Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Sixto
Mene malo cudi odluka vrha Hrvatske da se na dan referenduma igra derbi... definitivno su sami sebi metnuli koji klip u tockove.
Korisnikov avatar
By Laerem
Pa ovako, situacija na kraju i nije tako loša. Izlaznost je bila rekordno niska - svega 37% biračkog tijela je izašlo na referendum, što pokazuje koliko je ljudima do ovoga stalo stalo. 940 000 za / 480 000 protiv.

U slijedećih mjesec-dva, trebali bi dobiti 'Zakon o životnom partnerstvu', koji je kopija bračnog zakona, minus posvajanje djeca. Međutim, VELIKA stvar koja će se uspjeti izgurati je da će jedan partner moći posvojiti djete drugoga, ako on nad njim već ima skrbništvo (dakle, iz prethodnog braka ili ako ga je, kao samac, posvojio). De facto, ovo je prvi puta da gej par legalno može imati djete. Sve druge stavke su iste, uključujući i ceremoniju pred matičarem, dakle isto ono što imaju hetero parovi.

I malo lokalpatriotizma - iako živim u Zagrebu, odrastao sam u Labinu, malom gradu u Istri, u kojem živi polovica moje familije. I ponosim se svojim ćaletom, koji je mobilizirao mlade, i zbog toga je na ovom referendumu Labin ispao NAJTOLERANTNIJI grad u Hrvatskoj. :)

http://www.jutarnji.hr/ovdje-se-nikad-n ... -/1144015/" target="_blank
Korisnikov avatar
By Laerem
Pa ovako, situacija na kraju i nije tako loša. Izlaznost je bila rekordno niska - svega 37% biračkog tijela je izašlo na referendum, što pokazuje koliko je ljudima do ovoga stalo stalo. 940 000 za / 480 000 protiv.

U slijedećih mjesec-dva, trebali bi dobiti 'Zakon o životnom partnerstvu', koji je kopija bračnog zakona, minus posvajanje djeca. Međutim, VELIKA stvar koja će se uspjeti izgurati je da će jedan partner moći posvojiti djete drugoga, ako on nad njim već ima skrbništvo (dakle, iz prethodnog braka ili ako ga je, kao samac, posvojio). De facto, ovo je prvi puta da gej par legalno može imati djete. Sve druge stavke su iste, uključujući i ceremoniju pred matičarem, dakle isto ono što imaju hetero parovi.

I malo lokalpatriotizma - iako živim u Zagrebu, odrastao sam u Labinu, malom gradu u Istri, u kojem živi polovica moje familije. I ponosim se svojim ćaletom, koji je mobilizirao mlade, i zbog toga je na ovom referendumu Labin ispao NAJTOLERANTNIJI grad u Hrvatskoj. :)

Korisnikov avatar
By bas bleu
pa nekakav rule of thumb je prvo civil partnership bill pa onda referendum za izmenu ustava odnosno definicije braka. da stoka se stoka malo navikne.
realno, ni izlaznost ni rezultat nisu nesto preterano iznenadjujuci.
i sigurno je jedina razlika usvajanje? recimo ovde civil partnership ima 169 razlika u odnosu na brak - usvajanje, nasledjivanje, porezi... sto je neprihvatljivo. ali posle 30 godina od prvog prajda i tri godine civil partnershipa za sledecu godinu je najavljen marriage referendum i skoro 80% je za. it takes time.
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592370#p2592370]Laerem napisao:[/url]....

izvini sto ti kvarim zurku :srba:

