Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Iskustva, podrška, ...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Simor
http://gay-serbia.com/press/2006/06-07- ... p?aid=2381

U odgovoru na pitanje jedne lezbejke, doktor Peter Schneider, izmeðu ostalog kaže:

"Razlog zašto, meðutim, u slu?aju ovog saveta imam sumnji?av ose?aj, jeste u vezi sa mojom skepsom u pogledu samog smisla coming out-a. Zašto je zapravo nužno da se neko kao heteroseksualac ili homoseksualac deklariše? Kome ili ?emu ova kategorizacija zapravo služi, izuzev iluziji da se time nešto jednom za svagda rasvetljava ili biva rasvetljeno. A to nije slu?aj. Nije niti kada bi se neko autovao kao heteroseksualac sa mazohisti?kim fantazijama prilikom masturbacije i sa posebnom uzbuðenoš?u malim dojkama - time bi se sva specifi?nost seksualnosti tog ?oveka samo približno opisala. Ljudska seksualnost se ne deli ni na dve ili na tri, niti na dvadeset smisaono meðusobno odvojenih podgrupa, nego je u sebi krajnje heterogena i pored toga samom subjektu zagonetna. Tako posmatrano, svaki coming out može biti zapravo samo još lažna etiketa, koja pre svega služi tome da umiri strah od nekontrolisane raznolikosti seksualnog i da zavarava identitet u jednoj ta?ki, u kojoj je upravo svaki ?ovek najmanje identi?an samom sebi. I onoliko koliko je glupa ta prisila na samoetiketiranje po sebi, toliko je i osim toga nepravedno da se ono zahteva samo od homoseksualaca."
By Ulix
Sve zavisi kako na to gledas. Da, glupo je to primoravanje i ta javna kategorizacija, ali je cinjenica da je neophodna. Ako bismo ziveli u svetu gde postoji dovoljna svest o razlicitosti (i o toleranciji razlicitosti), coming out verovatno ne bi bio neophodan, no kako zivimo u Srbiji, rekao bih da je pozeljno to ciniti sto je cesce moguce. Zasto? Jer doprinosi razvoju svesti ljudi. Jedna je stvar videti homoseksualca na televiziji a potpuna druga imati ga za sina, prijatelja, saradnika. Ovde zaista postoje ljudi koji misle da ima vise zirafa u Srbiji nego pedera. Predrasude prema nama nece nestati dok ih sami ne pobedimo, a coming out je jedan nacin da to ucinimo.

Vec sam negde pisao da heteroseksualni i homoseksualni identiteti nisu iste stvari, i dok prvi moze da "ne opterecuje" i ne nosi nekakvu posebnu svest sa sobom, drugi ne moze. Biti homoseksualac, kao, uostalom, biti pripadnik bilo koje druge manjinske grupe u Srbiji, sa sobom nosi jaku svest o razlicitosti. I ako na to dodate cinjenicu da bi vecina gradjana ove monumentalne palanke uskratila bliznjem svom pravo na taj i takav (drugaciji!) seksualni identitet, jasno je zasto on postaje vazan, a samim tim i zasto je coming out vazan u procesu borbe za gej/lezbejska prava u Srbiji.
Korisnikov avatar
By svejedno
Slazem se sa obojicom. Meni sigurno nije ni prioritet, ni opterecenje, ni ponos to sto sam hetero i smatram da ljudi ne treba svoj identitet da grade na svojoj sexualnosti.

Ali ako tvoj identitet i licnost neko ugrozava zbog sexualnog opredeljenja, kao sto je slucaj u praxi, to je skroz druga prica.
By Simor
Znaš, meni je moj seksualni identitet važan. Pre svega, zbog toga što je moj identitet doveo da toga da imam druga?ije iskustvo u odnosu na prose?nog straight ?oveka. U tom smislu, meni je važna umetnost koja ima homoseksualnost za tematiku, ?esto se daleko prijatnije ose?am u društvu homoseksualaca i sli?no.

Ovde se postavlja pitanje koliko je coming out kao takav samo etiketa i koliko to ponovo svodi seksualnost na kontrolu (ok, sada imamo pored strejtera i gejeve, ali da li se tu završava raznolikost seksualnih identiteta?).
Korisnikov avatar
By svejedno
To i kazem. Praxa je takva da ti imas drugacija, mozda cak i neprijatna, sigurno i lepa iskustva zbog svog sexualnog identiteta.

