Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By konstantin laufer
Originally posted by REI
Originally posted by konstantin laufer
Originally posted by Simor
Ako uzmemo u obzir onu čuvenu podelu na sedam umetnosti: književnost, muzika, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, pozorište i film, kako bi ih vi rangirali u odnosu na njihov značaj za vas lično, u odnosu na stepen sopstvenog razumevanja, doživljavanja.
imam jedno pitanje, a ko je podelio umjetnost na ovaj nacin?
Imam isto pitanje :)

Takodje ne priznajem ovu podelu dok se tu ne svrsta i osma umetnost - video igre. :)
ne radi se o tome, naravno, mada sala je bila interesantna, priznajem.

knjizevnost i poyoriste je jedna umetnosti zove se drama
dok ste izostavili igru ili ples kao umetnost.
tako da sve pada u vodu,
znaci:
arhitektura, vajarstvo, slikarstvo, drama, muzika, ples i film, to je podela

takodje trazim misljenje mog prijatelja Bojandja, hvala!
Korisnikov avatar
By Error
1. knjizevnost
2. muzika
3. slikarstvo
4. arhitektura
5. pozoriste
6. vajarstvo

7. film
By Çâðê_DUP
Hajde bez da gledam u prethodnu stranu:

1. KNJIZEVNOST

2. MUZIKA

3. FILM

4. SLIKARSTVO

5. POZORISTE

6. VAJARSTVO

7. ARHITEKTURA

:lol:
By Simor
Sem što sam presrećan što si se vratila svom starom nick name-u, ovo si tako lepo napisala da vredi citirati:
Originally posted by Angelina777
ako pokusam da izrazimo patnju, coveka koji je strasno gord, velicanstven i pati, ja bih, u zelji da ugodim nekom svetkom duhu, vodjena grandioznoscu, izabrala arhitekturu. nista lepse od uklesanog lika, ili fantasticno visoke gradjevine koja natkriljuje sve..tako bi se ta statua dala prineti covekovim ocima, pobudivsi u njemu osecanje spajanja sa svetom, sa istorijom kroz vremensko trajanje gradjevine.. (dok ne bace bombu na istu ili nesto slicno)
A kada smo kod veličanstvenosti, a i pošto ja volim gotiku:

Slika
By Çâðê_DUP
Slika

Vidi ovo, Simore, zar nije lepotica? Kontam da su se ovde zacele i prve, takozvane, gotske prche, iz kojih se kasnije iskristalisao horor, imenovanje neiskazivog, taj zanr sa stigmom, pun nakaznih, grozomornih i jezivih slika... :love: :hipnotizer:

Slika
By Simor
Ah, predivno!

A kada već pričamo o hororu, meni te gotske priče strave i užasa zaista dižu kosu na glavi, mada se još više plašim onih horor priča smeštenih u moderno vreme (čitaj: osamdesete i rane devedesete XX veka) u delova (američkih) gradova gde živi srednja klasa.

One, two, Freddy's coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again.

:freddy:
Korisnikov avatar
By Sunce
muzika
knjizevnost
film
arhitektura
slikarstvo
pozoriste
vajarstvo
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Simor
Ako uzmemo u obzir onu čuvenu podelu na sedam umetnosti: književnost, muzika, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, pozorište i film,
ne priznajem ovu podelu :durenje: gde su fotografija i ples?
By Storm
U ovom rangiranju umetnosti nije mi toliko bilo zanimljivo šta jeste a šta nije na listi.
Kao najzamiljivije se ispostavilo poslednje mesto - svojevrsna projektivna tehnika koja ukazuje na neke stvari koje su trenutno zanemarene.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by bojandjo

ne priznajem ovu podelu :durenje: gde su fotografija i ples?
U filmu i pozoristu :)
Korisnikov avatar
By Seaman
Kod mene je raspored sledeci:

-Muzika
-Film
-Knjizevnost
-Pozoriste
-Slikarstvo
-Arhitektura
-Vajarstvo
Korisnikov avatar
By Tot
Da sam više muzički obrazovan stavio bih na prvo mesto muziku. U literaturi mi se čine najvrednija ona ostvarenja koja imaju muzičku dimenziju. Ne mislim samo na poeziju nego na velike romane koji mogu biti svojevrsne partiture(kako je Man voleo reći s pravom za svoje romane) i to mi je često bilo jedno od ključnih elemenata uživanja u knjizi. Šteta kad je pisac amuzikalan, odmah me odbije. Remek delo muzičko- književnog žanra je po meni Fuentesov roman Terra nostra sa kvalitetima da se radnja podvrgava zakonima kompozicije. Tako da imaš neverovatno dugačke pasaže koji bi možda bili dosadni da nemaju muzički karakter. Tu ima jako dugačkih rečenica, koje zauzimaju stranicu ili više a čitaju se u jednom dahu.
Drugi primer sjajne uloge ritma, efekata ubrzavanja i usporavanja je Markesov roman Sto godina samoće. Manje poezije nego kod Fuentesa ali izvanredan narativni ritam. Čitajući te i druge romane shvataš koliko je za pripovedanje važan istančani muzički osećaj.

