Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Jeste li vjernik?

Vernik (Hriscanin)
62
27%
Ateista
111
48%
Ostalo (Alternativna-neka vrsta spiritualnosti-vera u prirodu, okult...)
60
26%
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
Slika

inače moram da napišem tri najgluplje stvari vezane za religiju:

1. ispovedanje - fazon pokajem se i tražim oproštaj od bogzna koga i dobijem ga za bogzna šta i šta kao mirna sam, spokojna??? a što sam povredila sasvim levu osobu, ah jebiga, bitno da sam ja okajana od popa. PA NE ZNAM. otići ću kod osobe kojoj sam zgrešila nešto i tražiti oproštaj, pa ako ga dobijem onda ću biti mirna jer logika
2. molitve - potrudi se za ono što hoćeš i želiš, ne troši vreme na glupost. iliti ono, ako samo maštaš o nečemu samo ćeš ga u mašti i imati. potpuno gubljenje vremena
3. što papa sedi na zlatnoj stolici i propoveda o skromnosti; što popovi voze bmw; što nam vladika ima kuću od 20 soba, a prekoputa na klupi zimi spava dete - jebem vam bre mater
^ ma bre i tolike crkve uopšte, kakva jedna kuća

i i dalje stojim do ovoga
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2536699#p2536699]EnMademoiselle napisao:[/url]vernik da, ali religiozna nisam
a zapravo ni ta vera se ne ogleda u tome da postoji konkretno bog, nego neka sila
a nebitno mi je i da se deklarišem kao agnostik ili bilo šta
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
@EnMademoiselle MOLIM TE NEMOJ DA POČNEŠ O KRSTAŠKIM RATOVIMA kad si već zaboravila da ubrojiš MO LIM TE
Korisnikov avatar
By badu
church of the flying spaghetti monster
Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566239#p2566239]EnMademoiselle napisao:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2536699#p2536699]EnMademoiselle napisao:[/url]vernik da, ali religiozna nisam
a zapravo ni ta vera se ne ogleda u tome da postoji konkretno bog, nego neka sila
Verovati u nesto znaci imati svoj stav/misljenje o necemu kao istini, samo bez dokaza, cak i u banalnim primerima, np. ako ja kazem "verujem da ce danas padati kisa" to znaci da za to koristim samo svoju intuiciju ili cula bez da se potrudim da vidim sta o tome kaze vremenska prognoza. Verovati u nesto je bezopasno samo ako smo u startu svesni da to nase verovanje ne mora biti tacno, jer je proizvod naseg subjektivnog iskustva. Onaj ko smatra da je nesto istina samo zato sto u to veruje je, da ne kazem, budala, jer se time zadovoljava te je cesto ignorantan prema svemu ostalom. Ja, recimo, verujem da bi svet bio bolje mesto bez religije i nacionalizma, ali u to ne verujem samo zato sto bih to tako zeleo, vec sto za to imam dovoljno jakih dokaza.
Korisnikov avatar
By Katengl
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566300#p2566300]antibiotic napisao:[/url]Ja, recimo, verujem da bi svet bio bolje mesto bez religije i nacionalizma, ali u to ne verujem samo zato sto bih to tako zeleo, vec sto za to imam dovoljno jakih dokaza.
Ja nesto u to ne verujem. Rusiji pod Staljinom je istrebljenje religije bio zvanicni cilj, pa vidi kako su se oni proveli. A nacija je relativno nov koncept, sto nije sprecavalo ljude da se kolju kao zuti mravi pre nego sto se u njima probudila nacionalna svest. To im je samo dalo jos jedan povod. Glupost uvek nadje ventil. Pre bih rekao da bi svet bio bolje mesto bez gluposti, ali to mu dodje kao tautologija.

Opet offtopic-ujem... :facepalm:

OnT:
Nisam vernik.
Korisnikov avatar
By antibiotic
U bivsim socijalistickim zemljama postoji taj fenomen da je religija ojacala bas zbog toga sto je bila zabranjivana ili barem cenzurisana. Izuzetak je Ceska koja je ostala jedan od najnereligioznijih zemalja Evrope. Religija se ne moze iskoreniti na silu, jer je to ocito kontraproduktivno, vec svako individualno mora da odluci da mu to vise nije potrebno, a to se postize onda kada su sve sfere zivota relativno zadovoljavajuce; finansijski, emotivno, zdrastveno, obrazovno, uopste kvalitetom zivota.
Jedan od najgorih nusprodukta socijalizma je bas povratak religije u zivote gradjana na velika vrata, dok u zemljama kao sto su skandinavske niska stopa religioznosti (kod kulturoloskih hriscana, ne muslimana) nije pojava do koje se doslo presijom na stanovnistvo da se odreknu religije.

