Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Imam slede?i problem: ja sam moderator jedne mejling liste na kojoj su po?eli da se javljaju neki problemi. E sad, mi nemamo pravilnik pona�anja na listi, i moji raniji poku�aji da prvo pitam ?lanove koja bi pravila oni stavili rezultovali su totalnim ?utanjem. Sada me odre�eni ?lanovi prozivaju �to pravilnika nema i da treba hitno da ga napravim.
Dakle, da li je neko od vas moderator neke mejling liste (ne foruma!) i da li imate pravilnik koji bih doradio tako da odgovara potrebama na�e liste?
(lista ima 40-50 ?lanova koji su vrlo diverzni i lako mo�e da dodje do povrede ose?anja i svadje, a lista je ozbiljne prirode)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Posto se komunikacija preko mailing lista razlikuje od licne prepiske izmedju dvoje ljudi, potrebno je ispostovati neka pravila od kojih cemo svi imati koristi. Najosnovnija pravila glase:

- kada pisete poruku iskljucite HMTL formatiranje! Ako ne znate sta je
to i kako se iskljucuje, pisite moderatoru i pitajte

- citirajuci tekst poruke na koju odgovarate obrisite sve nepotrebne
delove. Citat svodite na najmanju mogucu meru, tek koliko je neophodno
da se razume o cemu pisete

- ne smemo slati SPAM. To su sva "lancana pisma", zatim pisma koja dizu
paniku i obavestavaju o novom virusu, kao i pisma koja racunaju na
sujeverje i humanost, gde se trazi da se neka poruka posalje na sto
vise adresa

- prilozi u porukama su na svim listama ograniceni velicinom,
od oko 100 kb, te zajedno sa porukom ne smeju biti veci od 128 kb

- poruke koje nisu od sireg znacaja, ili su privatna diskusija treba
slati na licne adrese

- vodite racuna da kada na poruku posaljete odgovor kao "Reply", ta
poruka ce stici na celu listu, svima!

- vaze sva pravila opste kulture i lepog ponasanja, kao i pravila lepog
ponasanja na internetu: Netiquetta

Netiquette ti je neka vrsta internet bontona. http://www.albion.com/netiquette/
By nsideu
Najdelotvornije pravilo je da moderator mora prvo da odobri poruku inace nece biti poslata. Sto je, slozice se admin, mnogo lakse pratiti nego forum.

Originally posted by jukie
Imam slede?i problem: ja sam moderator jedne mejling liste na kojoj su po?eli da se javljaju neki problemi. E sad, mi nemamo pravilnik ponašanja na listi, i moji raniji pokušaji da prvo pitam ?lanove koja bi pravila oni stavili rezultovali su totalnim ?utanjem. Sada me odreðeni ?lanovi prozivaju što pravilnika nema i da treba hitno da ga napravim.
Dakle, da li je neko od vas moderator neke mejling liste (ne foruma!) i da li imate pravilnik koji bih doradio tako da odgovara potrebama naše liste?
(lista ima 40-50 ?lanova koji su vrlo diverzni i lako može da dodje do povrede ose?anja i svadje, a lista je ozbiljne prirode)
Hm, ovo me tako podseca na mailing listu pcelara gde je letelo drvlje i kaldrma pa su neki od agresivnijih clanova dobili nogu u dupe :kasalj:
Jukie, da nisi ti slucajno mod tamo? :djavo: :kosach:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by nsideu
Hm, ovo me tako podseca na mailing listu pcelara gde je letelo drvlje i kaldrma pa su neki od agresivnijih clanova dobili nogu u dupe
Jukie, da nisi ti slucajno mod tamo?
Nisam, ali nije ni daleko...
Problem je nastao kada se na listu priklju?io pripadnik odreðene etni?ke grupe. Istovremeno se diskutovalo o ne?emu u prirodi što po stereotipu rade pripadnici te etni?ke grupe, i par ljudi je napisalo neke uvijene postove koji su izgledali kao da pomalo pod*ebavaju ?oveka koji je tek došao. Pošto je jednom ranije (tipa pre 4 meseca) jedan drugi tek primljeni ?lan skoro odmah napustio listu jer se osetio malo uvreðenim ne?im što je bilo napisano (a ustvari se nije odnosilo na njega nego na jednog tre?eg koji je istovremeno došao), taj koji je preporu?io tom drugom da doðe je po?eo da huk?e kako moderator nikad nije napravio pravila pa eto najperspektivniji ?lanovi liste odlaze. E sada se to nekako ponovilo i on opet huk?e.
Korisnikov avatar
By tramp
pa sad pravilo 1 - ako je lista "mesana" i zelis da ostane takva - nema vredjanja po nacionalnoj i ostalim osnovama

ako nadjem listu pravila za jednu od lista na kojima sam poslacu ti je
Korisnikov avatar
By Frizerka
Zlatno pravilo:
"KO TE PLJUJE PO FORUMU,MUVA TE PREKO U2U PORUKA"
:gatara:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!