Jedan od pisaca koji je tvrdio da nema smisla za muziku a ipak mi je omiljen je Borhes.

Dakle redosled bi bio:

književnost
muzika
pozorište
film
arhitektura
slikarstvo, vajarstvo(teško mi je ova dva da rangiram)
By Simor
Originally posted by Tot
Da sam više muzički obrazovan stavio bih na prvo mesto muziku. U literaturi mi se čine najvrednija ona ostvarenja koja imaju muzičku dimenziju.
Pošto voliš Prusta: The Musical Structure of Proust's "Un Amour de Swann"

Ili, recimo, upotreba muzike u prozi. :)

Recimo, kod Murakamija. A i kod Prusta, zar ne (sonata)?
Korisnikov avatar
By Tot
Da, Ventejeva sonata.

Skoro sam čitao Sputnjik ljubav od Murakamija i jedna od karakteristika njegovog stila je emocionalnost izraza prvog lica kojim pripovedanja teče. Time stvara protivtežu tragičnim aspektima priče a melodičnost njegove tuge ima efekat ublažavanja tih aspekata.
Korisnikov avatar
By Sunce
Muzika je za mene umetnost nad umetnostima. Ništa ne može toliko da me preplavi, naježi, rasplače. U romanu "Aleksis" Margerit Jursenar lepo je pisano o muzici, o povezanosti muzike i tišine. Probaću da nađem neke delove.
Korisnikov avatar
By Sunce
"Voroino je bio pun neke tišine, koja je tamo kao da je uvek bila još veća. A sva ta tišina nije bila ništa drugo do neizgovorene reči. Možda sam upravo zbog toga i postao muzičar. Bio je potreban neko da izrazi tu tišinu, da joj vrati sve ono što podrazumeva tuga, da učini da ta tišina propeva. I trebalo je da ne budu upotrebljene reči, uvek odveć precizne da ne bi bile okrutne, jednostavno - trebalo je da to bude muzika, jer muzika nije nametljiva, i kada oplakuje ona ne kaže zašto. Bila je potrebna muzika posebne vrste, usporena, puna dugih pauza, pa ipak istinita, srasla sa tišinom, da bi se na kraju sa njom izgubila. Pustila da je tišina odnese. Ta muzika bila je moja muzika."

Aleksis - Margerit Jursenar
Korisnikov avatar
By Galadriel
Knjizevnost a prvom mestu, ostale ne bih znala da poredjam jedne iza drugih.

O prici i pricanju

(odlomak iz Andriceve Besede prilikom primanja Nobelove nagrade)

Na hiljadu raznih jezika, u najraznolicnijim uslovima zivota, iz veka u vek, od drevnih patrijarhalnih pricanja u kolibama, pored vatre, pa sve do dela modernih pripovedaca koja izlaze u ovom trenutku iz izdavackih kuca u velikim svetskim centrima, ispreda se prica o sudbini covekovoj koju bez kraja i prekida pricaju ljudi ljudima. Nacin i oblici toga pricanja menjaju se sa vremenom i prilikama, ali potreba za pricom i pricanjem ostaje, a prica tece dalje i pricanju kraja nema. Tako nam ponekad izgleda da covecanstvo od prvog bleska svesti, kroz vekove prica samo sebi, u milion varijanata, uporedo sa dahom svojih pluca i ritmom svoga bila, stalno istu pricu. A ta prica kao da zeli, poput pricanja legendarne Seherezade, da zavara krvnika, da odlozi neminovnost tragicnog udesa koji nam preti, i produzi iluziju zivota i trajanja. Ili mozda pripovedac svojim delom treba da pomogne coveku da se nadje i snadje? Mozda je njegov poziv da govori u ime svih onih koji nisu umeli ili, oboreni pre vremena od zivota-krvnika, nisu stigli da se izraze? Ili to pripovedac mozda prica sam sebi svoju pricu, kao dete koje peva u mraku da bi zavaralo svoj strah? Ili je cilj toga pricanja da nam osvetli, bar malo, tamne puteve na koje nas cesto zivot baca, i da nam o tom zivotu, koji zivimo ali koji ne vidimo i ne razumemo uvek, kaze nesto vise nego sto mi, u svojoj slabosti, mozemo da saznamo i shvatimo; tako da cesto tek iz reci dobrog pripovedaca saznajemo sta smo ucinili, a sta propustili, sta bi trebalo ciniti, a sta ne. Mozda je u tim pricanjima, usmenim i pisanim, i sadrzana prava istorija covecanstva, i mozda bi se iz njih mogao bar naslutiti, ako ne saznati, smisao te istorije. I to bez obzira na to da li obradjuju proslost ili sadasnjost.