Nacija jeste nov koncept (razvijen u romanticarskom 19om veku kao jedan od produkta prosvetiteljstva) koji je vodio ka rasizmu i doneo dosta zla i smrti, i to je nesto sa cime se danas suocavamo, a sta je bilo pre toga je irelevantno. Mozda je nacionalizam u 19om veku nekom nesto dobro doneo (Srbiji, recimo), ali u 21om to vise nije odrzivo.
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566304#p2566304]Katengl napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566300#p2566300]antibiotic napisao:[/url]....
.... Onaj ko smatra da je nesto istina samo zato sto u to veruje je, da ne kazem, budala, jer se time zadovoljava te je cesto ignorantan prema svemu ostalom. Ja, recimo, verujem da bi svet bio bolje mesto bez religije i nacionalizma, ali u to ne verujem samo zato sto bih to tako zeleo, vec sto za to imam dovoljno jakih dokaza.
Ja nesto u to ne verujem. Rusiji pod Staljinom je istrebljenje religije bio zvanicni cilj, pa vidi kako su se oni proveli. ....
:kokice:
Korisnikov avatar
By Katengl
@Antibiotic

Dakle, nije bitno samo da nema religije, nego i na koji nacin se do toga dolazi. Sto je upravo ono sto sam ja napisao (ili mislio u svakom slucaju). Al' opet moram da se ne slozim da se religija spontano odbacuje kad dodje do zadovoljavajuceg nivoa kvaliteta zivota. Mislim da si tu uveo jednu nepostojecu uzrocno-posledicnu vezu. Zapravo uveren sam da prihvatanje i odbacivanje religije na licnom nivou nema veze sa navedenim, i to na osnovu primera iz sopstvenog okruzenja. U svakom trenutku je moguce krenuti i na jednu i na drugu stranu. Samo sto finansijska, emotivna itd. sigurnost, kao i svako drugo stabilno stanje, nudi manje prilika za preispitivanje.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
na licnom nivou nema ali na drustvenom nivou veci kvalitet zivota = manje vernika a taj drustveni uticaj ima poprilicno jak uticaj na pojedinca.
Korisnikov avatar
By antibiotic
U pravu je anhedonie, odbacivanje religije na licnom novou ima vise veze sa obrazovanjem/saznanjem, ali kolektivno gledano generalno to ima veze sa kvalitetom zivota. Religiji se ljudi okrecu (ne samo bogu uz molitvu, jer to obicno nije dovoljno) onda kada im je tesko i to je fakt.

"Samo sto finansijska, emotivna itd. sigurnost, kao i svako drugo stabilno stanje, nudi manje prilika za preispitivanje."

Ovo mi je zanimljivo opazanje, mada mislim da ne mora da nam se desava nesto lose da bi nas dovelo do preispitivanja. Uvek postoji razlog za preispitivanje, cak i kada nam je sve krasno ili bas tada. Stvari kao sto su religija, ratovi, siromastvo itd. su realni problemi zbog kojih teze postizemo da se pozabavimo nekim drugim "manje tragicnim" problemima kako bi ljudska civilizacija konacno dalje mogla da sazreva i ucini svet boljim mestom za biti.
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566300#p2566300]antibiotic napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566239#p2566239]EnMademoiselle napisao:
Verovati u nesto znaci imati svoj stav/misljenje o necemu kao istini, samo bez dokaza, cak i u banalnim primerima, np. ako ja kazem "verujem da ce danas padati kisa" to znaci da za to koristim samo svoju intuiciju ili cula bez da se potrudim da vidim sta o tome kaze vremenska prognoza. Verovati u nesto je bezopasno samo ako smo u startu svesni da to nase verovanje ne mora biti tacno, jer je proizvod naseg subjektivnog iskustva. Onaj ko smatra da je nesto istina samo zato sto u to veruje je, da ne kazem, budala, jer se time zadovoljava te je cesto ignorantan prema svemu ostalom. Ja, recimo, verujem da bi svet bio bolje mesto bez religije i nacionalizma, ali u to ne verujem samo zato sto bih to tako zeleo, vec sto za to imam dovoljno jakih dokaza.
ne kontam poentu odgovora? nisam rekla da sam sigurna da postoji nešto, nego da verujem da postoji, a samim tim što ne stojim čvrsto do toga nemam neki stav koji se trudim da zastupam, kao ni argumente za isti. baš zato i kažem da nemam potrebu da se označim kao pripadnik neke grupe. zapravo ne kontam ni što odgovaram, kad mislim da isto mislimo. mislicepšn
By Aven
It's amazing to me how often God is brought into the sex act. I understand that even amongst nonbelievers the most common expression of sexual ecstasy is "Oh, God!"
(Father Brendan, "The Sessions")

