Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Dina
SVE STO MORATE ZNATI O DEPRESIJI

Sto je depresija?

Sto je depresija?

Depresija je bolest raspolozenja koja zahvaca i tijelo i misli. Najlakse je upoznati depresiju kroz osnovne simptome:

Gotovo obvezni simptom je nedostatak zivotne radosti ili barem smanjenje uzivanja u mnogim aktivnostima u odnosu na period prije bolesti.

-osjecaj tuge ili zalosti koji nije uzrokovan nedavnim gubitkom. Bolesnik se nekada osjeca vise prazan nego tuzan, ili navodi da je istovremeno i tuzan i prazan

-bezvolja, kao gubitak interesa za hobije i sve u cemu je bolesnik prije uzivao

-strah se javlja kod mnogih bolesnika, najcesce vezan uz misli kako ce se nesto lose dogoditi

-smanjenje sna, najcesce kao nesanica i rano budjenje, ali kod mladih osoba i kao pojacana potreba za snom

-lose misli najcesce o bolesti, samoubojstvu i smrti

-teskoce u donosenju odluka

-niska energija i brzo umaranje

-osjecaj krivnje, bezvrijednosti i bespomocnosti

-stalne fizicke smetnje kao glavobolja, probadanja, zanosenje, kronicni bolovi

-razdrazljivost

-nemogucnost opustanja

-gubitak tjelesne tezine ili debljanje

Uzroci depresije

Ponekad je depresija nasljedna bolest i javlja se u obiteljima, narocito bipolarni tip. I kod drugih tipova depresije najcesce saznamo da je netko od predaka bio tankih zivaca ili je bolovao od drugih psihickih poremecaja.

Svaki covjek moze oboljeti od depresije, ali kod ljudi koji su po prirodi emotivni, plasljivi, nizeg samopostovanja, oni koji teze podnose nepravdu i kritiku depresija se cesce javlja.

Izlozenost kronicnom stresu mijenja funkciju i gradju mozga i mnoge se depresije mogu objasniti akumulacijom stetnog djelovanja stresa. I tu konstitucija ima vaznu ulogu jer odredjuje pod kojim teretom i nakon koliko vremena ce se zivcani sustav slomiti.

Teorija o uzrocima ima na desetke, od virusne do psiholoskih sto govori da pravu jos ne znamo.

Ipak, nase znanje svakodnevno se povecava i nakon sinapse, upoznajemo membranu, jezgru i grane. Nije daleko dan kada cemo o uzrocima depresije pisati s vise samopouzdanja.

Dijagnosticiranje i lijecenje

Najcessce dijagnozu depresije nije tesko postaviti. Dovoljno je bolesnika pitati da li je tuzan, uplasen, bezvoljan i moze li se od srca nasmijati. Zato je neshvatljivo da je dvije trecine depresija nedijagnosticirano, nelijeceno, pogresno ili nedovoljno lijeceno.

I kada se prepozna da bolesnik ima psihicke smetnje nerazumno se daju lijekovi za smirenje i neki neuroleptici koji imaju samo kratkotrajan ucinak. Depresije se lijece antidepresivima !!!, a sedative i neuroleptike upotrebljavati kad za to ima opravdanja.

Uzalud je ocekivati da ce depresija proci sama. To se dogadja rijetko. Uzalud je ocekivati da ce se snagom volje, pozitivnim misljenjem, pobijediti depresija. Upravo su volja i optimizam nestali kod bolesnika i on je nemocan da ih povrati. Laicki savjeti bolesniku vise stete nego koriste jer izazivaju osjecaj krivnje i ukazuju da se bolesnikovo stanje ne razumije.

Upravo je duboko razumijevanje polazna tocka u lijecenju depresije. Treba imati nesto u sebi da bi se razumjela bolest koja se ne vidi i ne moze se izraziti brojkama.

Za one koji to ne mogu mozemo depresiju usporediti s dijabetesom. Kod prve je snizen serotonin, kod druge inzulin. Krajnje pojednostavljeno, ali dovoljno da se shvati poremecaj u kemiji tijela, na koji ne mozemo sami djelovati.

Zato postoje psihijatri koji o depresiji znaju puno vise nego sto pise u ovom clanku. Njima na raspolaganju stoje moderni antidepresivi s kojim je lijecenje depresije postalo uspjesnije, jednostavnije i s manjim rizikom.

Osim lijeka bolesniku i treba dati dio sebe, svog razumijevanja, suosjecanja i vjere u izlijecenje.

Beckov indikator depresije

(iz knjige dr. Samuela Pfeifera ''Bodriti slabe'')

Ovaj se upitnik sastoji od tvrdnji rasporedjenih u skupine. Procitajte pozorno svaku skupinu. Zatim u svakoj od njih odaberite tvrdnju koja najbolje opisuje kako ste se osjecali ovoga tjedna, ukljucujci i danasnji dan! Zaokruzite broj tvrdnje koju ste izabrali. Ako vam se prikladnom cini vise od jedne tvrdnje, mozete zaokruziti vise brojeva.

U svakom slucaju procitajte sve recenice u skupini prije nego sto odaberete.

A. 0 Ne osjecam se tuzno.

1 Osjecam se tuzno.

2 Osjecam se tuzno cijelo vrijeme i ne mogu se trgnuti iz toga.

3 Tako sam zalostan ili nesretan da to vise ne mogu podnijeti.

B. 0 Nisam posebno obeshrabren glede buducnosti.

1 Obeshrabren sam glede buducnosti.

2 Osjecam da se nemam cemu veseliti.

3 Osjecam da je buducnost beznadna i da se stvari ne mogu popraviti.

C. 0 Osjecam da sam neuspjesna osoba.

1 Osjecam se neuspjesnimjim od prosjecnog covjeka.

2 Kad sagledam unatrag vlastiti zivot, vidim samo mnogo neuspjeha.

3 Kao osoba osjecam se kao potpuni promasaj.

D. 0 Neke mi stvari i dalje cine zadovoljstvo kao i ranije.

1 Ne uzivam vise u nekim stvarima kao ranije.

2 Vise mi gotovo nista ne donosi pravo zadovoljstvo.

3 Nista mi ne moze priciniti zadovoljstvo i sve mi je dosadno.

E. 0 Ne osjecam se posebno krivim.

1 Dobar dio vremena osjecam krivicu.

2 Vecinom se osjecam krivim.

3 Cijelo se vrijeme osjecam krivim.

F. 0 Ne mislim da sam kaznjen.

1 Osjecam da sam mozda kaznjen.

2 Ocekujem da cu biti kaznjen.

3 Osjecam da mi je ovo kazna.

G. 0 Nisam razocaran sobom.

1 Razocaran sam sobom.

2 Gadim se sam sebi.

3 Mrzim se.

H. 0 Ne osjecam se gore nego bilo tko drugi.

1 Kritican sam prema sebi zbog svojih slabosti ili pogresaka.

2 Cijelo vrijeme se okrivljavam zbog svojih pogresaka.

3 Krivim sebe za sve lose sto se dogodi.

I. 0 Uopce ne pomisljam na samoubojstvo.

1 Pomisljam na samoubojstvo, ali ne bih ga pocinio.

2 Volio bih se ubiti.

3 Ubio bih se, da imam priliku.

J. 0 Ne placem vise nego obicno.

1 Sada placem vise nego ranije.

2 Sada stalno placem.

3 Ranije sam mogao plakati, ali sada vise ne mogu plakati cak i kada to zelim.

K. 0 Vise se srdim nego ikada.

1 Lakse se razljutim nego ranije.

2 Sada se cijelo vrijeme ljutim.

3 Vise me uopce ne ljute stvari koje su me ranije ljutile.

L. 0 Nisam izgubio zanimanje za druge ljude.

1 Drugi me ljudi zanimaju manje nego ranije.

2 Uglavnom sam izgubio zanimanje za druge ljude.

3 Izgubio sam svako zanimanje za druge ljude.

M. 0 Odluke donosim dobro kao i uvijek prije.

1 Odlazem donosenje odluka vise nego ranije.

2 Teze mi je donositi odluke nego ranije.

3 Uopce vise ne mogu odlucivati.

N. 0 Ne mislim da izgledam ista gore nego uvijek.

1 Bojim se da izgledam staro ili nepozeljno.

2 Osjecam da su se u mojem izgledu dogodile promjene koje me cine neprivlacnim.

3 Mislim da ruzno izgledam.

O. 0 Mogu raditi jednako dobro kao i prije.

1 Moram uloziti poseban napor da bih poceo nesto raditi.

2 Moram se vrlo tesko tjerati da bilo sto radim.

3 Uopce ne mogu raditi.

P. 0 Spavam dobro kao i obicno.

1 Ne spavam dobro kao prije.

2 Budim se sat-dva ranije nego obicno i tesko mi je ponovno zaspati.

3 Budim se nekoliko sati ranije nego prije i vise ne mogu zaspati.

Q. 0 Ne umaram se vise nego obicno.

1 Umaram se lakse nego prije.

2 Ako bilo sto radim, umorim se.

3 Preumoran sam da bih bilo sto radio.

R. 0 Nemam slabiji apetit nego obicno.

1 Nemam vise tako dobar apetit kao prije.

2 Apetit mi je sada mnogo slabiji.

3 Uopce vise nemam apetita.

S. 0 Nisam mnogo smrsavio - ako sam uopce smrsavio.

1 Izgubio sam vise od 2 kg.

2 Izgubio sam vise od 5 kg.

3 Smrsavio sam vise od 7 kg.

T. 0 Zdravlje me ne zabrinjava vise nego obicno.

1 Brinem zbog fizioloskih smetnji kao sto su bolovi, ili nervoza zeluca, ili zatvor.

2 Vrlo sam zabrinut zbog zdrastvenih problema i tesko mi je razmisljati o drugim stvarima.

3 Tako sam zabrinut zbog zdrastvenih problema da vise ni o cem drugom ne mogu

razmisljati.

