Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Ovde mislim na originalnost u smislu autenticnosti licnosti. Koliko o sebi razmisljate van kategorija? Koliko je za vas vash put jedinstven? Da li imate potrebu da druge ljude svrstate u kategorije? Ili ih vise posmatrate kao neponovljve licnosti? Da li dopustate promene sebi i drugima? I da li mislite da je originalnost uvek dobra, da joj treba teziti po svaku cenu? (ideju za ovo poslednje pitanje mi je dao Mars na jednom drugom topicu)
Korisnikov avatar
By jukie
Ja sam vrlo stereotipan po raznim pitanjima, jedino što se ti stereotipi obično ne nalaze zajedno u istoj osobi, i to me onda čini jedinstvenim.
A inače jako volim da napravim kategorije pa onda neke formule od nekoliko stavki po kojima razne pojave i bića svrstavam u te kategorije (npr. 5 životinja najsličnijih žirafi) i onda kada neko od njih sasvim odgovara po nekim stavkama a po jednoj stavki štrči u suprotnom smeru, onda mi je to jako zabavno jer mi je to dokaz da ne možeš da praviš kategorije tek tako kao što su radili naučnici u srednjem veku. E a većini ljudi nije zabavno nego je njima krivo kada pojave i bića ne mogu da se ukalupe, i po tome sam isto jedinstven.
Korisnikov avatar
By Tot
Sjajno pitanje. Sam život je takav da trazi mnogo toga. Rekli bi mnogi traži originalnost. Ali ne, pretežno traži modele u koje cete se svrstati sa vise ili manje uspeha. Pravi umetnicki odnos prema zivotu imaju likovi poput Feliksa Krula(T. Man) ili Lafkadija Herna(A. ŽId). Pitanje originalnosti se, nazalost, cesto svodi na uklapanje u model. Za to su zaduzene nase mame i tate sa celokupnim spektrom vaspitanja a zatim, ako smo malo manje konformisticni ili osuđeni na posebnost i ako nemamo tu veliku snagu iznalazenja vlastitog stila i sistema vrednosti(a nije je lako imati) nude nam se neke druge, recimo virtuelne mame i tetke sa njihovim autoritetima.

Originalnost dakle nije ekscenticna poza na sta se najcesce svodi. Ona proistice iz samopoverenja nakon izgradjenog vlastitog, ne tuđeg odnosa prema životu i ljudima. Iz tog samopoverenja rađa se prirodnost naseg stila i sposobnost prihvatanja tuđih stilova.

Medjutim posto se licnost dobrim delom formira po principu socijalnog ogledala dobar deo ovog procesa svodi se na dokazivanje pred drugima i za druge: na poziciju biti viđen i ostaviti utisak; da bi se nekome ili nesto stavilo do znanja ili pribavila neophodna socijalna gratifikacija pa se tako jedna realno nesigurna i neizgradjena osoba moze hraniti ovim odrazima koji su najcesce od danas do sutra. Ovo je jedna oportuna pozicija proistekla iz nase potrebe da budemo prihvaceni, uvazeni, od strane, makar dobrovoljno prihvacenog, autoriteta i auditorijuma.

Ipak ima ljudi koji sasvim pronalaze svoj spontani izraz u zivotu ne ometajuci nikoga i bivajuci zadovoljni sobom.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by jukie
E a većini ljudi nije zabavno nego je njima krivo kada pojave i bića ne mogu da se ukalupe, i po tome sam isto jedinstven.
Stavljaju se ljudi u kategorije iz razlicitih razloga: recimo stavis nekog u kategoriju bitangi da toj bitangi ne bi vise davao mogucnost da te zloupotrebljava. Ali cesce je stavljanje u kategoriju izraz mentalne lenjosti. Poznato je da ce te najveci broj njih staviti u svoju kategoriju vec po tome sta si obukao i onda preneti svoje zapazanje drugima. A ti ces onda ako si dovoljno dokon i nesiguran u sebe se potruditi da sledeci put obuces nesto drugo kako bi auditorijum ispravio "misljenje" o tebi. I ako i ti na osnovu toga "ispravis misljenje o sebi", onda je to veliki problem.

