Sta sam ja konkretno uradio za gay populaciju? Outovan sam pred 11 meni bliskih ljudi,neki od njih i nisu imali pozitivan stav o gay populaciji, tako da je to napredak.Smatram da ce ti ljudi uticati na ljude oko sebe i da ce svoju djecu vaspitavati u tom pravcu tj da treba prihvatati razlicitosti, ne samo po pitanju sexualnog opredjeljenja, nego uopste..Dakle, mi na taj nacin postavljamo temelje, za neke druge generacije, jer se ovdje jos dugo vremena nece nista promijeniti.
Jedna moja drugarica je bila homofobicna tj imala je strasno lose misljenje o gay ljudima, ne znam na osnovu cega, ali znam da su njeni komentari bili uzasni.Mi se druzimo 20 god i dugo mi je trebalo da se odlucim za outovanje pred njom.Na kraju se i to dogodilo i odlicno je prihvatila.Objasnio sam joj neke stvari.I dalje smo super prijatelji, a sto je najvaznije ona je uradila odlicnu emisju na nasem radiu, koji pokriva crnogorsko primorje.Emisija je bila odlicna.Povezao sam je sa Atilom koji je bio direktno ukljucen u program.Napravila je i anketu koja je bila podnosljiva.Bilo je raznih komentara.Kolege iz radija su joj cestitale uz komentar da ce postati gay ikona.
Imam jos jedan primjer.Imam jednu kleginicu, starija porodicna zena, oko 50 god, sa kojom cesto pricam o raznim temema.Medjutim jednog dana je zapocela pricu o homosexualnosti, kako je gledala emisiju pa joj neke stvari nisu bile jasne.Ja sam joj detaljno objasnio te podjele na bisexualce, heterosexualce, homosexualce I objasnio da homosexualci nisu bolesni ljudi I sl.Zena me bas pazljivo slusala i iznenadio sam se koliko je liberana, s obzirom na to da dolazi iz sela sa sjevera CG.Poznato je da ljudi sa sjevera CG skroz konzervativni po svakom pitanju.
To je moj mali doprinos.
Sto se tice ovog drugog pitanja, ne znam sta bih tu mogao da dodam.Vjerovatno treba donijeti neki dobar zakon koji ce nas zastiti, od medija, od ulicnih napadaca I sl.One price da treba da nas predstavljaju poznate licnosti I sl su ok, ali pricekacemo malo vise dok neko skupi petlju pa se oglasi.Uostalom i u svijetu je malo ljudi iz svijeta sporta koji su nesto konkretno uradili za gay populaciju...
Mislim da ne treba biti previse napadan, mediji, gay parade i sl jer bi to izazvalo kontra efekat.Bitno je da se kroz medije provlaci prica o homosexualnosti I da ljudi shvate da smo mi tu, da postojimo.Ali ponavljam da to ne treba da bude napadno.
Toliko, nisam dao nikakav konkretan predlog, ali sam imao zelju ovo da napisem.