U. 0 U posljednje vrijeme nisam primjetio da se moje zanimanje za seks promijenilo.

1 Seks me zanima manje nego ranije.

2 Jako sam izgubio zanimanje za seks.

3 Potpuno sam izgubio zanimanje za seks.

Zbrajanje

Zbrojite sve brojke ispred zaokruzenih recenica. Najveci moguci rezultat je 63 boda.

Prosjecni rezultati

a) Nema depresije 11 bodova

b) Blaga depresija 12-19 bodova

c) Umjerena depresija 20-26 bodova

d) Teska depresija 26 bodova

Sljedeci ce vam dijagram pomoci da klasificirate i vrednujete svoje simptome:

Tezina depresije

Rezultat

A Poremecaj raspolozenja

B Gubitak nade

C Osjecaji odbacenosti

D Nesposobnost za uzivanje

E Osjecaj krivice

F Potreba za kaznom

G Mrznja prema sebi

H Samoosudjivanje

I Sklonost samoubojstvu

J Placljivost

K Razdrazljivost

L Poremecaj u odnosu s drugim ljudima

M Neodlucnost

N Negativna slika o sebi

O Nesposobnost za rad

P Poremecaj sna

Q Umor

R Nedostatak apetita

S Mrsavljenje

T Hipohondrija

U Gubitak libida

http://www.anksioznost-depresija.50megs.com/custom.html
Korisnikov avatar
By Skyen
Depresivna osoba svojim simptomima salje poruku svetu oko sebe: pomozite mi, jer ne mogu sam/a da se izborim, nemam snage, ne znam kako. Sto sredina to vise negira/manje veruje, to se simptomi pojacavaju. Nije ni cudo da je depresija bolest modernog doba. Promene se desavaju u sekundama. A promena je jedan od najvecih stahova. I dok telo i psiha salju poruku da sa onim kapacitetima/vestinama koje osoba ima (nema) ne moze da se izbori sa svetom i zivotom oko nje, cesto se desava da se takve poruke maskiraju. Upravo lekovima! Nekad moras znati sta te boli, da bi mogao da pomognes sebi. Bez obizira sto nam mentalno zdravstvo nije najsjajnije, treba ici kod psihologa/psihijatra. I treba birati kod koga ides. Kao sto biras kod kakvog stomatoliga, ginekologa, urologa ides. Nisu svi dobri u svom poslu.
Korisnikov avatar
By Kittrie
Tjeskoba (anksioznost)

Definicija
Stanje koje se o?ituje osje?ajem tjeskobe, ustrašenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu napetost i unutrašnji nemir, te postojanje osje?aja kao da ?e osoba "eksplodirati". Anksioznost je naj?eš?e nemotivirana i nije vezana za objekt ili osobu.

Svako povremeno iskusi osje?aj tjeskobe. U stvari, nemogu?nost doživljavanja tjeskobe može biti znak ozbiljnog problema. Živimo u svijetu rizika i tjeskoba je jedan od na?ina kojeg naše tijelo koristi da pomogne umu u prepoznavanju opasnosti.
Kao i kod ve?ine mentalnih bolesti, sama pojava nekog simptoma ,odnosno psihološkog stanja nije problem, ve? je problem u kojem se stupnju on javlja, tj. koliko ometa normalan na?in života.

Koji su simptomi
Psihijatri dijele tjeskobu u tri glavne vrste: op?a tjeskoba, fobije, i pani?ni poreme?aj. Ako postoji neka posebno teška i problemati?na situacija na poslu ili kod ku?e, stres koji nastaje kao reakcija na takvu situaciju može se preliti na druge segmente života- i tako stvoriti tjeskobu.
Sli?no, osoba koja je iskusila vrlo zastrašuju?u situaciju može takoðer ponijeti strah u svakodnevni život. Ovaj je problem poznat kao post traumatski stresni poreme?aj (PTSP). Iako je to mala utjeha za patnje koje osoba proživljava, oni barem mogu identificirati uzrok neugodnih emocija koje proživljavaju.

Izgled da emocionalna previranja koja imaju izvor u tjeskobi vode svoj poseban život. Neki psihijatri ovo nazivaju slobodno lebde?a tjeskoba ("free floating anxiety").

Za razliku od fobija ili panike, kod osje?aja op?e tjeskobe tjeskobnoj osobi nije uvijek jasno zbog ?ega ona osje?a tu tjeskobu- oni jednostavno imaju osje?aj tjeskobe cijelo vrijeme. Kad ne postoji nekakav prepoznatljivi uzrok, osobe ?esto postanu tjeskobne zbog toga što su tjeskobne cijelo vrijeme! Tako tjeskoba po?inje hraniti samu sebe i nastaje za?arani krug.

Osobe koje pate od tjeskobe ?esto mogu na?i sljede?e simptome:
-lako gube strpljenje
-imaju poteško?a s koncentracijom
-o?ekuju najgori mogu?i ishod neke situacije
-stalno misle o najgorem mogu?em ishodu
-imaju poteško?a sa spavanjem
-postaju depresivni
- postaju preokupirani oko neke stvari, ili postanu opsesivni

Ovi psihi?ki simptomi mogu dovesti, ili mogu biti pra?eni fizi?kim simptomima:
-poja?ani osje?aj žeði
-nervozni "trbuh"
-puštanje vjetrova
-u?estalo mokrenje
-nemogu?nost reagiranja na seksualnu stimulaciju
-stezanje u prsima
-periodi nastupanja uzlupanog srca (palpitacije)
-bolovi u miši?ima
-glavobolje
-smetenost
-tremor
-ženama mogu izostati menstruacije ili mogu biti jako bolne

Veza izmeðu fizi?kih i psihi?kih simptoma može stvoriti za?arani krug kojeg može zapo?eti neki simptom bilo kada.

U panici, tjeskoba brzo progredira u krizu. Kod op?e tjeskobe, bolesnici ?esto uspijevaju držati stvari pod kontrolom, dok se krug i dalje nastavlja. Napor nastojanja da se stvari zadrže pod kontrolom je samo po sebi jako stresno- i tako može dodati ulje na vatru. To je jedan od na?ina kako neke osobe po?inju osje?ati tjeskobu zbog svoje tjeskobe, što još više poja?ava problem.

Depresija

Definicija
Depresija spada u skupinu poreme?aja karakteriziranih kao poreme?aji raspoloženja (unipolarni poreme?aj). Depresivno raspoloženje karakterizira povla?enje bolesnika u sebe, potištenost, pad vitalnih dinamizama, nesanica, gubitak apetita, opsjednutost crnim mislima, usporeni misaoni tijek, beznadnost i bespomo?nost.

Svi ponekad padnemo nisko i osje?amo se jadno. Stanje je tako ?esto meðu ljudima da ga neki smatraju ekvivalentom prehlade zbog svoje u?estalosti.
Ali za neke osobe, niska razina raspoloženja može biti mnogo ozbiljniji problem. Može paralizirati osobu u svakodnevnim životnim aktivnostima, može im se ?initi da nema nikakve nade, nikakvog smisla nastojati dalje u životu.