Ljudi najčešće nisu onakvim kakvi se na prvi pogled cine. Treba ih upoznavati. I to se događa, na primer, u prijateljstvima. Drugo ja, ljudsko biće nije ničim odredjeno i ne može se "svrstati".
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Dina
Koliko o sebi razmisljate van kategorija?
Pa, mislim najčešće. Čak i to što sam gay me ne stavlja ni u kakvu kategoriju
Koliko je za vas vash put jedinstven?
Uh, moj put je toliko jedinstven da sam se cesto pitao koliko je to otezavajuce za komunikaciju. Jer osnova za razumevanje su, najcesce, slicna iskustva. Sa druge strane, ta jedinstvenost, veoma specifican razvojni ciklus, okolnosti, samo moje teskoce kroz koje sam prolazio su me poucile kako ljude ne treba posmatrati kroz stereotipe. Svaki pojedinac ima svoje specificne okolnosti zivota i uslove sazrevanja i postoje razlozi zasto je bas takav kakav je. Zato nikoga ne mozete shvatiti na prvi pogled ali se sa tim drugim ipak mozete sporazumeti ako mu pristupite na pravi nacin kao sto se recimo dogadja u kvalitetnim prijateljstvima.
Da li imate potrebu da druge ljude svrstate u kategorije?
Da, ali samo u krajnjim slucajevima. Inace izbegavam. Sto se tice virtuelnog mesta kao sto je ovo, ako neko ispoljava fasisticke stavove, moram ga svrstati u fasiste.

Ili ih vise posmatrate kao neponovljve licnosti?
Ovo sam gore vec rekao
Da li dopustate promene sebi i drugima?
Naravno. Svi se menjamo. U principu pravi prijatelji ce razumeti te promene i uputiti mi dobronamernu kritiku ako smatraju za shodno

I da li mislite da je originalnost uvek dobra, da joj treba teziti po svaku cenu?
Ne originalnost kao poza, kao moja potreba da nekome nabijem na nos ovu ili onu karakteristiku. Vec sam rekao da socijalno ogledalo ne doprinosi originalnosti.

Inace, ja cesto primenjujem formalizam. Forme ponašanja u izvesnim prilikama su utvrdjeni obrasci koji štite osnovne principe korektne komunikacije. Tek kada sam s nekim u jacem prijateljskom odnosu prevazilazimo taj formalni nivo.
Korisnikov avatar
By gari
Civilizacijski, socioloski i drustveno prihvatljiv stav je da se ljudi svrstavaju u kategorije. Na tome se radi od samog rodjenja deteta pa do smrti. Ma koliko se neko drustvo predstavljalo bezklasnim, tolerantnim i ma koliko pricali politicari da svi imaju jednake sanse to je apsolutno netacno.

Drustvo zeli da svakog pojedinca svrsta u odredjenu kategoriju i pozeljno je da tamo i ostane /da ne bi doslo do socioloskih poremecaja/.

Recimo, nemoguce je da svi budu bogati, to moze samo jedan procenat, ostali su ili srednje situirani ili siromasni. Taj poredak je jednostavno nemoguce srusiti jer nijedno drustvo ne moze da ostvari takav prosek da svi imaju sve.

Sto se obrazovanja tice i oni koji uspeju da se dokopaju fakulteta i tamo se svrstavaju u grupe /mada toga nisu svesni/ i spremaju se da budu robovi sistema. Tek neki promil nekim slucajem uspe da se otrgne od toga.

Sto se mene licno tice, prva podela i svrstavanje ljudi je na dobre i lose, tj na moralne i nemoralne /sto se ne poklapa uvek sa dobrim i losim/, kao sto ni moralan /u drustvenom smislu/ ne mora uvek da bude dobar po mojim kriterijumima.

Onda ih svstavam na simpaticne i nesimpaticne sto zavisi od mog prvog utiska pri susretu sa nekim. Moze neko da bude lep, pametan, duhovit, sarmantan ali ako je meni nesimpatican ne vredi.

I najzad, postoje ljudi koje na sve nacine izbegavam iz meni nepoznatih razloga /neka prekognicija/. Osetim da ce uciniti nesto lose.

