Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By gossip
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2552702#p2552702]space_oddity napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2552011#p2552011]gossipboy8989 napisao:[/url]
ne...ne opravdavam to sta je uradila...trebala je da ga prijavi a ne da uzima pravdu u svoje ruke...
Ahaha, a ti misliš da se prijavljivanjem sve magično rešava u njenu korist?
pa bolje da ga prijavi nego da ostatak zivota provede u zatvoru...zar ne?
Korisnikov avatar
By Blady
^ mozda i ne zavrsi u zatvoru... to jos ne znamo.
By space_oddity
A bolje i da ona uradi nešto nego da "zakon" ne uradi ništa.

Možemo naklapati koliko god o tome šta bi bilo kad bi bilo, ali nažalost je stanje takvo da je zakon retko pravičan po ovim pitanjima...
Ko prati Steubenville rape case je verovatno upućen da su silovatelji dobili godinu-dve zatvora (uz oplakivanje nesrećnih sudbina počinioca, što su radili svi veći američki mediji) a hacktivisti koji ih je razotkrio KYAnonimous preti i 10 godina zatvora.
To je samo jedan od brojnih primera gde silovatelji dobiju izuzetno malu kaznu u odnosu na to što su uradili...

Tako da te priče "mogla je da ga prijavi" su prazne priče onih koji kroz nešto slično najverovatnije nisu ni prošli.
Korisnikov avatar
By zozefin st
ne da nisu prosli, nego uopste ne saosecaju sa zrtvom...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
nikada necu razumeti ljude koji u zakone apsolutno slepo veruju i prate ih sa istom merom. zakoni su nesto sto se redovno menja i svakako nisu svi dobri i na mestu.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
danas čitam nešto o feminističkoj jurisprudenciji i u tekstu se pominje zahtev jedne grupe među feminističkim teoretičarkama prava da se dekriminalizuje ubistvo nasilnika od strane žrtve kao legitiman čin samoodbrane. Blady, jel ti ovo dalo povod za pitanje teme, odnosno pitanje opravdanja ubistva u ovom slučaju?

inače, ne znam ništa o tim zahtevima jurisprudencije, a nisam uspela ništa konkretno ni da pronađem na tu temu, a baš me zanima kako se postavljaju granice samoodbrane u tom slučaju, da li svirepost žrtve znači negaciju samoodbrane i sl. Ako neko ima nešto o ovome, bila bih zahvalna da to podeli :)
Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553037#p2553037]Dear Lucy napisao:[/url] Blady, jel ti ovo dalo povod za pitanje teme, odnosno pitanje opravdanja ubistva u ovom slučaju?
Nije, ne pratim mnogo feministicke teme i textove, nego me je cela vest navela da se zapitam treba li je osuditi ili ne, i u tom momentu sam shvatila da mozda ni ja ne bih nista manje uradila..
Ne bhih pisala zbog cega tako mislim, tice se nekih privatnih stvari.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
^
ok..

osetljive su to teme, za svaku ženu je silovanje lična tema, teško je tu biti objektivan, naročito kad je patrijarhalna praksa tako nepravedna, najblaže rečeno, u sferi seksualnih delikata prema ženama...
Korisnikov avatar
By No_Stress
Zene sudije osudjuju silovatelje na manje kazne nego sudije muskarci. feminizam u praksi :)
Korisnikov avatar
By Blady
^
^Boldovala bih tu rec "nepravedna" ..
Slazem se za objektivnost jer su u pitanju licni dozivljaji.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
^
^
ne znam za taj podatak, nigde nisam videla tu statistiku, mada znam da sudije uglavnom cepaju zatvor onako kako je to praksa na području njohovog apelacionog.
mada, imaš tu kategoriju pravnica koje nemaju dodir sa feminizmom, koje su a priori prihvatile uvreženo shvatanje patrijarhata da je pravo muško zanimanje, te time što im je omogućeno da se bave muškom profesijom, teže da budu slične muškarcima i otlone se od žena..
Korisnikov avatar
By No_Stress
To je doslo od sudija i strucnjaka koji se bave time...:)
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553058#p2553058]Blady napisao:[/url]^
to je ono ključno. najpre edukacija samih pravnica, onda i celog društva. da se nešto pitam, uvela bih feminističku teoriju prava na onaj krajnje muškošovinističkonacionalistički fakultet koji sam završila. da ima logike u ovom društvu, tako nešto bi bilo neophodno za zdravo funkcionisanje pravnog sistema. jer kako nas uče, takvi stručnjaci i postajemo.

