛИКИ РАТ – Моно и Мањана, Београд
Сандра Петрушић, ПОНИЗНО ОДУСТАЈАЊЕ – Eвро Ђунти, Београд
Светислав Басара, ДУГОВЕЧНОСТ – Лагуна, Београд
Енес Халиловић, ЕП О ВОДИ – Албатрос Плус, Београд
Милен Алемпијевић, ШЛУСТРИК – Албатрос Плус, Београд
Крста Поповски, СУДБИНЕ – Дерета, Београд
Стеван Лазић, БЛУЗ ЗА ЛУЗЕРА – Плато, Београд
Мира Оташевић, ЗОЈА – Геопоетика, Београд
Ратко Дангубић, MOVING DAY – Архипелаг, Београд
Драго Кекановић, ВЕПРОВО СРЦЕ – СКЗ, Београд
Данило Николић, СПИСАК БУДУЋИХ ПОКОЈНИКА – СКЗ, Београд
Катарина Брајовић, ШТАМПАР И ВЕРОНИКА – Штампар Макарије и Октоих, Београд и Подгорица
Љиљана Томановић Пономарев, УЧЕНИЦА ПРОФЕСОРА ЏОЈСА – Лагуна, Београд
Иванчица Ђерић, НЕСРЕЋА И СТВАРНЕ ПОТРЕБЕ – Ренде, Београд
Ана Вучковић, SURFING SERBIA – Лагуна, Београд
Вук Драшковић, VIA ROMANA – Новости, Београд

*najmanja violina na svetu, nin-o-nin-o-nin-o*
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!