"Негославци – У селу Негославци у близини Вуковара, чак 75 одсто је на јучерашњем референдуму гласало против уставне забране истополних бракова.
... Како указују доступни документи, село Негославци, према попису становништва из 2011. године, има 1.463 становника, а већинско становништво (чак њих 1.417) чине Срби."
Индекс.хр
Korisnikov avatar
By Laerem
Barni, Labin je najtolerantniji GRAD u Hrvatskoj. Ali biolo bi previše očekivati od desničara da čita s razumijevanjem. :)
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592384#p2592384]bas bleu napisao:[/url]
i sigurno je jedina razlika usvajanje? recimo ovde civil partnership ima 169 razlika u odnosu na brak - usvajanje, nasledjivanje, porezi... sto je neprihvatljivo. ali posle 30 godina od prvog prajda i tri godine civil partnershipa za sledecu godinu je najavljen marriage referendum i skoro 80% je za. it takes time.
Aha. Čak i u prijedlogu zakona na nekoliko mjesta eksplicitno piše da se u ostvarenju prava ni na koji način ne smije diskriminirati u odnosu na brak. Plus ova stvar sa "skrbnikom" je tu samo zato što se ne usude napisati roditelj, ali formiranje skrbništva nad djetetom se definira kao "zasnivanja prava i dužnosti koja po zakonu postoje između roditelja i djece i njihovih potomaka". Oko poreza i sl. to je sve potpuno identično. Zakon je dobar i progresivan. Tri su problema s njim. 1. posvajanje. 2. riječ "skrbnik" je semantičkio ponižavajuće i 3. zakon je van obiteljskog zakona, što je simbolička uvreda, ali uvreda non the less. Ali s obzirom na političku klimu i tome da ovome prethode godine jad ai bijede i da Hrvatska već ima parove s djecom koji su u pravnom vakumu - i ovo je dobro.

Sada samo treba izdržati topničku vatru od klerofašista.

Za Irsku znam, žao mi je što referendum nije bio prije, jer hrvatski desničari često idealiziraju Irsku kao posljednju utvrdu katoličansta u Europi. :shrug:
Korisnikov avatar
By Coryn Cral
Meni ovo skrbnik zvuci ko krvnik...:lol:

Sve kao isto ali kao nije...:lol:
mora se odati ozbiljno priznanje i Istri, delovima Hrv. Primorja, zatim, Varaždinu, Čakovcu, ali i srpskim nacionalmanjinskim opštinama i sredinama koje su se većinom solidarisale s jednom drugom manjinom u hrvatskom društvu! :)
nadam se da bi se i bošnjačke i mađarske i hrvatske i romske.... nacionalmanjinske opštine u Srbiji u sličnoj situaciji isto tako solidarisale s gejevima Srbije, ... ali bi li....
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592493#p2592493]Laerem napisao:[/url]Barni, Labin je najtolerantniji GRAD u Hrvatskoj. Ali biolo bi previše očekivati od desničara da čita s razumijevanjem. :)
Promakao mi status Labina kao grada, ja ga sagledao kao zajednicu od 12000 ljudi
Bas je lep grad, kao i cela Istra.
Interesantan je i podatak o Labinu da je pre rata tu zivelo 44% Hrvata a na prvom popisu posle rata 67,9%, tako da vidim i da se siri grad.

u svakom slucaju izvini sto sam ga poredio sa zajednicom Negoslavcana
Korisnikov avatar
By Laerem
Možeš ti aludirati koliko god hoćeš svojim nespretnim interpretacijama statistike, neupućenosti u izjašnjavanje o nacionalnosti, ali Istra je bila jedina regija u Hrvatskoj u kojoj nije bilo pogroma manjinskog stanovništva, tj. Srba, niti je bilo ikakvih pojedinačnih incidenata. U Labinu, između ostalog, postoji velika zajednica bošnjaka, sa svojim zastupnicima u gradskom vijeću, koji trenutačno sudjeluju iu gradskoj vlasti. Nikada u Istri HDZ nije igrao nikakvu ulogu u političkom životu, i Istra je uvijek bila trn u oku službenog Zagreba. Također, dvojezičnost nikada nije bila problem u Istri, bez obzira na talijansku okupaciju i antifašističku tradiciju. To su naše 'tradicionalne vrijednosti'. U Labinu i dalje stoji šoht (toranj) iznad rudnika na kojemu piše TITO, ulaz u grad ukrašen je srpovima i čekićima. I to je nešto ponosa vrijedno, pogotovo kada se usporedi sa šovinističkim okruženjem.
By barni
nisam aludirao na pogrom Srba jer ga tu nije ni bilo vec na izjasnjavanje pre i posle rata, broj Hrvata posle rata se povecao na ustrb onih koji se nisu nikako izjasnjavali.
1991 tih neizjasnjenih je bilo 37,6% a 2001 bilo ih je 16,2%

