Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Originally posted by zoomKhm... ooovaaaaaajjj..... mojne da si bukvalista...Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne?Ma jok,nije,samo mu je cale bio na privremenom radu u srpskoj pravoslavnoj crkvi,kao svestenik...mis'im.
A tu sam pročitao da je i NjegošProcitaj i u delima Petra Petrovica![]()
![]()
![]()
Originally posted by PakiOriginally posted by zoomKhm... ooovaaaaaajjj..... mojne da si bukvalista...Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne?Ma jok,nije,samo mu je cale bio na privremenom radu u srpskoj pravoslavnoj crkvi,kao svestenik...mis'im.
A tu sam pročitao da je i NjegošProcitaj i u delima Petra Petrovica![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Originally posted by demianDa li sam ja rekao da tome nije tako?
haha, da li su te ulice dobile imena slucajno bas po tim selima/varosicama, mislim, nisu li oni koji su davali imena tim ulicama slucajno birali bas one varosice gde je jaka hrvatska etnicka zajednica...![]()
Originally posted by demianMeni je besmisleno da postoje ulice kao sto su Sarajevska, Zagrebacka, Uzicka, Niska, Socanicka...Originally posted by Stripihaha, da li su te ulice dobile imena slucajno bas po tim selima/varosicama, mislim, nisu li oni koji su davali imena tim ulicama slucajno birali bas one varosice gde je jaka hrvatska etnicka zajednica...
U Zagrebu ima Tavankutska, Kovinska, Petrovaradinska i još nekih par ulica.
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne? A tu sam pročitao da je i Njegoš![]()
Pa eto i njih dvojica imaju ulicu![]()
![]()
mi sa druge strane imamo ulicu matije gubeca, koji NIKAKVE ama bas nikakve veze nema sa srbijom, srbima, uopste ovim nasim prostorima...
inace, mislim da sam se o ovom pitanju oglasio u staroj temi, verovatno jos uvek mislim isto...
Originally posted by ZvezdasBGHocete da kazete da Draza Mihailovic jos uvek nema ulicu u nasem glavnom gradu???Originally posted by Feel_FineTo za Zagrebacku podrzavam! I da se nazove po Drazi Mihailovicu.
Naravno da treba promeniti i to ne samo ime ove zgrade vec sve Zagrebacke, Sarajevske isl. ulice. Dokle vise da se ponizavamo? Svi su oni brze bolje promenili imena koja imaju veze sa Srbijom a mi i dalje drzimo stara imena!![]()
Originally posted by selperedejzMeni je besmisleno da postoje ulice kao sto je Sarajevska, Zagrebacka, Uzicka, Niska, Socanicka...
Soliter je sazidan 1940. godine, na mestu bivše kafane "Albanija" koja je godinama bila centar okupljanja gradskih boema i prolaznika. Novo zdanje od jedanaest spratova tada je nagovestilo razvoj modernog velegrada
Nijedan od tridesetak sugrađana koje smo anketirali, nije tačno znao kako je palata "Albanija" dobila ime. Sigurno se još manje zna da je ova zgrada prvi oblakoder Kraljevine Jugoslavije, koji je inače izgrađen 1940. godine, po projektima arhitekata Mladena Prljevića i Đorđa Lazarevića.
Iako je novosagrađena palata, tada samo formalno nasledila ime kafane koja se tu prvobitno nalazila, naziv "Albanija" je donet kao simbol zahvalnosti srpskog naroda prema albanskom zbog podrške tokom golgote Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kada je povlačenjem preko planinskih venaca Albanije uspela da se spase od propasti. Tadašnji vođa Albanije, Esad Paša, u znak zahvalnosti prema Srbima koji su se herojski poneli prema njemu kada je bio zarobljen kod Skadra, ostavio je našoj vojsci životni prostor za povlačenje pred nemačkom vojnom silom. Nažalost, manje grupe albanskih pljačkaša, tada su ostavile senku na odstupnicu za spas armije koja će kasnije napraviti odlučujući proboj na Solunskom frontu.
Na placu gde je sagrađena palata, decenijama se nalazila mala trošna kafana. Neugledna kuća, koja je predstavljala ruglo, bila je, kako je opisivao Branislav Nušić "Eldorado svih njenih zakupaca". Kafana "Albanija" je donosila veliki profit, a u njoj su se okupljali različiti slojevi društva, od činovnika do uličnih čistača. Nakon njenog rušenja, 1936. godine, opevana je i uz počasti ispraćena u istoriju, a u amanet je ostavila svoje ime.
Projekat tadašnje nove palate sadržao je najmodernija tehnološka rešenja toga doba, a nagovestio je i tendenciju razvoja užeg gradskog centra. Sitne parcele u privatnom vlasništvu ustupile su mesto većim parcelama, a gradnja na njima dobila je naglasak na trećoj dimenziji - visini.
Početak izgradnje palate, 1938. godine, dočekan je velikim otporom konzervativnih struja. Tadašnja patrijarhalna sredina, bila je zatvorena za svaku novinu, naročito u tolikoj meri radikalnu. Mašine čudnog izgleda koje su korišćene prilikom drenaže temelja izazivale su radoznale poglede građana. U vreme kada je palata već bila "opasana" skelama, među Beograđanima se javio i strah od iznenadnog rušenja. Skepticizam su dodatno podstrekivale i priče o nestabilnosti i nepostojanosti zemljišta na Terazijama, kao i predanja o močvarnom tlu, na nekadašnjim obalama Panonskog mora.