:unic0rn: :cool2: :boxer:
By Çâðê_DUP
Ovde mislim na originalnost u smislu autenticnosti licnosti. Koliko o sebi razmisljate van kategorija?
ponekad bih pozelela da uradim nesto na sta me moja prirodna karakteristika nagoni: htela bih da sednem u luftbalon i da odplutam niz najvise vrhove Kilimandzara. cini mi se da sam u takvim mislima potpuno autenticna i svoja. sve ostalo je tada nevazno. ako se pod kategorijama podrazumeva moja zelja za pripadnoscu, onda bih mogla da kazem da zelim da budem u izvesnoj kategoriji, onako-neukalupljena. (zar nije paradoksalno divno?)

(ovo zvuci kao prijava za VB)

Koliko je za vas vash put jedinstven?
neko mi je rekao da je karakteristicno za ljude ( a narocito gay ) da pate od nekakve "bolesne unikatnosti". zelja da se bude razlicit po svaku cenu. takvi ljudi ce npr posecivati najslabije posecene izlozbe slika ne bi li sebi samima i drugima (narocito drugima) dokazali kako su drugaciji. problem jeste sto takvih ljudi ima krsh. eto, mislim za sebe da sam unikatna licnost. ipak, smatram da ne prelazim neku granicu u svemu tome. (da li je to dobro ili lose, ne znam)
Korisnikov avatar
By Dina
Da odgovorim i ja na sopstvenu temu...

Meni je tesko kad drugi ljudi teze da me svrstaju u neku kategoriju, jer ne znam u kojoj bih se pronasla... Ponekad se poigravam pa se ponasam kako neka kategorija zahteva, u stilu "trazili ste, gledajte". Ali uglavnom sama sebe vidim van kategorija.

Kao i Tot sto kaze, moj put bar onaj deo sto nije zavisio od mene prilicno razlicit i to otezava komunikaciju. Neko ko ni priblizno nije u slicnoj situaciji ne moze da razume. E sad, mozda je to opredeljivalo i one odluke koje su zavisile od mene. Nekad bih volela da sam birala lakse puteve...

Druge ljude vise posmatram kao neponovljive licnosti, tj. na nacin na koji bih volela da su oni cesce posmatrali mene. Naravno, ne mogu se svima baviti, ukoliko sam sa nekom osobom samo vezana poslom ili ukoliko je neko meni dalek verovatno moje misljenje o toj osobi ostaje povrsno i samim tim verovatno tipizirano. Ali ukoliko je neka osoba meni bliska onda smatram znakom (opet kako Tot rece) mentalne lenjosti da posmatramo jedno drugo na nivou kategorija.

Promene - da. Mada sam ja toliko menjala znacajne delove zivota (kao sto je karijera ili porodica) da nekad imam utisak da sam izgubila samu sebe i da se vise necu naci. Verovatno je zato ljude strah od promena. Nekad mi je zao sto nisam imala malo vise tog straha, verovatno bih sada imala vise sigurnosti u zivotu. Ali onda se setim jednog odlomka Dzenet Vinterson gde ona kaze otprilike - da u prisustvu ljubavi traganje i ognjiste postaju isto. Nadam se da je tako. I naravno - i drugima dopustam promene.

Kao izraz vlastite licnosti originalnost je dobra. Treba joj samo naci meru radi suzivota sa drugim ljudima.
Korisnikov avatar
By svejedno
Samo cu kratko odgovoriti, nemam vremena sada,

Dakle, da. I previse.

Niko, niko.. ;)

Cesto je to bilo na moju stetu.

Tako da je to posledica ludih gena i jos ludjeg nacina razmisljanja, posebno u mladosti (jos mladjoj od ove;)). Sad je kasno da se to ispravlja ;)

Druge ljude posmatram onakvima kakvi su. Svako jeste jedinstven, bez izuzetaka, ali neki ljudi sami sebe stavljaju u kategorije.

Sto bih im ja smetao? Salim se.

Promene - velike.

I na kraju :
''Kao izraz vlastite licnosti originalnost je dobra. Treba joj samo naci meru radi suzivota sa drugim ljudima.''

