Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Dobro poznat film.
Šta Vam se dopada u njemu, a šta ne?
Da li Vam se dopada muzika iz filma, da li je slušate?
Koliko Vas je pokrenuo?

:love:

>> rezija: Zan-Pjer Zene (Jean-Pierre Jeunet); scenario: Z. Loran (G.Laurant) i Z.P. Zene; muzika: Jan Tirsen (Yann Tiersen); gl.uloge: Odri Tatu (Audrey Tautou), Matej Kasovic (Mathieu Kassovitz), Rufus, Jolanda Moro (Yolande Moreau)...
distribucija: UGC-Fox Distribution, BIM Distribuzione, Prokino Filmverleih, Miramax (za SAD), Metro Film (za Jugoslaviju). Trajanje: 120 minuta

Nakon cetvorogodisnje pauze, kojoj je prethodio relativno neuspesan debi u Holivudu, Zan Pjer Zene se vratio na mapu filmske Evrope delom koje je odmah podelilo publiku i kritiku na fanaticne obozavaoce i neskrivene neprijatelje. Istovremeno, "Cudesnu sudbinu Amelije Pulen" ili "Ameliju sa Monmartra" kako je naslov preveden za americko trziste, je za mesec dana prikazivanja u Francuskoj videlo 4.2 miliona ljudi, sto je jedan od najvecih uspeha ove kinematografije u proteklih nekoliko godina. Mesec dana nakon jugoslovenske premijere, za ovaj film se u Beogradu i dalje "trazi karta vise", sto je nesvakidasnji slucaj kada se govori o filmovima van americkog govornog podrucja. Ono sto je jos vaznije, publika je od pristojne i mirne vrste, sto je zaista retka pojava u bioskopima deset godina unazad.

"Cudesna sudbina Amelije Pulen" svakako je najkomercijalnije i za siru publiku najpitkije Zeneovo delo. Nakon dvadeset godina gradenja stila koji se zasniva na fascinantnom osecaju za detalj u cesto presirokom planu i detaljno bavljenje bizarno-ironicnim, Zene je ovoga puta publici predstavio jednostavnu, dramaturski opustenu fantazmagoriju kroz koju se prosecni gledaoci verovatno malo teze probijaju, ukoliko to uopste i pozele, jer Zene se umnogome oslanja na burlesknu scenografiju, odlicnu kameru i dinamicnu montazu, cime stvara najpre zaslepljujuci kolaz slika a tek onda filmsku pricu, koja se moze tumaciti na beskonacno mnogo nacina. Kao i svaki san, uostalom.

Radnja se, u svoj svojoj naivi, moze obuhvatiti ovako: Mlada Amelija Pulen (odlicna Odri Tatu), odrasla u pomalo nadrealno i komicno izolovanom detinjstvu, nakon pogibije Princeze Dajane, resava da svet ucini zabavnim i lepim, koliko moze, igrajuci ulogu male, nevidljive vile sa Monmartra. U igri, koja neodoljivo podseca na neke stare Kortasarove price iz Pariza, zaljubi se u Nina (Matej Kasovic), do cijeg srca dolazi nakon lepe, inteligentne "igre macke i misa". Hepi end.

Ovako prepricana fabula zaista deluje previse naivno i prosto, dovoljno privlacno za sve one milione gore spomenute publike, ali Zeneova hipertrofirana estetika i smisao za humor dovoljno su superiorni da te proste elemente nadjacaju: Uronjen prvenstveno u fascinantne igrarije slikom, montazom, pracen odlicnom muzikom Jana Tirsena, koristeci dobro balansiranu pricu iz OFF-a, gradeci likove uz pomoc krajnje neobicnih, ali tako tacnih detalja, Zene stvara jedan od najzabavnijih i najlepsih filmova godine, gotovo nezainteresovan za implikacije koje njegovo delo nakon premijere trpi, i danas.

