Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Gothrose
:shok: ,neverica i-shta misliti i recji?

Na Mokroj gori,u neposrednoj blizini manastira Crna reka otac Branislav drzi Centar za lechenje narkomanije,bolesti porobljene volje...

Mozda ste ga zapazili na tv StudioB pre par nedelja u emisiji "Kad andjeli spavaju" gde je gostovao sa dr.Daragan iz Zavoda za bolesti zavisnosti(Drajzerova)...Prichao je kako se u Centru gde boravi na lechenju oko 40-50 zavisnika koriste razne metode u lechenju "tih narkomana"kako ih naziva.Kaze da su uglavnom 80% su "pristojni ljudi a ja se pitam kakvo mu je mishljenje o onim 20% momaka i shta sa njima?A jedna od metoda je i batinanje?! Momci se batinaju klasichnom policijskom metodom udaranja po tabanima u trajanju od 20min do sat vremena u zavisnosti od kazne koja je predvidjena za prekrshaj koji su pochinili.Ovu metodu,po ocu Branislavu verovatnu nejasnu shiroj javnosti ali opravdanu jer se rado o specifichnim sluchajevima(narkomanima)sprovodi on licno uz pomocj svoje sedmochlane "pajser brigade".
Kriterij za gradaciju prekrshaja i shta je greshka uopshte je sam otac Branislav i njegov osecjaj i sud ,valjda Bogom dani...On priznaje da je bio prekoren u vezi ove surove metode od strane lokalnog Vladike ali...ochito je sve ostalo samo na tom dijalogu...

Centar za lechenje od narkotika i rehabilitaciju postoji vecj oko 3 godine,pre oko nedelju dana u vestima na B92 mogli smo videti i pretuchenog,od strane oca Branislava i njegove bratije sa Gore,roditelja koji je doshao po svog sina da ga vodi odatle poshto se mladicj zalio na psihichko i fizichko maltretiranje...Doshlo je do incidenta i otac Branislav potpomugnut "brigadom" i josh nekim zavisnicima na lechenju pretukao roditelje pomenutog mladicja...

Otac Branislav i njegovi pomocjnici ne negiraju ovaj dogadjaj,shtavishe oni ga priznaju i opravdavaju se time da ih je chovek vredjao nakon shto nisu hteli da mu vrate novac koji je unapred dao za celokupno sinovljevo lechenje a odvode ga posle par nedelja...Oni,takodje,ni ne negiraju metode batinanja i muchenja,kazu da te metode nisu ni okosnica ni glavni deo terapije ali da se moraju sprovoditi jer je situacija prosto takva.A to "kakva" nam se bash i ne objasnjava...
Da pojasnim,otac Branislav drzi neprofitnu organizaciju,roditelji daju "obavezan dobrovoljan prilog" u iznosu od par hiljada eura...Roditelji predaju i svoje dete u ruke,naruchje ovog choveka koji nudi neshto shto se novchano ne moze izraziti...A zavisnik,slab,uplashen,nemocjan i zgazen zivotom mladicj,zigosan,sramocjen,omalovazavan i tuchen,u svim znachenjima ove rechi,od strane svih u drushtvu dobrovoljno prilazi Centru gde cje boraviti minimum 6 meseci do 3 godine i obavezuije se da cje poshtovati sistem Centra...Vishe je nego ochigledno da spasenje sa dna zivota,iz ropca,iz zavisnosti toliko teshke i mrachne ochekuje kao i podrshku i pomocj u najvecjoj bitci koju cje ikada voditi sa dozivotnim Protivnikom na kraju svog so called narkomanskog zivota- u Crkvi,mestu oprosta i Bozje dobrote,milosti i blagosti...
Da li chovek zeljan zivota oslobodjenog od narkotika to i dobija?Izgleda da ne,nazalost...

Da li se ne/pravoslavna pedagogija-->batinjanje moze opravdati u bilo kom smislu-ljuski,moralno,zakonski...?

Da li jedan chovek,samoproklamovani vodja Centra,na neki nachin vecj izgrednik iz Crkve jer svojih 5-oro dece ne daje na obavezno osnovno shkolovanje vecj ih vaspitava po sistemu "Slobodne dece Samerhila" moze da preuzme ulogu Boga i odluchuje i ispravnim i pogreshnim postupcima,gradira stepen greshke i presudjuje chesto da je kazna agresivna metoda?

Koji se argumenti koji mogu opravdati batine umesto ljubavi,razumevanja i topline-onog shto je shticjenicima neophodno...?