Koji su simptomi?
Kao i kod mnogih drugih mentalnih poreme?aja postoje brojni simptomi; ali ipak je vrlo rijetko da se svi mogu?i simptomi pojave kod jedne osobe. Kao što bi i o?ekivali, simptomi depresije uklju?uju op?i osje?aj jada, a uz to postoje slijede?i simptomi:
-promjene raspoloženja tijekom dana. ?esto je stanje teže jutrom, a raspoloženje se popravlja kako dan napreduje. Ipak, na?in promjene raspoloženja može biti potpuno obrnut.
-poreme?en san, ?esto s ustajanjem vrlo rano ujutro, i nemogu?nost nastavljanja normalnog sna. To se ?esto dogaða zbog brojnih misli koje "zuje" kroz glavu
-op?e usporavanje misaonog rijeka, ali i govora i tjelesnih kretnji
-osje?aj tjeskobe
-manjak energije
-nesposobnost uživanja u stvarima
-manjak koncentracije
-osje?aj zaboravljivosti
-negativne misli o budu?nosti
-osje?aj krivice
-okrivljavanje sebe i niska razina samopouzdanja
-osje?aj beznaða
-preokupiranost bolestima
-gubitak apetita kao rezultat gubitka težine
-smanjena želja za seksom.

Ovo je tek ogoljen prikaz stanja. Ipak, potrebno je upamtiti da depresija nije apsolutno stanje, tj. ne radi se o tome da li ste depresivni ili ne. Postoji postupno pogoršanje od lakših stanja, do pune klini?ke slike opisane ranije u tekstu. ?ak ni tada, ne?e se pojaviti svi simptomi. Takoðer je važno pamtiti da je depresija stanje koje se da lije?iti, a ako poduzmete prave korake, takvo stanje može se i izbje?i.

to ti je kao na brzaka. jes da nisam strucna, ali se , usled ... laicki ,jel'te bavim time. ili da zovemo SKY?? :trep:
By fazza
Originally posted by amnesia
molim strucnija lica da mi pojasne neke cinjenice...

zafaljujem
Depresija je, barem kod mene, posledica anksioznosti. Te dve stvari su direktno
povezane, pa ako patish od anksioznosti ona ce te dovesti i do depresije.

Osobe koje pate od anksiznosti, a medju njima i ja, stalno imaju strah od toga
da ce se desiti neshto loshe a da ne postoji ni jedan jedini razlog zbog chega
bi trebalo da brinu. Ja imam strah od nepoznatih ljudi, neprevidjenih situacija,
stalno mislim o tome da ce se "neshto" zavrshiti loshe po mene, vechito
mislim o najgorem mogucem ishodu, mada sve to nije povezano sa svim
situacijama u kojima se nalazim nego samo o odredjenim.

Najmanje zelim da mi se to desi kada su u pitanju gay zurke ili kada upoznajem
nekog novog dechka, a bash uz inat uvek tada imam najgori napad. Bez obzira
koliko sebi govorio da nemam chega da se plashim, da ce sve biti u redu, moj
mozak jednostavno ne prihvata tu chinjenicu i stalno me tera da razmishljam o
najgoroj mogucoj situaciji iako ja to ne zelim, i onda to dovodi i do fizichkih
simptoma, a to je barem u mom sluchaju: pojachani osecaj zadji (suva usta),
gubljenje daha, stezanje u grudima, mucanje, dezorijentisanost, "leptirici u
stomaku", jako lupanje srca, trapavost, muchnina. Ponekad me sve to toliko
iscrpi da vishe ne mogu normalno da funkcionishem.

Nekada se sve ovo javi nevezano za neku osobu ili situaciju. Deshavalo mi se
da iz chista mira dobijem napad panike iako ne postoji ni jedan razlog za to.

Najgori je onaj pritisak koji osecam iznutra, jer imam osecaj da ne mogu vishe
da izdrzim i da cu puci! To traje tako satima i danima, narochito ako mi se
prethodno desilo neshto loshe. Onda nisam ni za koga tu, izbegavam izlaske,
izbegavam osobe i pochinjem da izbegavam situacije za koje znam da su se
prethodno loshe zavrshile.

Sve ovo dovodi do depresije. Kada nestanu simptomi anksioznosti, onda se
kao posledica svega toga javlja depresija jer ne mogu da shvatim zbog chega
mi se sve to deshava, kako da obuzdam taj preterani osecaj straha i teskobe,
razmishljam stalno o tome kako cu i u buduce morati da se upoznajem sa
ljudima, da ne mogu da izbegavam i drushtvo i prijatelje celoga zivota, i da
zelim da zivim kao sav normalan svet, a da zbog napada panike moram da
izbegavam sve situacije u kojima se osecam loshe ili nelagodno. Znash kad
neshto zarko zelish, a neshto te sprechava da sve to nemash. Ima toliko
stvari koje zelim da uradim, ili mesta na koja zelim da odem (recimo
danashnja zurka u Zmaj Jovinoj :D ) a plashim se da odem. Znash kad jedan
deo mene zeli da ide tamo, i zeli da se super provede, a drugi deo mene mi
govori da ne bi trebalo da idem jer ce mi se desiti neshto loshe. Taj iracionalni
strah je ono shto pokrece celu ovu prichu, jer da nema njega ja bih sutra bio
tamo. :rida:

Razlika izmedju depresije i anksioznosti je ochigledna.

Depresija ne sprechava nikoga da ide na mesta na koja zeli da ode, da se
vidja sa ljudima koje voli i ne shalje signale o preteranom iracionalnom strahu.
Fizichkih simptoma gotovo i da nema, za razliku od anksioznog poremecaja.
Korisnikov avatar
By Adenim
Najbitnije je kako se ti osecas, lecenje preko foruma ti, vam, mi nece pomoci. Idi kod nekog dobrog psihijatra par puta i videces koliko ce ti pomoci. Kazem ti iz licnog iskustva jer sam ja jedno vreme imao anksioznosti i posle 2 meseca sam bio kao nov. Pozz
Korisnikov avatar
By svejedno
Anksioznost je, po meni, apsolutno nepotrebna, jer nije ni teska dusevna bolest, niti nesto sto se nemoze reshiti realnim sagledavanjem situacije.

@fazza
I sam znas da je tvoja anksioznost potpuno neosnovana. Sam kazes da je iracionalni strah.
Jos i mogu da skapiram anxioznost kada flertujes, ali ne mogu u svim drugim situacijama.

Imao sam i ja period anxioznosti nakon jednog tezeg perioda, tako da mi je poznat osecaj, ali, kazem, realno sagledavanje situacije, a to moze da uradi svaki inteligentan covek, jednostavno dokazuje da nema potrebe za tim, jer niti si glup, niti si invalidan, niti si si dusevni bolesnik niti manje vredan na bilo koji nacin.

I kapiram da je tesko otresti se osecaja, ali ako sam znas da je stvar iracionalna, kapiram i da se mozes jednostavno opustiti kada procenis realnu situaciju.

Jer anxioznost je bukvalno nesto sto te sprecava da budes opusten.

Biti uplasen u odnosu na bilo sta, posebno u odnosu na druge ljude je jednostavno gubljenje dragocenog vremena.

I zaista, i ja verujem da bi bilo ok posetiti psihijatra i to samo par puta da bi chovek objektivno pogledao sebe i shvatio da je vredniji od toga da se plasi neceg iracionalnog i da je zapravo mnogo ljudi anxsiozno.

Tako da ti mozes da budes uplasen u nekoj situaciji od nekoga ko je isto uplasen tebe u tom trenutku, a ti, zbog svoje anxioznosti, nisi toga ni svestan.

Objektivnost je lek.
Korisnikov avatar
By jukie
Logi?no je da je anksioznost nepotrebna, ali to nije nešto što fazza svesno namerno radi (tj mislim da tvoj tekst može da ima suprotno dejstvo od o?ekivanog - da meni sada to uživo pri?aš ja bih se namusio i pognuo glavu i onda tako mrzovoljno sedeo).
Uzmi najjednostavniji i najlakši oblik - tremu pred ispit. Meni se 10-20 minuta pred najlakši mogu?i ispit gde gradivo imam u malom prstu i gde profesor nije neljubazan javlja "grudva" u želucu. I ?ak pri?am sa drugima i kažem "jaoj, vidi, opet me je uhvatila trema i steže me želudac, baš me smara, to mi nije trebalo :nokti: ". Ima tako mnogo stvari kada možeš da odvojiš svesno od nesvesnog, kao da gledaš sa strane kao nezavisni posmatra?, ali te ovo nesvesno ipak vu?e na jednu stranu, kao da imaš neko malo dete pored sebe koje kme?i i cima te za ruku dok pokušavaš nešto drugo da radiš.

