Originally posted by Stripi
Jebeš mi sve, ja živim u Hrvatskoj pa nisam skužio da je Crkva nešto odvjena od države...
2kune, kako se tebi ?ini?
Mislim, to je bar moje mišljenje, kad vidim šta se sve dogaða i na koji na?in, po?evši od poruka parlamentarcima tijekom izru?ivanja generala Haagu, raznih štetnih ugovora pod budnim okom Vatikana do seksualnog odgoja u školama.
Istina jest da smo mrvu odmakli od Srbije što se ti?e zakona, no mislim da smo imali ve?i napredak mijenjanja svijesti ljudi. Bar u razvijenijim podru?jima Hrvatske
U pravu si Strip?ko, ali ima jedna suštinska razlika... Samo bojim se da ako je kažem opet ?e neki da provociram i pljucam po svemu što je srpsko... Zato ?u samo re?i da u Hr. država i politi?ari hrle crkvi a u Sr. država i crkva hrle jedna drugoj... I dalje o tome ne?u.
Crkva u Hr. vezala je državu jaaako štetnim ugovorima i postala je tako mo?na da je Hr. prakti?ki katoli?ka ðamahirija. To ide od banalnih stvari kao što je zatvaranje svih kafi?a oko sjemeništa i bogoslovnog faksa u ST (neki su imali tradiciju još od izmeðu 2 rata), pa do nametanja katoli?kog sexualnog odgoja u školama iako postoji onaj koji je izradila struka i državne institucije kojima je baš to i posal...
Meðutim, djelovanjem raznih nevladinih udruga (I Iskorak velikim djelom) i strukovnih udruga (da, i likari su napokon popizdili i javno optužili crkvu za srednjovjekovno mra?njaštvo) raji u gradovima postaje sve jasnije što je na stvari i ?ini mi se da sve više detektiram otpor prema sve ?eš?im ispadima HBK i lokalnog klera.
Uostalom, jako su rijetki kvalitetni kadrovi u crkvi usprkos kvalitetnom i teškom programu i ?injenici da im je u?enje bar 4 strana jezika minimum. Psiholozi smatraju da je odvoðenje maloljetnika u sjemeništa i segregacija po spolu i odvajanje od ostatka generacije u doba puberteta kada se formira li?nost i identitet krajnje zlostavljanje a ne školovanje tih maloljetnika. Svaka je škola istovremeno i obrazovna i odgojna ustanova. Mislim da su sve?enici koji su prošli sjemenište zbog na?ina na koji ih se tretiralo i školovalo tih desetak godina (srednja i faks) psihi?ki optere?eni ljudi sa mnoštvom trauma. Seksualni nagon je nagon i ne može se ugasiti. Može se kontrolirati na razne na?ine i za to postoji mnoštvo tehnika koje znaju i upotrebljavaju maltene svi koji se bave duhovnom samospoznajom - osim katoli?kih sve?enika. Katoli?ki sve?enici misle da je tijelo i užitak u njemu loša stvar i da se seksualni nagon može zatomiti da nestane što je biološka nemogu?nost (valjda je bog tako htio).
A di je još nezamislivo boga?enje i uživanje u luksuzu... Ne povla?ite me za jezik....
No ipak moram re?i da je sreðena hijerarhija i internacionalnost katoli?ke crkve dopustila i neke podosta slobodne mislioce u redovima klera. Jest da takvi imaju problema sa svojim biskupima i dogaða se da im ovi javno ne žele stisnuti ruku i nazivaju ih "crvenim popovima" ali u principu ne mogu ih ušutkati. Govori se o takvim stvarima kao što su zamjena vjeronauka u školama religijskom kulturom (u?enjem svih religija), o ukidanju celibata za petrovce, o potrebi da crkva svoje materjalno pretvori u milost i dobro, kritiziraju se crkveni programi... No ipak su to rijetki pojedinci...
I na kraju moram re?i da je promjena politike u proevropsku podosta zatekla crkvu koja je skoro pa proustaška. To je još jedan veliki udarac u javnosti za crkvu, i izgleda da je taj trend postao stalan i to ima jako smeta. Podsjetio bih samo kako su se jadnici uzbudili zbog nevinih jadnih malih zlikavaca...
Zato i rekoh da je dobro što u Hr. crkva ne hrli u zagrljaj državi ve? samo država u zagrljaj crkvi. Država se prije opameti...