interesantno je i to da te 2011 godine kada je HDZ otisao u opoziciji sto je bilo i ocekivano na popisu stanovnistva broj Hrvata se smanjio a povecao broj onih neopredeljenih. kao i broj svih ostalih manjina.

Mozda je sve to slucajnost...

No i dalje mislim da si u svom postu u kome si naveo najtolerantiji grad u Hrvatskoj moga navesti i primer Negoslavaca koji su isto u Hrvatskoj.
Sigurno si cuo i za taj biser u kome zive Srbi skoro 100% a izaslih 75% na referendum i glasali protiv.
Sto bi vi rekli, bila bi lepa gesta.

(zurka ti je super, divno se provodim)
By Sixto
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592370#p2592370]Laerem napisao:[/url]Pa ovako, situacija na kraju i nije tako loša. Izlaznost je bila rekordno niska - svega 37% biračkog tijela je izašlo na referendum, što pokazuje koliko je ljudima do ovoga stalo stalo. 940 000 za / 480 000 protiv.

Koliko postoji sansa da se nekim akcijama desnicarskog tela tipa referenduma ili glasanjem u sledecem sazivu Sabora kad trenutna vladajuca garnitura bude u opoziciji, opozove zakon o partnerstvu?
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592567#p2592567]Sixto napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592370#p2592370]Laerem napisao:[/url]

..........
Koliko postoji sansa da se nekim akcijama desnicarskog tela tipa referenduma ili glasanjem u sledecem sazivu Sabora kad trenutna vladajuca garnitura bude u opoziciji, opozove zakon o partnerstvu?
Posto Loarem nije tu, slavi negde i verovatno je vec pripit evo ja cu ti odgovoriti da ne cekas dok se istrezni.

Posto je u pitanju zakon,
Zakone predlaze, dopunjuje i izmenjuje vlada jedne drzave pa ga prosledi skupstini na izglasavanje.Vecina u skupstini odlucuje.Vlada dok vlada uvek ima skupstinsku vecinu te tako ono sto vlada odluci bude i sprovedeno.
Teoretski ukoliko se pojavi partija sa programom iz Srednjeg veka i narod joj ukaze poverenje ona zemlju moze vratiti u Srednji vek.

Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592511#p2592511]Laerem napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592384#p2592384]bas bleu napisao:[/url]
Aha. Čak i u prijedlogu zakona na nekoliko mjesta eksplicitno piše da se u ostvarenju prava ni na koji način ne smije diskriminirati u odnosu na brak. Plus ova stvar sa "skrbnikom" je tu samo zato što se ne usude napisati roditelj, ali formiranje skrbništva nad djetetom se definira kao "zasnivanja prava i dužnosti koja po zakonu postoje između roditelja i djece i njihovih potomaka". Oko poreza i sl. to je sve potpuno identično. Zakon je dobar i progresivan. Tri su problema s njim. 1. posvajanje. 2. riječ "skrbnik" je semantičkio ponižavajuće i 3. zakon je van obiteljskog zakona, što je simbolička uvreda, ali uvreda non the less. Ali s obzirom na političku klimu i tome da ovome prethode godine jad ai bijede i da Hrvatska već ima parove s djecom koji su u pravnom vakumu - i ovo je dobro.

Sada samo treba izdržati topničku vatru od klerofašista.