Meni je prili?no pomogla gluma, tj. pravim se da sam neko drugi ko nema taj problem. I tako radim svaki put u društvenim situacijama; tako da mi sada to ide manje-više po difoltu i primetio sam mnogo situacija u kojima me nije uhvatila frka panika iako bi "trebalo".
Naravno uvek je potrebno paralelno vrteti realisti?an tok misli, npr. prepoznati potencijalno opasne situacije (davljenje prilikom odlaska na žurku na polupotopljenom ostrvu pored paralisanog Beograda). Nisam živeo ovoliko dugo zato što sam tr?ao glavom napred u opasne situacije nego obrnuto.
Korisnikov avatar
By radoznala
A anxioznost+afektabilna labilnost? :nerd:
Korisnikov avatar
By Skyen
@svejedno

lepo je dati savet nekome, ali ako dajes savet ok je malo i procitati o tematici. neki osobe mogu biti - sam svoj majstor - ali nekima je potreban i objektivniji upliv i tacne informacije sta, zasto, kako i da to sto neko oseca anxioznost u nekim situacijama ima svoj uzrok koji je naravno moguce otkloniti.

i ne svidja mi se sto si napisao da ako neko ne moze da sagleda situaciju automatski je glup, invalidan i dusevno poremecen. to je vise nego kontraproduktivno. neko ko bi cuo tako nesto, a u osetljivoj je fazi, mogao bi da se oseca jos gore. mislim da bi trebalo pazljivo da koristis te termine, jer bas i nemaju puno veze sa stvarnoscu.
By fazza
Originally posted by jukie
Logi?no je da je anksioznost nepotrebna, ali to nije nešto što fazza svesno namerno radi (tj mislim da tvoj tekst može da ima suprotno dejstvo od o?ekivanog - da meni sada to uživo pri?aš ja bih se namusio i pognuo glavu i onda tako mrzovoljno sedeo).
Pogodio si u centar! Znachi, iznervirao sam se istog momenta kada sam ono
prochitao. Da mi je to neko rekao uzivo ne bih pozeleo vishe ni da ga vidim
ni da ga chujem.

Ko je, bre, lud da sam sebi NAMERNO upropashtava zivot? Takvog ludaka josh
nisam upoznao!
Originally posted by jukie
Meni je prili?no pomogla gluma, tj. pravim se da sam neko drugi ko nema taj problem. I tako radim svaki put u društvenim situacijama; tako da mi sada to ide manje-više po difoltu i primetio sam mnogo situacija u kojima me nije uhvatila frka panika iako bi "trebalo".
Naravno uvek je potrebno paralelno vrteti realisti?an tok misli, npr. prepoznati potencijalno opasne situacije (davljenje prilikom odlaska na žurku na polupotopljenom ostrvu pored paralisanog Beograda). Nisam živeo ovoliko dugo zato što sam tr?ao glavom napred u opasne situacije nego obrnuto.
Gluma je neshto shto ponekad uspe, a ponekad ne. I ja sam se sto puta vadio
na tu foru, i vecina onih ljudi koje poznajem, bilo da su neki moji prijatelji
nevezano za sve ovo, ili neko gay drushtvo, verovatno i ne naslucuju koju muku muchim.

Nekada jednostavno ne mogu ni da odglumim da sam dobro, jer je toliko
ochigledno da sam u nekom levom tripu.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Skyen
@svejedno
i ne svidja mi se sto si napisao da ako neko ne moze da sagleda situaciju automatski je glup, invalidan i dusevno poremecen. to je vise nego kontraproduktivno. neko ko bi cuo tako nesto, a u osetljivoj je fazi, mogao bi da se oseca jos gore. mislim da bi trebalo pazljivo da koristis te termine, jer bas i nemaju puno veze sa stvarnoscu.
Ok, mozda sam bio malo presurovo iskren ali ti nisi procitao sta sam napisao:

"jer niti si glup, niti si invalidan, niti si si dusevni bolesnik niti manje vredan na bilo koji nacin."
Time ne kazem da jeste sve to zato sto oseca anxioznost, vec naglasavam da bas ZBOG toga ne treba da je oseca, jer je to OBJEKTIVNO stanje stvari.

@ fazza
A anxioznost i vecinu simptoma zaista jesam osecao jedan period, period posle skidanja sa droge ako moram da naglasim, i jeste strasno tesko otresti se toga, ali objektivno sagledavanje stvari JESTE lek za anxioznost.
Znam.

Jer je vecina ljudi anxiozna.
I onda imas dva coveka koja razgovaraju, obojica su anxiozni, odnosno imaju taj iracionalni strah jedan od drugog, ali ni jedan ne shvata da je i ovaj drugi uplasen jer ga anxioznost sprecava da bude OBJEKTIVAN.

I chim se jednom uhvati ta objektivnost, svaki sledeci put je lakse, zaista.
Korisnikov avatar
By Gost
Mislim da je depresija vezana za fazu koja je prolazna i koja ima konkretne uzroke ( ljubavni brodolom, niska plata, sveopste razocarenje ) .
Anksioznost je trajnijeg karaktera i karakterise ga iracionalan osecaj straha i nadolazece opasnosti.
Tako ja gledam na ove dve pojave.
By fazza
Originally posted by svejedno
Originally posted by Skyen
@svejedno
Ok, mozda sam bio malo presurovo iskren ali ti nisi procitao sta sam napisao:

"jer niti si glup, niti si invalidan, niti si si dusevni bolesnik niti manje vredan na bilo koji nacin."
Time ne kazem da jeste sve to zato sto oseca anxioznost, vec naglasavam da bas ZBOG toga ne treba da je oseca, jer je to OBJEKTIVNO stanje stvari.

@ fazza
A anxioznost i vecinu simptoma zaista jesam osecao jedan period, period posle skidanja sa droge ako moram da naglasim, i jeste strasno tesko otresti se toga, ali objektivno sagledavanje stvari JESTE lek za anxioznost.
Znam.

Jer je vecina ljudi anxiozna.
I onda imas dva coveka koja razgovaraju, obojica su anxiozni, odnosno imaju taj iracionalni strah jedan od drugog, ali ni jedan ne shvata da je i ovaj drugi uplasen jer ga anxioznost sprecava da bude OBJEKTIVAN.

I chim se jednom uhvati ta objektivnost, svaki sledeci put je lakse, zaista.
Znash kako, kod mene se anksioznost pojavila negde u pubertetu, po
zavrshetku Osnovne shkole. Pogorshavalo se godinama, medjutim ja nisam
bio svestan shta me je to snashlo i naravno nije mi padalo na pamet da
potrazim struchnu pomoc.

Shto je josh gore, svoju nesigurnost i strah prikrivao sam ponekad i malo
vecom kolichinom alkohola. Nisam imao problema sa alkoholom jer ga i ne
podnosim, pa sam ga pio samo onda kada idem na neku zurku, da bih se
opustio.

Kapiram ja da je danas svaki drugi chovek anksiozan, ali nekome to
jednostavno dodje i prodje a da i ne zna shta ga je snashlo, a meni je vec ovo
pochelo da pravi probleme...
Korisnikov avatar
By ::fy::
Svi smo mi tužni s vremena na vreme. Tuga je važan deo naših života. Ona nam pomaže da shvatimo naš unutrašnji svet, da razumemo druge ljude, oboga?uje nas i daje smisao našim životima. 'Normalna' tuga dolazi sa neizbežnim gubicima i frustracijama svakodnevnog života. Nasuprot njoj, oni faktori koji karakterišu depresiju kao bolest su: težina, trajanje i stepen onesposobljenosti koji ta depresija može da prouzrokuje.

Depresija varira od blage do one koja je pretnja životu. Neke blage epizode depresije mogu da se razreše vremenom, menjanjem stila života ili traženjem podrške od bliskih ljudi.

Ipak, depresija je ozbiljna bolest koja parališe i snažno uti?e na to kako se ose?ate, kako mislite i na kraju kako se ponašate. Depresija bez odgovaraju?eg tretmana može da traje godinama i može da prouzrokuje permanentan invaliditet. To je bolan i stresan poremecaj i teško se može prevazi?i bez pomo?i spolja. Nikakvo 'prisabiranje', odlu?nost, pozitivni razgovori sa sobom, ljubav ili podrška ne mogu tada podi?i taman veo depresije. Takva depresija je bolest i ona zahteva le?enje.

Svaka osoba depresiju doživljava na sopstveni na?in. Bez obzira na to, na ovde navedene znake ili simptome se ljudi obi?no žale, pa se zbog toga oni koriste u dijagnosticiranju depresije.

UOBI?AJENI ZNACI I SIMPTOMI

Fizi?ke smetnje

¡ Promena apetita - koja rezultira gubitkom ili pove?anjem telesne težine.

¡ Smetnje pri spavanju - otežano padanje u san, isprekidan san ili predugo spavanje.

¡ San, kad ga ima, ne okrepljuje. Lošije se ose?ate ujutru nego uve?e.

¡ Smanjena energija sa ose?anjem slabosti i fizi?kog umora.