Ali ja npr nemam sexualni identitet (imam, naravno, ali kapiras sta zelim reci) niti mi je preterano bitan. Nemam potrebu da se deklarisem kao hetero, ili bilo sta, cak sam otvoren za sve opcije, otkud znam, ma koliko malo verovatno bilo, mozda me nekad privuce muskarac. Mada je meni, u mom slucaju, ta ideja malo gadna. Bez uvrede.

Poenta je da u ovakvom drustvu sada, homosexualci naravno da moraju cak i da insistiraju na svom sex. identitetu, sve dok to ne postane 'normalna' pojava i dok se ne opustite i budete samo OSOBA, a sexualni zivot da malo olabavi u podrucju 'identiteta'.

Mada je, naravno, u manjoj meri, i hetero ljudima, odnosno svima sexualni identitet tu, jednostavno axiom licnosti, samo nekima vise bitan, nekima manje, nekima skroz opravdano, nekima i ne bas.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
otuda i ceo queer pokret kao vid borbe protiv heteronormativa i potrebe za klasifikacijom u pol i rod, rodnu ulogu, seksualnu orjentaciju...

ja imam potrebu za li?nim coming outom jer sada živim u takvom društvu gde se pretpostavlja i normira ono što ja nisam. a s obzirom da sekusalna orjentacija nije okom vidljiva, moraš da je na neki na?in verbalizuješ ako želiš da to staviš do znanja drugim ljudima.

s druge strane, jasan mi je i taj apsurd u vezi sa coming outom str8 ljudi (postoji onaj fenomenalan upitnik za heteroseksualce). no, da bi i LGBTIQ orjentaciju doveli do tog apsurda, potreban je coming out velikog broja ljudi. to je moje mišljenje.

tako da ja c/o smatram svojevrsnim vidom aktivizma.
Korisnikov avatar
By Tot
Meni je bilo vrlo zanimljivo nesto sto je Nicodemus skoro napisao na ovom forumu u vezi sa strategijama autovanja. Tu je pomenuuo smisao coming outa uopste navodeci Barta. Evo navodim taj deo iz njegovog posta:

...kako Bart kaze, poredeci "jezik" (u smislu sistema) sa fasizmom: jezik je fasisticki ne zato sto nesto zabranjuje, nego zato sto nagoni na govor. Isti Bart je odbijao javno autovanje jer je smatrao da time daje legitimitet raznim mocima (moc ima onaj ko imenuje i definise). Kada kazete homoseksualac - dajete rec prihijatru da govori istinu o vama i da utice na vasu sudbinu, kada se kaze gresnik, sodomit, muzeloznik - poziva se pop da vas definise, opise, kazni itd."

Jedna od dvosmislenosti coming outa je upravo i prilicna asimetricnost priznanja, iskaza o vlastitoj seksualnoj orijentaciji. "Heteroseksualci" nemaju potrebu da se otvaraju, jer se sve u vezi sa njihovom seksualnoscu smatra normalnim ukljucujuci svakodnevni egzibicionizam starijih i mladjih parova na ulicama sto ako je nekada i bilo moralno problematicno za izvesne "puritance" danas je ve? svima poprili?no dosadno i otužno.

I kao sto je i taj naziv "heteroseksualac" poprilicno smesan jer bi malo smislenijim deskriptivima ljude mogli imenovati na mnogostruke pravilnije nacine- u sta bih ja svakako ukljucio i jednu moralnu evaluaciju izvesnih seksualnih ponasanja- tako je i pojam homoseksualac smesan.

Jer kada dozvolimo da nas neko oslovljava sa "homoseksualac" iako smo time probili jednu barijeru zaklonjenosti i konformiranja zapravo se otvaramo i snaznom delovanju predrasuda koje su neminovno povezane sa drustvenom recepcijom nase orijentacije.

Tvrdim nije isti i ravnopravan tretman kada za osobu A kazemo da je heteroseksualac, a za osobu B homoseksualac iako su ovo navodno naucno-neutralne reci. Osoba A je uvek vidjena kao "normalna" iako je to recimo neki piajni manijak koji uziva tuci zenu ili pak neko s gomilom varijacija u seksualnom ponasanju koje bi se u nasem slucaju proglasile nenormalnim. Osoba B je sa pojmom "homoseksualac" automatski negatiovno percipirana. Odijum koji ona izaziva je isti kao kad za nekoga kazete da je "skotolozac".