:D
Korisnikov avatar
By antibiotic
Pa i ne rade, ali ako rade onda ne u ime ateizma, vec na svoj racun.
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566501#p2566501]antibiotic napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566469#p2566469]Clockwork Orange napisao:[/url]Hardkor vernici su mi smesni koliko i ateisti.

moguce, samo sto ovi prvi vole da potegnu oruzje, istrebljuju gejeve, seku klitorise, ispiraju mozak deci, vladaju silom ... how funny is that?
meni je vise ovaj tvoj post ispiranje mozga, propaganda koju ne bi polizao ni desetogodisnjak

Prve cetiri zemlje sa najvecom stopom kriminala u svetu su
SAD, Britanija, Nemacka i Francuska
uzmi koji god hoces izvor ovako je
sta je zajednicko za te zemlja?

e ovo je presmesno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566459#p2566459]blenta napisao:[/url]nego jesam li ja zboravio okaciti i ovde da je zavrseno istrazivanje sa testiranjima od 1921 do 2013
sa zakljuckom

vernici su manje inteligentni od nevernika

http://psr.sagepub.com/content/early/20 ... 6.abstract" target="_blank
a tebi je mnogo bitno da imas to napismeno da si ti inteligentan?

izdacu ti ja uverenje
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ove zemlje koje si nabrojao pripadaju grupi najrazvijenijih zemalja sveta, shvatam, ali te zemlje nemaju najvecu stopu kriminala, jedino je u SAD znatno veca od ostalih nabrojanih. Zemlje sa najvecom stopom kriminala , korupcijom itd. se ne nalaze u Evropi ili Severnoj Americi, vec u siromasnijim delovima sveta.
Korisnikov avatar
By blenta
pa imam napismeno :)
ne da je bas bitno
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566529#p2566529]antibiotic napisao:[/url]Ove zemlje koje si nabrojao pripadaju grupi najrazvijenijih zemalja sveta, shvatam, ali te zemlje nemaju najvecu stopu kriminala, jedino je u SAD znatno veca od ostalih nabrojanih. Zemlje sa najvecom stopom kriminala , korupcijom itd. se ne nalaze u Evropi ili Severnoj Americi, vec u siromasnijim delovima sveta.
ma nije poenta razvijenost tih zemalja...nesto drugo je zajednicko za sve te zemlje

to sto sam naveo odnosi se na razbojnistva sa ili bez smrtnog ishoda

ne odnosi se na korupciju i organizovani kriminal trgovine ljudima, drogom.

to se odnosi na situacije tipa....

danas se vencas sa svojim deckom u Parizu a sutra si izboden nozem zbog 50 evra u nekom sumarku ili ti ukradu auto dok se vencavas.
Francuska je prva u Evropi po kradji automobila, dzeparosima i takozvanim sitnim kriminalcima.
Imas okruge sa kvartovima koji nisu bezbedni da recimo devojka nocu proseta.Ili da pustis dete samo tuda.
U Evropi Francuska je zemlja sa najvise prijava silovanja i taj broj konstantno raste. U svetu to su SAD.

E sad uzmi knjigu pa procitaj sta je zajednicko za sve to profile ljude, ko je silovatelj, ko je kradljivac automobila, ko je u stanju izbosti nozem coveka za 50 evra itd.

Ja sam dosta putovao,sigurnije sam se osecao u nekim zemljama jugoistocneje Azije nego u Parizu, pogotovo nocu.
London je jos gori od Pariza u pogledu bezbednosti.

Tvoj post apsolutno ne pije vodu, realnost je nesto drugo.

Sigurnije sam se osecao na ulicama gradova gde je religija dominantna Bangkok, Dzakarta, Oman, Damask, Kolombo itd...nego nocu u Parizu.
Mogu da ti pricam do sutra razne situacije koje sam doziveo pa bi ti bilo jasnije zasto tvrdim ovo.

Izdvojio bih samo Bangkok gde je skoro pa nemoguce da muskarac bele puti sam proseta nocu ulicom a da ga ne salecu prostitutke raznih namera, mozes biti i opljackan pa cak i napadnut.
Za neverovati ;D
Korisnikov avatar
By 2kune
dobro, ondak nećemo da prihvatimo recimo Somaliju kao realnost za zemlje neopterećene religijom ili Afganistan ili možda Libanon za zemlje opterećene reigijom... prihvatit ćemo USA i Saudijsku Arabiju kao jedine realne... :peace:
i shvatit ćemo štedro da je u Prištini daleko manje kriminala nego u Parizu ili Beogradu... :kolo:
a sad je vrijeme za EPP...
Dođite u BiH, vaš automobil je već tamo... :bih: Pariz je prepun kradljivaca automobila a po Mostaru i Sarajevu možete šetati s 50 ojra na čelu i izazvati samo prpošno divljenje ljudi... :merlinka:
By barni
Jasno ti je da te zemlje koje si naveo su u gradjanskom ratu i bedi?

