Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
LostInSpace hvala na pojašnjenju :D

Ja se u društvu koje diskutuje o operama uvek nađem u zbunu :) eto bar nekog pojašnjenja :) Ovo moram da naštampam pa da držim pri ruci :D
Korisnikov avatar
By lostinspace
Originally posted by nsBeckie
Originally posted by bern
Originally posted by lostinspace

Koji vam se vise svidja, koji vam zvuci prirodnije? :)
Drugi je malčice prirodniji, ali obojica zvuče kao izvježbani falseto glasovi. Don't like it.
meni licno samo onaj prvi zvuci kao da je vestacki (falset), dok sam za drugog imala utisak da mu to jeste prirodan glas... i, naravno, drugi mi se vise svidja - verovatno zbog toga...
Meni obojica zvuce kao falsetisti. Ali mi se prvi mnogo vise svidja, jer mu je dah podrzaniji i ton nije ravan, iako je to sve postigao u sustini pukom imitacijom mecosoprana :) Namerno sam pitao, jer me je interesovalo kakvi su drugi utisci. Evo jedan snimak gde mu ne vidite facu, pa slusajte, meni je snimak fantastican:

http://www.youtube.com/watch?v=o8mXIBWKYO0

Btw, nema na cemu za temu. Drago mi je sto vam se svidja :)
Korisnikov avatar
By lostinspace
Pazi, falset ti je po definiciji visi od tvog prirodnog glasa, odnoso nema reciprociteta da je muski falset za pevanje u zenskom registru, a zenski za pevanje u muskom registru. Dakle, oba falseta (ukoliko uzmemo da zenski postoji, a ja smatram da postoji - o tome sam pricao sa svojom sestrom koja kaze da ga ima, a i cuo sam ga :D ) predstavljaju visu varijantu tvog glasa, jer ne vibrira cela glasna zica, vec samo njena opna, pa se zbog toga mogu dobiti vise frekvencije. Kod zena ne znam kako ide, ali kod muskaraca se mogu dobiti mnogo visi tonovi nego pukim koriscenjem modalnog glasa. Zene ionako mogu da vriste do besvesti, vama falset i ne treba. :P

A za to zensko pevanje u muskom registru... Hm... Postoji nesto sto se naziva zenski tenor (nekad i tenorina). Nazalost, ja ne znam skoro nista o ovome, sem da mogu da pevaju u tenorskom registru (veoma duboko za jednu zenu). Jedna od mojih korepetitorki ima jako dubok glas i mogla je da otpeva malo c (ako se razumes u notne zapise) bolje nego ja :D Imao sam i u horu jednu tenorinu tj. alta koji je bio ispomoc malom broju tenora, ali je mogla sve savrseno da otpeva, bez po' muke, s tim sto joj je i glas kojim prica prilicno dubok, ali i dalje zenski. I mislim da je lezba :D
Korisnikov avatar
By nsBeckie
e, da, ovo me podsetilo na jedan termin koji sam cula... 'kontraalt' - mislim da to nisi spomenuo - samo si napisao za 'kontratenor'....
Korisnikov avatar
By lostinspace
Kontraalt? Hm... Mislim da je to contralto od engleskog sto je u stvari samo alt (ne kontraalt). Kontratenor je muskarac koji peva u zenskom registru, bez obzira da je taj registar altovski, mecosopranski ili sopranski. E sad, imas i one varijacije, muski sopran, neam pojma, ali u sustini kontratenor obuhvata sve to, I guess.
By J...
lostinspace, hvala na odgovoru, samo se za ovo ne bih slozila:
Zene ionako mogu da vriste do besvesti, vama falset i ne treba. :P
Ne znaju sve zene da vriste dok recimo neki muskarci mogu. :P

