tesko pitanje
do sad sad nabrojala mnogo mogucih kombinacija, jer ne umem da odgovorim na samo jedan nacin. za mene su sve ovo nacini prikazivanja i predstavljanja, izrazavanja, svaki ima svoj pogled, svoj nacin da izrazi verovatno, svaka je svoja, savrseno uharmonizovana u sebi, meni je to fascinantno...
ako pokusam da izrazimo patnju, coveka koji je strasno gord, velicanstven i pati, ja bih, u zelji da ugodim nekom svetkom duhu, vodjena grandioznoscu, izabrala arhitekturu. nista lepse od uklesanog lika, ili fantasticno visoke gradjevine koja natkriljuje sve..tako bi se ta statua dala prineti covekovim ocima, pobudivsi u njemu osecanje spajanja sa svetom, sa istorijom kroz vremensko trajanje gradjevine.. (dok ne bace bombu na istu ili nesto slicno)
ako bih se obratila cistoj dusi, trazeci impuls koji opisuje tu patnju na apstraktniji nacin, odabrala bih muziku. u muzici ima nekakve cudne uzvisenosti, koja se ne moze uhvatiti recima.
mislim da nijedna od ovih umetnosti ne moze opstati sama i svaka moze posluziti onoj drugoj. razlicita su njihova sredstva, razlicite su umetnicke licnosti koje ih koriste (ako govorim o muzici, imam u glavi nesto slicno Mozartu, ne govorim o Ceci, mislim da je to jasno)
misao, jezik, ton su orudja svih ovih umetnosti. ne postoji ijedna koja ne sadrzi jednu od ova tri. ja zaista ne mogu da se odlucim da postavim ijednu na prvo mesto, znajuci da istinska remek dela ne mogu postojati u formi cisto jedne umetnosti.
mozda je meni knjizevnost najsveobuhvatnija, ali muzika mi je najapstraktnija. za mene je knjizevnost jedna najprociscenija ideja, pozoriste u sebi sadrzi "vise umetnosti" kao i film...tesko mi je da se odlucim....
znaci, pokusavajuci da ispisem tako sto cu se orijentisati prema kompleksnosti, znacilo bi da imam neki kriterijum, a ja mislim da ga je goto0vo nemoguce pronaci, stoga, moram napisati onako kako to za mene licno ima nekakvo znacenje, a ro moze biti i rezultat da li sam i kako provela svoje detinjstvo..okruzena slikama ili knjigama, i da li me je profesor dovoljno zaintrigirao za likovno, ili imam traume sa casa likovnog..ne secam se zasto me toliko slikarstvo odbija, izuzev da sam bila isuvise okruzena njime..to je jedina umetnost koju ja ne mogu da shvatim, a ona je neophodna za dobru pricu (kad pises, na neki nacin koristis reci umesto cetkice, narocito deskriptivna knjizevnost)...
bolje da stanem, napisacu elaborat, a mozda se i platona setim, pa bude
recimo da su meni muzika i knjizevnost na prvom mestu, ja ne umem da ih odvojim, totalno razlicito deluju na mene..onda bih stavila film i pozoriste, mozda film pre nego pozoriste, vajarstvo radije nego slikarstvo, a arhitektura mi je nekako najmanje bliska, udaljena i hladna, nekako sam najmanje imala dodira sa istom...slikarstvo bih stavila na poslednje mesto, ali iskljucivo, kazem, zbog trauma sa casa likovnog..smesno je, jer sam se cak u jednom periodu zivota bavila crtanjem (ugljenom), ali kad bolje razmislim ja sam se u periodama svog zivota, dakako, bavila SVIM vrstama umetnosti, muzikom najduze, knjizevnoscu najintenzivnije i najuspesnije...
(dala sam ovakav odgovor jer je simorov post implicirao na totalnu subjektivnost i tako sam se i vodila, jer u suprotnom, ne bih se usudila da napisem odgovor i proglasim ga za tacnim i neprikosnovenim, izuzev da kazem da je to "moje misljenje"..)