....
Originally posted by pazzaz
Soliter je sazidan 1940. godine, na mestu bivše kafane "Albanija" koja je godinama bila centar okupljanja gradskih boema i prolaznika. Novo zdanje od jedanaest spratova tada je nagovestilo razvoj modernog velegrada
Nijedan od tridesetak sugrađana koje smo anketirali, nije tačno znao kako je palata "Albanija" dobila ime. Sigurno se još manje zna da je ova zgrada prvi oblakoder Kraljevine Jugoslavije, koji je inače izgrađen 1940. godine, po projektima arhitekata Mladena Prljevića i Đorđa Lazarevića.
Iako je novosagrađena palata, tada samo formalno nasledila ime kafane koja se tu prvobitno nalazila, naziv "Albanija" je donet kao simbol zahvalnosti srpskog naroda prema albanskom zbog podrške tokom golgote Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kada je povlačenjem preko planinskih venaca Albanije uspela da se spase od propasti. Tadašnji vođa Albanije, Esad Paša, u znak zahvalnosti prema Srbima koji su se herojski poneli prema njemu kada je bio zarobljen kod Skadra, ostavio je našoj vojsci životni prostor za povlačenje pred nemačkom vojnom silom. Nažalost, manje grupe albanskih pljačkaša, tada su ostavile senku na odstupnicu za spas armije koja će kasnije napraviti odlučujući proboj na Solunskom frontu.
Na placu gde je sagrađena palata, decenijama se nalazila mala trošna kafana. Neugledna kuća, koja je predstavljala ruglo, bila je, kako je opisivao Branislav Nušić "Eldorado svih njenih zakupaca". Kafana "Albanija" je donosila veliki profit, a u njoj su se okupljali različiti slojevi društva, od činovnika do uličnih čistača. Nakon njenog rušenja, 1936. godine, opevana je i uz počasti ispraćena u istoriju, a u amanet je ostavila svoje ime.
Projekat tadašnje nove palate sadržao je najmodernija tehnološka rešenja toga doba, a nagovestio je i tendenciju razvoja užeg gradskog centra. Sitne parcele u privatnom vlasništvu ustupile su mesto većim parcelama, a gradnja na njima dobila je naglasak na trećoj dimenziji - visini.
Početak izgradnje palate, 1938. godine, dočekan je velikim otporom konzervativnih struja. Tadašnja patrijarhalna sredina, bila je zatvorena za svaku novinu, naročito u tolikoj meri radikalnu. Mašine čudnog izgleda koje su korišćene prilikom drenaže temelja izazivale su radoznale poglede građana. U vreme kada je palata već bila "opasana" skelama, među Beograđanima se javio i strah od iznenadnog rušenja. Skepticizam su dodatno podstrekivale i priče o nestabilnosti i nepostojanosti zemljišta na Terazijama, kao i predanja o močvarnom tlu, na nekadašnjim obalama Panonskog mora.
....
Originally posted by kiss addicti u RH se promijenilo dosta... s razlogom, ali i bez... npr. "Džamija" u samom centru, svi je tako zovu, usprkos da su joj režimi mijenjali naziv...
![]()
i uostalom, i da joj promene naziv, ljudi bi je i dalje zvali Palata Albanija... isto kao što se svi na Trgu nalaze "kod konja" a ne kod Kneza Mihajla, što bi bilo logičnije i normalnije
Originally posted by demianpa više zbog povijesnog konteksta (ban Jelačić je iz Petrovaradina, ako se ne varam itd...)Originally posted by Stripihaha, da li su te ulice dobile imena slucajno bas po tim selima/varosicama, mislim, nisu li oni koji su davali imena tim ulicama slucajno birali bas one varosice gde je jaka hrvatska etnicka zajednica...
U Zagrebu ima Tavankutska, Kovinska, Petrovaradinska i još nekih par ulica.
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne? A tu sam pročitao da je i Njegoš![]()
Pa eto i njih dvojica imaju ulicu![]()
![]()
mi sa druge strane imamo ulicu matije gubeca, koji NIKAKVE ama bas nikakve veze nema sa srbijom, srbima, uopste ovim nasim prostorima...
inace, mislim da sam se o ovom pitanju oglasio u staroj temi, verovatno jos uvek mislim isto...
Originally posted by A.F.K.A.OBPa to.
Meni je najgluplje to sto imamo Beogradsku ulicu usred Beograda.![]()
Originally posted by kal zakathah, ne znam, tj. koliko znam / sjećam se, Ljubljana ima i Hrvatski trg... i mislim da se zove baš "Hrvatski", a ne "Horvaški" (tamo pored medicinskog faksa, ustvari ne znam je li to središnja zgrada medicine, uglavnom onaj dio koji je nekad bio konjušnica).
Lol
Valjda zbog toga što je u Ljubljani Zagrebška ulica jedna majušna uličica, dok je ona koja ide prema Hrvatskoj Karlovška cesta.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!