Zashto je jedan humani projekat NVO GOD dobio svog "Frankensteina"?Na Avali(pre preuzimanja Kucje od strane RetoCentra,shpanske hrishcjanske zajednice za lechenje od zavisnosti) svi problemi mogli su biti resheni verbalnim putem kroz logichke rasprave.Agresivne metode,batinanje nikada nisu bile primenjivane u periodu od oko 4 godine...Ljudska topla rech puna razumevanja moze biti najubojitije oruzje...

I ponajvishe mi se namecje pitanje-moze li se chovek bolestan od bolesti porobljene svesti i volje lechiti bez sopstvene volje ma koliko to apsurdno zvuchalo?Po meni-ne.On je aktivan uchesnik u lechenju,bira metode lechenja po svojoj volji i niko nema pravo da mu ukida pravo na slobodnu volju.Kao shto nema ni prava da mu rashlanjuje i negira lichnost (niposhto fizichkom ili psihichkom torturom)a potom gradi novu.Bez sumnje ideja jeste dobronamerna ali koliko funkcionalna u praxi?Da li je to onda metoda zdravog lechenja ili agresivna metoda-bilo psihichka ili ,josh gore,fizichka...

Otac Branislav par puta potencira verovatno nerazumevanje od strane shire javnosti...Ja,kao neko iz shire javnosti a i kao neko ko je prilichno upoznat sa problematikom bolesti i metodima izlechenja i dalje ne razumem ni ne opravdavam.Ni ja,ni moji prijatelji,ni nashe porodice...Mogli bi da osudjujemo ali kazu "ne sudi da ti ne bi bilo sudjeno"...a mozda i ne zna shta chini i treba mu oprostiti...Provoditi toliko vreme sa shticenicima dovodi do toga da jedan mudar otac SPC mora shvatiti ili bar prihvatiti problematiku ove bolesti...Da li je tako?

Kako vi gledate na ove "incidente" koji se deshavaju ovde i sada,pod okriljem SPC?Crkva se josh uvek nije zvanichno oglasila i plashim se neminovnosti generalizacije-otac Branislav batina ljude na lechenju,Crkva se ne ogradjuje=Crkva podrzava metode koje se sprovode na Mokroj gori...O Vladiki Porfiriju i manastiru Kovilj kraj koga je takodje kamp za lechenje zavisnika,chula sam skroz drugachije stavove...

Ja i dalje ne znam shta da mislim tachno osim da znam da muchenje i batinanje osudjujem,osecjam razocharenje shto se policijske metode sprovode pod plashtom Crkve...I uzasno se plashim josh vecje katastrofe,da primenom te metode ne dodje do otimanja kontrole i da ne dodje do jacheg fizichkog povredjivanja ili pak smrti...

Elem,trudim se da maximalno skratim post i da,bar trenutno, ne gushim svojim stavovima...

So,shta vi mislite o metodama oca Branislava?

Opravdavate,ne opravdavate,ne razumete,svejedno vam je...?

Kako god,morate imati neki stav....

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Zoe
:nope: Ja ne znam ko normalan moze to da opravda?!?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
?uo sam pre koji dan vest o tom batinjanju roditelja koji je došao po svog sina. iskreno mi se gadi ova aktuelna vlast i prosto je neopisivo koliko nas vuku dole. evo sad i aktuelni zakon o crkvama, to je tek neopisva bljuvotina.

iskreno žalim roditelje koji odlu?e da svoju decu pošalj u ovakvu ustanovu. voleo bih da se nešto može uraditi po tom pitanju, ali sve mi se ?ini da bi svaki sud u ovoj majci Srbiji na ovu temu ostao nem.

kao i velika ve?ina graðana...
Korisnikov avatar
By KiWi
''Batina je iz raja izašla jer joj tamo nije bilo mesto''. Tako glasi ?itav citat, ali na žalost nasilni ljudi opravdavaju svoje postupke samo prvo polovinom re?enice.

Što se ti?e ti?e uvodnog posta, užasnut sam. Maltene zanemeo :ribica: . Monstruozna je pomisao da ?ovek koji je svoj život posvetio Bogu, koristi svoju bliskost sa Svevišnjim zarad pravdanja pražnjenja negativne koju o?igledno poseduje. Tom ?oveku treba pomo?i. Definitivno, njemu je potrebna stru?na pomo?.
Korisnikov avatar
By svejedno
Svaki komentar je suvisan.
Sta reci? 'To ne treba tako'?