Za Irsku znam, žao mi je što referendum nije bio prije, jer hrvatski desničari često idealiziraju Irsku kao posljednju utvrdu katoličansta u Europi. :shrug:
pa to zvuci stvarno ok za prvi krug.
ali uopste ne razumem zasto je referendum odrzan ako je zakon planiran tako brzo. da vlada demonstrira da je to sve sto ce dati? ako ne, onda su pucali sebi u nogu.
osim ako ne budu kao irci i ponavljaju isti referendum dok ne dobiju odgovor koji zele.

nazalost, katolicka crkva u irskoj se drzi i dalje prilicno dobro - treba samo pogledati kako su child sexual abuse survivors i magdalene survivors tretirani, da je vecina skola i bolnica u vlasnistvu crkve i dalje i jos svasta nesto - it only makes sense da je hrvatski desnicari idealiziju. ja najiskrenije ne znam kako su lgbt aktivisti uspeli da postignu sve ovo. posebno kada se uzme u obzir koliko je i njih religiozno.
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592567#p2592567]Sixto napisao:[/url]
Ha gle, sve je moguće. Trenutačno je u pripremi promjena Ustava, koja bi trebala (too little too late) spriječiti ovakve referendume, tj. da se putem instrumenta referenduma mogu skresati prava manjina. Ako to prođe - onda više nikako. Međutim, da li će da to prođe? Pitaj Boga. Imamo stravično nesposobnu i politički netalentiranu Vladu, koja je zajebala sve što se zajebati dalo. Imamo Ustavni sud koji je kriptokonzervativan, i ponaša se kao opozicija trenutačnoj Vladi. I imamo interese manjih stranaka s kojima saborska većina mora pakovati ako želi postati dvotrećinska većina, koja jedina može mijenjati ustav.

Opozivanje zakona o partnerstvu - sumnjam. Jer će već ljudi sklopiti ta partnerstva i svaki pokušaj mijenjanja toga, kao prvo, krši odredbu Ustavnog suda, prema kojoj bračni amandman "ne smije utjecati na ostvarivanje svih prava istospolnih partnera", a i direktno diskriminira parove koji su već sklopili brak, što svaku slijedeću vladu, čini mi se, vodi u direktan konflikt sa Strasbourgom. Mislim da za takvo što nema presedana, a prilično sam uvjeren da bi pokušaj presedana bio zaustavljen na Sudu za ljudska prava.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592546#p2592546]barni napisao:[/url]
..... No i dalje mislim da si u svom postu u kome si naveo najtolerantiji grad u Hrvatskoj moga navesti i primer Negoslavaca koji su isto u Hrvatskoj.
Sigurno si cuo i za taj biser u kome zive Srbi skoro 100% a izaslih 75% na referendum i glasali protiv.
s ovim se sasvim slažem. :up:

dakle, laerem i svi gejevi Hrvatske treba to da prizna/ju, a barni treba da zna da nacionalnoetničko izjašnjavanje ljudi, koji se osećaju običnim Hrvatima, kao obični Hrvati ne mora biti nužno hadezeovsko-ustaška stvar. :)
Korisnikov avatar
By Stripi
Nije izašlo 75%, nego je od izašlih 75% glasalo za.
I lijepo od njih, no samo su se zahvalili ekipi iz lgbt organizacije koja je ispisala svoj slogan podjednako na ćirilici i latinici, te pronijela transparent sa natpisom Vukovar, također na ćirilici, u Zagrebu, dan prije referenduma, što su im mnogi desničari zamjerili.
Laerem nije mogao reći da su Negoslavci natolerantniji grad, kad nisu grad a Labin to jest, te je shodno tome, Labin najtolerantniji grad u Hrvatskoj.
Što se tiče Zagreba, kakvo je iznenađenje? Pa to je grad koji bira seljačinu za gradonačelnika već 13 godina.
Stvarno je budala onaj koji misli da u glavnom gradu živi iznimno urbano, lijevo i demokratski orijentirano stanovništvo, spremno da prihvati sve različitosti.
^ napravio si grešku u izražajnoj konstrukciji. ako ćemo slijediti da je referendum bio za ukidanje gej ljudskih prava u Hrvatskoj vs. protiv ukidanja gej ljudskih prava u Hrvatskoj, shodno tomu, u Negoslavcima, i ne samo Negoslavcima već i Borovu, Trpinji, Markušici, onda, Jagodnjaku (ovaj u Baranji, dovoljno izvan Vukovarskog kraja i vukovarskog ćiriličnog pitanja), zatim, Vrhovinama, Erveniku, Civljanima (dakle, većinski nacionalnomanjinske srpske oaze u sjevernoj Lici i sjevernoj unutrašnjoj Dalmaciji, daleko izvan Vukovarskog kraja i vukovarskog ćiriličnog pitanja), bez obzira da li su to gradovi, varošice, kasabe ili sela, itd., su dakle glasali protiv ukidanja gej ljudskih prava u Hrvatskoj, a ne za.