Zato volim reci: to koji sam ja "seksualac" je moja i samo moja stvar. I ako bih se vec izjasnio pre bih rekao da sam peder ili gay.

Osim toga moze mi biti vrlo strano da me poneki peder koji se pojavljuje u javnosti odredjuje pa je to jos jedan razlog za otklon od ovog termina.

Naravno dozvoljavam i da sebe svako naziva javno kako hoce: muzeloznik, pi?koljupka...etc

I sam sam se autovao nekoliko puta gde sam smatrao potrebnim ali ovo naprosto treba imati u vidu. Mislim da bi svrha nekog gay aktivizma bila izmedju ostalog i stvaranje sve boljih uslova za coming out, njegovo olaksavanje. Pitanje dakle nije samo da li, vec i kako i kada se autovati.
Korisnikov avatar
By svejedno
agree with Tot.
Zapravo ja se allways agree with Tot.

Sto ce reci, jer sam ja pametan decko, da je Tot also pametan.

Malo sam janpi, ali to ne utice na moje rasudjivanje, keve mi.
Korisnikov avatar
By svejedno
[/quote]potreban je coming out velikog broja ljudi. to je moje mišljenje.

tako da ja c/o smatram svojevrsnim vidom aktivizma.
[/quote]

"'N' That's the Gospel Thruth''

ISto kao crnci, Proud fazon.
Black panthers i ostalo.

Vi budite gay pussies. Ili Jebaci keve, kako god.

Ali to ste sto ste.

Mozda sam budala, nije mozda da li sam pijan, ali zaista verujem da kada bi pametni ljudi uzeli stvari u svoje ruke, da bi sigurno zavladala seknd Atlantida.
Keve mi.