Kada je rec o pripovedanju koje ima za predmet proslost, treba napomenuti da ima shvatanja prema kojima bi pisati o proslosti trebalo da znaci prenebregnuti sadasnjicu i donekle okrenuti ledja zivotu. Mislim da se pisci istorijskih pripovedaka i romana ne bi slozili sa tim i da bi pre bili skloni da priznaju da sami stvarno i ne znaju kako ni kada se prebacuju iz onog sto se zove sadasnjost u ono sto smatramo prosloscu, da s lakocom, kao u snu, prelaze pragove stoleca. Najposle, zar se u proslosti kao i u sadasnjosti ne suocavamo sa slicnim pojavama i sa istim problemima? Biti covek, rodjen bez svoga znanja i bez svoje volje, bacen u okean postojanja. Morati plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdrzati atmosferski pritisak svega oko sebe, sve sudare, nepredvidljive i nepredvidjene postupke svoje i tudje, koji ponajcesce nisu po meri nasih snaga. A povrh svega, treba jos izdrzati i svoju misao o svemu tome. Ukratko: biti covek.

Tako, i s one strane crte koja proizvoljno deli proslost od sadasnjosti, pisac susrece tu istu covekovu sudbinu koju on mora uociti i sto bolje razumeti, poistovetiti se sa njom, i svojim dahom i svojom krvlju je grejati, dok ne postane zivo tkanje price koju on zeli da saopsti citaocima, i to sto lepse, sto jednostavnije, i sto ubedljivije.

Kako da se to postigne, kojim nacinom i kojim putevima? Jedni to postizu slobodnim i neogranicenim razmahom maste, drugi dugim i pazljivim proucavanjem istorijskih podataka i drustvenih pojava; jedni poniranjem u sustinu i smisao minulih epoha, a drugi sa kapricioznom i veselom lakocom, kao onaj plodni francuski romansijer koji je govorio: »Sta je istorija? Klin o koji ja vesam svoje romane«. Ukratko, moze postojati sto nacina i puteva kojima pisac dolazi do svoga dela, ali jedino sto je vazno i presudno, to je delo samo.

Pisac istorijskih romana mogao bi na svoje delo da stavi kao natpis i kao jedino objasnjenje svega i to svima i jednom zauvek, drevne reci: »Cogitavi dies antiljuos et annos aeternos in mente habui« (Razmisljao sam o drevnim danima i secao se godina vecnosti).

Pa i bez ikakvog natpisa, njegovo delo kao takvo govori to isto.

Ali, na kraju krajeva, sve su to pitanja tehnike, metode, obicaja. Sve je to manje ili vise zanimljiva igra duha povodom jednog dela i oko njega. Nije uopste toliko vazno da li jedan pripovedac opisuje sadasnjost ili proslost, ili se smelo zalece u buducnost; ono sto je pri tom glavno, to je duh kojim je nadahnuta njegova prica, ona osnovna poruka koju ljudima kazuje njegovo delo. A o tome, naravno, nema i ne moze biti propisa ni pravila. Svak prica svoju pricu po svojoj unutarnjoj potrebi, po meri svojih nasledjenih ili stecenih sklonosti i shvatanja, i snazi svojih izrazajnih mogucnosti; svak snosi moralnu odgovornost za ono sto prica, i svakog treba pustiti da slobodno prica. Ali dopusteno je, mislim, na kraju pozeleti da prica koju danasnji pripovedac prica ljudima svoga vremena, bez obzira na njen oblik i njenu temu, ne bude ni zatrovana mrznjom ni zaglusena grmljavinom ubilackog oruzja, nego sto je mogucno vise pokretana ljubavlju i vodjena sirinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha. Jer, pripovedac i njegovo delo ne sluze nicemu ako na jedan ili na drugi nacin ne sluze coveku i covecnosti. To je ono sto je bitno. I to je ono sto sam smatrao za dobro da istaknem u ovom svom kratkom razmatranju koje cu, ako mi dopustite, zavrsiti kao sto sam i poceo: sa izrazom duboke i iskrene zahvalnosti.
Korisnikov avatar
By Dina
knjizevnost
muzika
pozoriste
film
slikarstvo
arhitektura
vajarstvo
Korisnikov avatar
By forest
nesto mi je malo 7 komaTa!?
ima tu jos necega. aa? kamo fotografija? kamo...?

ali, lepa je razonoda ta podela, ali krajnje nemoguca.
previse je sve paraleno, ma sa koje strane gledali.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!