A za to zensko pevanje u muskom registru... Hm... Postoji nesto sto se naziva zenski tenor (nekad i tenorina). Nazalost, ja ne znam skoro nista o ovome, sem da mogu da pevaju u tenorskom registru (veoma duboko za jednu zenu). Jedna od mojih korepetitorki ima jako dubok glas i mogla je da otpeva malo c (ako se razumes u notne zapise) bolje nego ja :D Imao sam i u horu jednu tenorinu tj. alta koji je bio ispomoc malom broju tenora, ali je mogla sve savrseno da otpeva, bez po' muke, s tim sto joj je i glas kojim prica prilicno dubok, ali i dalje zenski. I mislim da je lezba :D

A mene zanima ima li negde da se to cuje sem na horskim probama? :D
Korisnikov avatar
By lostinspace
Originally posted by J...

lostinspace, hvala na odgovoru, samo se za ovo ne bih slozila:
Zene ionako mogu da vriste do besvesti, vama falset i ne treba. :P
Ne znaju sve zene da vriste dok recimo neki muskarci mogu. :P

A mene zanima ima li negde da se to cuje sem na horskim probama? :D
Salim se, naravno da ne mogu :) Ali zene su sklonije tom gornjem registru nego muskarci, imam takav opsti utisak. Mozda to kompleksi pricaju iz mene :D

Hm, gde ima da se cuje? Ne znam, pravo da ti kazem, oko mene sve soprani, hihihi.

Btw, evo otkrio sam ovo: http://www.youtube.com/watch?v=2JPkCfvhuyM, imas sa strane i female baritone, pa poslusaj :)

I evo, za kraj, super vica o sopranima:

How many sopranos does it take to change a lightbulb?
One. She holds the bulb and the world revolves around her.
Two. One to hold the diet cola and the other to get her accompanist to do it.
Four. One to change the bulb and three to pull the chair out from under her.
By J...

Btw, evo otkrio sam ovo: http://www.youtube.com/watch?v=2JPkCfvhuyM, imas sa strane i female baritone, pa poslusaj :)
Odlicno, znaci i zene s dubokim glasom mogu da pevaju operu. :D Mada, dok se nisu pojavile na snimku, nisam mogla da verujem da je taj najdublji glas zenski i bas kad sam htela da protestujem da taj snimak tona bez slike nista ne dokazuje, pojavise se one. :lol:
Korisnikov avatar
By lostinspace
Naravno da mogu. :) Mislim, ako mogu dovoljno duboko da pevaju, a bas nemaju nikakve visine, to sigurno moze da se doradi da bude alt :D A, ako nista, mogu da naprave svoj neki tercet ili kvartet, pa da kao ove ribe sibaju :)
By Speculum Columbae
lostinspace, ako smem ja da preuzmem odavde.
Čudo koje je danas postalo opera, nastalo je u kasnoj renesansi - recimo Firenca, Navara i Milano (pipavo).
Podstaknuti neoklasicističkim teorijama toga vremena, obnovom znanja stare Grčke i njihovim viđenjem antičke grčke tragedije gospodin Jakopo Peri i njegovi savremenici Firenćani sa dvora Medičija su odlučili da je obnove.
Treba još spomenuti da je vokalni a ne instrumentalni oblik pesme bio zastupljen u renesansi, kada muzičke forme i fraziranje još uvek nisu bile najjasnije. Takav oblik muzičkih formi, dozvolio je Jakopu Periju da napiše nešto što je najsličnije današnjem viđenju termina opera - Euridiku (Euridice). Nažalost, opera nije sačuvana, ali je sačuvana Perijeva sledeća - Dafne (ako nekome treba, dajem, jer je posedujem), koja se uzima za prvu sačuvanu operu. Pojava opere kao žanra (da ne kažem nešto šire), uz definitivnu utvrđenu ulogu basso continuo-a dovela je do pojave baroka, koji preuzima
, uloge hora i rečitativa, uzdiže je na hiperbolisani nivo galantnosti vladajuće klase i teorije idealne demokratije (hor-glas naroda, plus solista koji vodi). Ovom iskoraku ka baroku, pomogao je i Klaudio Monteverdi, koji je prisustvovao prvom izvođenju i Euridike i Dafne, a zatim napisao i svoje uspešne opere (od kojih su sačuvane samo tri i po).
U baroknom smislu, kada se javlja prva opera, bitno je napomenuti i prvu operu Engleske - Venera i Adon Džona Bloua (učitelja Henrija Persla) i prvu operu Francuske - Kadmo i Harmonija moćnog Lilija.
Posebna je priča sa Francuskom koja je bila ksenofobična za pronalaske iz Italije (u koje spada i opera) iz ideoloških razloga. Dugo je Liliju trebalo (koji je i sam bio rođeni Firentinac) da napravi operu - čekao je kulminacije nastale iz dvorskih arija, praćenih lautom i dvorskog baleta, koji je takođe imao rečitativne i pevane delove. Međutim, opera je dobro dočekana i napisao ih je još dosta.
Opera je, dakle bila moćan organon u rukama veštih baroknih kompozitora - za iskazivanje kiča i bogatstva vladajuće klase.
Spomenuću još i sukob koji je zamalo doveo do građanskog rata (!) oko podele opere na opera buffa (odnosno komična opera) i opera seriosa - ozbiljna, ili tragična opera. Predstavnik prve bio je Napolitanac Pergolezi, a predstavnici druge bili su njegovi zemljaci Alessandro Scarlatti i Tomaso Albinoni (koji je bio u svoje vreme popularan po operama, od kojih ni jedna nije sačuvana, a ne kamernoj muzici po kojoj je danas).
Prve opere su sačuvane, što se može zakljućiti, ili fragmentirano, ili nikako.