Nisam rekao da nema kriminala u glavnim gradovima naseg regiona, ali ga ima daleko manje nego u onim razvijenim zemljama koje sam pobrojao.

Nisam ni rekao da nema kriminala u SPC niti sam rekao da su po nekom pravilu sve religiozne osobe prepostene i cedne.

Sve ovo se odnosilo na tvrdnju antibiotica da su religiozne osobe po nekom pravilu sklone kriminalu, nasilnistvu itd.

To jednostavno nije tacno.
Korisnikov avatar
By bern
ja sam agnostik.

u prevodu, pijem svoje piće na obali mora dok se vjernici i ateisti gađaju morskim zvijezdama u plićaku.
Korisnikov avatar
By 2kune
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566544#p2566544]barni napisao:[/url]Jasno ti je da te zemlje koje si naveo su u gradjanskom ratu i bedi?

Nisam rekao da nema kriminala u glavnim gradovima naseg regiona, ali ga ima daleko manje nego u onim razvijenim zemljama koje sam pobrojao.
Nema veze u čemu su navedene zemlje, to samo pokazuje ograničenja argumenata kojima se služiš i analiza koje citiraš da bi ustvrdio ono što oni/one ne sugeriraju. Tvoji zaključci su pogrešni, mješaš babe i žabe. :maji:

Stopa kriminaliteta ne ovisi o onome o čemu ti želiš reći da ovisi već o sasvim drugim faktorima a svoje neveliko iskustvo pokušavaš poopćiti. Stopa kriminaliteta ne prati se u Beogradu ili Prištini pa ona iz Pariza mora biti veća samim tim što se prati. Sigurnost na ulicama većeg grada uvijek je lošija nego na ulicamam manjeg grada. Ali koliki je kriminalitet? Da li bi Pariz dopustio pod normalno ono što je u Prištini normalno? Da li trgovina organima ulazi u statistiku kriminaliteta na Kosovu? Znamo da u Francuskoj ulazi. A eto, na Kosovu je nema.
Favele latinoameričkih višemilijunskih velegradova sigurno su nesigurnije od Pariza ili New Yorka. Favele afričkih višemilijunskih velegradova sigurno su nesigurnije od latinoameričkih. Ali Pariz i New York imaju podatke. Somalija i Libanon nisu više građanski rat, nisu više incidenti, oni su način kako se danas u Africi živi. Mnoge države afrike nominalno nisu u građanskom ratu ali je svakodnevni život isti kao u Somaliji. Ne može se uspoređivati sigurnost višemilijunskog grada u kojem je prosječna zarada 4 dolara dnevno i nema nikakve vlasti i policije sa Parizom i New Yorkom. To je jednostavno glupo.
Ili one možda nisu uopće zemlje jer su u bijedi? Koja je to točno razina bijede nakon koje prestaju djelovati tvoje generalizacije?
Korisnikov avatar
By Katengl
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566362#p2566362]antibiotic napisao:[/url]
Ovo mi je zanimljivo opazanje, mada mislim da ne mora da nam se desava nesto lose da bi nas dovelo do preispitivanja. Uvek postoji razlog za preispitivanje, cak i kada nam je sve krasno ili bas tada.
Uvek postoji, ali ljudi ce vecinom razmisliti o necemu tek kad im zivot vrlo neposredno da povod da to urade, tak'a je priroda pretpostavki koje leze u osnovi verovanja i svih drugih pretpostavki. Njih je jako tesko biti uopste svestan u normalnim okolnostima, a kamoli preispitati ih, cak i za ljude koji su po prirodi skloni introspekciji.
Anhedonie napisao:na licnom nivou nema ali na drustvenom nivou veci kvalitet zivota = manje vernika a taj drustveni uticaj ima poprilicno jak uticaj na pojedinca.
Ok, ali to je tacka B izmedju krajnjih tacaka A i C. Sta se desava pre nego sto se stvorila kriticna masa koja je dovela do dominantnog drustvenog uticaja? Ako to nije kvalitet zivota i ako nije drustveni uticaj, onda je to stvarni uzrok, a to je sta?
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566501#p2566501]antibiotic napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2566469#p2566469]Clockwork Orange napisao:[/url]Hardkor vernici su mi smesni koliko i ateisti.

moguce, samo sto ovi prvi vole da potegnu oruzje, istrebljuju gejeve, seku klitorise, ispiraju mozak deci, vladaju silom ... how funny is that?
Hm... u pravu si. Ovi verski fanatici uopste nisu smesni. Ali, ateisti i dalje jesu.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 30
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!