Impikacija je mnogo, i neke od njih su mozda i opravdane: francuska, uglavnom levo orijentisana kritika je Zenea optuzila za preteranu stilizaciju i sterilizaciju Pariza, koji je ponekad zaista sveden na estetiku skupljih razglednica. Iznervirani prostodusnom melodramom, ocekujuci od Zenea istu nakolonost ka iskrivljenom i bizarnom kao u legendarnoj "Delikatesnoj radnji" (1991, ko-reditelj Mark Karo), i verovatno veliki otpor prema komercijalnom, nakon neuspeha u Holivudu, film je u nekim listovima cak naznacen kao delo koje ide na ruku "reakcionarnim, desnicarskim snagama". No, budimo realni: Nakon zaista impresivnog pocetka, koji mu je doneo poredenje i sa Teri Gilijamom, vec drugim filmom "Grad izgubljene dece" (1995, takode saradnja sa Karoom), Zene se glasno izdvojio od plejade reditelja koje zanima cist realizam. Apsolutno posvecen likovnoj burleski, pitoreskama kreiranim radi zabave i mastanja, kroz koje se neki mehanizmi sveta mogu lako objasniti, Zene je stvorio zanr za sebe, koji se moze definisati kao Fantasticna Melodrama, istovremeno stvarajuci vrstu hommage-a jednom od pionira francuskog filma, isto tako za realizam nezainteresovanom Zorzu Melijesu, i upravo ta fantazmagoricna neobaveznost je najveca pobeda filma koji se obavezno mora pogledati.<<

iz: http://www.crossradio.org/web/10_01/amelie.htm :love:
By ~ Le Saint X ~
DOPADA MI SE SVE!!!!!!!!!!

A zasto spominju Renoir-a u filmu!!!???
:france:
Jer je on jedini slikar koji je toliko sweet and nice and beautiful to fit into the film!!!!

Romantican...SJAJAN film!!!
Skoro ga znam na pamet!!!!

:france:

I love the music...
Korisnikov avatar
By hlaefdige
mene svi hoce da ubiju kad kazem da me je taj film ostavio potpuno ravnodusnom........cak mi je bilo i dosadnjikavo
Korisnikov avatar
By Adenim
Volim taj film, gledao ga nekoliko puta, uvek otkrivao nove stvarcice. Najvise mi se dopada glavni glumac.
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by hlaefdige
mene svi hoce da ubiju kad kazem da me je taj film ostavio potpuno ravnodusnom........cak mi je bilo i dosadnjikavo
ja te necu ubiti, samo cu te zatvoriti da ga gledas po celu noc i dan dok ne kazes - BRAVOOOOO, FENOOMEEENAALNOOOOOO!!!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
hahahhahah....... to ce onda vise liciti na scenu iz paklene pomorandze
Korisnikov avatar
By Sunce
Dopada mi se što si slobodna i imaš svoje mišljenje. :shake:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Sunce
@Sunce...A zasto ti je to, uopste, cudno!!???

JA potpuno shvatam da neko ima razlicito misljenje i iznosi ga!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
@ sunce
hvala, hvala

@Renoir
naravno, razumemo se
Korisnikov avatar
By Escobar
Zagrcnuh se, jebote......:crkla:
Korisnikov avatar
By Escobar
Jer ne mogu da poverujem!

Znas sta, da nisi Dama i da te ne volim ovoliko koliko te volim, kosu bih ti pocupala :vudu:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
heheheheheheh........pa dobro, evo, volim sto i amelija nosi matrine...to mi se dopalo.....
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Renoir
@Sunce...A zasto ti je to, uopste, cudno!!???

JA potpuno shvatam da neko ima razlicito misljenje i iznosi ga!
Zbog "mene svi hoce da ubiju kad kazem...".
By ~ Le Saint X ~
Ja bih je samo pogledao popreko!

LOL!

i promenio temu...
LOL!

:D
Korisnikov avatar
By hlaefdige
eto! sad lepo procitajte citavu temu i shvaticete sta znaci deo prvog posta "mene svi hoce da ubiju..."