¡ Neki ljudi ose?aju agitiranost, uznemirenost i ose?aju potrebu da se stalno kre?u.

¡ Fantomski bolovi, glavobolje, bolovi u miši?ima, bez jasnog fizi?kog uzroka.

¡ Smetnje u varenju - zatvor.

Promene u mišljenju

¡ Misli su usporene, razmišljanje, koncentracija i pam?enje su otežani.

¡ Donošenje odluka je teško i ?esto se izbegava.

¡ Opsesivne ruminacije, ose?aj nadolaze?e i neizbežne katastrofe.

¡ Preobuzetost sopstvenim greškama ili manama.

¡ Gruba samokriti?nost sa preteranim i bezrazložnim samoosuðivanjem.

¡ U nekim ekstremnim slu?ajevima može se izgubiti dodir sa realnoš?u, ?uju se glasovi (halucinacije) ili se mogu imati ?udne fikcije ili sumanute ideje.

¡ Stalne misli o smrti, samoubistvu ili namerama o samopovreðivanju.

Promene u ose?anjima

¡ Gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije bile izvor zadovoljstva.

¡ Smanjeni interes i uživanje u seksu.

¡ Ose?anja bezvrednosti, beznaða i jake krivice.

¡ Otupljivanje ili odsustvo ose?anja.

¡ Ose?aj nadolaze?e velike katastrofe.

¡ Gubitak samopoštovanja.

¡ Ose?anje tuge, ose?anje kao "biti na dnu”.

¡ Neobjašnjivo plakanje bez ikakavog vidljivog razloga.

¡ Razdražljivost, nestrpljivost, bes i agresivna ose?anja.

Promene u ponašanju

¡ Povla?enje iz društevnih, radnih i zabavnih aktivnosti.

¡ zbegavanje donošenja odluka.

¡ Zanemarivanje obaveza kao što su ku?ni poslovi, oko ku?e, pla?anje ra?una.

¡ Smanjenje fizi?kih aktivnosti i vežbi.

¡ Smanjena briga o sebi što se odražava na jelo i li?nu higijenu.

¡ Pove?ana upotreba alokohola, lekova prepisanih od strane lekara ili samoinicijativno uzimanih, kao i uli?nih droga.

Ako vi ili neko koga volite ose?a simptome depresije svakodnevno i tako duže od dve nedelje odmah kontaktirajte lekara. Važno je ne pokušavati da se dijagnoza uspostavi samostalno ili ?ekati da depresija proðe sama od sebe. Pažljiv medicinski pregled je izuzetno važan da bi se isklju?ili drugi potencijalni razlozi za to kako se ose?ate, da bi se postavila ta?na dijagnoza i po?elo sa programom le?enja koji ?e vam pomo?i da se bolje ose?ate.

Dobra vest ja da ve?ina ljudi koji se le?e od depresije iskuse potpuni oporavak. Što se ranije po?ne sa le?enjem - to ?e oporavak biti brži i kompletniji. Bez le?enja simptomi mogu da potraju mesecima ili ?ak godinama, a rizik od ponovnih epizoda je ve?i. Nema na?ina da se predvidi koliko ?e epizoda trajati.

Ono što se zna je da 15 % ljudi koji pate od depresije oduzmu sebi život. Ta ?injenica govori da je smrtnost kod depresije ve?a nego kod raka ili bolesti srca. Depresija je bolest koja bi trebalo da se tretira sa istim stepenom ozbiljnosti i hitnosti sa kojim se tretiraju ostale bolesti opasne po ljudski život.

ŠTA PROUZROKUJE DEPRESIJU?

Još uvek zasigurno ne znamo šta uzrokuje depresiju. Ipak, istraživanja pokazuju da najverovatnije postoji više od jednog uzro?nika bolesti i da je kombinacija raznih faktora ta koja neke osobe ?ini podložnijima razvoju depresivnog poreme?aja. Jedna od teorija kaže da što se više faktora iskombinuje, to rizik od razvijanja depresivnog poreme?aja postaje ve?i.

Neki od poznatih faktora koji doprinose razvoju depresije uklju?uju:

¡ Genetski faktor - u nekim porodicama se depresija ?eš?e javlja.

¡ Medicinska istraživanja dokazuju da kod ljudi sa depresijom dolazi do hemijskog disbalansa neurotransmitera, važnog 'prenosioca poruka' u mozgu.

¡ Teško detinjstvo sa preživljenjim fizi?kim ili emocionalnim zlostavljanjem, traumama ili gubitkom roditelja vezano je za ve?u stopu depresije.

¡ Žene su duplo osetljivije i podložnije depresiji od muškaraca, što se moze povezati sa menstrualnim ciklusom, poroðajem ili menopauzom, ukazuju?i na to da hormoni mogu imati ulogu u razvitku bolesti.

¡ Ima perioda u životu u kojima su pritisci porodice ili na poslu ve?i i tokom kojih ljudi bivaju podložniji depresiji.

¡ Depresija može da sledi velike gubitke kao što su gubici voljenih osoba, iznenadni gubici posla ili odlazak u penziju

¡ Depresija ja takoðe vezana za somatske bolesti ili hroni?ni invaliditet.

¡ Osobine li?nosti takoðe imaju važnu ulogu kod javljanja depresije. Oni koji su pesimisti?ni i negativni u interpretaciji životnih dogaðaja, manje prilagodljivi na promene, perfekcionisti i kojima nedostaje podrška okoline su pod ve?im rizikom od razvoja depresije.

¡ Neki lekovi i uli?ne droge su takoðe poznati kao uzro?nici depresije time što remete ravnotežu važnih moždanih neurotransmitera (supstanci koje služe kao 'nosioci poruka' u mozgu).

¡ Depresija je ?eš?a kod onih sa malim prihodima, kod nezaposlenih, neudatih/neoženjenih ili razvedenih.

¡ Alkohol je poznat kao depresor centralnog nervnog sistema i duža zloupotreba alkohola je vezana za ve?i rizik od depresije.

KO OBOLJEVA OD DEPRESIJE?

Depresija je bolest od koje se može razboleti svako. Ljudi svih uzrasta, svih socijalnih, ekonomskih, profesionalnih, kulturnih ili religioznih grupa mogu razviti depresiju. Osobenost depresije je ogromno ose?anje izolovanosti koje ona prouzrokuje. Ose?anje 'usamljenosti' može da vodi ose?anju sramote ili ose?anju da ste nekako 'druga?iji' od ostalih.

U?estalost depresije u populaciji

¡ 3 % muškaraca i 6 % žena jedne zapadne populacije pate od poreme?aja raspoloženja svake godine

¡ Tokom svog života oko 5-12 % muškaraca i 10-25 % žena ?e doživeti bar jednu epizodu depresivnog poreme?aja.

¡ Kod žena se dva puta ?eš?e javlja ozbiljni depresivni poreme?aj nego kod muškaraca.

¡ 20 % pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imaju depresivne simptome. Stanje više od polovine ovih pacijenata proðe nezapaženo.

¡ Anksioznost i depresija ?ine 79 % svih psihijatrijskih dijagnoza.

¡ Svetska zdravstvena organizacija predviða da ?e do 2020. godine depresija biti druga bolest posle sr?anih oboljenja koja prouzrokuje invaliditet.

Poreme?aji raspoloženja i samoubistvo

¡ Osobe koje pate od depresije po?ine 80 % svih samoubistava.

¡ 15 % osoba koje imaju izražen depresivni poreme?aj po?ine samoubistvo.

¡ Misli o samoubistvu su toliko ?este kod ljudi sa poreme?ajem raspoloženja da se smatraju jednim od simptoma bolesti.

¡ Prema statistikama žene 3-4 puta ?eš?e pokušavaju samoubistvo od muškaraca, ali muškarci ga ?eš?e izvrše, verovatno zbog toga što biraju smrtonosnije metode pri tim pokušajima.

¡ Prema statistikama, muškarci pokušavaju samoubistvo ranije tokom depresivne epizode, dok žene to ?ine u kasnijem toku depresivne epizode.

¡ Pokazalo se da je 50-80 % starijih pacijenata koji po?ine samoubistvo imalo ozbiljan depresivni poreme?aj.

Depresija i ponavljanje epizoda

¡ Ponovljenja epizoda je uobi?ajena karakteristika depresije.

¡ Bez odgovaraju?eg tretmana 50-60 % osoba koje su imale jednu epizodu depresije mogu da o?ekuju da se javi i druga epizoda u toku prve godine posle pojave prve epizode.

¡ Za mnoge prvo ponavljanje epizode ukazuje na po?etak iscrpljuju?eg ciklusa epizoda koji dovodi do hendikepa, koji u 25 % slu?ajeva vodi u hroni?nu depresiju.