U periodu kada mnogi od 'sticenika' iznova upoznaje sebe, menjajuci iskonstuisanu Zavisnicku Licnost za pravu, cistu Lichnost chiste svesti.
Vecina tu je prvi put neizmenjenog stanja svesti posle dugo vremena, i taj period im je period ponovnog upoznavanja sebe, upoznavanja sebe po prvi put, chak, preosetljiv period u kome je neophodno imati sto vise saosecanja i razumevanja.
Same batine nisu najstrashnije, u smislu pretrpljenog fizichkog bola, strasno je to sto neko kome su se ti ljudi obratili za POMOC, jos svesteno lice, ocigledno misli da je to pravi nacin da se suoce sa svetom prvi put chiste svesti..

Naslov teme odlichno ilustruje ono sto je verovatno dominantno pravilo oca Branislava u 'pruzanju pomoci' narkomanima.

To ne treba tako.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
mislim da znam jednog ex forumasha koji je otishao u taj centar
Korisnikov avatar
By 2kune
?lan 26. Ustava republike Srbije:

Jam?i se poštovanje ljudske li?nosti i dostojanstva u krivi?nom i svakom drugom postupku, u slu?aju lišenja, odnosno ograni?enja slobode, kao i za vreme izvršenja kazne.

Niko ne sme biti podvrgnut mu?enju, ponižavaju?em kažnjavanju ili postupanju.

Zabranjeno je vršiti na ?oveku, bez njegove dozvole, medicinske i druge nau?ne oglede.

Ovo što taj pop luðak radi protivno je zakonima države i ustavu, ali je protivno i medicinskoj struci i sa lje?enjem narkomanije nema ama baš nikakve veze. No ipak mislim da je najviše protivno upravo Kristovoj poruci i svemu onome što krš?anstvo jest. A pošto to ne sankcionira ni država ni crkva, mogu samo zaklju?iti da su obje ogrezle u zlo?inima i pod vlaš?u su sotone. Dužnost svakog pravog krš?anina i graðanina je da zatire takvo zlo.
PS: Kao suosje?ajni katolik slobodan sam svojoj pravoslavnoj bra?i ponuditi pomo? i primjer Kongregacije za nauk vjere... :peace:
Korisnikov avatar
By Adenim
Iskreno, šokiran sam, uopšte nisam znao za ovo. U Z A S !
Korisnikov avatar
By Dina
:shok: Ja mislim da taj covek treba da bude krivicno gonjen zbog primene takvih metoda. Sigurno da zakonom nije dozvoljeno da se drugi ljudi maltretiraju i zlostavljaju pa ma pod kojim izgovorom. Ni ti policajci nemaju nikakvu dozvolu da to rade, ako se dokaze da su primenjivali nasilje i njima slede sankcije. Problem je verovatno u dokazivanju, ali to nije zakonom dozvoljena metoda pa da se svestenik na to poziva. Da sa hriscanstvom veze nema i da ne pominjem...