sigurno da je lijepo kada se manjinske grupe ljudi bilo seksualne manjine ili nacionalne manjine, inače obje lojalne državi u kojoj žive ali i dostojanstveni borci za svoja bilo seksualna bilo nacionalnomanjinska prava, živote i interese, solidariziraju jedne s drugima. to tako i treba i uvijek je i trebalo biti i treba biti i za ubuduće.

grad Zagreb, nažalost, bez obzira jesam li ja budala ili ne što sam imao nade u Zagreb, jeste razočarao i s time se treba pozabaviti.
Korisnikov avatar
By 2kune
nisu se nacionalne manjine svojevoljno solidarizirale s gay manjinom, pretukli bi oni još po kojeg pedera da mogu... nije ovaj referendum ljude poboljšao već ih je pogoršao... a pitanje ćirilice dovoljno jako odjekuje i po Begešu e da bi pripadnost vukovarskoj općini ili županiji išta značilo... srpska manjina u hr. je logično reagirala jer nije protiv ukidanja gay brakova i gay prava već je protiv presedana da većina referendumom određuje o pravima manjina uopće... ovo pišem samo zato da velebilju ne bi slučajno palo na pamet otići u Negoslavce i preslobodoumno se ponašati... a također i zato da se prisjetimo što je o svemu rekla SPC u Hr... kako je ta principjelna stvar izmakla srpskoj crkvi a nije srpskoj manjini u Hr... Bog znade što je veća ugroza... :giggle:
elem, najznačajnija stvar u svemu ovome jest činjenica o samo 38% izlaznosti... RKC je pokrenula brda i doline, opus dei spucao je gomilu para u kampanju... a rezultat tolike mobilizacije za križarski rat je krajnje minoran... jest to bila pobjeda, ali više Pirova nego Markićkina... ja sam zadovoljan referendumom... moglo je biti mnogo mnogo gore... sljedećeg referenduma vjerojatno više neće biti... to je pravi uspjeh ovog referenduma...
no, opasnost ostaje... opus dei izabrao je Hrvatsku kao eksperimentalnu sredinu za nalaženje metoda rekristinizacije EUrope... u tom procesu Hrvatska će sigurno postati jaki bastion fundamentalističkog katoličanstva... ovo je tek početak... jeza me hvata jer je u sadašnjoj konstelaciji snaga još uvijek moguće samo reagirati... valjalo bi napasti materjalnu podlogu crkve, pitanje neoporezivosti iste i općenito bi trebalo napasti konkordate... a to je trenutno potpuno nemoguće očekivati od hrvatskih političara ili od hrvatskih građana...
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592715#p2592715]Vel boy napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2592546#p2592546]barni napisao:[/url]
..... No i dalje mislim da si u svom postu u kome si naveo najtolerantiji grad u Hrvatskoj moga navesti i primer Negoslavaca koji su isto u Hrvatskoj.
s ovim se sasvim slažem. :up:

