- 02 Jun 2013, 12:55
Samo SNS i SPS za zakon o gej zajednicama
Naprednjaci i socijalisti podržavaju predlog zakona koji bi gej parovima dao ista prava kao da su u braku. Sve ostale parlamentarne stranke ili su protiv ili smatraju da u Srbiji trenutno ima važnijih tema.
Prava gej parova žestoko su podelila srpske političare! Od svih parlamentarnih stranaka, samo SNS i SPS decidirano podržavaju predlog zakona koji bi istopolnim zajednicama dao sva prava kao da su u braku, osim odgajanja dece.
Svi ostali ili su protiv ili “diplomatski” odgovaraju da u Srbiji sada ima važnijih tema. Skupštinska rasprava o ovom zakonu, jasno je već sada, biće maratonska i vrlo žestoka!
Napredni naprednjaciPrava gej parova žestoko su podelila srpske političare! Od svih parlamentarnih stranaka, samo SNS i SPS decidirano podržavaju predlog zakona koji bi istopolnim zajednicama dao sva prava kao da su u braku, osim odgajanja dece.
Svi ostali ili su protiv ili “diplomatski” odgovaraju da u Srbiji sada ima važnijih tema. Skupštinska rasprava o ovom zakonu, jasno je već sada, biće maratonska i vrlo žestoka!
Naprednjaci su se, kako im samo ime kaže, pokazali kao napredni kada je reč o priznavanju prava parova istog pola. To za Informer objašnjava zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić, ističući da “ne smemo da se ponašamo homofobično”.
- Ne možemo da zatvaramo oči i kažemo da te populacije u Srbiji nema! Zakonska rešenja za njih postoje u Evropi i svetu, pa ih moramo imati i u Srbiji. Nismo mi jedina zemlja na svetu! – naglašava Babić, dodajući da za “te građane moramo imati zakone, ništa manje i ništa više nego za druge građane Srbije.”
Gej populaciji stiže podrška i od socijalista, a član Glavnog odbora SPS Boris Milićević podseća i da je naša zemlja u obavezi da reši pitanje građana opredeljenih za isti pol.
- Na putu ka EU Srbija je dužna zakonski da reguliše pitanje istopolnih zajednica. Međutim, mislim da u našem parlamentu trenutno ne postoji većina koja bi to podržala. LGBT populaciji u našoj zemlji predstoji dug put lobiranja za taj zakon – ocenjuje Milićević.
S druge strane, šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić tvrdi da je “ovaj zakon osuđen na propast”, podsećajući na atmosferu u kojoj su organizovane dosadašnje parade ponosa u Srbiji.
- Srbija bar još 100 godina to ne može da usvoji. Nije vreme za takve korake, niti je to sada najvažnija tema u državi – kaže Ilić, i podseća da “ni naš Ustav ne dozvoljava istopolne brakove”.
Udar na porodicu- Ne možemo da zatvaramo oči i kažemo da te populacije u Srbiji nema! Zakonska rešenja za njih postoje u Evropi i svetu, pa ih moramo imati i u Srbiji. Nismo mi jedina zemlja na svetu! – naglašava Babić, dodajući da za “te građane moramo imati zakone, ništa manje i ništa više nego za druge građane Srbije.”
Gej populaciji stiže podrška i od socijalista, a član Glavnog odbora SPS Boris Milićević podseća i da je naša zemlja u obavezi da reši pitanje građana opredeljenih za isti pol.
- Na putu ka EU Srbija je dužna zakonski da reguliše pitanje istopolnih zajednica. Međutim, mislim da u našem parlamentu trenutno ne postoji većina koja bi to podržala. LGBT populaciji u našoj zemlji predstoji dug put lobiranja za taj zakon – ocenjuje Milićević.
S druge strane, šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić tvrdi da je “ovaj zakon osuđen na propast”, podsećajući na atmosferu u kojoj su organizovane dosadašnje parade ponosa u Srbiji.
- Srbija bar još 100 godina to ne može da usvoji. Nije vreme za takve korake, niti je to sada najvažnija tema u državi – kaže Ilić, i podseća da “ni naš Ustav ne dozvoljava istopolne brakove”.
Potpredsednica DSS Milica Radović najavljuje da će njena partija biti “najoštrija opozicija najavljenom zakonu”.
- Debelo se zadire u odnose koji su rezervisani za brak i porodicu! Takav zakon je uvertira za uvođenje istopolnih brakova i opasan pokušaj da se istopolne zajednice definišu kao vanbračne. A naš Ustav izjednačava bračnu i vanbračnu zajednicu muškarca i žene – objašnjava Radovićeva, i napominje da “već sada, i bez donošenja tog zakona, postoje načini da se reše imovinski i drugi odnosi između istopolnih partnera”.
Protiv zakona je i poslanik SPO Aleksandar Jugović, koji se poziva na pravoslavna načela.
- Bez obzira na to što neki smatraju da je moderno zalagati se za usvajanje tog zakona, evo ja sam staromodan! Poštujem ljudske slobode i prava, ali sam vaspitan na hrišćanskim vrednostima – kaže Jugović.
Da se ja pitam – Janko Veselinović, DS- Debelo se zadire u odnose koji su rezervisani za brak i porodicu! Takav zakon je uvertira za uvođenje istopolnih brakova i opasan pokušaj da se istopolne zajednice definišu kao vanbračne. A naš Ustav izjednačava bračnu i vanbračnu zajednicu muškarca i žene – objašnjava Radovićeva, i napominje da “već sada, i bez donošenja tog zakona, postoje načini da se reše imovinski i drugi odnosi između istopolnih partnera”.
Protiv zakona je i poslanik SPO Aleksandar Jugović, koji se poziva na pravoslavna načela.
- Bez obzira na to što neki smatraju da je moderno zalagati se za usvajanje tog zakona, evo ja sam staromodan! Poštujem ljudske slobode i prava, ali sam vaspitan na hrišćanskim vrednostima – kaže Jugović.
Najpre se za Vladu nameće pitanje da li će takav zakon predložiti u ovom trenutku. Ako je to prioritet za Vladu pored svih ekonomskih problema, onda ćemo svoje mišljenje reći kad na to dođe red.
Palma: Ne bavim se pederimaLider JS Dragan Marković Palma ni za pedalj ne menja svoj stav o gej populaciji. Poznat po propagiranju rasta nataliteta, Palma i “aktivno” suzbija samce povremeno organizujući druženja i letovanja da bi spojio još neoženjene i neudate. Upitan za novi zakon, u svom maniru kratko nam je poručio:
- Ne bavim se pederima! Imam važnija posla!
- Ne bavim se pederima! Imam važnija posla!