Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Hys.
Ja koliko znam, i koliko sam imala prilike (nemalo puta) da ga jedem na slavama i nazalos sahranama, uvek se sprema mleveno.

As in, koliko cesto ste jeli zito sa slagom ili zito na slavi a da je psenica bila u svom prvobitnom, okruglom obliku? I recepti na netu, bar 99 odsto, svi govore da se zito melje u masini za meso ili multipraktiku i onda dobije onaj divni kremasti sastav.

Kakvo je vase iskustvo? Da li ste ikada na slavi videli zito koje ovako izgleda, i ako da, koliko cesto?

Slika

a koliko puta ovakvo ( :mljac: )

Slika
Korisnikov avatar
By elizevin
jela sam ga (nekada) i ovako i onako, vise sam volela u zrnu doduse
ali samo sam jela u zrnu kod kuce, jer mi je keva ostavljala deo, a ostalo je mlela
cak sam dosta puta videla da se radi lakseg posluzivanja mleveno zito valja u kuglice, pa u mlevene orahe, i jede kao bilo koji kolac
to je kul za parastose recimo (iako mi je taj obicaj jedenja na grobu uvek bio nja), jer nije zgodno baratati na takvom mestu sa escajgom
Korisnikov avatar
By Hys.
Da, stavlja se i u te kuglice.

Ja volim mleveni jer volim kad se umesa taj ukus skroz sa orasima i secerom. Mislim da sam MOZDA jednom davno pravila. Moja sestra znam da pravi odlicno zito.

Recepti dobro dosli, ofc, kapiram da neko kao Pauceti ima dobre varijante sa zitom :)
volim žito i pravim ga relativno često, često sa kestenjem, pistaćem i lešnicima i bademima, kako se ne pravi, ali je vrlo uskusno.
Nekada pravim i grčki kolač od meda, pistaća, žita i mleka.
Korisnikov avatar
By Hys.
^ a el ga meljes?

deder neki recept, zvuci ukusno taj grcki kolac :mljac:
Korisnikov avatar
By Mars
Nikad kao na prvoj slici, uvek kao na drugoj.

S tim da sam i tu pod jezikom osetio da li je mleveno na sitnije ili krupnije.

Vise volim sitno i bez ovih oraha odozgo, kako je pravila moja baba.

Nešto mi bezveze kad vidim kuglice ili bilo koju bite size varijantu, iako je pretpostavljam to higijenski. Jeli smo i do sad kašičicom, pa i double dip, i ništa nam nije falilo.

I jedem ga samo po slavama, niko nikad nije spremio žito nekim obilnim danom. I to mi je isto ok.
Korisnikov avatar
By bas bleu
u ovom mom belom svetu nema zita da se kupi... imam jedno pet pakovanja sve nekih pogresnih zita, kupim, pokazem mami na skajp i ona kaze to je jecam ili tako nesto... sad face.
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Joj zito
Jede mi se :bale:

Ont:
Jela i mleveni i u celom zrnu.
U prvom slucaju - slave, sahrane i sl.
A sto se tice celog zrna - par puta smo brat i ja terali babu/tetku da nam naprave i bilo je predivno. :love:
Na slavama nikada nisam videla zito, a da psenica nije samlevena (mada odem na 2 do 3 slave godisnje).
By Kragi
Slag nikako. Zitarice i generalno secer (saharoza) - no, no.

Jedem sve zitarice. Ekspandirane radi lakse pripreme ili kuvane.
U sustini nikada mleveno ali mora da se kuva metar dana.
Korisnikov avatar
By Madonna
češće sam jeo celu nego mlevenu pšenicu... koja obično bude u slatkoj vodi and that's it :recept:
Korisnikov avatar
By axel87
Morsko orasce je dodatak koji tako obogacuje ukus zita.
Zito se obicno sluzi mleveno.
Prekjuce su moji slavili slavu pa sam se setio :-)
Korisnikov avatar
By Hitsugaya
jeo oba, podjednako ukusni. ne znam koliko puta, ne setih se nikad dudaram rezice za zito
Korisnikov avatar
By Pauceti
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2731801#p2731801]Hys. napisao:[/url]Da, stavlja se i u te kuglice.

Ja volim mleveni jer volim kad se umesa taj ukus skroz sa orasima i secerom. Mislim da sam MOZDA jednom davno pravila. Moja sestra znam da pravi odlicno zito.

Recepti dobro dosli, ofc, kapiram da neko kao Pauceti ima dobre varijante sa zitom :)
Zapravo volim skroz standardni kuvani bez da se melje :D
Palo mi je na pamet da bi odlicno islo sa cashew kremom ali ne puno, posto bi verovatno dosta uticalo na ukus, to umesto slaga :love:
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sa šlagom ne volim. Ne znam ko je to izmislio da je to dobra kombinacija.
By Sixto
A suščim se to jede? Samo ili...? To je prilog nečemu ili kako?
Korisnikov avatar
By Mars
Pa samo.

Moja baba jela sa mlekom, sećam se.

A inače po slavama kao najveći baksuz i antihrist odbijam da se poslužim time onako na početku, nego kako bog i zapoveda, desert na kraju.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
jela sam i u prvoj i u drugoj izvedbi. više volEm mleveno žito pa sa orasima, SAMO ako nije prezašećereno. neki naprave kao da su slučajno ispustili čitavu teglu belog šećera praveći ovu poslasticu.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2732322#p2732322]Mars napisao:[/url]
A inače po slavama kao najveći baksuz i antihrist odbijam da se poslužim time onako na početku, nego kako bog i zapoveda, desert na kraju.
na svim slavama na kojim sam bila (u Vojvodini) služi se na kraju kao dezert. ali kontam da stari običaji drugačije nalažu.
Korisnikov avatar
By Hys.
Rekla bih ipak da je vecinom mleveni uobicajen, kao sto si i na mojoj slavi konstatovali, a i svako koga sam posle pitala iz mog okruzenja.

Inace, to je bila velika rasprava izmedju :scout: i :hys: jer me je ona ubedjivala da je celo zrno uobicajeno, i da to nije nista cudno a ja nju da ja to nidje nisam videla na slavama.

Iz anegdotalnih primera definitivno je da je njen kraj specifican po tome, jer i drug koji je iz Sumadije i drugarica koja je isla na slave po Posavini a naisli se po slavama - isto kazu da je mleveno uobicajeno.

Ma mislim, samo pogledati recepte na guglu - za slavsko zito vrlo retko da ima recept da je sa zrnom.

Lm, poenta price je da je :hys: u pravu, i cesce je mleveno zito na slavama :hvala:
Korisnikov avatar
By 2kune
samo sam htio naglasiti da u svakom žitu imade kukolja... :deda:
Korisnikov avatar
By scout_finch
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2735683#p2735683]Mars napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2735476#p2735476]Hys. napisao:[/url]Inace, to je bila velika rasprava izmedju :scout: i :hys:
Aman, do sada bi obe trebalo da znate da širom naše ogromne zemlje često ima razlika kako se od hrane nešto sprema, kako se zove, na koji način se jede i da li se uopšte jede.
She started it. :durenje:
Korisnikov avatar
By Mars
:lol:

Ajde što je počela, nego 'tela da te ubedi da je ekskluzivno ona u pravu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!