dakle, laerem i svi gejevi Hrvatske treba to da prizna/ju, a barni treba da zna da nacionalnoetničko izjašnjavanje ljudi, koji se osećaju običnim Hrvatima, kao obični Hrvati ne mora biti nužno hadezeovsko-ustaška stvar. :)
Nemam ja što da to "priznam ili ne", to je jebena činjenica. :roll: Jeste li vi pri sebi? Ja nisam ignorirao Negoslavce (za koje nikada u životu nisam čuo), već sam isticao Labin jer od tamo dolazim i jer mi je ćale sudjelovao u kampanji protiv, te povodom toga izašao članak u dnevnim novinama.:kuckuc:
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma nemate vi bre pojma, Veljo će sad da vas rasturi kad vam objasni zašto su rezultati referenduma u Negoslavcima iznimno važni, iznimno!
Korisnikov avatar
By 2kune
To rješava jednostavan eksperiment. Tko se dobrovoljno javlja da se zažvali u Negosavcima a tko u Lovranu? :trep:
@dvičak, glede tvog prvog paragrafa,
nisi shvatio ili, po običaju vis a vis mene, nisi htio da shvatiš što sam već rekao. ja jasno rekoh sigurno da je lijepo kada se manjinske grupe ljudi bilo seksualne manjine ili nacionalne manjine, inače obje lojalne državi u kojoj žive ali i dostojanstveni borci za svoja bilo seksualna bilo nacionalnomanjinska prava, živote i interese, solidariziraju jedne s drugima. to tako i treba i uvijek je i trebalo biti i treba biti i za ubuduće.

ovim uopće nisam ni mislio ni rekao da je i srpska nacionalna manjina u npr. Hrvatskoj nužno izliječena od homofobije ili gej prijateljska nužno. ali, jeste bitna stvar što recimo preovlađujuća homofobija i među srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj ipak nije diktirala aktivni antigejni sentimenat ukapričenog glasanja za ukidanje gej ljudskih prava već je, pak srećom, većina srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dala prevagu otporu ovakovom referendumu upravo budući da je bila svjesna ugroze i vlastitih prava i interesa ovim nakaradnim referendumom koji čini presedan da većina kroz njega određuje o pravima manjina uopće, kao što i ti priznade a ja odveć znadoh bez i da sam eksplicite rekao (pobogu, valjda se to i podrazumijevalo). dakle, dati preferencu nedozvoljavanju većini da određuje o pravima manjina uopće i posredno ili neposredno solidarizirati se s drugim manjinama, jeste vrlo bitan i pozitivan potez većine srpske nacionalne manjine (te nadam se i bošnjačke nacionalne manjine u Hrv. Primorju) u Hrvatskoj. tim više jer nažalost to ne biva uvijek ni svugdje čak ni u zapadnim zemljama. primjerice, za vremena tzv. Prop 8 krajem 2008-e u Californiji, kamo sreće da su se Afromerikanci bili solidarizirali s gejevima i glasali protiv, no, nažalost, obratna stvar se bila desila.
dalje, dvičak, ja nijednim slovom ni rječju ne pomenuh spc u pozitivnom smislu kada pohvalih potez većine srpske nacionalne manjine Hrvatske, ja sam odavno lišen, nažalost, bilo kakve nade u ikakvu pozitivnost vrhuški spc-a, stoga, nemoj meni pridikovati o spc-i!
no, opet, jeste pohvalno što se većina običnih ljudi srpske nacionalne manjine, iz ovog ili onog razloga, činjenično oduprla mrakobjesnim pozivima spc-a da se solidariziraju s rimokatoličkim fundamentalistima, te su ti ljudi zapravo učinili, srećom, obratno.
da, kamo sreće da se ovaj, indirektan ili direktan, otpor običnih ljudi srpske nacije spc-ovskom antigejnom mrakobijesu prenese i u Srbiju, i u BiH, i u Crnu Goru, i na Kosovo....

sigurno da ne izjednačavam otvorenost npr. Istre i npr. Lovrana s npr. Negoslavcima ili npr. Civljanima, ali, samo rekoh što rekoh.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!