Slazem se, da ne bih mogao vise ;) I Hitler je bio originalna licnost.
Korisnikov avatar
By Deksi
Uvek tezim originalnosti....oduvek me privlacila kod drugih tako da gledam da i ja budem sto originalniji....
Ljude uglavnom delim na razne grupe jer niko nije isti....mane i vrline su presudne kod toga da li cu ih svrtati u bilo koju grupu jer se ne bavim meni nezanimljivim ljudima....
Sto se tive promena...volim ih ali ne previse....one dolaze postepeno i neprimetno...bar kod mene....ne volim kad se bilo sta uradi suvise radikalno.....
O jedinstvenosti mog puta ne zelim da govorim jer smatram da je to jedini put koji imam posto mogu da zivim samo svoj zivot a ne zivote drugih ljudi....
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Morganu je bitnija evolucija od originalnosti, a evolucija zna biti veoma originalna.
Na sve ljude Morgan gleda istim ochima.
Svako zivo bice ima svoj put, ako smo u interakciji sa drugim zivim bicem sve je dopushteno, osim dve mogucnosti, da mu promenimo sudbinu i da mu zabranimo put. Malo ljudi ima mogucnost chitanja akasha hronika a josh manje onih koji iste mogu na menjaju, tako da je menjanje sudbine sada neshto poput SF filma. A zabraniti nekome pravo na evoluciju je veoma negativno sa tachke karme.
Na kraju Morgan ne posmatra ljude kao bica koja je potrebno svrstavati u kategorije, jer je to veoma plitak i frigidan nachin razmishljanja.
Korisnikov avatar
By IriS
Ovde mislim na originalnost u smislu autenticnosti licnosti. Koliko o sebi razmisljate van kategorija? Koliko je za vas vash put jedinstven?
prilično. veoma rano sam shvatila da sam jača ličnost od svojih roditelja i starije sestre i da je samim tim moj put različit od njihovog. drugačije razmišljam i zbog toga sam prema njima prilično zatvorena jer da nisam, živeli bismo na ratnoj nozi, a to bi nas sve samo povredjivalo. potpuno sam samostalna i odgovorna, tako da me ne diraju, kao ni ja njih. svako živi svoj život onako kako je sam/a odabrao/la.

Da li imate potrebu da druge ljude svrstate u kategorije?
da. pre svega ljude svrstavam u kategorije: poznanici/e, drugovi/drugarice i prijatelji/ce. opet, svako od njih ima neki folder u koji ga/je smestim pri upoznavanju, po njihovim ljudskim kvalitetima... ali svakom od njih dozvolim preskakanje u neki drugi folder dok vreme prolazi. volim da se družim sa poprilično različitim tipovima ličnosti i uvek mi je bilo teško, kada pravim neka okupljanja, da sve te ljude smestim u istu prostoriju.
u zavisnosti od mog raspoloženja i trenutnog interesovanja, vidjam se sa onima za koje znam da će mi raspoloženje poboljšati ili ga bar održati na tom istom nivou ili pak sa onima koji u tom trenutku dele moja interesovanja (da pojasnim, ako mi se ne priča o politici, neću se vidjati sa onima koji uglavnom o tome vole da pričaju, ako mi se ne priča o stomatologiji, bježim od stomatologa na 10km, ako mi se priča o sportu, vidim se sa ljubiteljima istog...)
Ili ih vise posmatrate kao neponovljve licnosti?

sve ih posmatram kao neponovljive ličnosti. svi mi imamo neke slične tripove, ali i različita iskustva... i lepo je čuti kako neko razmišlja o nekim temama koje meni okupiraju misli ili kako bi rešili neki problem koji se meni vrzma po glavi.
svi smo neponovljivi i različiti i smatram da svačije mišljenje treba poštovati, ma koliko se razlikovalo od mog.

Da li dopustate promene sebi i drugima?

ne da ih dopuštam, nego su veoma pooželjne. svi imaju pravo na promenu svojih stavova, a pogotovo na promenu svog ponašanja. svako bira svoj put i ko sam ja da ga/je sprečavam u tome?

