Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Da li ponekad imate potrebu da citate roman jedne odredjene knjizevnosti? Ja sam tako zaželeo da procitam dobar americki roman i poceo sam Majkl Kaningem - Kuća na kraju sveta. I ako ste citali Foknera, Štajnbeka, Kazana, američke dramatičare poput T.Vilijemsa, Judžina O' Nila, Olbija- onda je ovo pravi roman za vas. Američki autori su mi se utisnuli po svojoj sklonosti ka obradjivanju porodično- psiholoških tema. Gde je pojedinac u svom tom galimatijasu urodjenog, stečenog- izmedju krhke slobode i duznosti, drustva i porodicnih autoriteta.

Porodica je osnovna ćelija društva, ne? i usadjena u pojedinca cesto veoma bolno. Setite se Foknerovog romana Svetlost u avgustu.

U ovom romanu Kuća na krahju sveta imamo niz pripovedanja glavnih junaka. Price se smenjuju i i ukrstaju. Junaci pred nama iznose svoje vrlo intimne pripovesti. Celina se gradi. Nema bezlicnog pripovedaca nego imate utisak da ste u grupi gde jedni druge slusate. Gradja ispovesti je bolna ali vi ste ukljuceni u taj zivot, saosecate ali kao i da ste saslusani. Ovako deluje na citaoca sjajna proza koja za svoje uzore ima Foknera i američke dramatičare.

Jos ako ste citali romane Sati i Krv i meso imate dodatnu predstavu sta od Kaningema mozete ocekivati.
Korisnikov avatar
By Tot
Hvala Simore. I mozda treba dodati: Kaningem daje zanimljive gay likove, mada to vecina zna.
By Ulix
Od Kaningema sam citao jos jedan putopis koji mislim da nije preveden na srpski. Od romana je, mislim, najbolji "Sati" (uprkos losem prevodu); a u tom romanu, narocito je dirljiva prica Lore Braun. U filmu mi se ta prica najvise dopada, u romanu mi se najvise dopada, sa jednim izuzetkom - u romanu je vise prostora dato Virdziniji Vulf, i samim tim je i njena prica jasnija, dirljivija. Ipak mi se (od svega) najvise dopada Kaningemov stil pisanja, koji me cesto podseca na Tenesi Vilijamsa u izrazito lirskom raspolozenju.

U romanu Krv i meso ima jedna izvanredna scena, kada Bili, glavni junak, prvi put ima seks sa gotovo potpunim strancem. Opisao ju je tako velicanstveno i tako precizno da sam bio iznenadjen sopstvenom emotivnom reakcijom.
Korisnikov avatar
By djo
ja sam za sada procitao samo "kucu na kraju sveta" i bas mi se odavno ni jedan roman nije toliko dopao, bas se radujem da krenem da citam i druge kaningemove knjige :)
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam danas htela da kupim "Kucu na kraju sveta" ali sam vukla neke stvari i zurila pa nisam. Ali uskoro kupujem, pa se javljam da ovaj topic kad procitam. Videla sam tu knjigu kod Tota i procitala po neki odlomak i deluje mi jako zanimljivo, jedva cekam da je kupim...
Korisnikov avatar
By Dina
Kupila sam knjigu ali je jos nisam procitala, mada mi se jako dopada. Trenutno ne mogu da je citam jer mi je "otela" majka. Samo cekam da cujem njene utiske... :sweet:
By polarlicht4.1
Pročitao i "Sate" i "Krv i meso" i "Kuću na kraju sveta" i svaki put bio malko izmešten. Pogotovo posle "Krvi i mesa", mada je i "Kuća" učinila svoje. Čini mi se da ću sledeći put ako imam prilike da natrčim na nešto što je pisao da razmislim dublje pre nego što uzmem knjigu u ruke. Ne ide da se traumiram
:drama:
By ~ Le Saint X ~
Ulix
mi je preporucio
Krv i Meso

procitao, kupio knjigu, ali nisam odusevljen...
te nemam nameru da citam u skorije vreme neki drugi njegov roman...
Korisnikov avatar
By Baldy
hmm... pa ako neces da citas Kucu... ti je pogledaj. Sisi Spejsek (ili kako god joj prezime bilo) je jednostavno carobna... A Kolin je sladak kao i uvek...
By polarlicht4.1
Originally posted by Baldy
hmm... pa ako neces da citas Kucu... ti je pogledaj. Sisi Spejsek (ili kako god joj prezime bilo) je jednostavno carobna... A Kolin je sladak kao i uvek...
Ima film?! :wow:
By Speculum Columbae
Pročitao sam samo Sate. Dosta su drugačiji od filma, po mom mišljenju.
Ima tu nekih repova koje film nema, Virdžinijina priča je nešto duža, mnogo toga je prepisano, Kaningem je izgleda čitao njene rukopise i dodavao rečenice i pasuse koje je Virdinija prekrižala, maštovito oživljava scene iz njenih dnevnika (kao ona sa đumbirom), dovršava planove koje ona nije uspela (npr. da ovekoveči njenu služavku Neli u knjizi) i sl. Takođe, sviđa mi se onde gde se protivi Virdžinijinim tezama ("jedino iskustvo koje ja neću opisati biće moja smrt" vs. njena smrt kao centralno mesto romana).
Osim toga, dopada mi se ruganje heteronormativnim arhetipima koje gej muškarci masovno usvajaju.
Nikada ne čitam biografije (smatram da su za lenje ljude), umesto toga čitam pisma i dnevnike, ali ovo skoro da je bila njena biografija.
Lepa je knjiga, zaista jeste.
Gledao sam HAEW i daleko je lošiji od Sata, mnogo mnogo loš.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!