no,ipak, na ubistvo iz osvete (i u ovom slučaju) ne mogu da gledam bez rezerve, prevashodno što mislim da ništa dobro ne donosi žrtvi. mada, mogu da razumem.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553064#p2553064]No_Stress napisao:[/url]To je doslo od sudija i strucnjaka koji se bave time...:)
nisam te baš razumela.. ali ono što je ključna kod prava kao nauke i kao delatnosti jeste da je to tradicionalno patrijarhalna institucija u kojoj je vekovima pa i milenijumima građeno mišljenje da je to muška profesija, da žene nemaju šta tu da rade, da žene nemaju biološke i psihološke predisozicije da ukapiraju šta je to pravda. zato ne mogu da osudim pravnicu koja imajući samo takvu edukaciju na ovom našem državnom fakultetu pokušava da svoje mesto gradi u sistemu muških normi, bez da vidi ikakvu alternativu. ali itekako mogu da je osudim što danas, kad joj je to na raspolaganju, ne pokuša da stekne i drugačiju edukaciju, već dobrovoljno ostaje u okovima, uljuljkana lagarijom o svojoj nezavisnosti a u praksi omeđena onim što joj muško društvo kolega oko nje dozvoli.
Korisnikov avatar
By zozefin st
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553067#p2553067]Dear Lucy napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553058#p2553058]Blady napisao:[/url]^

no,ipak, na ubistvo iz osvete (i u ovom slučaju) ne mogu da gledam bez rezerve, prevashodno što mislim da ništa dobro ne donosi žrtvi. mada, mogu da razumem.
ni ja ne smatram ubistvo iz osvete adekvatnom kaznom za silovanje...
ja sam pre da se silovatelj okuje za kamen na brdu kavkaza, i da mu orao kljuca jetru narednih 30000 godina...

jedno pitanje za tebe? sta mislis zasto zrtva oseca sramotu nakon silovanja?
velika vecina ne prica nikome o tome...
Korisnikov avatar
By ilija f
Nisam čitao sve šta ste pisali, ali moj stav je jednostavan: prvo treba se obratiti legalnim organima (ako postoje i ako reaguju). Međutim, ako je policija 'ae idi kući devojčice', sigurna kuća ne postoji, majka ti kaže 'nemoj da lažeš, to ti je otac droco lažljiva', komšije puste glasno muziku da ne čuju da vrištiš.. Ako je takva situacija, onda odsecanje glave jeste samoodbrana, jer je to najmanje što je mogla da uradi da se zaštiti, što je jedan od osnovnih principa samoodbrane.

Zakoni nikad ne mogu biti savršeni i primenljivi na svaki slučaj. Zakoni se pišu za opšte i najčešće slučajeve. Ubistvo je loše, život ima vrednost, treba da postoji podela vlasti, ali postoje slučajevi gde ovo ništa ne važi, i kad se desi, treba uzeti okolnosti u obzir. Nadam se da je pleme neće izručiti.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma mogla je da uzme mob u toku drugog čina silovanja, i da pozove policiju! Ako uopšte ima dometa u džungli... ako ne, mogla je da sačeka da čovek završi!
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
Zozefin, kao što space oddity reče... sramota silovane žene posledica je patrijarhalnog sistema vrednosti koji daje alibi silovateljima i odgovornost prebacuje na žtrvu.
štaviše, mislim da je i u ovom slučaju o kome je tema o tome reč. mislim da se prošle godine pisalo o ženi koja je u Turskoj valjda ili tako nešto odsekla glavu svom silovatelju i bacila je na trg, gde su bili okupljeni muškarci iz njenog sela. U tom užasnom sistemu vrednosti izgleda da je tim ženama odsecanje glave jedini način da sa sebe speru stigmu, sram i osudu koju im upućuje njihova zajednica.
Korisnikov avatar
By zozefin st
hvala na odgovoru lucy