I da li mislite da je originalnost uvek dobra, da joj treba teziti po svaku cenu? (ideju za ovo poslednje pitanje mi je dao Mars na jednom drugom topicu)
ne mislim da joj treba težiti po svaku cenu. originalnost mi je isuviše teška reč kad je u pitanju autentičnost ličnosti, više mi se svidja jedinstvenost. originalnost se u mom svetu nekako više odnosi na fiz. izgled i sve "kerefeke" koje ga čine.
ako jedinstvenost znači krutost u stavovima, onda nisam za istu, jer treba čuti i druge stavove, treba i o njima razmišljati, kritički se osvrtati na sopstvene stavove, jer jedino tako se možemo menjati, a promene su uvek dobrodošle.
ja sam sebi jedinstvena isto koliko mi je svaka osoba koju poznajem jedinstvena, samo što ponekad imaju neke slične osobine (koje meni pokažu) pa sebi dozvolim da ih svrstam u neku od kategorija, ali to je opet drugo pitanje :)

treba raditi na sebi, neprekidno. razmišljati razmišljati razmišljati! samo tako možemo doprineti sebi i sopstvenim kvalitetima, pa ako nas neko drugi smatra jedinstvenim, ok, neko treći će nas smatrati folirantom ili umišljenom personom. svako ima pravo na svoje mišljenje.
Korisnikov avatar
By malecka
ljude svrstavam u 2 kategorije - u jednoj su dobri ljudi koji su skrenuli sa puta pod uticajem okoline, a u drugoj su samo dobri ljudi. u susutini smatram da su ljudi jedinstveni i da su uzaludne sve kategorizacije, jer koliko god da se pokusava to, ljudi se menjaju, i nikad ne moze sa sigurnoscu da se utvrdi kojoj grupi ko pripada.
sto se tice promena, ne volim ih bas. eto, na mom primeru, osoba koja me je znala pre 3-4 godine ne bi poverovala kakva sam osoba postala... jeste da sam se na bolje menjala, ali su posledice suprotne i gore po mene (slicno kao sto je dina navela). mislim, ne znam da li volim promene kod sebe/drugih. one dovode do odaljavanja od nekih ljudi, a samim tim i priblizavanju drugim... u sustini one se desavaju bez naseg uticaja... tako da sto se pre svi pomire sa tom cinjenicom to bolje (i bezbolnije) bude...
originalnost je dobra. nesto sto najvise mrzim je da vidim ljude koji se isto oblace, isto ponasaju... kao da ih je neko klonirao. ali je dobra do odredjenih granica...
Korisnikov avatar
By Dina
Mene su skoro ljudi odusevili na jednom skupu... a mene inace ljudi retko oduseve, naprotiv... Bila je neka atipicna situacija kod mene, ne bih bas rekla originalna, mada mozda i jeste, u svakom slucaju nesto sto je retko. A kad je retko onda se samo ocekuje da me negiraju, napadnu, ne priznaju, daju mracne prognoze i jos kojesta sto sam vec videla od ljudi. Ali na tom skupu ljudi su je prihvatili sa lakocom, kao da se svaki dan desava. Isto tako i sve ostalo, svaku posebnost drugih osoba sa skupa. Koliko bi svet bio lepse mesto kada bi bilo mnogo vise takvih ljudi.

:grouphug:
Korisnikov avatar
By KiWi

Ne mogu da se svrstam ni u jednu grubu .. Reklo bi se da sam Panseksualac, ali ni tu se ne uklapam najbolje ...

Nemam većinu osobina koje bi me privukle grupama za koje mnogi smatraju da im pripadam ...

Jedinstven sam, ali i verujem da je svako drugi jedinstven i da su grupe samo još jedan vid generalizacije.

Slika
Korisnikov avatar
By Marvin
Kiwi da te priupitam nešto ja. Al nemo' da se ljutiš. Mnogo sam ljubopitljiv, znam...

Ima li teme o kojoj ti ne razmišljaš kurcem?
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Marvin
Kiwi da te priupitam nešto ja. Al nemo' da se ljutiš. Mnogo sam ljubopitljiv, znam...

Ima li teme o kojoj ti ne razmišljaš kurcem?

Naravno, u temama koje me ne asociraju na sex ...

Ali shvatam zašto si pitao ... Nisam imao previše vremena (dolazili su mi neki gosti) pa sam temu samo načeo... neki me svstavaju u demamoge, ja seme u akuzmatičare... i sve u svemu nigde ne pripadam 100%

E da.. i jedan sam od retkih iz društva koji ne ulazi u biblioteku samo kad pada kiša :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!