Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

"Palata Albanija"

DA
12
21%
NE
46
79%
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Slika

Nekada je postojala ova tema i bila jako posecena...u medjuvremenu se pojavilo jako puno novih forumasa pa me zanima njihovo misljenje i taman mozemo ponovog da glasamo...

da li mislite da Palata Albanija u najstrozijem centru Beograda treba da promeni naziv?

Mnogo toga se izdesavalo u poslednjih 15 godina...

moje misljenje je da je pomalo ruzno da se jedna takva zgrada u najstorizejem cetru grada i dalje tako zove..

pa imena su promenile mnoge zgrade stare i po stotinak godina pa im nista ne fali....

deluje mi smesno da se neka zgrada ili hotel u Zagrebu ili Tirani zove BEOGRAD :)
Korisnikov avatar
By muzika86
ma nema velike potrebe za mijenjanje imena. Ne znam kako bi reagovali Albanci da se neka ulica ili zgrada zove "Srbija" u sred Tirane ili kamoli Pristine.

Vec sve pokusano i ucinjeno.... u RS ili BiH su SDS-ovci mijenjali imena gradova. Naprimjer Foca je postala Srbinje, Bosanski Brod je postao Srpski Brod.. ili Srpsko Sarajevo... itd itd..
Korisnikov avatar
By jukie
Palata Albanija je Palata Albanija, a ime valjda nije dobila po prirodnim lepotama susedne države nego po istorijskom događaju kada su srpski vojnici (very highly esteemed u ovdašnjoj populaciji) od tačke a do tačke b prelazili preko albanske teritorije po nepristupačnim terenima, umirući usput, dajući svoje živote za otadžbinu itd. Dakle akcenat je na tim srpskim vojnicima, tako da oni kojima je srpska istorija najvažnija stvar na svetu ustvari treba da podstiču ovo ime.
By Ulix
Koliko znam ime dolazi od "alba" = belo. Ne od Albanije ciji je glavni grad Tirana.

Cak i da je ime dobila po drzavi, bilo bi odvratno i sitnicavo menjati ga sada, kada je ta zgrada postala jedan od simbola Beograda.
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Ulix
Cak i da je ime dobila po drzavi, bilo bi odvratno i sitnicavo menjati ga sada, kada je ta zgrada postala jedan od simbola Beograda.
:up:

i uostalom, i da joj promene naziv, ljudi bi je i dalje zvali Palata Albanija... isto kao što se svi na Trgu nalaze "kod konja" a ne kod Kneza Mihajla, što bi bilo logičnije i normalnije
Korisnikov avatar
By djo
besmislena tema

meni je recimo bas chic sto se najlepsa zgrada u bg i prvi soliter na balkanu zove palata albanija
Korisnikov avatar
By ManToy
Naravno da treba promeniti i to ne samo ime ove zgrade vec sve Zagrebacke, Sarajevske isl. ulice. Dokle vise da se ponizavamo? Svi su oni brze bolje promenili imena koja imaju veze sa Srbijom a mi i dalje drzimo stara imena!
Korisnikov avatar
By KiWi
Mislim da nema potrebe... ona je kroz istoriju nosila to ime, i ne vidim valjan razlog za promenu imena. Ovo ime, kakvo je - da je, ne izražava politički stav trenutne vlasti jer je zgrada imenovana dok su oni bili u pelenama...

A što se tiče okolnih zemalja koje su uradile slične stvari, mislim da je jasno da je to stvar kompleksa. :psiholog:
By mamba
Kako svet za nas moze da kaze da mrzimo druge narode, kad u beogradu postoji Palata albanija, kad mnoge ulice nose nazive po hrvatskim, slovenackim piscima i sl ???? - I jos smo mi za svet povampireni nacionalisti, dok su svi brze bolje izbrisali sve sto je srpsko i sto vredi ???:rock:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Feel_Fine
Naravno da treba promeniti i to ne samo ime ove zgrade vec sve Zagrebacke, Sarajevske isl. ulice. Dokle vise da se ponizavamo? Svi su oni brze bolje promenili imena koja imaju veze sa Srbijom a mi i dalje drzimo stara imena!
Nije istina :nono:
U Zagrebu ima Tavankutska, Kovinska, Petrovaradinska i još nekih par ulica.
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne? A tu sam pročitao da je i Njegoš :yes:
Pa eto i njih dvojica imaju ulicu :yes:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Sta, sad mi treba da pokazemo kako smo glupi kao i oni, ako ne i jos gluplji?:puzzle:
Korisnikov avatar
By Stripi
Osim toga, bilo je objašnjeno o zašto je ona dobila to ime i zbog čega se tako zove.
Statusela, ako ti nije jasno slobodno pogledaj stari thread (ako još postoji)
Korisnikov avatar
By spliff
na mestu danashnje palate albanija (pre izgradnje) bila je kafana albanija. hence the name...

kafana je dobila ime po povlachenju srpske vojske preko albanije do krfa
Korisnikov avatar
By iJazz
Ne... Dopada mi se ime :novine: .
Korisnikov avatar
By Delete
Ne, zasto bi menjali?! Zbog necijeg hira...ili kompleksa?! Glupost!
Korisnikov avatar
By Paki
STATI, bejbe, bolje ti ide slikanje dupeta, batali ovo... :)
Originally posted by Delete
Ne, zasto bi menjali?! Zbog necijeg hira...ili kompleksa?! Glupost!
Pa zato što je to STATUSU palo napamet ... i ti pitaš svašta ... :volinevoli:
By Bombina
ja bih volela da promeni palata beograd ili palata karadjordjevic
Korisnikov avatar
By Paki
Može i Palata Pavlović ! :trep:
Korisnikov avatar
By avalon
Palace Albania
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Palace Albania (Serbian: Палата »Албанија« / Palata »Albanija«) is a highrise building in Belgrade, Serbia.

