Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Danas -- "Prva biografija na srpskom jeziku o čuvenoj spisateljici Virdžiniji Vulf je pred nama. Njena autorka, Aleksandra Lemason, radi kao novinarka u "Književnom magazinu", na početku karijere radila je kao saradnik za lingvistiku i informatiku. Bavi se i glumom. Biografija o Virdžiniji Vulf objavljena je kod "Galimara" i predstavlja studiozno, minuciozno štivo, gde Lemasonova počinje od samog kraja Vulfove i njenog pisma suprugu Lenardu. O Vulfovoj, autorka biografije kaže: ”U martu 1941. jedna od najvećih britanskih romansijerki tog vremena odlučuje da okonča svoje dane. Ima pedeset i devet godina. Nije studirala, nije imala dece i provela je veći deo života sa istim čovekom. Iza sebe je ostavila koliko bogato, toliko fascinirajuće delo, u koje se ubraja jedanaest romana, četiri eseja, pozorišni komad i stotinak kritičkih članaka. Ko je Virdžinija Vulf? Ona uživa ugled teške autorke. Sam njen život ogrnut je velom tajne. Njene depresije, ludilo, samoubistvo. Sve vodi ka tome da postane tragična junakinja”. Pred nama je biografija autorke koja je u svom dnevniku napisala: “Želim da se povučem u sebe i koncentrišem”. Aleksandra Lemason u ovom delu otkriva nama nepoznatu Vulfovu: njene strepnje, žudnje, težnje, nade, strahove. Posle čitanja ove knjige, postaje transparentniji i bogat, uzbudljiv opus Vulfove."
Korisnikov avatar
By starky
divno... :D

jel izasla knjiga vec u prodaju?
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Jedva cekam. Ali mi ipak nije jasno kako je to autorka zna Virdzinijine strepnje, zudnje, i tome slicno, bez pervertiranog odnosa prema Virdzinijinoj prepisci koja bi mogla usloviti pojavljivanje romansirane varijante.
Korisnikov avatar
By Tot
Primedba je sasvim legitimna. Biografija koja poštuje storge principe egzaktnosti, skeptičnosti, koja se strogo utemeljuje na dostupnim činjenicama teško sebi može dozvoliti romansiranje. Trebalo bi bar biti svestan da "romansirana" Virdžinija nije isto što i stvarna Virdžinija ili barem moramo imati tu vrstu distance. Ta vrsta građe veoma provocira na izvlačenje raznoraznih zaključaka biografske prirode što možda i nije najbitnije. Temeljno je da li pisca tražiš van njegovog teksta i tako pokušavaš da ga, iz raznoraznih razloga, izmestiš iz njegove literature ili pokušavaš da ga na temelju biogfrafskih podataka ponovo lociraš u celini njegovog dela.

Ostaje, znači, da vidimo kako je to urađeno i pri tome mislim da ne treba čitati njenu biografiju pre nego što se pročita bilo šta iz njenog dela.

Negativni primeri biografija je najveći deo onoga što je napisano o Prustu; ja sam čitao onu od Andre Moroa i čini mi se prilično ok, a uglavnom sve drugo što je objavljeno, prema prikazima i recenzijama koje sam pročitao, mi se čini kao ekskluzivistička ponuda saznanja o jednom zagonetnom životu sa uvek novim pokušajem da se značenje njegove literature preinači metodologijom koja se uvek odvaja iz logične celine opusa; odgovori se traže negde drugde.
Korisnikov avatar
By walt333
da li je ova knjiga izasla iz stampe? nesto ne mogu da je nadjem na netu
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Jeste, u okviru izdavacke kuce CLIO, i mozes je naci u boljim knjizarama.
Korisnikov avatar
By Marvin
Ili naručiš sa njihovog sajta...
Što je Marvin upravo uradio... (hvala Simoru :trep: )
Korisnikov avatar
By walt333
Meni se ova biografija nista nije dopala. Zali boze para.

Cak bih i ja bolju napisao. Aleksandra Lemason nema pojma:alexis:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!