hehehehe
Korisnikov avatar
By pazzaz
Secam se da su ga pustali preko godinu dana u biskopu kod mene (posto se secam da sam ga i gledao na 400 danu projekcije), film je i te kako sladak ali ipak vise volim dok je radio sa Marc Caro-om (Delicatessen)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

i ja volim tebe!!
Korisnikov avatar
By Deksi
Gledao sam film jedno 10 puta ako ne i vishe...skroooz sam se pronasao u njemu...ali totalno....:eya:
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni se film dopao jako. Prvi put sam ga gledao u bioskopu "Odeon", a kasnije nekoliko puta preko tv-a.
Svidja mi se muzika iz filma!
Korisnikov avatar
By Deksi
Meni se film dopao jako. Prvi put sam ga gledao u bioskopu "Odeon", a kasnije nekoliko puta preko tv-a.
Mene muzika iz filma umalo rasplace svaki put kad slusam....:slinavko:
By ~ Le Saint X ~
Ja sam film gledao posle mog drugog povratka iz Pariza....
i...
prisecao se svim romanticnih stvari koje su se meni tamo dogodile...
Montmartre...
Pont Neuf...
Gare du Nord...

uh.......

romanticno.........
Korisnikov avatar
By Mars
Prvi put mi se film dopao, odgledao jos jednom i nije na listi mojih 100 filmova.

Svidja mi se muzika. Svidja mi se kamera, kako su snimili Pariz u onim toplim, maglicastim bojama.

Sto se radnje tice, svidja mi se ono prepoznavanje Amelijinih navika i volim/ne volim stanja (guranje ruke u dzak sa nekim zombicama unutra). Ne svidja mi se sto je film bajka, sto onako luckasti i lucidni ljudi retko nalaze onu srecu koju doceka ona vozeci se na motoru na kraju... Pre ostanu u onoj depresiji na 3/4 filma.

I da... Jako mi se svidja Cassowits, jako.

„Sedi Mara na kamen studencu, svima daje samo nece Nemcu...“
Marsova riznica pesama za decu, rodoljubivi ciklus

http://www.fun-facts.com/
Korisnikov avatar
By hlaefdige
hehhehe...pacici moji mekani emotivni....lepo vas citati o lepim stvarima
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Deksi
Mene muzika iz filma umalo rasplace svaki put kad slusam.... :slinavko:
Pa da... klasična priča. Meni je to među 5 najveselijih CDova koje imam a neko plače uz to :giggle:
Odličan film.
Veridba je predugo trajala mi se svideo još više.
Korisnikov avatar
By Marvin
hehhehe...pacici moji mekani emotivni....lepo vas citati o lepim stvarima
Fag Hag + lebejka :lol:
:chestram:

obožavam ovu felu žena :smilegrin:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Marvin
Veridba je predugo trajala mi se svideo još više.
I meni. Mnogo mnogo dobar film.
Odri u njemu fenomenalna.

„Sedi Mara na kamen studencu, svima daje samo nece Nemcu...“
Marsova riznica pesama za decu, rodoljubivi ciklus

http://www.fun-facts.com/
By Ulix
Obožavam ga!

Dopadaju mi se Amelijini izrazi lica, boja, dopada mi se način pričanja priče, naizgled naivan, bajkovit pristup, Amelijine oči, dopada mi se prazna železnička stanica gde ona sreće svoju buduću ljubav, sviđa mi se vlasnica lokala u kom radi i katedrala sa koje se ubila ona žena pred njom, dok je bila mala; dopada mi se to što njen otac voli ogavnog patuljka i što ga ona uklanja na veoma elegantan način, što u sebi nema ničeg lošeg, što ne postoji i što nije moguća u ovom svetu, što njena ljubav radi u seksi šopu.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Ulix
Obožavam ga!

Dopadaju mi se Amelijini izrazi lica, boja, dopada mi se način pričanja priče, naizgled naivan, bajkovit pristup, Amelijine oči, dopada mi se prazna železnička stanica gde ona sreće svoju buduću ljubav, sviđa mi se vlasnica lokala u kom radi i katedrala sa koje se ubila ona žena pred njom, dok je bila mala; dopada mi se to što njen otac voli ogavnog patuljka i što ga ona uklanja na veoma elegantan način, što u sebi nema ničeg lošeg, što ne postoji i što nije moguća u ovom svetu, što njena ljubav radi u seksi šopu.
Boje...dominiraju crvena i zelena (komplementarne boje)! Sviđa mi se dekica - slikar, prodavačica cigareta, Metju koji skuplja bačene fotografije, njene ideje. U pravu si, i oči! Zadnje scene, kad on dolazi i kada ga ona ljubi, polako...:love:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!