Inace, mislim da na vecinu ljudi deluje saosecanje i lepa rec, mali je procenat ljudi do kojih to ne dopire ni na koji nacin (a ako njih susretnes mislim da ti je svejedno). Da nije tako verovatno ni zakoni ne bi bili takvi i stitili dostojanstvo svakog coveka... Ja sam ranije radila na radnom mestu koje je bilo "pogodno" za kradje. Dnevno mi je ulazio bar jedan narkoman sa tom namerom (znamo ih iz kraja). Ja bih uvek pokusavala da razgovaram i ukoliko moze da se sve zavrsi lepim i naravno bez kradje ;) I uvek se zavrsilo tako... Za razliku od mene moja koleginica je imala obicaj da pocne da se dere, psuje, izbacuje ih na sta bi oni odgovarali istom merom i jos jace, pretili su joj batinama itd. Nije ih nikada dobila ali ja sam se u to vreme plasila da ce ih zaista dobiti... A to su ljudi koji se nisu opredelili ni za kakvo lecenje, vrsiti nasilje nad ljudima koji su svesni da imaju neki problem i obratili su se radi lecenja - totalno van pameti...
Korisnikov avatar
By Mr. D
Originally posted by Kiwi
''Batina je iz raja izašla jer joj tamo nije bilo mesto''. Tako glasi ?itav citat, ali na žalost nasilni ljudi opravdavaju svoje postupke samo prvo polovinom re?enice.
a odakle je taj citat?
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by svejedno
U periodu kada mnogi od 'sticenika' iznova upoznaje sebe, menjajuci iskonstuisanu Zavisnicku Licnost za pravu, cistu Lichnost chiste svesti.
Vecina tu je prvi put neizmenjenog stanja svesti posle dugo vremena, i taj period im je period ponovnog upoznavanja sebe, upoznavanja sebe po prvi put, chak, preosetljiv period u kome je neophodno imati sto vise saosecanja i razumevanja.
Slazem se u potpunosti!
Same batine nisu najstrashnije, u smislu pretrpljenog fizichkog bola, strasno je to sto neko kome su se ti ljudi obratili za POMOC, jos svesteno lice, ocigledno misli da je to pravi nacin da se suoce sa svetom prvi put chiste svesti..
Upravo tako...Fizichki bol je verovatno nishta u poredjenju sa psihichkim shokom sa kojim se ti jadni momci susretnu kada dodje do sprovodjenja agresivnih metoda.A mozesh zamisliti i koliko je veliko njihovo razocharanje kada shvate da nigde ne mogu da dobiju adekvatnu pomoc?Neki od "shticenika" izjasnili su se kao ateisti shto znachi da im je ovaj manastir/lechilishte poslednja slamka za koju se hvataju u nadi da cje se izlechiti...
Originally posted by Morgan Le Faye
mislim da znam jednog ex forumasha koji je otishao u taj centar
Znash...I svaki nash(njegov i moj) sms kontakt je prestao u momentu kada je doshlo do incidenta sa ocem Branislavom...Pokushala sam ja da iz prve ruke saznam shta se tamo zaista dogadja ali chovek se,iz ko zna kog razloga,ne oglashava :(
Originally posted by Dina
Ja mislim da taj covek treba da bude krivicno gonjen zbog primene takvih metoda. Sigurno da zakonom nije dozvoljeno da se drugi ljudi maltretiraju i zlostavljaju pa ma pod kojim izgovorom. Ni ti policajci nemaju nikakvu dozvolu da to rade, ako se dokaze da su primenjivali nasilje i njima slede sankcije. Problem je verovatno u dokazivanju, ali to nije zakonom dozvoljena metoda pa da se svestenik na to poziva. Da sa hriscanstvom veze nema i da ne pominjem...
Naravno da bi trebalo da budu krivichno gonjeni svi koji primenjuju takve metode.No,u ovakvim situacijama postavlja se pitanje kome bi se na sudu vishe verovalo-"histerichnom" narkomanu ili policiji?O sveshtenom licu da i ne govorim...
Inace, mislim da na vecinu ljudi deluje saosecanje i lepa rec, mali je procenat ljudi do kojih to ne dopire ni na koji nacin
:up:

:lukavi:
Korisnikov avatar
By gari
Prosto neverovatno? Ko li je tom popu dao pravo da uopšte rukovodi takvim Centrom i kakve su njegove kvalifikacije za to? Gde je Javno Tužilaštvo i Policija u svemu tome? Dakle, Srbija nije u 17.veku kako sam ranije pisao nego u 13. I taj ?ovek je još sveštenik? Pa što mu neko ve? jednom ne obrije bradu? Ni vladika nije bolji od njega ako zna šta se dešava i to toleriše. Zato sam ja protiv institucije koja se naziva Crkva. Obi?na profitabilna organizacija ustrojena na militantnim principima i sa isto takvom hijerarhijom /vojnom/.

:machevi: :indijanac: :wow:
Korisnikov avatar
By tinkerbell
Ja, koliko kapiram, narkomani pristaju na tako neshto....

Uvek ima mazohista i sadista....

A ako je protiv njihove volje onda je to strashno!!!

Mislim, i ovako je strashno....... :qqlele:

:qqlele:
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Lečenje zavisnika prebijanjem

21. maj 2009. | 11:40 -> 18:14 | Izvor: FoNet, Vreme
Beograd -- Prebijanje, pesničenje, šutiranje i udaranje lopatom su metode kojima se, u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka, leče narkomani.

Na šokantnom snimku, objavljenom na sajtu nedeljnika Vreme, ovisnika kog dvojica pridržavaju treći besomučno prebija usred trpezarije, ispod ikona Bogorodice i Isusa.

Protojerej Branislav Peranović, koji već šest godina vodi ovaj centar kroz koji je, kako kaže prošlo skoro hiljadu ljudi, kaže da je s obzirom na vrstu ovisnosti čvrsta ruka neophodna, dok iz Ministarstva zdravlja najavljuju slanje inpsekcije i moguće zatvaranje centra.