Ali pametni ljudi nece da uzimaju stvari u svoje ruke zato sto su pametni.
I sebicni.
By Simor
Originally posted by Tot
Isti Bart je odbijao javno autovanje jer je smatrao da time daje legitimitet raznim mocima (moc ima onaj ko imenuje i definise). Kada kazete homoseksualac - dajete rec prihijatru da govori istinu o vama i da utice na vasu sudbinu, kada se kaze gresnik, sodomit, muzeloznik - poziva se pop da vas definise, opise, kazni itd.
Ovo je sjajan citat!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Simor
... Ljudska seksualnost se ne deli ni na dve ili na tri, niti na dvadeset smisaono meðusobno odvojenih podgrupa, nego je u sebi krajnje heterogena i pored toga samom subjektu zagonetna. ...
Sa ovim se slazem. Ja cak mislim da je svaka osoba sasvim posebna i desavalo mi se da mi smeta da me svrstaju u bilo koju grupu ljudi jer su sva moja dozivljavanja samo moja sopstvena. Ali to "svrstavanje" ma koliko neprecizno bilo je ipak potrebno da bi se olaksala komunikacija i zivot sa drugim ljudima. Reci nose svoja znacenja i etikete ali precutkivanje ima vecu cenu. Takodje kada pocnes da pricas onda mozes da objasnis sa mnogo reci kako ti sebe vidis i na taj nacin priblizis i vidjenje drugih ljudi tome. Ako cutis onda ti ljudi pripisuju neke svoja vidjenja, sto mozda nije bitno ako je rec o poznaniku ali ako je rec o bliskoj osobi onda se direktno odrazava na taj odnos. Ukoliko osoba "ne obavesti" str8 prijatelje da je gay onda npr. nece dolaziti sa partner(k)om na rodjendane, zurke i sva druga dogadjanja... Ili ce doci nazivajuci ga/je prijateljem/prijateljicom sto je jos gore etiketiranje (po meni) i nepravedno prema toj osobi i laz prema prijateljima. Mislim da nije istina da ne postoji slicno nesto i za heteroseksualce, ne postoji ali samo ako se zivot te osobe bas uklapa u sablon. U okolini imam jednu poznanicu koja ima decka koji je mladji 15 god i ne poznaju ga ni njeni roditelji, a isto ne dolazi na prijateljske skupove. I da je tolika razlika se slucajno saznalo jer se ona izrekla a inace je govorila da je manja. Ta veza inace traje tri godine i vec odavno nije avantura. Ja ne bih sebi dopustila tako nesto, kako ja postavljam - ja prihvatam izbore drugih ljudi i onda isto ocekujem od njih. Kada bih u buducnosti imala partnera 15 god mladjeg ili starijeg ili kada bih se kojim slucajem zaljubila u zenu svakako bih rekla bliskim ljudima. Pa ko to moze da prihvati moze, ko ne - to samo dokazuje da mene ne voli kao osobu nego samo dok se pridrzavam njegovih pravila.
Korisnikov avatar
By tramp
:misli: hm...
Zašto je zapravo nužno da se neko kao heteroseksualac ili homoseksualac deklariše?
interesantno je to sto kada str8 decko kaze da ima devojku to nije deklaracija a ako gay decko kaze da ima decka onda je to odjednom deklaracija... zasto je potrebno? meni - da me se ne bi smatralo str8 osobom te da bih izbegla dalja pitanja tipa "mozemo li suta izaci?" "imas li muza" itd itd itd
Kome ili ?emu ova kategorizacija zapravo služi, izuzev iluziji da se time nešto jednom za svagda rasvetljava ili biva rasvetljeno. A to nije slu?aj.
rasvetljava se zabluda da smo svi str8 ili da ako nismo to trebamo skrivati od ostatka sveta
Nije niti kada bi se neko autovao kao heteroseksualac sa mazohisti?kim fantazijama prilikom masturbacije i sa posebnom uzbuðenoš?u malim dojkama - time bi se sva specifi?nost seksualnosti tog ?oveka samo približno opisala.
sto mnogi i rade ... koliko cesto cujemo str8 decke kako komentarisu dobre sise .. velike ... socne ... bla bla bla
Ljudska seksualnost se ne deli ni na dve ili na tri, niti na dvadeset smisaono meðusobno odvojenih podgrupa, nego je u sebi krajnje heterogena i pored toga samom subjektu zagonetna.
]
naravno i posto su sve te seksualnosti isto prihvacene stvarno sta ima da o tome pricamo :doh:
Tako posmatrano, svaki coming out može biti zapravo samo još lažna etiketa, koja pre svega služi tome da umiri strah od nekontrolisane raznolikosti seksualnog i da zavarava identitet u jednoj ta?ki, u kojoj je upravo svaki ?ovek najmanje identi?an samom sebi. I onoliko koliko je glupa ta prisila na samoetiketiranje po sebi, toliko je i osim toga nepravedno da se ono zahteva samo od homoseksualaca."
primetila sam da vrlo cesto str8 ljudi imaju potrebu za deklaracijom svoje heteroseksualnosti ako se nadju u predominantno gay okruzenju i to se odnosi i na one koji su vrlo prijateljski naklonjeni... zasto ako je na kraju sve to ne bitno? zasto se recimo svako ko je str8 u nekom trenutku ogradi od homoseksualnosti i obavesti nas da je str8? (ovo nije prozivka nego gledanje na ideju identifikacije sa druge strane i mene stvarno zanima zasto je neophodno da ja znam da je neko str8?)

sve ostalo su vec rekli Ulix i 2Q2Bstr8

:nokti:
Korisnikov avatar
By svejedno
Zato sto valjda niko ne moze biti ubedjen da je str8, pa su to licni tripovi, a i ja sam isto napomenuo par puta da me ne privlace muskarci, ali sta znam, eto i to je neki moj identitet u ovom dominantno gay okruzenju.

Sto znaci gde god da si (sexualna) manjina sex. identitet je vazan & definise, jos uvek.

Ali sam naleteo ovde na neke forumase koji imaju, valjda intinktivno, odbrambeno, neki loss trip kada neko kaze da nije gay, aj da ne kaem hetero.

I nemoj sad ti da mislis da se ja osecam isprozivano, ali osecam se :)

Salim se, chill
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Slazem se u potpunosti u smislu tacnosti iznesenih tvrdnji. Ipak ne treba zamagljivati stvari -- Srbiji prvo treba borba za emancipaciju homoseksualaca, ostvarivanje gradjanskih prava i sloboda za gej ljude (dobro, osobe sa nedominantnim seksualnim identitetom, kako se vec kaze). Prvo treba da budes tolerisan i prihvacen kao gej, da mozes da se vencas, da ne budes izlozen nasilju. Ako u Srbiji nemas mogucnost da budes gej osim s jakim policijskim obezbedjenjem, onda je apsurdno odbacivati gej identitet (odbacujes ono sto nemas -- silogizam sa Sokratovim rogovima).

Bojim se da se sve pretvara u pricu o lisici i kiselom grozdju. Srbija nije Francuska.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!