Poreme?aji raspoloženja se veoma uspešno le?e, ali ?esto ne bivaju dijagnosticirani.

¡ 80-90 % slu?ajeva depresije se mogu uspešno le?iti. Ipak, zbog sramote vezane za priznavanje emocionalnih teško?a samo jedna tre?ina ljudi sa ovim poreme?ajem potraži stru?nu pomo?.

¡ 29 % pacijenata sa poreme?ajem raspoloženja je izjavilo da im je trebalo preko 10 godina da dobiju korektnu dijagnozu. 60 % pacijenata je dobilo sasvim pogrešnu dijagnozu pre nego što im je ustanovljena ta?na.

¡ Postoji potreba za boljim prepoznavanjem poreme?aja raspoloženja ?ak i kod medicinskog osoblja (lekara). Prema nekim studijama proðe više od sedam godina od kada se pacijenti prvi put obrate lekaru do trenutka kada im se postavi korektna dijagnoza.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA DEPRESIJE

Trenutno ne postoje laboratorijski testovi ili rentgenski snimci koji bi mogli da pomognu pri dijagnostikovanju depresije. Umesto toga, doktor ?e postavljati pitanja i posmatrati vaše ponašanje kako bi mogao da postavi dijagnozu bolesti. Mnogo ljudi odlazi kod lekara opšte prakse, koji ih kasnije upu?uju na specijaliste psihijatre. Oni ?e pitati za simptome: kako se ose?ate, da li ima promena u spavanju, promena što se ti?e interesovanja za seks, promena u težini i tome kako funkcionišete kod ku?e i na poslu. Doktor ?e vas pitati od kada ose?ate simptome bolesti i da li je u skoroj prošlosti bilo dogaðaja koji su mogli doprineti ose?aju tuge - kao što su skoriji gubitak bližnjih, stres ili kriza. Doktor ?e vas takoðe propitati o ranijim epizodama bolesti ili ?e ispitati vašu porodi?nu 'istoriju', pita?e o eventualnim traumama, mentalnim bolestima u porodici ili zloupotrebi alkohola ili droga.

Depresija se može pojaviti kao posledica nekih drugih fizi?kih (somatskih) bolesti. Ove okolnosti treba ispitati kroz medicinske preglede. U ovakvim slu?ajevima ukoliko se primarna bolest izle?i, depresija koja je prati se obi?no razreši. Depresija može biti i posledica uzimanja odreðenih lekova koji le?e neke druge simptome i bolesti. Zbog toga je važno da vaš doktor zna za sve lekove koje uzimate. Poznato je da uli?ne droge (kokain, marihuana) ili steroidi mogu dovesti do poreme?aja raspoloženja i da sa prestankom uzimanja ovih supstanci može do?i do poboljšanja raspoloženja.

Vaš zadatak je da svom doktoru date sve informacije koje su mu potrebne da bi postavio ta?nu dijagnozu bolesti. Razgovor o nedostatku interesovanja za seks može biti neprijatan, ali je važan da bi se utvrdila ta?na dijagnoza. Kroz pažljivo pra?enje istorije bolesti mogu se identifikovati neki važni faktori rizika, ili se mogu uo?iti pravilnosti po kojima se bolest dešava, što onda može pomo?i da se odredi šta se dešava i šta treba raditi.

Velika (major) depresija, depresivni poreme?aj, unipolarna depresija, afektivni poreme?aj su razli?ita imena koja opisuju isti poreme?aj. Ona su neki od na?ina na koji su lekari klasifikovali depresiju, što se vremenom menjalo.

KAKO MOGU DA POMOGNEM SEBI DA SE BOLJE OSE?AM?

Ima važnih stvari koje možete da u?inite da pospešite svoje ozdravljenje

¡ Budite strpljivi sa samim sobom. Treba vremena da bi vam bilo bolje. Ne možete terati sebe da vam bude bolje!

¡ Budite partner sa svojim doktorom. Poverljiv i iskren odnos prema vašem doktoru je veoma važan za dobar oporavak.

¡ Uzimajte svoje lekove onako kako su vam prepisani. Antidepresivima je potrebno nekoliko nedelja da bi potpuno postigli svoj efekat. Ljudi oko vas ?e videti pozitivne promene u vašem raspoloženju pre nego što ih vi sami osetite.

¡ Stalno obaveštavajte vašeg doktora o tome kako se ose?ate, o tome da li ima promena u navikama - spavanju, apetitu, raspoloženju... kako bi doktor mogao da proceni kakav efekat ima terapija koju je prepisao i da li je treba menjati.

¡ Uvek prijavite doktoru ukoliko imate problema sa propratnim efektima leka i nikada ne menjajte svoj lek bez prethodnog savetovanja sa lekarom. Mnogi propratni efekti leka s vremenom nestanu, a drugi mogu biti smanjeni dodatnom terapijom. U svakom slu?aju, propratni efekti leka iziskuju promenu terapije i zbog toga je neophodno da razgovarate o njima sa svojim lekarom.

¡ Ako se prevremeno prekine le?enje simptomi depresije se ne?e odmah vratiti. Ako su misli o samoubistvu jedan od vaših simptoma depresije, onda budite vrlo oprezni ako menjate terapiju bez detaljne konsultacije sa vašim doktorom.

PAZITE NA SEBE

"Nikad nemojte da ste suviše sami, suviše gladni, suviše umorni ili suviše ljuti"

¡ Podse?ajte sebe svakodnevno: "Ovo nije moja krivica... depresija je bolest... Nisam sam/sama... Bi?e mi bolje!".

¡ Okružite se ljudima kojima je stalo do vas. Oni ?e poja?ati vaše ose?anje sopstvene vrednosti i dobrote. Izbegavajte ljude koji su kriti?ki nastrojeni prema vama, koji vas procenjuju ili koji previše traže. Kada ste u depresiji nedostaje vam 'zaštitni omota?' koji vam pomaže da lako prihvatate kritiku.

¡ Pridružite se nekoj od grupa za samopomo? gde možete dobiti podršku od ljudi koji razumeju kroz šta prolazite; nau?ite više o svojoj bolesti i strategijama koje drugi primenjuju da bi se bolje ose?ali. Istraživanja pokazuju da su grupe za samopomo? korisne kao dodatak medicinskoj terapiji.

¡ Pripremite se tako što ?ete nau?iti što više možete o poreme?ajima raspoloženja i na?inima le?enja. Ohrabrite svoju porodicu da isto to u?ini. To ?e vam pomo?i da shvatite šta se dešava, da donosite odluke o svom le?enju potkrepljene informacijama, da 'normalizujete' svoje iskustvo, da nau?ite da prepoznate depresiju u najranijem stadijumu.

¡ Jedite dobro! Kada ste u depresiji ne možete da se oslonite na svoje ose?anje gladi. Trudite se da jedete redovne obroke, zdrave, tokom celog dana, ?ak i kada niste gladni! U?enje o tome kako da se brinete o sebi je zna?ajno i za to da ostanete dobro kad postanete dobro.

¡ Pijte vodu! Voda ?e vam pomo?i da izbegnete sušenje usta, jednu od naj?eš?ih negativnih propratnih posledica leka, a voda ne goji kao što to ?ine svi zaslaðeni napici. Neo?ekivana i neželjena gojaznost je jedan od naj?eš?ih razloga zašto ljudi prestanu sa uzimanjem antidepresiva.

¡ Vežbajte svakodnevno. Istraživanja ukazuju na vrednost umerene fizi?ke aktivnosti u procesu ozdravljenja i ostajanja u dobrom stanju posle oporavka. Po?nite sa kratkim šetnjama, naro?ito ujutru kad je depresija obi?no najizraženija i kasnije nastavite sa dužim šetanjama i intenzivnijim vežbama. Vežba pove?ava nivo nekih važnih neurotransmitera u mozgu (endorfina), ?iji je nivo snižen u depresiji. Odaberite za vežbu prijatnu stazu i obratite pažnju na vizuelne i ?ulne uticaje lepote oko vas. Pomeranje fokusa sa teških misli na nešto druga?ije pomo?i?e vam da odmorite svoj um. Povedite sa sobom priatelja ili roðaka. Vežbanje u društvu doprinosi ve?oj posve?enosti zadatku.

¡ Prestanite ili izbegavajte uzimanje alkohola, uli?nih droga i neprepisanih lekova. Alkohol i uli?ne droge se ponašaju kao depresori za centralni nervni sistem što može uticati na pogoršanje simptoma depresije. Smanjite unošenje kafeina (kafa, ?aj, koka-kola, ?okolada, itd.) zato što može da izazove nervozu i poremeti spavanje.