Način rada i terapija koja se primenjuje u „Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka“, koji radi uz blagoslov vladike Artemije, ali ne i dozvolu države, u javnosti je već godinama poznat.

Zahvaljujući snimku objavljenom u nedeljniku vreme, sada je postao i vidljiv.

Na snimku se vidi brutalno premlaćivanje štićenika koje se tretira kao vaspitno-poravna i terapeitska mera.

Jedini uslov za prijem u centar pored Novog Pazara je pristanak na uslove koji se nude, koji se overavaju potpisom budućeg štićenika, a koji podrazumevaju i primenu sile.

Protojerej Branislav Peranović ističe da „ne misli ništa dobro o batninama, kao što ne misli ni o amputaciji, ali je ponekad neophodna“.

„Kako mi to maltertiramo decu predsednika suda, profesora univezriteta, policajaca, političara? Kako maltretiramo 210 ljudi? Naravno, mi ponekad primenjujemo silu, naravno u dogovoru sa roditeljima, a štićenici su na vreme upozoreni da se nećemo tolerisati kršenje naših pravila. Onaj ko ima narkomana u kući, najbolje zna o čemu pičam“ objašnjava Peranović.

U Crnoj Reci nemaju selekciju. Na odvikavanje se primaju svi, od narkomana, recidivista, preko dilera i ostalih kriminalaca, a u retkim slučajevima se odbijaju samo oni koji za koje se smatra da je lečenje uzaludno ili koji mogu biti opasni po okolinu.

Direktorka Specijalne bolnica za bolesti zavisnosti, jedine usko specijalizovane institucije za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti zavisnosti Jasmina Daragan – Saveljić kaže da joj nije jasno pod čijom ingerecijom radi centar u blizini Novog Pazara.

Ona naglašava da je batinanje na snimku neprihvatljivo, a da fizička sila tokom lečenja ne dolazi u obzir.

„ Sklona sam da verujem da deo roditelja koji je izgubio strpljenje i nadu prihvataju, ali ne verujem da znaju šta su dimenzije onoga što se događaja. Reč je pretežno o punoletnim osobama, tako da dozvola roditelja ništa ne znači“ navodi ona i ističe da je dobrovloljenost u lečenju osnovni princip bez koga nema lečenja.

I u Ministarstvi zdravlja se slažu da metode koje se primenjuju u Crnoj Reci nisu metode lečenja i da se bolesti zavisnosti mogu lečiti isključivo u državnim institucijama ili privatnim klinikama koje za to imaju dozvolu.

Kako nam je potvrđeno u ministarstvu, sutra će u Rehabilitacioni centar Crna Reka poslati inspekciju, koja može da zabrani rad ili podnese prekršajne prijave.
By Kragi
Davno sam prestao da se iznenadjujem na izjave, stavove, postupke SPC i njenih clanova, sem sto bih u ovom slucaju doticnog prevaspitao njegovim metodama :D
By Kragi
Davno sam prestao da se iznenadjujem na izjave, stavove, postupke SPC i njenih clanova (pretstavnika), sem sto bih u ovom slucaju doticnog prevaspitao njegovim metodama :D
By J...
Te popove treba pohapsiti! Tuku coveka ispred ikone, jbt. :egzorcist:
By penez27
ja bi ladno mogao posle ovoga da odem i zapalim onu crkvu .. ali bez i malo grize savesti.
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by penez27
ja bi ladno mogao posle ovoga da odem i zapalim onu crkvu .. ali bez i malo grize savesti.
Pa sad, crkvu sigurno ne, al' taj centar svakako.
Korisnikov avatar
By Calypso
Ja znam jednog lika koji je bio tamo na lecenju cak godinu dana ali ga to nije sprecavalo da bezi i da se drogira :) Cak je i ribu uspeo da prevari sa nekom seljankom dok je putovao tamo-vamo, jer su ih pustali za vikende posle nekog vremena!

Inace, i dalje je pajdoman...
Korisnikov avatar
By Delete
U centrima te vrste je zabranjena upotreba mobilnih telefona, fotoaparata i sl. Nije mi jasno kako je moguce da je jedan takav snimak "procureo" u javnost, osim ukoliko je ta ustanova odbila da primi za sticenika nekog veoma, veoma, podlog novinara, koji je sad prosuo tu pricu.
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
LOL. Znači sad je kriv novinar? :D
Mislim, ni ja ne volim novinare i njihove metode i neke teme kojima se bave, ali ovo je svakako na mestu.
By Kragi
A mozda je Protojerej potcenio inteligenciju narkomana :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!