Slika

Jakopo Peri, otac opere
Korisnikov avatar
By lostinspace
:klap:

Do continue! :)

Kad obavis opsti pregled istorije, ja cu da kazem rec-dve o pevackoj tehnici kroz epohe :giggle:
By Speculum Columbae
Odmah kreni, ja sam došao i zaustavio se na Gluku!
(ostavi samo diskant meni :D )
Korisnikov avatar
By Mars
Komentar na YT:

my voice teacher is working on this with me. it's INSANELY hard. holy crap. mozart, you were one psycho bitch. but all geniuses are crazy.

:lol:
Korisnikov avatar
By Tungi
Znao sam.

Svima je. ;)

Meni je ipak Natalie jedna.
Korisnikov avatar
By Oziris
@ Mars: ljubim te u sluh divni, Diana je i meni jedna od omiljenih! :love:

Ima tu jos toga za nabrojiti:

Elina Garanca

Anna Netrebko

Angela Gheorgiu

Kalas, Montserat, Renatu, Sesiliju Leontin i one "svevremenske" necu ni da pominjem. :love:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
malo dižem temu iz mrtvih. :blush:

recimo nešto ovako:
''
Sarah Walker, Lucia Poop i Renata von Trapp :giggle:

meni omiljena:
''
divno izvođenje, Novogodišnji koncert '87. sa Karajanom na čelu :love:
Možda, po mom mišljenju najlepša stvar na svetu je ta opera; ništa mi nije toliko zabavno, toliko drago, toliko me uzbudi i uznemiri, rasplače i usreći: prosto, srce mi zaigra kada čujem operu. Ne postoji muzika koja toliko slavi ljudski glas kao što je opera (možda vizantijska muzika, ali na jedan drugi način).
Volim svu operu, od njenih najranijih nastanaka i firentinske kamerata, pa sve do modernizma.
Najviše volim baroknu naravno.

Eto, danas sam konačno prelomio i zavoleo Die Entführung aus dem Serail
Zakasnile na Rigoleto pre mesec dana, smestili nas na poslednju galeriju, sa strane, najgore mesto u NP -videla sam samo petinu scene, jedan ćošak u koji kad neko slučajno zaluta onda vidim nešto. Osećala sam se kao da slušam operu na CD plejeru. Dobro je da sam videla titl.

Ali ne odustajem.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!