¡ Uspostavite red u spavanju. Izbegavajte spavanje preko dana. Uspostavite dobre navike pre spavanja kao što su na primer relaksiraju?e kupanje u toploj vodi, slušanje muzike itd. Izbegavajte intenzivno vežbanje pre spavanja. Ostavite svoju spava?u sobu za spavanje i odmaranje. Vesti bolje saslušajte tokom dana nego pred spavanje ako vas njihov sadržaj uznemirava. Trudite se da izbegavate stimulativne aktivnosti ili uznemiravaju?e filmove pre odlaska u krevet.

¡ Trudite se da ne donosite važne životne odluke pre nego što izaðete iz krize. Depresija uti?e na vaš na?in prosuðivanja i kasnije možete zažaliti zbog donetih odluka. Ako morate da donesete neku važnu odluku pitajte poverljivog prijatelja, roðaka ili kolegu da vam pomogne.

¡ Ne o?ekujte previše od sebe na poslu ili kod ku?e. Dopustite sebi i nemarnost. Težnja perfekciji ili pokušaj da se dostignu i postignu nemogu?i ciljevi slabi poverenje u samog sebe. Velike zadatke razbijte u manje koji mogu lakše da se kontrolišu. Napravite listu stvari koje treba da uradite i na kraju dana proverite šta ste postigli. Ako je lista preduga?ka ose?a?ete se unapred poraženi. Prema tome, podesite listu prema onome što zaista možete da postignete.

¡ Vodite dnevnik. Mnogo ljudi je našlo da im pisanje pomaže da organizuju svoje misli, 'olabave' neke od svojih negativnih ose?anja, i da pisanje predstavnja vredan dokument koji im pomaže da povezu misli, ose?anja i akcije.

¡ Pokušajte da ispunjavate dnevne životne obaveze. Nagomilani ra?uni, zapostavljena li?na higijena i zapostavljen dom, doprinose ose?anju manje vrednosti. Ako svakoga dana uradite po malo, rezultati ?e biti vidljivi posle nekoliko dana.

SEZONSKI AFEKTIVNI POREME?AJ - SAP

Sezonski afektivni poreme?aj je tip depresije koja se javlja u odreðeno doba godine i prati promenu godišnjih doba. Procenjeno je da 2-4 % stanovništva pati od SAP! Ciklus zimske depresije koja se ponavlja nekoliko godina i tokom najmanje dve uzastopne godine može da pomogne pri dijagnozi SAP.

Važno je da vaš doktor odstrani sumnju u depresiju ili mani?nu depresiju, koje takoðe mogu da imaju predvidljive cikluse tokom godine. Mnogo ljudi sa SAP imaju unipolarnu depresiju, ali 20 % njih mogu da imaju ili da nastave da razvijaju bipoloarni ili mani?no depresivni poreme?aj. Mani?ne ili hipomani?ne epizode se takoðe mogu javiti u prole?e ili leto. Važno je razlikovati dobro raspoloženje koje je posledica oporavka od zimske depresije i mani?nu epizodu, zbog toga što postoje bitne razlike u le?nju. Samodijagnosticiranje se treba izbegavati.

Istraživanja pokazuju da su žene osam puta podložnije SAP od muškaraca. SAP se prvi put obi?no pojavljuje u 20-tim ili 30-tim godinama života. Procenat bolesnih od SAP raste do 50-tih godina kad po?inje da opada, tako da je procenat bolesnih od SAP kod ljudi starijih od 65 godina znatno niži.

Simptomi SAP se razlikuju od simptoma depresije i uklju?uju:

¡ Loše raspoloženje, smanjen interes za aktivnosti koje ina?e donose prijatnost, smanjena koncentracija;

¡ Predugo spavanje (obi?no produženo za 4 sata ili više svakog dana);

¡ Smanjena energija i ose?anje umora;

¡ Izrazita želja za ugljenim hidratima;

¡ Pove?anje telestne težine i žudnja za slatkišima;

¡ Povla?enje iz socijalnih kontakata;

¡ Depresija.

DISTIMIJA

Distimija je blaga forma hroni?ne depresije koja ?ini da osoba živi život u kome prili?no dobro funkcioniše, ali joj manjka ose?anje li?ne sposobnosti i vrednosti. Distimija bukvalno zna?i 'loše raspoloženje' i dobro objašanjava subjektivne i objektivne znake bolesti. Životu nedostaje boja i definisanost. Osoba koja pati od distimije ima izraženu nesposobnost da ose?a zadovoljstvo zbog dogaðaja ili podsticaja zbog kojih je ranije ose?ala zadovoljstvo. Životu manjka radost, boja, uzbuðenje i zadovoljstvo. Ljudi sa distimijom su obi?no nervozni, samokriti?ni, preokupirani dogaðajima iz prošlosti, razo?aranjima ili li?nim neuspesima. Tokom vremena se ljudi sa distimijom povuku iz društvenog života i izoluju. To je najverovatnije zbog njihove nesposobnosti da uživaju ili pružaju zadovoljstva prilikom socijalnih kontakata.

Mnogo ljudi sa distimijom nije svesno da pate od poreme?aja koji se le?i i traže izlaz u alkoholu i drogama koji samo podsti?u njihov problem. Ovaj poreme?aj oduzima od ljudi zadovoljstva života, a može im oduzeti i život. Ispitivanja pokazuju da izmeðu 3 i 12 % ljudi sa distimijom izlaz iz svojih muka traže u samoubistvu

Procenjeno je da oko 3-5 % opšte populacije pati od distimije i da je nešto ?eš?a kod žena nego kod muškaraca. Deca, tinejdžeri i stariji mogu da razviju distimiju ali ?e njihovo raspoloženje pre biti nervozno nego depresivno. Za neke distimija traje ?itav život, drugi iskuse jednu ili nekoliko epizoda tokom života. Neki ljudi posle distimije razviju depresiju, a neki razviju distimiju posle depresije. Ovu ?injenicu je bitno zabeležiti jer može zna?iti da se prethodna terapija nije okon?ala sasvim uspešno.

Distimiju su u prošlosti zvali mnogim imenima kao: neurotska depreseija, laka depresija, srednja depresija i depresivna li?nost. Takoðe se smatralo da je ovaj poreme?aj deo karaktera i temperamenta, ali su istraživanja pokazala da na njega može da se uti?e terapijom i tretmanom. Dobijanje ove dijagnoze sada može zna?iti otvaranje vrata za izlazak iz patnje.

Šta prouzrokuje distimiju

Ta?an uzrok distimije je nepoznat. Kao i ostala depresivna stanja može biti prouzrokovana kombinacijom nekoliko faktora.

¡ Ispitivanja ukazuju na to da pojedinci mogu naslediti predispoziciju za razvoj depresivnih stanja. Oni koji imaju ?lanove porodice koji su patili od depresije pod ve?im su rizikom da sami razviju takav poreme?aj.

¡ Disbalans ili poreme?aj u hemiji mozga je vezan za promene raspoloženja i promene kod neurotransmitera u mozgu mogu da imaju uticaj na misli, ose?anja i ponašanje.

¡ Okolina takoðe može da uti?e na buðenje depresivnih stanja. Razo?aranje, stres, i/ili trauma koji proisti?u iz stvari kao što su nezaposlenost, li?ni neuspesi ili tragedije, raspad porodice, mogu da uti?u na razvoj depresije.

¡ Psihološki faktori takoðe mogu da uti?u na razvoj depresije. Na primer, neke studije ponašanja govore da depresija može da bude prozivod 'nau?ene bespomo?nosti' koja proisti?e iz ponavljanog gubitka pozitivne potpore i koja je možda uticala na uve?anu stopu negativnih dešavanja u životu.

¡ Pogled na svet može da poja?a depresiju održavanjem negativnih i/ili nerealnih verovanja i stavova o sebi, ljudima oko sebe ili budu?nosti.

¡ Zbog uspeha le?enja distimije lekovima pretpostavlja se da njeni uzroci mogu biti i biološki. Istraživanja pokazuju da su mogu?e imunološke, hormonalne i neurotransmiterske veze sa distimijom.

Tekst preuzet od "Kanadskog drustva za poreme?aje raspoloženja" - "Mood disorders Society of Canada"

Da li se ja to tripujem ili sam se zaista prepoznao u 70% slu?ajeva!?! :shocked: :shocked: :shocked: :shocked:
Korisnikov avatar
By Paki
Pri?ali smo pre 10-ak minuta o ovome i zaklju?ili da tvoje prepoznavanje u 70 % slu?ajeva ne zna?i apsolutnu depresiju, kao i to da depresiju ne možeš koristiti kao opravdanje za neke stvari koje treba da rešiš, a trenutno si nemo?an ili nemaš volje ni da zapo?neš njihovo rešavanje ... Moju podršku imaš, kao što ?eš svakako imati i odgovor sa moje strane... :sweet: :kissing:
By fazza
Originally posted by ForeverYoung
Da li se ja to tripujem ili sam se zaista prepoznao u 70% slu?ajeva!?! :shocked: :shocked: :shocked: :shocked:
Ako mislish da imash neki problem bolje je da pochnesh da ga reshavash odmah
jer cesh ga tako brze i uspeshnije reshiti.