dirty_ slazem se da je zrtva trebala da prijavi vlastima silovanje, i podrzavam ja zakon i te stvari, samo sto mislim da bi kazna za silovanje trebala da bude mnogo veca...
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553094#p2553094]ilija f napisao:[/url]Nisam čitao sve šta ste pisali, ali moj stav je jednostavan: prvo treba se obratiti legalnim organima (ako postoje i ako reaguju). Međutim, ako je policija 'ae idi kući devojčice', sigurna kuća ne postoji, majka ti kaže 'nemoj da lažeš, to ti je otac droco lažljiva', komšije puste glasno muziku da ne čuju da vrištiš.. Ako je takva situacija, onda odsecanje glave jeste samoodbrana, jer je to najmanje što je mogla da uradi da se zaštiti, što je jedan od osnovnih principa samoodbrane.
nema dvojbe kad je situacija takva da ni formalno pravno žena ne uživa zaštitu. ako te zakon ne štiti, nema razloga ni da ga ti poštuješ. zeznute su upravo te situacije kao kod nas gde žena zakonski ima kakvu takvu zaštitu, ali ni tu nije do kraja sprovedena, npr. načinom na koji je formulisano silovanje, otežava se njegovo dokazivanje i na mala vrata daje amnestija silovateljima, u praksi se izriču sramotno kratke zatvorske kazne, nije regulisan problem povratništva koji je itekako prisutan među seksualnim prestupnicima (nema hemijske kastracije npr.) a postoji i dalje jako izražen patrijarhalni kod posredne osude žrtve umesto silovatelja.
zato me i zainteresovalo to što sam pronašla o ubistvu nasilnika kao legitimnoj samoodbrani... i pitam se kuda bi to odvelo.
Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553067#p2553067]Dear Lucy napisao:[/url]
Jako je diskutabilno da li je u pitanju ubistvo iz osvete, s toga kako ne znamo njene funkcije u glavi u odredjenom momentu(momentima) pa cak i da je vladalo cisto ludilo koji min dok se to desavalo...
Korisnikov avatar
By No_Stress
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553071#p2553071]Dear Lucy napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553064#p2553064]No_Stress napisao:[/url]To je doslo od sudija i strucnjaka koji se bave time...:)
nisam te baš razumela.. ali ono što je ključna kod prava kao nauke i kao delatnosti jeste da je to tradicionalno patrijarhalna institucija u kojoj je vekovima pa i milenijumima građeno mišljenje da je to muška profesija, da žene nemaju šta tu da rade, da žene nemaju biološke i psihološke predisozicije da ukapiraju šta je to pravda. zato ne mogu da osudim pravnicu koja imajući samo takvu edukaciju na ovom našem državnom fakultetu pokušava da svoje mesto gradi u sistemu muških normi, bez da vidi ikakvu alternativu. ali itekako mogu da je osudim što danas, kad joj je to na raspolaganju, ne pokuša da stekne i drugačiju edukaciju, već dobrovoljno ostaje u okovima, uljuljkana lagarijom o svojoj nezavisnosti a u praksi omeđena onim što joj muško društvo kolega oko nje dozvoli.
Ne slazem se. Postoji stvar koja se zove etika. Drugo, u pravosudju je 80 procenata zena...:)
Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553100#p2553100]Dear Lucy napisao:[/url]Zozefin, kao što space oddity reče... sramota silovane žene posledica je patrijarhalnog sistema vrednosti koji daje alibi silovateljima i odgovornost prebacuje na žtrvu.
štaviše, mislim da je i u ovom slučaju o kome je tema o tome reč. mislim da se prošle godine pisalo o ženi koja je u Turskoj valjda ili tako nešto odsekla glavu svom silovatelju i bacila je na trg, gde su bili okupljeni muškarci iz njenog sela. U tom užasnom sistemu vrednosti izgleda da je tim ženama odsecanje glave jedini način da sa sebe speru stigmu, sram i osudu koju im upućuje njihova zajednica.
Zanimljivo.
Ono sto bi po meni trebalo,
je lte, osobno misljenje je u pitanju.
Da su zakoni i vlast kako treba i da se zna za sta ces da dobijes kaznu i kakve vrste, pojedine osobe ne bi smele da se usude da tako nesto urade.
Npr da za silovanje dobijes elektricnu stolicu, ali zaista :) pod tim mislim da se zaista primenjuju ti zakoni, nisam sigurna koliko bi se silovatelja odlucilo za tu opciju.
Jer kao sto sam rekla, on nije morao, ona je morala da uradi bilo sta povodom toga.
Doduse, uradila je to sto je uradila.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
Blady, istina, imamo šture informacije, kao i uvek kad su novinski članci u pitanju.. sad ni ja više nisam sigurna da li je taj čin odsecanja glave osveta ili to nekakvo ritualno oslobađanje od društvene osude...
Što se tiče zakona i svega ostalog, šta bih ja sve tek menjala samo da mogu :) ustvari, prvo bih uništila patrijarhat, posle toga bi se verovatno sve srećno rešilo :D

što se tiče smrtne kazne, joj.. stvarno mi je trebalo mnogo da se učvrstim u stavu protiv tolike represije u krivičnom pravu. Najgore što me svirepost današnjice svakodnevno demantuje i na iskušenje stavlja taj stav..
za sad bih recimo bila za opciju strogih zatvorskih kazni za silovatelje (podrazumeva se da bi i njih u zatvoru silovali takođe, to je opšte mesto kazamata) , posle zatvora nekakav konstantan nadzor i hemijska kastracija u slučaju da opet pokuša ili izvrši delo.. naravno, sve ovo je jako skuop, a smrtna kazna nije toliko. :)
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553133#p2553133]No_Stress napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553071#p2553071]Dear Lucy napisao:[/url]
Ne slazem se. Postoji stvar koja se zove etika. Drugo, u pravosudju je 80 procenata zena...:)
objasnih ti već za žene u pravnoj delatnosti i posledice patrijarhalnog učenja o pravu kao isključivom poslu muškaraca, posledice koje ta konstantna patrijarhalna indoktrinacija ostavlja na žene koje uspeju da se bave muškim poslovima (pri tom ih itekako nema u tolikom procentu, to što upišu pravni ne znači da će ga završiti, a tek ne znači da će doći do pravosuđa, a i ako dođu ne znači da će se prihvatiti feminizma, jer se plaše da će tako biti stigmatizovane i odstranjene iz tradicionalno muške profesije).
ovo o etici pojma nemam šta si hteo da kažeš.
Korisnikov avatar
By No_Stress
Kazem da ja studiram prava i da ti o tome sto pricas danas ne postoji medju studentkinjama niti profesori to forsiraju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!