It is located in Terazije square. It was finished in 1940. It was designed by Miladin Prljević and Đorđe Lazarević, based on the 1938 project by Branko Bon and Milan Grakalić. It was the first highrise building in Belgrade and for a long time the highest one, domineering the architecture of Belgrade of the time. The origin of its name is traced back to the period before it was built, since at the place it was build, there used to be a restaurant/bar named "Albania" (serbian: "Albanija").

On the October 20, 1944 red flag on Palace Albania declared that Belgrade was liberated by Yugoslav Partisan forces and the Red Army. To this day it is the heighest reference point between Terazije and Slavija.

Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Palace_Albania"
Korisnikov avatar
By nEne
Originally posted by Stripi
U Zagrebu ima Tavankutska, Kovinska, Petrovaradinska i još nekih par ulica.
Osim toga-Tesla je Srbin, zar ne? A tu sam pročitao da je i Njegoš :yes:
Pa eto i njih dvojica imaju ulicu :yes:
haha, da li su te ulice dobile imena slucajno bas po tim selima/varosicama, mislim, nisu li oni koji su davali imena tim ulicama slucajno birali bas one varosice gde je jaka hrvatska etnicka zajednica... :roll:

mi sa druge strane imamo ulicu matije gubeca, koji NIKAKVE ama bas nikakve veze nema sa srbijom, srbima, uopste ovim nasim prostorima...

inace, mislim da sam se o ovom pitanju oglasio u staroj temi, verovatno jos uvek mislim isto...
Korisnikov avatar
By Kiborg
From Wikipedia, the free encyclopedia - Palace Albania

On the October 20, 1944 red flag on Palace Albania declared that Belgrade was liberated by Yugoslav Partisan forces and the Red Army. To this day it is the heighest reference point between Terazije and Slavija.
Predlažem:
1. Palata oslobođenja
2. Palata Partizanka
3. Palata Partizanskih oslobodilaca

Meni se ne sviđa to Palata Albanija, ali mi je nekako bezveze da se menja posle svih tih godina, nek stoji takvo kakvo je, a ko se u istoriju razume, razumeće i što se tako zove, bez obzira na to što, meni barem, to ime zvuči odvratno.
By Ulix
Originally posted by odskoraBI
Sta, sad mi treba da pokazemo kako smo glupi kao i oni, ako ne i jos gluplji? :puzzle:
Cim se delimo na "njih" i "nas" vec smo, hvala lepo, dovoljno glupi.
Korisnikov avatar
By Escobar
Zar sama cinjenica da se palata u najstrozem centru zove 'Albanija' ne predstavlja Beograd u svetlu u kom on zasluzuje da bude predstavljen? Kao moderan, multikulturalni, tolerantan centar.....?:merlinka:
Korisnikov avatar
By Kiborg
To je iluzija: ako već hoćemo da tako budemo predstavljeni mogli bismo, recimo Knez Mihajlovu da preimenujemo u Jelisejska polja i da stavimo natpis isključivo na francuskom "Champs-Élysées de Belgrad".
Korisnikov avatar
By Escobar
Nisam na to poentirao, ali dobro. Takav stav, i neke stvari ce uvek ostati...iluzija....
Korisnikov avatar
By gari
To po svaku cenu menjanje imena bilo čega, pa i Palate "Albanija" je prilično glupo. Vreme prolazi, neko je pokušao da jedna ulica u Beogradu nosi ime Maršala Tita, pa se opet vratio stari naziv. Dakle, onako kako su je nazvali kad je nastala tako treba i da ostane.

:indijanac: :kopa: :yay:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Originally posted by jukie
Palata Albanija je Palata Albanija, a ime valjda nije dobila po prirodnim lepotama susedne države nego po istorijskom događaju kada su srpski vojnici (very highly esteemed u ovdašnjoj populaciji) od tačke a do tačke b prelazili preko albanske teritorije po nepristupačnim terenima, umirući usput, dajući svoje živote za otadžbinu itd. Dakle akcenat je na tim srpskim vojnicima, tako da oni kojima je srpska istorija najvažnija stvar na svetu ustvari treba da podstiču ovo ime.
Odlicno objasnjeno. :up:
Dakle NE promeni naziva.
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Originally posted by Feel_Fine
To za Zagrebacku podrzavam! I da se nazove po Drazi Mihailovicu. :D
By zoom
Originally posted by Paki
Može i Palata Pavlović ! :trep:

Po Herr Ziki? :panker:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!