Nemoj da ih ignorishesh ako stvarno postoje, kao shto sam ja radio godinama
i pravio se da ne postoje, jer ce ti vremenom biti teze da se uhvatish u koshtac
sa njima.

Isto tako nemoj da se tripujesh da imash problem ukoliko prochitash neki tekst
i prepoznash se u nekim detaljima, jer to ne znachi da stvarno imash problem.
Ako se osecash dobro u svakodnevnom zivotu onda nema razloga da na osnovu
jednog teksta sumnjash u svoje psihichko zdravlje.
Korisnikov avatar
By svejedno
E, nije me bilo dugo, zaboravih na temu.

@fazza

Ako je toliko maha uzelo, onda terapija.

Sto duze tako zivis sve je teze uhvatiti tu objektivnost.

Ima lekova koji se daju u takvim slucajevima, ali mora da ih prepise strucno lice i mora se smanjivati terapija da ne bi preslo u zavisnost to sa lekovima.

Sad ovo pisem iskreno, ako ti pravi probleme i sprecava te da normalno funkcionises, trebalo bi da nesto uradis po tom pitanju.
Korisnikov avatar
By Dina
Ima vec Totova tema o depresiji ovde...

http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=10994

... tako da mozes iscitati jos stvari. Inace i ja kad citam tako nesto cini mi se da sam kod sebe nasla dosta simptoma, pa ako citam nesto drugo nadjem se u tome - ispade da bolujem od najrazlicitijih stvari :lol: A radi se prvenstveno o onome sto je Paki tebi rekao, nakupi mi se problema, ljudi me razocaraju ili ja sama sebe, i onda bih da pobegnem od svih. Moj "recept" je da kada se malo saberem pocnem da resavam jedan po jedan problem, od onih najmanjih ka onima koje u tom trenutku i ne mogu da resim ali dok resavam ove manje i postajem bolje raspolozena i jaca, stici ce i oni na red... Takodje nastojim da u glavi razvrstam sta je u mojoj moci, na sta mogu da uticem, na sta delimicno, na sta uopste ne i prema tome sebi kazem oko cega da se angazujem, oko cega ne.

Ima jedan forum o depresiji i anksioznosti, stavila sam bas link na ovom Totovom topicu. Kad ga citam obicno se zadivim kako ljudi i pored izrazenih psihickih smetnji uspevaju da se bore i kako uspeju i da zavrse fakultet i rade i u braku su i imaju decu. Naravno ne svi, svaki covek je posebna prica ali ima bas dosta ljudi koji se ne predaju. Iscitavanje tog foruma me bas obodri.
By fazza
Originally posted by svejedno
E, nije me bilo dugo, zaboravih na temu.

@fazza

Ako je toliko maha uzelo, onda terapija.

Sto duze tako zivis sve je teze uhvatiti tu objektivnost.

Ima lekova koji se daju u takvim slucajevima, ali mora da ih prepise strucno lice i mora se smanjivati terapija da ne bi preslo u zavisnost to sa lekovima.

Sad ovo pisem iskreno, ako ti pravi probleme i sprecava te da normalno funkcionises, trebalo bi da nesto uradis po tom pitanju.
Zakazao sam u ponedeljak seansu i sigurno necu odustajati dok se ne reshim
toga. Drzite fige. :)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Dina
Inace i ja kad citam tako nesto cini mi se da sam kod sebe nasla dosta simptoma, pa ako citam nesto drugo nadjem se u tome - ispade da bolujem od najrazlicitijih stvari :lol:
jao ima neka pri?a o ?oveku koji je uzeo da ?ita medicinski re?nik i ustanovio da boluje od svega zaklju?no sa žuticom (iza žutice u re?niku nije bilo više pojmova), jedino nije imao vodu u kolenu. Prvo mu je bilo krivo što nema i vodu u kolenu, pa je onda odlu?io da bude hrabar i ponosno prihvati svoju sudbinu da nema vodu u kolenu. Onda je zamislio da može da se zaposli na medicinskom fakultetu, i studenti više ne bi morali da u?e, samo bi ga prou?ili sa svih strana i otišli da podignu diplome... :smeh: joj koja smejurija... ali ne znam kako se pisac zove...
Korisnikov avatar
By Kiborg
@ForeverYoung
To 70% ne zna?i ništa, postoje dijagnosti?ki kriterijumi koje propisuje ICD-10 za razne tipove depresije. Psihijatrija se potrudila da bude prili?no egzaktna kada su u pitanju psihoze i poreme?aji raspoloženja i zato su sklopili prili?no jasne kriterijume za te dijagnoze.

Evo na primer ovo:
http://www.mental-health-matters.com/di ... 3#criteria

Kopaj i dalje, ako ima neko knjigu iz psihijatrije od Mari?a, ima i tu te kriterijume.
By fazza
Originally posted by Kiborg
@ForeverYoung
To 70% ne zna?i ništa, postoje dijagnosti?ki kriterijumi koje propisuje ICD-10 za razne tipove depresije. Psihijatrija se potrudila da bude prili?no egzaktna kada su u pitanju psihoze i poreme?aji raspoloženja i zato su sklopili prili?no jasne kriterijume za te dijagnoze.

Evo na primer ovo:
http://www.mental-health-matters.com/di ... 3#criteria

Kopaj i dalje, ako ima neko knjigu iz psihijatrije od Mari?a, ima i tu te kriterijume.
Maric je neopevana budala.
By Simor
Originally posted by fazza
Maric je neopevana budala.
Apsolutno!

Pro?itao sam jednu njegovu knjigu o depresiji, i to je neviðena bljuvotina.

'Ajd što je homofob, 'ajd što je kod Velje Ili?a u stranci, ali knjiga...
Korisnikov avatar
By Skyen
kao da u psihologiji/jatriji ista moze biti egzaktno, moze biti samo sa manjom ili vecom verovatnocom u okviru neke sifre, a tek sifre sto volim. 2 od 3, 4 od 5...

a prosto obozavam online psihologiju, sve neki brzi saveti, DiY psihologija i slicno.
ako imas problem, znaces i sam da ga imas (ogradjujem se od psihoza)

a onda uzmi pa ga resavaj, ako zelis - btw depresija je bolest naseg doba, tako da nije cudno da svi u nekom momentu osetimo simptome iste. ali kako i svaki alarm treba ga ozbiljno shvatiti kako bi se sto pre krenulo u akciju.
Korisnikov avatar
By Kittrie
eto, ja missila da sSam u depri ,al mi sky pojasni da sam ja U stFari hyper aKtivNA :D
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim da me je ove nedelje uhvatio SAD i to prili?no jako... ni do ?ega mi nije...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Iiiiii bre, kako se ovo pretvori u raspravu o Mari?u? Ja sam dva ispita polagao kod doti?nog i o njemu i nemam neko pozitivno mišljenje. Ja sam napisao da je on u svojoj knjizi izneo kriterijume koje je donela komisija za psihijatriju koja je u?estvovala u izradi desete revizije Meðunarodne klasifikacije bolesti. Dalje, pošto me psihijatrija i ne interesuje nešto preterano to je jedina knjiga koju imam. Šta neko misli, da li je psihijatrija egzaktna ili ne, ne mogu da polemišem, tek ti kriterijumi postoje i primenjuju se u postavljanju dijagnoza. Pored toga postoje i neki skorovi gde se sve sra?unava u bodovima, ali to je interesantno za pra?enje efekta terapije, jer se ukupan zbir poena smanjuje ako je terapija uspešna.
Korisnikov avatar
By Zenica_boy
Ja sam u pomalo dužoj depresiji,rješavam se tog problema,duhovnom disciplinom,redovnim odlascima na yogu,druženjem s ljudima,pisanjem dnevnika.Sve ?u probati ali lijekove.........to se trudim da što više zaobidjem kao na?in rješenja problema
By fazza
Originally posted by Zenica_boy
Ja sam u pomalo dužoj depresiji,rješavam se tog problema,duhovnom disciplinom,redovnim odlascima na yogu,druženjem s ljudima,pisanjem dnevnika.Sve ?u probati ali lijekove.........to se trudim da što više zaobidjem kao na?in rješenja problema
Postoje i lekovi koji ne stvaraju zavisnost.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!